Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2008 z dne 10. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2008 z dne 10. 10. 2008

Kazalo

4115. Pravila za delovanje Ekonomsko socialnega odbora na področju energetike, stran 13071.

Socialni partnerji v Republiki Sloveniji:
1. Predstavniki države s področja energetike: Ministrstvo za gospodarstvo, po pooblastilu dr. Igor Šalamun
2. Za delodajalce: Energetska zbornica Slovenije, ki jo zastopa predsednik dr. Milan Medved
3. Za delojemalce Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije, ki ga zastopa predsednik Franc Dolar
sklepajo naslednja
P R A V I L A
za delovanje ekonomsko socialnega odbora na področju energetike
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(namen)
Socialni partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega odbora na področju energetike (v nadaljnjem besedilu: ESOE) sklepajo navedena pravila za določitev okvirne vsebine in postopka sprejemanja mnenj, predlogov in sklepov, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja socialnih partnerjev v Republiki Sloveniji za družbe s področja energetskih dejavnosti.
2. člen
(področje delovanja)
ESOE spremlja stanje na ekonomskih in socialnih področjih, ki ga obravnava in oblikuje stališča, mnenja in predloge v zvezi s temi področji, ki imajo pomen za vse socialne partnerje.
Področja delovanja ESOE so predvsem naslednja:
– socialne pravice in pravice iz obveznega zavarovanja, kot so pokojnine, invalidnine in socialne pomoči, nadomestila in drugo;
– problematika zaposlovanja in delovnih razmerij;
– sistem kolektivnega dogovarjanja;
– ekonomski sistem in ekonomska politika na področju delovanja družb energetskih dejavnosti;
– pravna varnost zaposlenih v sektorju;
– sodelovanje z Mednarodno organizacijo dela;
– sindikalne pravice in svoboščine.
Poleg navedenih nalog lahko ESOE obravnava tudi druge zadeve, ki jih partnerji predlagajo za obravnavo na ESOE, nanašajo pa se na področje ekonomsko socialnih zadev na področju energetike.
3. člen
(oblikovanje stališč)
ESOE v okviru svojega delovanja po postopku iz 8. člena teh pravil:
– sodeluje pri pripravi zakonodaje ter daje mnenja in priporočila v zvezi z njo;
– daje pobude za sprejem novih ali spremembo veljavnih predpisov in drugih aktov.
II. ORGANIZACIJA DELA ESOE
4. člen
(sestava in organiziranost)
ESOE enakopravno zastopajo vsi socialni partnerji, in sicer predstavniki države s področja energetike, delodajalci in delojemalci.
ESOE sestavlja 12 (dvanajst) članov in po potrebi njihovih namestnikov, od katerih ima vsak od socialnih partnerjev po 4 (štiri) člane za dobo treh let.
Pravice in pooblastila namestnikov so enaka pravicam članov ESOE.
Sestava predstavnikov vsakega od socialnih partnerjev mora zagotavljati zastopanje interesov vsakega socialnega partnerja, ki sodeluje v ESOE – socialnem dogovarjanju.
Nadomestne člane imenuje vsak socialni partner in o njihovem imenovanju obvesti sekretarja ESOE, le-ta pa socialne partnerje.
5. člen
(predsednik in namestnika)
Predsednika in 2 (dva) namestnika predsednika ESOE imenuje ESOE izmed svojih članov in namestnikov tako, da ima vsak od socialnih partnerjev enoletni predsedniški mandat. Med člani posameznega socialnega partnerja se člani lahko dogovarjajo za delitev enoletnega mandata na posamezne krajše mandate.
Predsednik in 2 (dva) namestnika predsednika ESOE sta v vsakem mandatu predstavnika različnega socialnega partnerja. Po preteku mandata predsednika, le-ta nadaljuje mandat kot namestnik, socialni partnerji pa izberejo socialnega partnerja, ki predlaga predsednika ESOE.
Prvi predsednik je iz vrst predstavnikov države. Za 2 (dva) namestnika predsednika ESOE se sporazumno dogovorijo ostali socialni partnerji.
6. člen
(sekretar)
Sekretar ESOE organizira delo ESOE, skrbi za zbiranje in pripravo gradiv, sklice sej, vodenje zapisnikov, vodi evidenco sej, skrbi za obveščanje članov in za informiranje.
Sekretar ni član ESOE in ga določi minister, pristojen za energijo.
7. člen
(druga telesa ali komisije)
ESOE lahko za pripravo strokovnih podlag za odločanje ustanovi stalne ali začasne strokovne skupine ali komisije, ki so praviloma sestavljene iz neodvisnih strokovnjakov.
8. člen
(sklicevanje sej)
Seje ESOE sklicuje in vodi predsednik, v njegovi odsotnosti pa njegov namestnik.
Sej se lahko udeležujejo samo člani ESOE, v primeru odsotnosti pa njihovi namestniki ter sekretar.
Vabila za seje z gradivom za obravnavo na seji se članom posredujejo praviloma pet dni pred sklicem seje.
Na dnevnem redu vsake seje mora biti posebna točka za potrditev zapisnika in za poročilo o uresničevanju sklepov prejšnje seje. Prav tako mora biti na dnevnem redu vsake seje posebna točka za vprašanja in predloge predstavnikov socialnih partnerjev.
Člani ESOE o dnevnem redu odločijo z glasovanjem.
Na sejah ESOE obravnava samo točke dnevnega reda, za katere so člani pravočasno prejeli ustrezna gradiva. Obravnava točk, ki niso na dnevnem redu oziroma, ki nimajo pripravljenih ustreznih gradiv je možna le v nujnih primerih, če se tako o tem na začetku seje z glasovanjem odločijo člani.
ESOE se sestaja na pobudo enega od socialnih partnerjev. Če to predlagata dva socialna partnerja se mora ESOE sestati v desetih dneh, od predložitve ustreznega pisnega gradiva.
9. člen
(seje)
Seje so redne in dopisne. Če dopisna seja ni uspešna, se vsebina pobude uvrsti na prvo redno sejo ESOE.
Na vsaki seji se praviloma določi okvirni dnevni red za naslednjo sejo ESOE.
Seje se sklicujejo praviloma na sedežu socialnih partnerjev.
10. člen
(vodenje seje)
Predsednik vodi sejo po sprejetem dnevnem redu. Najprej da besedo poročevalcu, če je potrebna uvodna obrazložitev, nato pa članom, ki želijo razpravljati. Svoje mnenje lahko dajo tudi povabljeni na sejo, če jim to dovoli ali jih k temu povabi predsednik ESOE.
Predsednik daje besedo razpravljavcem po vrstnem redu prijav in ob tem upošteva njihove zahteve po odgovoru. Mimo vrstnega reda lahko dobi besedo poročevalec ali drug neodvisni strokovnjak, če je potrebna dopolnitev obrazložitve ali dodatno pojasnilo.
Razprava o posamezni točki dnevnega reda traja, dokler še kdo želi razpravljati. Če predsednik ESOE ugotovi, da je zadeva dovolj pojasnjena, razpravo konča in predlaga sprejem ustreznega sklepa ali druge odločitve.
Če predsednik ESOE ugotovi, da zadeva ni dovolj pojasnjena, jo vrne predlagatelju v dopolnitev in določi rok za ponovne predložitve na sejo.
11. člen
(odločanje)
Sklep ali drugo odločitev predlaga predsednik ESOE pri vsaki točki dnevnega reda posebej.
Člani ESOE lahko predlagajo spremembo ali dopolnitev sklepa ali druge odločitve.
Na sejah se odločitve sprejemajo soglasno, pri čemer ima vsak socialni partner en glas.
V primeru, da odločitev ni soglasna med socialnimi partnerji, se pogajanja nadaljujejo do uskladitve. Rok za zaključitev pogajanj se določi na seji ESOE pred pričetkom pogajanj in ne sme biti daljši od 30 dni. Če tudi v tem primeru ne pride do soglasja, ESOE o obravnavani temi ne more zavzeti skupnega stališča.
Vsak od socialnih partnerjev praviloma pride na sejo z že usklajenimi stališči svojih članov do obravnavane teme. Vsak od socialnih partnerjev določi za posamezno obravnavano temo, ki je predvidena na dnevnem redu seje ESOE svojega poročevalca, ki zastopa predhodno usklajeno stališče svoje skupine. Ob tem ima vsak posamezni član ESOE pravico do ločenega mnenja in komentiranja.
Če ni soglasja med člani enega od socialnih partnerjev, se le-ti med seboj pogajajo ločeno. Rok za trajanje pogajanj se določi na seji ESOE in ne sme biti daljši od 30 dni.
Sklepe ali druge odločitve podpisuje predsednik ESOE oziroma v njegovi odsotnosti njegov namestnik.
12. člen
(zapisnik)
O seji sveta se piše zapisnik. Zapisnik vsebuje zaporedno številko, kraj, datum, čas začetka in konca seje, ime in priimek predsednika ESOE oziroma njegovega namestnika, ki sejo vodi, imena in priimke navzočih in odsotnih članov ESOE, dnevni red seje in priloge (gradiva), pri vsaki posamezni točki ime in priimek poročevalca in razpravljavcev, in natančen zapis sprejetih sklepov oziroma drugih odločitev.
Zapisnik podpišeta predsednik ESOE in sekretar.
Predlog zapisnika prejmejo člani ESOE najkasneje v roku osmih delovnih dni po seji. Morebitne pripombe pošljejo člani ESOE pisno najkasneje v roku petih delovnih dni od prejema predloga zapisnika.
Za izvršitev sklepov in drugih odločitev ESOE skrbita predsednik ESOE in sekretar.
Strokovne in administrativno-tehnične naloge za ESOE opravlja sekretar.
13. člen
(obveščanje)
Seje ESOE so praviloma zaprte za javnost, izjemoma so lahko vabljeni predstavniki javnih medijev ali posamezni neodvisni strokovnjaki, o čemer odloča ESOE ob sklicu seje.
Skupna stališča in odločitve objavi vsak socialni partner v internih glasilih na običajni način.
Kolikor se ESOE tako odloči, se lahko po seji posreduje sporočilo za javnost ali skliče tiskovna konferenca.
14. člen
(financiranje)
Stroške delovanja v ESOE pokriva vsak socialni partner v skladu s svojim internimi pravili in vnaprej sprejetimi programskimi izhodišči.
15. člen
(spremembe pravil)
Vsak član ESOE ima pravico predlagati spremembe in dopolnitve teh pravil. Spremembe in dopolnitve pravil se sprejmejo na seji ESOE na enak način kot ta pravila. Po sprejemu sprememb in dopolnil, se pripravi čistopis pravil, ki jih podpiše predsednik ESOE.
16. člen
(prenehanje veljavnosti pravil)
Z uveljavitvijo teh pravil prenehajo veljati Pravila delovanja Ekonomsko-socialnega odbora na področju energetike (Uradni list RS, št. 38/01).
17. člen
(začetek veljavnosti in objava pravil)
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 28. julija 2008
Predsednik
dr. Igor Šalamun l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti