Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008

Kazalo

3995. Pravilnik o dodeljevanju socialno varstvenih pomoči v Občini Poljčane, stran 12832.

Na podlagi 99. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, UPB2, št. 3/07, 23/07, 41/07 in 122/07), 20. člena Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, 26/90), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, UPB2, št. 94/07, 27/08 in 76/08) ter Statuta Občine Poljčane (Uradni list RS, št. 5/07) je Občinski svet Občine Poljčane na 16. redni seji dne 23. 9. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju socialno varstvenih pomoči v Občini Poljčane
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo kriteriji in postopki za dodelitev socialno varstvenih pomoči v Občini Poljčane.
Socialno varstvene pomoči po tem pravilniku so:
– denarne socialne pomoči,
– pomoč pri kritju pogrebnih stroškov,
– plačevanje mlečnih preparatov za dojenčke.
2. člen
Občina Poljčane sredstva za socialno varstvene pomoči po tem pravilniku zagotavlja v vsakoletnem proračunu občine na posebni proračunski postavki Socialno varstvene pomoči.
II. DENARNE SOCIALNE POMOČI
3. člen
Do denarnih socialnih pomoči po tem pravilniku so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Občini Poljčane, ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč občine, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
4. člen
Kriterij za dodelitev denarnih socialnih pomoči je minimalni dohodek, določen v 22. členu Zakona o socialnem varstvu, ki je glede na socialne razmere upravičenca lahko povečan za 50%.
5. člen
Denarna socialna pomoč se lahko upravičencu dodeli v nižjem znesku, kot bi mu pripadal po tem pravilniku, ali se mu ne dodeli, če:
– se ugotovi, da kljub izkazanemu nizkemu dohodku ni ogrožena socialna varnost upravičenca in družinskih članov,
– se ugotovi, da z upravičencem živijo osebe, ki niso družinski člani po Zakonu o socialnem varstvu, pa pridobivajo dohodke iz 27. člena Zakona o socialnem varstvu skupaj z upravičencem.
6. člen
Denarna socialna pomoč je namenjena za:
– nakup ozimnice ali kurjave,
– doplačilo šole v naravi,
– nakup šolskih potrebščin,
– doplačilo zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne in jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne pokriva,
– kritju drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti z upoštevanjem materialnih razmer upravičenca.
7. člen
Denarna socialna pomoč za doplačilo šole v naravi osnovnošolcem se dodeli največ do višine dejansko nastalega stroška, ki ga zaračuna šola, vendar največ do višine minimalnega dohodka iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu, povišanega za 50%. Stroški se poravnajo neposredno šoli, ki jo obiskuje upravičenec.
Denarna socialna pomoč za ostale namene iz 6. člena tega pravilnika se dodeli občanu največ do višine minimalnega dohodka iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu, povišanega za 50%. Praviloma se upravičencu izplača v gotovini, razen v primeru, ko Center za socialno delo odloči drugače, ker obstaja možnost, da bi bila sredstva nenamensko porabljena.
8. člen
Višina denarne socialne pomoči iz 7. člena tega pravilnika, se za upravičence, ki prejemajo dohodke, določi kot razlika med minimalnim dohodkom iz 22. člena Zakona o socialnem varstvu, povišanega za 50%, ki pripada upravičencu in njegovimi dohodki, ugotovljenimi na način, ki ga določa Zakon o socialnem varstvu.
Pri določitvi višine denarne socialne pomoči se upoštevajo vsi dohodki in prejemki posameznika oziroma družine.
9. člen
Denarna socialna pomoč se praviloma dodeli enkrat letno.
Izjemoma se denarna socialna pomoč lahko odobri dvakrat letno, vendar le pod pogojem, da upravičenec v upravnem postopku obravnave vloge dokaže namensko porabo sredstev iz prve dodelitve enkratne denarne socialne pomoči. Ponovna denarna socialna pomoč se poravna neposredno organizaciji, ki bo upravičencu nudila blago oziroma storitve.
III. POMOČ PRI KRITJU POGREBNIH STROŠKOV
10. člen
Vlogi za plačilo oziroma doplačilo pogrebnih stroškov se odobri za pokojnika:
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Poljčane, in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov ter nima premoženja in zavezancev, ki bi bili dolžni kriti pogrebne stroške,
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Poljčane in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov in zavezanci oziroma dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa,
– ki je bil najden, oziroma je umrl na območju Občine Poljčane in za njega ni bilo mogoče ugotoviti občine stalnega bivališča.
Šteje se, da zavezanci oziroma dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa, kadar so tudi sami upravičeni do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali nimajo lastnih prihodkov.
11. člen
Za pokojnika Občina Poljčane doplača oziroma plača najnujnejšo pogrebno opremo in storitve.
Iz proračuna Občine Poljčane se povrnejo stroški tisti osebi ali organizaciji, ki je pokop organizirala oziroma upravljavcu pokopališča največ v višini, kot to priznava in izplačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
12. člen
Kljub izkazanemu dohodku se lahko odkloni plačilo pogrebnih stroškov, na podlagi ocene dejanskega materialnega stanja dedičev in zavezancev.
13. člen
V primeru, da je bil pokojnik lastnik nepremičnega ali premičnega premoženja in dediči oziroma zavezanci niso sposobni poravnati pogrebnih stroškov, jih za pokojnika poravna Občina Poljčane. V tem primeru lahko občina priglasi terjatev iz naslova plačila pogrebnih stroškov v zapuščinskem postopku po pokojniku.
IV. PLAČEVANJE MLEČNIH PREPARATOV ZA DOJENČKE
14. člen
Pravico do brezplačnega mlečnega preparata lahko uveljavi eden od staršev otroka, če je otrok državljan Republike Slovenije in ima stalno prebivališče na območju Občine Poljčane.
15. člen
Mlečni preparat se lahko predpisuje dojenčkom do izpolnjenega četrtega meseca starosti in to enkrat mesečno po dve škatli mlečnega preparata z enojnim pakiranjem ali ena škatla mlečnega preparata z dvojnim pakiranjem.
Mlečni preparat lahko predpiše le otrokov zdravnik pediater v primeru, ko mati otroka ne doji zaradi premalo mleka ali zaradi zdravstvenih razlogov.
16. člen
Mlečni preparati se predpisujejo na bele receptne blankete. Recept mora biti opremljen z osebnimi podatki (ime in priimek otroka, rojstni podatki, naslov in občina stalnega prebivališča) ter s podpisom in žigom (žig zavoda oziroma ambulante in imenski žig zdravnika). Recepti se obravnavajo po veljavnih predpisih (tajnost podatkov).
O izdanih receptih se v kartoteki in ambulantni knjigi vodi točna evidenca.
17. člen
Za izdajo mlečnih preparatov po tem pravilniku je pooblaščena le lekarna v Poljčanah.
18. člen
Lekarna recepte skupaj z računom mesečno pošlje Občini Poljčane.
Plačilo izdanih receptov se izvaja preko odredb, v roku 30 dni od prejema računa.
V. POSTOPKI
19. člen
Postopke iz drugega in tretjega poglavja tega pravilnika vodi in o njih odloča Center za socialno delo Slovenska Bistrica na podlagi pogodbe, ki jo sklene z Občino Poljčane.
20. člen
Občani vlagajo zahtevke na obrazcu »Vloga za dodelitev občinske socialno varstvene pomoči« pri Centru za socialno delo Slovenska Bistrica.
Vlogi so dolžni priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z Zakonom o socialnem varstvu in s tem pravilnikom.
21. člen
Center za socialno delo Slovenska Bistrica preveri podatke iz vloge in dokazil ter odloči o upravičenosti do denarne socialne pomoči z odločbo, ki jo Center za socialno delo v vednost pošlje Občini Poljčane.
22. člen
Zoper odločbo Centra za socialno delo Slovenska Bistrica je možna pritožba, ki jo občan vloži v roku 15 dni od datuma vročitve odločbe na naslov: Center za socialno delo Slovenska Bistrica, Ljubljanska 16, 2310 Slovenska Bistrica.
O pritožbi zoper odločbo Centra za socialno delo Slovenska Bistrica odloča župan Občine Poljčane.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
Pri dodeljevanju socialno varstvenih pomoči v Občini Poljčane se upoštevajo določbe tega pravilnika. Za primere, ki niso urejeni s tem pravilnikom pa se smiselno uporabljajo določila področnih veljavnih zakonskih predpisov.
24. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-3/2008-26-301
Poljčane, dne 23. septembra 2008
Župan
Občine Poljčane
Stanislav Kovačič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti