Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2008 z dne 11. 8. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2008 z dne 11. 8. 2008

Kazalo

3599. Pravilnik o uniformah Slovenske vojske, stran 11673.

Na podlagi drugega odstavka 42. člena in petega odstavka 101. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št.138/04 – uradno prečiščeno besedilo) minister za obrambo izdaja
P R A V I L N I K
o uniformah Slovenske vojske
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa vrste uniform v Slovenski vojski in ureja njihovo nošenje.
2. člen
(nošenje uniform)
(1) Vojaškim osebam je dovoljeno nositi samo uniforme, predpisane s tem pravilnikom.
(2) Vojaške osebe nosijo predpisano uniformo, kadar opravljajo vojaško službo.
(3) Vojaške osebe so lahko med opravljanjem vojaške službe izjemoma v civilni obleki, če tako določi načelnik Generalštaba Slovenske vojske.
3. člen
(pravice pripadnikov rezervne sestave in nekdanjih pripadnikov)
(1) Pripadniki rezervne sestave nosijo uniformo med vojaško službo, na vojaških slovesnostih, praznovanjih, počastitvah in žalovanjih, kadar predstavljajo Slovensko vojsko oziroma poveljstvo, enoto ali zavod, v katerega so razporejeni oziroma na podčastniških, častniških ali veteranskih srečanjih.
(2) Službene uniforme brez položajnih oznak lahko v skladu z Zakonom o službi v Slovenski vojski nosijo v primerih iz prejšnjega odstavka tudi nekdanji pripadniki Slovenske vojske.
4. člen
(prepoved nošenja različnih uniform)
Nošenje delov različnih uniform ni dovoljeno. Uniforma mora ustrezati višini in telesni zgradbi osebe, ki jo nosi.
2. VRSTE UNIFORM IN DRUGIH OBLAČIL SLOVENSKE VOJSKE
5. člen
(vrste uniform)
(1) Uniforme Slovenske vojske so:
– bojne uniforme,
– službene uniforme,
– slovesne uniforme,
– uniforma gardne enote,
– uniforma orkestra Slovenske vojske.
(2) Pripadniki Slovenske vojske nosijo tudi delovne obleke in obutev, zaščitne obleke in obutev ter športne obleke in obutev.
(3) Delovne, zaščitne in druge obleke in obutev nosijo tudi civilne osebe, če je tako določeno v navodilu o uniformah in opremi pripadnikov Slovenske vojske.
6. člen
(bojna uniforma)
(1) Osnovna bojna uniforma je narejena iz maskirno potiskane tkanine. Bojno uniformo sestavljajo vetrovka, bluzon, hlače, pas za hlače, anorak in nepremočljive hlače, kapa, baretka, klobuk, puli, škornji, podkapa, podobleka, rokavice, perilo in nogavice.
(2) Poleg osnovne bojne uniforme iz prejšnjega odstavka lahko pripadniki posameznih enot Slovenske vojske nosijo tudi drugačne bojne uniforme, če je to določeno v navodilu o uniformah in opremi pripadnikov Slovenske vojske.
7. člen
(službena uniforma)
(1) Službene uniforme so moške in ženske.
(2) Osnovna službena moška uniforma je narejena iz tkanine zelenomodre barve. Sestavljajo jo suknjič, hlače s pasom, čapka, srajca s kravato, vetrovka, jopič, baretka, pulover, čevlji, rokavice, nogavice in torba. Srajca je svetlo zelene barve. Vetrovka, plašč, jopič, pulover in kravata so temno sive barve. Čevlji, pas, nogavice, rokavice in torba so črne barve.
(3) Osnovna službena ženska uniforma je narejena iz enake tkanine in v enaki barvni kombinaciji kot osnovna moška uniforma. Sestavlja jo suknjič, krilo, hlače, bluza s kravato, klobuček, baretka, vetrovka, jopič, pulover, pas, rokavice, torbica, čevlji in nogavice.
8. člen
(službena uniforma letalskih enot in enot zračne obrambe)
(1) Službena moška uniforma letalskih enot in enot zračne obrambe obsega enake dele kot osnovna službena moška uniforma. Razlika je v barvi. Suknjič, hlače in čapka so modre barve. Srajca in baretka sta svetlo modri, drugi deli uniforme so enaki kot pri osnovni službeni uniformi.
(2) Službena ženska uniforma letalskih enot in enot zračne obrambe obsega enake dele kot osnovna službena ženska uniforma. Razlika je v barvi. Suknjič, hlače, krilo in klobuček so modre barve. Bluza in baretka sta svetlo modri, drugi deli uniforme pa so enaki kot pri osnovni službeni uniformi.
9. člen
(službena mornariška uniforma)
(1) Službena moška mornariška uniforma je temno modre barve. Sestavljajo jo suknjič, hlače s pasom, čapka, baretka, srajca s kravato, vetrovka, pulover, jopič, čevlji, rokavice, nogavice in torba. Suknjič se dvoredno zapenja. Srajca je bele barve. Vetrovka, pulover, baretka in jopič so temno modre barve. Čevlji, nogavice, kravata in usnjeni dodatki so črne barve.
(2) Službena ženska mornariška uniforma je temno modre barve. Sestavljajo jo suknjič, krilo in hlače s pasom, klobuček, baretka, bluza s kravato, pulover, jopič, vetrovka, čevlji, torba, rokavice in nogavice. Suknjič se dvoredno zapenja. Bluza je bele barve. Vetrovka, pulover, jopič in baretka so temno modre barve. Čevlji, nogavice, kravata in usnjeni dodatki so črne barve.
10. člen
(slovesna uniforma)
(1) Slovesna moška uniforma je temno sive barve. Sestavljajo jo suknjič, hlače s pasom, čapka, vrvica, srajca, kravata, metuljček, plašč, šal, rokavice, nogavice in čevlji.
(2) Slovesna ženska uniforma je temno sive barve. Sestavljajo jo suknjič, krilo s pasom, klobuček, vrvica, bluza, metuljček, jakna, plašč, šal, rokavice, torbica, nogavice in čevlji.
(3) Slovesna uniforma je enaka za vse vojaške osebe, razen za pripadnike mornariških enot.
(4) Slovesna zimska uniforma pripadnikov mornariških enot je enaka službeni uniformi mornariških enot. Slovesna poletna uniforma mornariških enot je bele barve.
11. člen
(uniforma gardne enote)
Uniforma gardne enote je zelenomodre barve. Uniformo sestavljajo suknjič, hlače s pasom, čapka, baretka, srajca s kravato, škornji, čevlji, plašč, vetrovka, pulover, pas gardne enote, vrvice, rokavice in nogavice. Srajca je svetlo zelene barve. Kravata, plašč in vetrovka so temno sive barve. Škornji in usnjeni dodatki so črne barve. Pas gardne enote in vrvice so zlatorumene barve.
12. člen
(uniforma orkestra Slovenske vojske)
Uniforma orkestra Slovenske vojske je enaka osnovni službeni uniformi. Poleg sestavnih delov službene uniforme, uniformo sestavljajo še zlatorumena vrvica, plašč in dežni plašč.
13. člen
(športna obleka)
Športno obleko in obutev, moško in žensko, sestavljajo jakna, hlače, majica, kapa, rokavice, nogavice, športni copati, kopalke in natikači. Hlače so temno sive barve. Jakna je temno zelene barve. Majica je svetlo zelene barve.
14. člen
(delovne in zaščitne obleke)
(1) Delovne in zaščitne obleke ter obutev so prilagojene namenu oziroma nalogam ali delu pripadnikov Slovenske vojske, enot, rodov ali služb.
(2) Oblika, sestava in barva so za posamezno delovno in zaščitno obleko ter obutev predpisane v navodilu o uniformah in opremi pripadnikov Slovenske vojske.
3. NOŠENJE UNIFORM IN DRUGIH OBLAČIL SLOVENSKE VOJSKE
15. člen
(nošenje bojne uniforme)
Bojno uniformo nosijo vojaške osebe pri opravljanju vseh aktivnosti in nalog povezanih z vojaškim usposabljanjem ter pri izvajanju bojnih nalog.
16. člen
(nošenje službene uniforme)
Službeno uniformo nosijo vojaške osebe takrat, ko ne izvajajo vojaškega usposabljanja ali ne opravljajo bojnih nalog.
17. člen
(nošenje slovesnih uniform)
Slovesno uniformo nosijo vojaške osebe na vojaških slovesnostih, državnih in drugih slovesnostih ter protokolarnih prireditvah (uradne večerje, slovesne akademije, uradni sprejemi) v skladu s Pravili službe v Slovenski vojski.
18. člen
(nošenje uniforme gardne enote)
Uniformo gardne enote nosijo pripadniki te enote pri izvajanju protokolarnih nalog skladno s Pravili službe v Slovenski vojski in protokolarnimi pravili.
19. člen
(nošenje uniforme orkestra Slovenske vojske)
Uniformo orkestra Slovenske vojske nosijo člani orkestra na nastopih oziroma kadar predstavljajo orkester Slovenske vojske.
20. člen
(nošenje športne obleke)
Športno obleko in obutev nosijo pripadniki Slovenske vojske med športnim usposabljanjem in pri športnih aktivnostih. Poveljujoči, ki vodi predpisano športno usposabljanje, odloči, kateri deli športne obleke se bodo nosili.
21. člen
(nošenje delovne in zaščitne obleke)
Delovno in zaščitno obleko ter obutev nosijo pripadniki Slovenske vojske, ki opravljajo določene vrste del za katere je predpisana uporaba delovne ali zaščitne obleke oziroma med opravljanjem vzdrževalnih in drugih del, pri katerih je večja nevarnost, da se poškodujejo oziroma zbolijo in je uporaba delovne ali zaščitne obleke in obutve predpisana oziroma potrebna zaradi higienskih in drugih razlogov.
4. NOŠENJE OZNAK SLOVENSKE VOJSKE NA UNIFORMAH
22. člen
(nošenje oznak)
(1) Na uniformah Slovenske vojske se nosijo samo predpisane oznake Slovenske vojske.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka nosijo pripadniki Slovenske vojske med opravljanjem vojaške službe ali nalog izven države na predpisanem mestu skupno oznako mednarodne operacije ali mednarodne organizacije v okviru katere se naloge opravljajo ter našitek v obliki slovenske zastave. Našitek v obliki slovenske zastave na predpisanem mestu uniforme nosijo pripadniki Slovenske vojske praviloma med vsakim opravljanjem vojaške službe oziroma dela izven države.
23. člen
(nošenje oznake pripadnosti Slovenski vojski)
(1) Oznaka pripadnosti Slovenski vojski na kapah, čapkah in klobučkih se nosi na sredini pokrivala nad čelom, na baretki pa na levi strani sprednjega dela.
(2) Oznaka pripadnosti Slovenski vojski na našitku se nosi na levem rokavu, in sicer tako, da je njen zgornji rob našit 11 do 12 cm pod ramenskim šivom, odvisno od velikostne številke uniforme.
24. člen
(oznake činov)
(1) Oznake činov se na bojni uniformi nosijo na traku nad levim prsnim žepom ali na traku, ki je prišit na letvi spredaj, v višini prsi. Na službenih uniformah se oznake činov nosijo na ramenskih epoletah.
(2) Na službeni mornariški uniformi se na suknjiču nosijo čini našiti na spodnjem delu rokavov v obliki zlatorumenih trakov. Čini na puloverju, vetrovki, srajci in plašču se nosijo na ramenih. Čin je v obliki trakov našit na črni epoleti na ramenih.
25. člen
(oznake pripadnosti enotam)
(1) Oznaka pripadnosti enotam na našitku se nosi na desnem rokavu, in sicer tako, da je njen zgornji rob našit 11 do 12 cm pod ramenskim šivom.
(2) Izjemoma se oznaka pripadnosti enoti nosi v obliki ustrezne oznake na levi strani sprednjega dela baretke namesto oznake pripadnosti Slovenski vojski, če tako odloči minister za obrambo na predlog načelnika Generalštaba Slovenske vojske.
26. člen
(položajne oznake)
Položajne oznake se nosijo na službeni uniformi na desnem zgornjem žepu. Pritrjene so na gumb žepa.
27. člen
(ime in priimek pripadnika)
(1) Na bojnih uniformah se nad desnim prsnim žepom nosi našitek z izvezeno prvo črko imena in priimkom vojaške osebe, nad levim prsnim žepom pa našitek z izvezenim napisom Slovenija.
(2) Na službenih uniformah se nad desnim prsnim žepom nosi ploščica z vgravirano prvo črko imena in priimkom vojaške osebe.
(3) Našitek z izvezeno prvo črko imena in priimkom pripadnika Slovenske vojske se lahko nosi tudi na levi strani prsi na športni ali drugi obleki predpisani s tem pravilnikom.
5. OPIS IN ROKI TRAJANJA UNIFORM, ŠPORTNIH IN DRUGIH OBLEK
28. člen
(podrobnejši opis in roki trajanja)
Podrobnejši opis posameznih vrst uniform, posebnih bojnih uniform, dodatne opreme, pripadanje, roki uporabnosti uniform, način zadolžitve, denarna nadomestila ter nakup in zamenjava uniform posameznih delov ali opreme, se uredi z navodilom o uniformah in opremi pripadnikov Slovenske vojske, ki ga izda minister za obrambo.
6. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
29. člen
(uskladitev navodil in prenehanje veljavnosti dosedanjega pravilnika)
(1) Navodila, ki urejajo opise, roke uporabe, pogoje zamenjave in zadolževanja uniform ter dodatne opreme, športnih in drugih oblek ter obutve, ki o veljala pred uveljavitvijo tega pravilnika, je treba s tem pravilnikom uskladiti v šestih mesecih po njegovi uveljavitvi.
(2) Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o uniformah Slovenske vojske (Uradni list RS, št. 57/98, 130/04 in 62/05).
30. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-189/2008-5
Ljubljana, dne 30. julija 2008
EVA 2008-1911-0022
Karl Erjavec l.r.
Minister
za obrambo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti