Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/2008 z dne 17. 7. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/2008 z dne 17. 7. 2008

Kazalo

3189. Odlok o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Oplotnica, stran 10314.

Na podlagi 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), 149. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04), Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Oplotnica (Uradni list RS, št. 22/02), 3. in 17. člena Zakona o prekrških ZP-1-UPB4 (Uradni list RS, št. 3/07) in 16. člena Statuta Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 29/99, 1/02, 38/03) je Občinski svet Občine Oplotnica na 8. redni seji dne 3. 7. 2008 sprejel
O D L O K
o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Oplotnica
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem odlokom se na celotnem območju Občine Oplotnica ureja način in organizacija izvajanja obvezne gospodarske javne službe odvajanje in čiščenje komunalne odpadne in padavinske vode (v nadaljnjem besedilu: javna služba) tako, da določa:
- organizacijsko in prostorsko zasnovo opravljanja javne službe,
- vrsto in obseg javnih dobrin javne službe ter njihovo prostorsko razporeditev,
- pogoje za zagotavljanje in uporabo javnih dobrin,
- pravice in obveznosti izvajalcev in uporabnikov kanalizacijskih objektov in naprav,
- vire financiranja javne službe in način njihovega oblikovanja,
- vrsto in obseg objektov in naprav, potrebnih za izvajanje javne službe,
- druge elemente pomembne za opravljanje in razvoj javne službe.
(2) Storitve javne službe se nanašajo na komunalno odpadno vodo, ki nastaja v stavbah zaradi bivanja in opravljanja dejavnosti in padavinsko vodo, razen padavinske vode, ki odteka v javno kanalizacijo s površin, ki niso javne površine ali strehe.
(3) Storitve javne službe se morajo po tem odloku zagotavljati na celotnem območju Občine Oplotnica.
2. člen
(1) Izrazi uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
1. Komunalna odpadna voda je voda, ki nastaja v bivalnem okolju gospodinjstev zaradi rabe vode v sanitarnih prostorih, pri kuhanju, pranju in drugih gospodinjskih opravilih. Komunalna odpadna voda je tudi voda, ki nastaja v objektih v javni rabi, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, če je po nastanku in sestavi podobna vodi po uporabi v gospodinjstvih. Sem štejemo tudi industrijsko odpadno vodo, katere povprečni dnevni pretok ne presega 15 m3/dan in letna količina ne presega 4.000 m3, hkrati pa letno obremenjevanje zaradi odvajanja te vode ne presega 50 PE in letna količina nobene od nevarnih snovi ne presega količine za nevarne snovi po uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja.
2. Padavinska voda je voda, ki je posledica padavin in odteka s streh in utrjenih, tlakovanih ali z drugim materialom prekritih površin neposredno ali po kanalizaciji v vode ali v tla.
3. Javna kanalizacija je sistem kanalov in jarkov ter z njimi povezanih tehnoloških naprav, ki se povezujejo v ustrezno kanalizacijsko omrežje (sekundarno, primarno, magistralno) in s pomočjo katerega se zagotavlja odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode iz priključenih stavb ter padavinske vode s streh in iz utrjenih, tlakovanih ali z drugim materialom prekritih javnih površin. Objekti in naprave javne kanalizacije so lokalna gospodarska javna infrastruktura.
4. Priključek stavbe na javno kanalizacijo je kanalski vod in z njim povezane industrijske naprave, kot so peskolov, lovilec olj in črpališče za prečrpavanje odpadne vode, ki je namenjeno za odvajanje odpade vode v javno kanalizacijo. Kanalizacijski priključek je del interne kanalizacije, ki je v lasti uporabnika in poteka od mesta priključitve na javno kanalizacijo do prvega revizijskega jaška ali do zunanje stene stavbe, če revizijskega jaška ni možno postaviti.
Priključki stavb na javno kanalizacijo, pretočne in nepretočne greznice ter male čistilne naprave z zmogljivostjo manjšo od 50 PE, niso objekti javne kanalizacije in so:
- v upravljanju upravljavcev ali lastnikov stavb, ki jim pripadajo in
- v lasti lastnikov stavb, ki jim pripadajo.
5. Uporabnik javne kanalizacije je fizična ali pravna oseba, ki je lastnik ali solastnik stavbe ali zemljišča, ki je priključena na javno kanalizacijo oziroma koristi storitve javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih komunalnih in padavinskih voda.
6. Mala komunalna čistilna naprava je naprava za čiščenje komunalne odpadne vode z zmogljivostjo čiščenja manjšo od 2000 populacijskih ekvivalentov, v kateri se komunalna odpadna voda zaradi njenega čiščenja obdeluje z biološko razgradnjo na naslednji način:
- s prezračevanjem v naravnih ali prezračevanih lagunah v skladu s standardom SIST EN 12255-5;
- v bioloških reaktorjih s postopkom z aktivnim blatom v skladu s standardom SIST EN 12255-6,
- v bioloških reaktorjih s pritrjeno biomaso v skladu s standardom SIST EN 12255-7,
- z naravnim prezračevanjem s pomočjo rastlin v rastlinski čistilni napravi z vertikalnim tokom.
7. Greznica je gradbeni objekt za anaeorobno obdelavo komunalne odpadne vode, v katerem se komunalna odpadna voda pretaka iz usedalnega prekata v enega ali več prekatov za anaeorobno obdelavo odpadne vode, obdelana odpadna voda pa se na iztoku iz tega objekta odvaja v okolje običajno z infiltracijo v zemljo.
8. Obstoječa greznica je greznica, ki obratuje na dan uveljavitve tega odloka.
9. Nepretočna greznica, je nepretočna greznica iz predpisa, ki ureja emisijo snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo, in je zgrajena kot nepropusten zbiralnik za komunalno odpadno vodo, iz katerega se odvaža komunalna odpadna voda v čiščenje oziroma obdelavo na komunalno čistilno napravo.
(2) Drugi pojmi, uporabljeni v tem odloku imajo enak pomen, kot je določeno v zakonih in v podzakonskih predpisih, ki so izdani na njihovi podlagi.
II. ORGANIZACIJSKA IN PROSTORSKA ZASNOVA OPRAVLJANJA JAVNE SLUŽBE
3. člen
Javno službo odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda zagotavlja Občina Oplotnica v skladu z zakonodajo o obveznih gospodarskih javnih službah na območju Občine Oplotnica v obsegu in pod pogoji, določenimi s tem odlokom.
4. člen
Izvajalec mora opravljati javno službo skladno s programom za obvladovanje kakovosti poslovanja in s Programom oskrbe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (v nadaljnjem besedilu: Program). Program za vsako naslednje poslovno leto pripravi izvajalec in ga najpozneje do 31. oktobra v tekočem letu, posreduje v uskladitev Občini Oplotnica.
III. VRSTA IN OBSEG JAVNIH DOBRIN JAVNE SLUŽBE TER NJIHOVA PROSTORSKA RAZPOREDITEV
5. člen
(1) Kot storitev javne službe mora izvajalec v naselju ali delu naselja, ki je opremljeno z javno kanalizacijo zagotavljati:
- vzdrževanje in čiščenje objektov javne kanalizacije,
- odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode, ki se odvaja v javno kanalizacijo s streh in javnih površin,
- prevzem blata iz komunalnih čistilnih naprav ter obdelavo blata,
- prve meritve in obratovalni monitoring za male komunalne čistilne naprave.
(2) Storitve javne službe za stavbe v naselju ali njegovem delu, ki ni opremljeno z javno kanalizacijo in za stavbo ali za funkcionalno zaokroženo skupino stavb zunaj naselja so:
- redno praznjenje nepretočnih greznic in odvoz ter obdelavo vsebine na komunalni čistilni napravi,
- prevzem blata iz pretočnih greznic in obdelava blata najmanj enkrat na štiri leta,
- prevzem blata iz malih komunalnih čistilnih naprav najmanj enkrat na štiri leta in
- prve meritve in obratovalni monitoring za male komunalne čistilne naprave iz prejšnje alineje.
Stroške prevoza in predelave blata ter odplak krije uporabnik oziroma povzročitelj onesnaženja.
(3) Obvezne storitve javne službe so še:
- izdelava načrta ravnanja z blatom, ki nastaja na vsem območju izvajanja javne službe,
- ravnanje z blatom komunalnih čistilnih naprav in odpadki iz peskolovov, lovilcev olj in maščob, skladno z načrtom iz prve alineje tega odstavka,
- vzdrževanje in čiščenje kanalizacijskega omrežja za odvajanje padavinske vode,
- izdaja potrdil in strokovnih ocen obratovanja v skladu s predpisom, ki ureja emisijo snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav.
- vodenje evidence malih komunalnih čistilnih naprav,
(4) Izvajalec javne službe mora zagotoviti odvajanje in čiščenje padavinske odpadne vode, ki se odvaja v javno kanalizacijo s površin, ki niso javne površine in industrijske odpadne vode, ki se odvaja v javno kanalizacijo, kot posebno storitev zaradi uporabe objektov javne kanalizacije.
(5) S storitvami javne službe navedenimi v tem členu se zagotavlja čiščenje komunalne in padavinske vode (v nadaljnjem besedilu: odpadna voda), da se prepreči onesnaženje voda, tal in zraka ter preprečijo okužbe skladno s predpisi o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode.
6. člen
(1) Na območjih, kjer javna kanalizacija še ni zgrajena in na območjih na katerem v skladu z veljavno zakonodajo ni predpisano odvajanje komunalne odpadne vode v javno kanalizacijo, se lahko komunalna odpadna voda odvaja v:
- male komunalne čistilne naprave,
- v nepretočne greznice, za katere mora biti redno praznjenje zagotovljeno v okviru javne službe,
- kanalizacijo, ki nima statusa javne kanalizacije in čisti v mali komunalni čistilni napravi manjši od 50 PE, ki je namenjena skupnemu čiščenju in je v lasti in upravljanju lastnikov stavb.
(2) Na vodovarstvenih območjih je potrebno odvajanje in čiščenje odpadnih komunalnih, industrijskih in padavinskih voda urediti v skladu z veljavno zakonodajo za vodovarstvena območja.
(3) Odvajanje komunalne odpadne vode v pretočne greznice ni dovoljeno, razen če gre za obstoječo greznico in še ni potekel rok iz predpisov, ki urejajo emisijo snovi pri odvajanju odpadne vode iz komunalnih čistilnih naprav in emisijo snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav. Čiščenje pretočnih greznic izvaja izvajalec javne službe v skladu s programom praznjenja greznic.
(4) Padavinske vode ne smejo biti speljane v greznico. Odvedene morajo biti v vodotoke, ponikovalnice, kjer je to mogoče ali v kanalizacijo padavinskih voda.
7. člen
Čiščenje odpadne vode se na območju Občine Oplotnica izvaja:
- na lokalnih komunalnih čistilnih napravah za odpadne vode, ki se odvajajo preko lokalnih kanalizacijskih omrežij iz območij, ki so nanj priključena,
- v pretočnih, nepretočnih greznicah ali malih komunalnih čistilnih napravah za odpadne vode iz stavb, ki niso priključene na javno kanalizacijo.
IV. POGOJI ZA ZAGOTAVLJANJE IN UPORABO JAVNIH DOBRIN
1. Splošni pogoji
8. člen
Pogoji za zagotavljanje odvajanja in čiščenja odpadne vode so:
- javna kanalizacija in priključitev na javno kanalizacijo,
- izpolnjevanje obveznosti izvajalca,
- javna pooblastila izvajalcu.
9. člen
(1) Komunalna odpadna voda, ki nastaja v stavbi v naselju ali delu naselja, opremljenem z javno kanalizacijo, se mora neposredno odvajati v javno kanalizacijo.
(2) V javno kanalizacijo se mora neposredno odvajati tudi komunalna odpadna voda, ki nastaja v stavbi zunaj območja naselja ali dela naselja, ki je opremljeno z javno kanalizacijo, če je letna obremenitev zaradi nastajanja komunalne odpadne vode, preračunana na 1 m dolžine kanalskega voda, ki ga je treba zagotoviti za priključitev na javno kanalizacijo, večja od 0,02 PE, odvajanje odpadnih vod pa je možno brez naprav za prečrpavanje.
(3) Vsa dela na javni kanalizaciji in priključkih ter izvedbo hišnih priključkov, razen zemeljskih del, lahko opravlja le izvajalec javne službe oziroma s soglasjem izvajalca za taka dela usposobljen izvajalec.
Priključitev na javno kanalizacijo brez nadzora izvajalca ni dovoljena.
(4) Priključitev na javno kanalizacijo mora biti izvedena pred tehničnim pregledom oziroma izdanim uporabnim dovoljenjem. Uporabnik je dolžan predati izvajalcu javne službe geodetski posnetek interne kanalizacije z mestom priključitve na javni kanal.
(5) Izvajalec mora obvestiti uporabnike, da je priključitev obstoječih objektov na javno kanalizacijo obvezna. Uporabnik si mora pridobiti pogoje in soglasje za priključitev. Priključitev na javno kanalizacijo se mora izvesti v roku šest (6) mesecev od prejema obvestila o obvezni priključitvi, pod pogoji navedenimi v prejšnjih odstavkih.
(6) Stroške izvedbe priključitve, nadzora priključitve in vpisa v evidence krije uporabnik.
2. Prevzem objektov in naprav javne kanalizacije v upravljanje
10. člen
(1) Investitor graditve objektov javne kanalizacije in čiščenja odplak mora po končani gradnji prenesti objekte in naprave v upravljanje in gospodarjenje upravljavcu. Za prevzem objektov in naprav javne kanalizacije in čiščenje odplak v upravljanje morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
1. kanalizacijska mreža in naprave, ki se predajo, morajo imeti vso potrebno tehnično dokumentacijo, soglasja, pozitivno opravljen preizkus vodotesnosti, geodetski posnetek, evidenco priključkov, uporabno dovoljenje, evidenco osnovnih sredstev in njihove vrednosti, urejena lastninska razmerja in uporabno dovoljenje.
2. objekti čiščenja odplak, ki se predajo, morajo imeti vso z zakonom predpisano dokumentacijo, soglasja, poslovnik o obratovanju, navodila za obratovanje, servisne in garancijske listine, evidenco osnovnih sredstev in njihove vrednosti in uporabno dovoljenje.
3. Izračunana in sprejeta mora biti cena odvajanja in čiščenja odpadnih voda, ki upravljavcu omogoča nemoteno upravljanje javnih prevzetih objektov in naprav ali na drug način zagotovljeno pokrivanje stroškov obratovanja in vzdrževanja.
4. Postopek prevzema mora biti izveden dokumentirano z zapisniki o primopredaji.
5. Prevzem mora potrditi organ upravljanja upravljavca.
(2) Postopek prevzema po pooblastilu občine lahko opravi izvajalec. Prevzem se opravi s pogodbo.
(3) Prevzeti objekti in naprave javne kanalizacije se z dnem prevzema prenesejo v upravljanje izvajalcu javne službe. Izvajalec le-te vnese v kataster javne kanalizacije.
3. Priključitev na javno kanalizacijo
11. člen
(1) Priključitev stavbe na javno kanalizacijo se opravi na podlagi pisnega soglasja izvajalca, ob upoštevanju pogojev iz tega odloka.
(2) Priključitev na javno kanalizacijo se mora izvesti preko revizijskega jaška., v smeri toka odpadne vode v kanalu.
(3) Za vsak odmik v postopku izvedbe kanalizacijskega priključka in za vse kasnejše spremembe na kanalizacijskem priključku si morajo uporabniki pridobiti ponovno soglasje.
12. člen
(1) Vsaka stavba se praviloma priključuje na javno kanalizacijo preko svojega kanalizacijskega priključka. Uporabnik si mora na priključku izgraditi vsaj eden kontrolni revizijski jašek za potrebe čiščenja in vzdrževanja interne kanalizacije.
(2) V primerih, ko se pri izdelavi projekta priključka ugotovi, da to ni možno ali racionalno, je dovoljena priključitev več stavb preko enega - skupnega kanalizacijskega priključka, s tem pa morajo soglašati vsi lastniki takega priključka.
13. člen
Revizijski jašek mora biti postavljen praviloma neposredno ob parcelni meji zemljišča med zasebno in javno lastnino. Izvajalcu mora biti omogočen dostop do revizijskega jaška.
14. člen
(2) Če revizijskega jaška ali internega kanalizacijskega priključka ni možno postaviti na zemljišču, ki je v lasti lastnika stavbe, mora lastnik te stavbe za postavitev revizijskega jaška ali internega kanalizacijskega priključka z lastnikom zemljišča na katerem je možno postaviti revizijski jašek ali interni kanalizacijski priključek,skleniti služnostno pravico.
(3) V primeru, ko revizijskega jaška ni mogoče postaviti izven stavbe, je lastnik dolžan v stavbi urediti interno kanalizacijo tako, da bo kanalizacijski priključek možno vzdrževati in opravljati kontrolo odpadne vode.
15. člen
(1) Interna kanalizacija, kanalizacijski priključek, nepretočne greznice, obstoječe greznice ter male komunalne čistilne naprave z zmogljivostjo, manjšo od 50 PE, niso objekti javne kanalizacije in so v lasti lastnikov stavb, ki jim pripadajo.
Objekti iz prejšnjega odstavka so v upravljanju upravljavcev ali lastnikov stavb, ki jim pripadajo.
Lastniki ali upravljavci iz prejšnjega odstavka morajo sami zagotoviti:
- redno vzdrževanje in čiščenje interne kanalizacije in kanalizacijskih priključkov,
- redno vzdrževanje nepretočnih greznic, obstoječih greznic ter malih komunalnih čistilnih naprav,
- občasno preverjanje tehnične brezhibnosti kanalizacijskih priključkov, nepretočnih greznic ter malih komunalnih čistilnih naprav najmanj enkrat na 20 let.
(2) Lastniki objektov iz prvega in drugega odstavka tega člena lahko vzdrževanje, čiščenje in tehnično preverjanje teh objektov prenesejo s pogodbo na izvajalca javne službe ali na drugo pravno osebo, ki izvaja te storitve.
16. člen
(1) V javno kanalizacijo se lahko odvaja tudi industrijska odpadna voda, ki ustreza predpisanim kriterijem za izpust v javno kanalizacijo. V takem primeru mora biti interna kanalizacija izvedena ločeno za industrijsko odpadno vodo in komunalno odpadno vodo. Združitev obeh kanalizacij je možna le za merilnim mestom industrijske odpadne vode.
(2) Uporabnik, ki ima odpadno vodo in ta ni primerna za izpust v javno kanalizacijo, jo mora predhodno očistiti tako, da bo ustrezala veljavnim predpisom s področja varstva okolja. Upravljavec lahko v soglasju za kanalizacijski priključek določi uporabniku kot obveznost zgraditi kontrolni merilni jašek in opravljati periodične meritve količin in lastnosti odpadne vode na njegove stroške.
17. člen
Kanalizacijski priključek se lahko ukine na podlagi pisnega zahtevka uporabnika. Stroške ukinitve krije uporabnik.
18. člen
Javno kanalizacijsko omrežje mora zagotavljati odvodnjavanje pritličja, ne pa tudi kletnih prostorov gradbenih objektov. Upravljavec lahko v primeru, ko globina kanalizacije dopušča, dovoli tudi neposredno odvodnjavanje iz kletnih prostorov, vendar na izključno odgovornost lastnika objekta, ki mora z vgradnjo protipovratne lopute ali črpalke preprečiti nevarnost povratnega udara odpadne vode.
4. Pogoji za prekinitev odvajanja odpadne vode
19. člen
(1) Izvajalec javne službe lahko na podlagi odločbe pristojnih inšpekcijskih služb, na stroške uporabnika, brez predhodnega obvestila in brez odgovornosti za morebitno škodo, ki bi lahko nastala ob tem, najprej prekine odvajanje odpadnih in padavinskih voda, in sicer tako, da uporabniku prekine odtok iz notranje kanalizacije v javno kanalizacijo in nato dobavo vode iz javnega vodovoda, kadar:
- je zaradi stanja interne kanalizacije stavbe ali naprav v njej ogroženo obratovanje javne kanalizacije ali proces čiščenja na komunalni čistilni napravi;
- se z odvodom odpadne vode ogroža vodne vire ali oskrbo z vodo,
- ugotovljeno stanje interne kanalizacije ogroža zdravje in premoženje prebivalcev.
(2) Izvajalec javne službe lahko na podlagi odločbe ustreznih inšpekcijskih služb, na stroške uporabnika, brez predhodnega obvestila in brez odgovornosti za morebitno škodo, ki bi lajko nastala ob tem, najprej prekine odvajanje odpadnih in padavinskih voda, in sicer tako, da uporabniku prekine odtok iz notranje kanalizacije v javno kanalizacijo in nato dobavo vode iz javnega vodovoda, kadar:
- je kanalizacijski priključek na javno kanalizacijo izveden brez soglasja izvajalca ali v nasprotju z njim,
- uporabnik brez soglasja izvajalca dovoli priključitev drugega uporabnika na interno kanalizacijo ali kanalizacijski priključek ali v kolikor spremeni zmogljivost svoje napeljave,
- uporabnik onemogoča izvajalcu meritve količin in stopnje onesnaženosti odpadne vode ali pregled na kanalizacijskem priključku,
- če uporabnik v javno kanalizacijo odvaja nedovoljene snovi (strupene snovi, olja in maščobe, strojna olja in maziva, goriva, radioaktivne snovi, neprečiščene industrijske vode, gnojnico, gnoj, cement, pesek, steklo ipd.),
- če uporabnik svojevoljno opravi spremembo priključka,
- če uporabnik krši objavljene omejitve in druge ukrepe v zvezi z odvajanjem in čiščenjem odpadne vode,
- če uporabnik ne poravnava stroškov po izdanem računu, niti po prejemu opomina pred prekinitvijo dobave vode v roku, ki je na njem naveden.
(3) Prekinjeno odvajanje odpadne in padavinske vode velja za čas do odprave vzroka prekinitve. Stroški prekinitve in ponovne priključitve bremenijo uporabnika.
20. člen
(1) Izvajalec ima pravico prekiniti odvod odpadne vode za krajši čas zaradi planiranih vzdrževalnih del ali nastalih okvar na javni kanalizaciji, vendar mora organizirati ustrezen začasen način odvajanja odpadne vode in o vzrokih ter času trajanja prekinitev ter z navodili za ravnanje uporabnikov med prekinitvijo pravočasno obvestiti uporabnike preko sredstev javnega obveščanja ali na krajevno primeren način.
(2) V primeru višje sile ima izvajalec pravico brez povračila stroškov prekiniti ali omejiti odvajanje odpadne vode, mora pa postopati skladno z načrtom ukrepanja v primeru višje sile, ki ga pripravi organ, pristojen za zaščito in reševanje.
(3) Višja sila po tem odloku so potres, požar, poplave, izpad energije in velike okvare na javni kanalizaciji.
5. Obveznosti izvajalca
21. člen
V zvezi z izvajanjem javne službe je izvajalec dolžan:
1. zagotavljati obratovanje javne kanalizacije v okviru razpoložljivih zmogljivosti,
2. načrtovati izvajanje vzdrževanja javne kanalizacije,
3. dajati informacije o času in pogojih izvajanja javne službe,
4. obveščati uporabnike o načrtovanih prekinitvah odvajanja odpadne vode in o času trajanja prekinitve,
5. voditi kataster javne kanalizacije in predpisane evidence,
6. redno obračunavati storitve javne službe,
7. izvajati vzdrževalna dela na javni kanalizaciji,
8. izvajati kvalitativni nadzor nad gradnjo javne kanalizacije,
9. izvajati javna pooblastila,
10. priključevati stavbe uporabnikov na javno kanalizacijo, kot je določeno s tem odlokom in jih obveščati o tem,
11. v sredstvih javnega obveščanja ali na krajevno običajen način obveščati o:
- rokih in času praznjenja gošč iz nepretočnih, pretočnih greznic in blata iz malih komunalnih čistilnih naprav ter načinu obdelave in nadaljnje uporabe ali odstranjevanja obdelanega blata,
- upravljavce površin s katerih se padavinska voda odvaja v javno kanalizacijo obveščati, da na svojih površinah redno čistijo in vzdržujejo peskolove, lovilce olj ter kanalske vode za odvajanje padavinske vode,
12. vsebine greznic in malih komunalnih čistilnih naprav, ter ostanke čiščenja javne in interne kanalizacije odlagati le na ustrezno opremljeno čistilno napravo,
13. redno kontrolirati sestavo odpadne vode in delovanje čistilnih naprav,
14. izvajati druge obveznosti iz tega odloka.
22. člen
Izvajalec ne odgovarja za škodo nastalo v stavbah zaradi izlivov iz javne kanalizacije v primeru:
- poplav,
- ko niso zagotovljeni pogoji za ureditev vodotokov in zalednih vod,
- ko priključitev stavbe ali površine na javno kanalizacijo ni izvedena v skladu z izzahtevami v pogojih in soglasju,
- naravne in druge nesreče.
6. Javna pooblastila izvajalca
23. člen
(1) Na podlagi javnega pooblastila izvaja izvajalec na področju občine Oplotnica naslednje naloge v zvezi z opravljanjem javne službe po tem odloku:
- smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve (v nadaljnjem besedilu: smernice),
- mnenja k dopolnjenim predlogom prostorskega akta (v nadaljnjem besedilu: mnenja),
- projektne pogoje k projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja (v nadaljnjem besedilu: pogoje),
- soglasja k projektnim rešitvam (v nadaljnjem besedilu: soglasja) na podlagi predložene dokumentacije.
(2) Dokumentacija, ki jo mora vlagatelj predložiti izvajalcu za izdajo zgoraj navedenih listin, je:
1. za smernice in mnenja:
- dokumentacijo, ki jo določa zakonodaja o urejanju prostora,
2. za pogoje in soglasja:
- dokumentacijo, ki jo določa zakonodaja o graditvi objektov,
- projekt za gradbeno dovoljenje z načrtom zunanje ureditve.
(3) Uporabnik mora pred priključitvijo na javno kanalizacijsko omrežje izpolnjevati projektne pogoje. Izvajalec je dolžan izdati soglasje k priključitvi najpozneje v 30 dneh od prejema popolnega zahtevka. V primeru, da priključitev po predloženi dokumentaciji ni možna, mora upravljavec vlagatelja za priključitev na javno kanalizacijo seznaniti s pogoji, pod katerimi bo priključitev možna.
(4) Za soglasja za priključitev obstoječe stavbe:
- gradbeno dovoljenje ali druga dokazila o legalnosti stavbe,
- projekt kanalizacijskega priključka v merilu 1:1000 ali 1:500,
- projekt za izvedbo interne kanalizacije stavbe,
- podatke o količini in vrsti odpadne vode, biorazgradljivosti in količini organskih snovi v odpadni vodi ter nevarnih snoveh v odpadni vodi, kadar gre za industrijske odpadne vode,
- program predpisanih prvih meritev, če gre za industrijske odpadne vode,
- projekt za izvedbo naprav za predčiščenje odpadne vode (če je predvidena),
- pogodbo o služnosti ali soglasje lastnikov parcel, po katerih bo potekal priključni kanal oziroma sodno odločitev, ki nadomesti soglasje.
(5) Za soglasja za začasni priključek:
- situacijo v merilu 1:1000 ali 1:500,
- opis dejavnosti z navedbo o predvideni porabi vode in načinu odvajanja in morebitnega predčiščenja odpadne vode,
- projekt kanalizacijskega priključka,
- soglasje za prekop javnih površin, preko katerih bo potekal priključni kanal,
- pogodbo o služnosti ali soglasje lastnikov parcel po katerih bo potekal priključni kanal, oziroma sodno odločitev, ki nadomesti soglasje.
(6) Za soglasja za ukinitev priključka:
- situacijo z vrisano stavbo in kanalizacijskim priključkom v merilu 1:1000 ali 1:500.
(7) Za soglasje k spremembam:
- projekte in opise, ki se nanašajo na spremembe.
V. PRAVICE IN OBVEZNOSTI UPORABNIKOV
1. Objekti in naprave uporabnika
24. člen
(1) Uporabniki javne kanalizacije so fizične ali pravne osebe, ki so lastniki stavbe,delov stavb ali zemljišča, ki so priključena na javno kanalizacijo.
Objekti in naprave uporabnika so:
- priključni kanal od objekta do javne kanalizacije,
- objekti in naprave za predčiščenje odpadnih voda,
- interna kanalizacija s pripadajočimi objekti in napravami v objektu in na zemljišču uporabnika,
- interna kanalizacija padavinskih voda.
(2) Z objekti in napravami iz tega člena upravlja, gospodari in jih vzdržuje uporabnik na svoje stroške. Uporabnik je dolžan s temi objekti in napravami gospodariti tako, da je omogočeno nemoteno odvajanje odpadne in padavinske vode in da je odpadna voda v predpisani kvaliteti.
25. člen
Uporabniki javne službe so fizične ali pravne osebe, ki so lastniki stavb ali delov stavb in utrjenih površin na območju Občine Oplotnica.
26. člen
(1) Uporabnik sme odvajati odpadno vodo v javno kanalizacijo samo v količinah in z lastnostmi, ki so določene s predpisi in soglasjem za priključitev.
(2) Če za določeno vrsto odpadne vode niso sprejeti predpisi o mejni koncentraciji snovi, se uporabljajo predpisi ali smernice, ki veljajo v Evropski skupnosti.
27. člen
(1) Uporabnik ne sme odvajati v javno kanalizacijo odpadne vode, ki povzroča motnje pri odvajanju odpadne vode ali pri postopku čiščenja na komunalni čistilni napravi.
(2) V primeru, da izvajalec ugotovi, da je uporabnik odvajal v javno kanalizacijo odpadno vodo iz prvega odstavka tega člena, obvesti o dogodku pristojno inšpekcijo, opravi preiskave in industrijske meritve, ugotovi zmanjšanje učinkovitosti čiščenja na komunalni čistilni napravi ter druge posledice skladno s postopkom predvidenim za takšne primere. Izvajalec nastalo škodo oceni in od uporabnika zahteva povrnitev nastale škode.
28. člen
(1) Vsebine greznic, malih komunalnih čistilnih naprav in ostankov čiščenja kanalizacijskih priključkov ali internih kanalizacij ni dovoljeno izpuščati v javno kanalizacijo.
(2) Odpadno vodo in goščo iz greznice je prepovedano odvažati na javne ali kmetijske površine oziroma neposredno odvajati v površinske ali podzemne vode.
29. člen
(1) Uporabnik, ki v kanalizacijo odvaja industrijsko odpadno vodo, mora letno poročilo o emisijskem in obratovalnem monitoringu, ki je izdelano skladno s predpisi o monitoringu za industrijsko odpadno vodo, posredovati izvajalcu v pisni ali elektronski obliki do 31. marca za preteklo leto.
(2) Rezultati in poročila obratovalnega ter emisijskega monitoringa odpadne vode, zapisi trajnih meritev, predpisane evidence in podatki predvideni v dokumentih uporabnika, morajo biti izvajalcu vedno na razpolago.
30. člen
Uporabnik je dolžan pred vsako spremembo, ki vpliva na lastnosti in količino industrijske odpadne vode, do katere je prišlo zaradi sprememb tehnoloških postopkov, obsega proizvodnje, načina predčiščenja odpadne vode, prenehanja določene dejavnosti ali zaradi drugih podobnih vzrokov, pridobiti soglasje izvajalca.
31. člen
Uporabniki morajo:
1. pridobiti soglasja, mnenja in pogoje kot to določa ta odlok,
2. vzdrževati kanalizacijski priključek, interno kanalizacijo in vse naprave vgrajene vanjo,
3. voditi dnevnik obratovanja male komunalne čistilne naprave v skladu s predpisi,
4. vzdrževati čistočo in zagotavljati nemoten dostop do merilnih mest za ugotavljanje količine in stopnje onesnaženosti odpadne vode,
5. vzdrževati greznice in male komunalne čistilne naprave,
6. dovoliti dostop do javne kanalizacije zaradi izvajanja vzdrževalnih del na javni kanalizaciji, kadar le-ta poteka po njegovem zemljišču,
7. omogočiti dostop za izvedbo praznjenja greznice ali male komunalne čistilne naprave,
8. preverjati tehnično brezhibnost kanalizacijskega priključka na javno kanalizacijo, razen če ga preda v upravljanje upravljalcu s pogodbo,
9. obveščati izvajalca o vseh okvarah na javni kanalizaciji, kanalizacijskem priključku in merilnih napravah ter vseh pojavih, ki bi utegnili imeti vpliv na obratovanje javne kanalizacije,
10. pisno obveščati izvajalca o spremembi naslova, lastništva stavbe in spremembah na stavbi, ki imajo vpliv na odvod odpadne vode in obračun stroškov,
11. plačevati stroške za odvajanje in čiščenje odpadne vode ter izvedbo prvih meritev in obratovalnega monitoringa za male komunalne čistilne naprave, ki jih upravljajo,
12. urediti medsebojno delitev stroškov, kadar imajo obračun na osnovi enega obračunskega vodomera in izvajalcu posredovati podpisan delilnik stroškov ali naslov upravnika stavbe,
13. obveščati izvajalca o vseh spremembah o količini in o lastnostih industrijske odpadne vode,
14. upoštevati ukrepe in objave v primeru motenj pri odvajanju in čiščenju odpadne vode.
32. člen
Uporabnikom in drugim nepooblaščenim osebam ni dovoljeno posegati v kanalizacijske objekte in naprave javne kanalizacije. Na trasi kanalizacije se ne sme graditi, postavljati objektov, nasipati materiala in izvajati aktivnosti, ki bi lahko povzročile poškodbe na cevovodu ali ovirale njegovo izdelovanje in vzdrževanje. Prav tako ni dovoljeno posegati v interne kanalizacijske objekte in naprave drugih uporabnikov ali jim celo preprečiti odvod odpadne vode v javno kanalizacijsko omrežje.
VI. VIRI FINANCIRANJA JAVNE SLUŽBE IN NAČIN NJIHOVEGA OBLIKOVANJA
33. člen
(1) Javna služba se financira iz:
- cene odvajanja in čiščenja odpadnih komunalnih, in padavinskih voda,
- cene odvajanja in čiščenja odpadnih industrijskih voda,
- cene praznjenja in čiščenja pretočnih, nepretočnih greznic, komunalnih in malih komunalnih čistilnih naprav, izcednih voda in premičnih stranišč,
- proračuna Občine Oplotnica,
- drugih sredstev.
Financiranje javne službe za odvajanje in čiščenje odpadnih komunalnih in padavinskih voda se uvede po vzpostavitvi katastra in izgradnji čistilne naprave.
(2) Cena storitev javne službe se določa skladno s predpisi., ki urejajo oblikovanje cen za izvajanje javne službe. Ceno oblikuje izvajalec, sprejme pa jo občinski svet občine Oplotnica.
(3) Ceno izvedbe prvih meritev in obratovalnega monitoringa kot storitev javne službe določi občina v skladu z merili iz predpisa, ki ureja oblikovanje cen obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja.
(4) Višino tarif za storitev vzdrževanja priključkov na javni kanalizaciji določi izvajalec v soglasju s pristojnim organom.
34. člen
Izvajalec prevzema in obdeluje vsebino iz komunalnih čistilnih naprav, izcednih voda, greznic in premičnih suhih stranišč ter izvaja monitoring malih komunalnih čistilnih naprav na podlagi pogodbe.
Višino tarif za storitve iz prejšnjega odstavka tega člena določi izvajalec v soglasju s pristojnim organom.
V kolikor izvajalec ugotovi, da prevzeta vsebina iz prejšnjega odstavka tega člena ne ustreza pogojem za sprejem, na stroške uporabnika opravi potrebne analize ter uredi obdelavo in odstranitev neustrezne vsebine.
35. člen
(1) Pravna oseba ali samostojni podjetni posameznik, ki mu skladno z zakonom ni potrebno izvajati obratovalnega monitoringa za odpadne vode in odpadnih voda prekomerno ne obremenjuje, plačuje čiščenje industrijske odpadne vode na enak način, kot se zaračunava čiščenje komunalne odpadne vode. Cena čiščenja kubičnega metra te industrijske vode je enaka ceni čiščenja kubičnega metra komunalne odpadne vode.
(2) Pravna oseba ali samostojni podjetni posameznik, ki vode prekomerno obremenjuje ali je zavezanec za obratovalni monitoring odpadnih voda, pa plačuje ceno čiščenja skladno z pogodbo, ki jo sklene z Občino Oplotnica.
36. člen
(1) Uporabnik, ki vodo uporablja v reprodukcijske namene (jo vgrajuje v izdelke, uparja ali uporablja v kmetijski proizvodnji), in jo odvaja neposredno v vodotok ali ponika, ima pravico zahtevati, da se mu ta delež odšteje od obračunanih stroškov odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda pod naslednjimi pogoji:
a) da se količina tako uporabljene vode meri s posebej vgrajenim vodomerom,
b) da razpolaga s sistemom za ponikanje ali odvajanje vode v vodotok in da je za ta objekt pridobil tudi vsa potrebna dovoljenje in soglasja,
c) da v primeru kmetijske proizvodnje razpolaga z ustrezno gnojno jamo ter da odpadno vodo iz gnojne jame (gnojevko) uporablja v skladu s predpisi.
(2) Nosilci kmetijskih gospodarstev lahko ob izpolnjevanju določila iz prve alinee tega člena vložijo zahtevek za oprostitev stroškov za odvajanje in čiščenje odpadnih voda.
VII. VRSTA IN OBSEG OBJEKTOV TER NAPRAV, POTREBNIH ZA IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE
37. člen
(1) Naprave in objekti javne kanalizacije obsegajo magistralno, primarno in sekundarno kanalizacijsko omrežje, vključno s pomožnimi objekti in napravami, ki so mu predani v upravljanje. Te naprave in objekti so:
- primarni vodi (kolektorji) z revizijskimi jaški,
- sekundarni vodi z revizijskimi jaški,
- odcepi hišnih priključkov znotraj javnih površin oziroma cestnega telesa,
- črpališča na primarnih in sekundarnih vodih za prečrpavanje odpadne in padavinske vode,
- čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda,
- razbremenilniki visoke vode,
- zadrževalni bazeni visoke vode,
- lovilci peska,
- lovilci olj in
- drugi objekti in naprave, ki so potrebni za normalno obratovanje javne kanalizacije.
(2) Lastnik objektov in naprav javnih sistemov za odvajanje in čiščenje odpadne komunalne in padavinske vode v Občini Oplotnica je lokalna skupnost.
38. člen
Kanalizacijsko omrežje se gradi v ločenem sistemu, razen v naslednjih primerih:
- ko padavinske vode ni možno ločiti iz sistema, ker ni ustreznega odvodnika oziroma ni možnosti ponikanja,
- ko zaradi pomanjkanja prostora ni možna vgradnja dveh vzporednih kanalov,
- ko je padavinska voda tako močno onesnažena, da je ni možno odvajati v vodotok ali ponikati,
- izgradnja ločenega sistema ni ekonomsko upravičena.
39. člen
(1) Javna kanalizacija mora biti vodotesna. V javno kanalizacijo in lastno kanalizacijo za čiščenje odpadnih vod ni dovoljeno odvajanje drenažnih vod, podtalnice, vodotokov ter meteornih voda, ki jih je možno speljati v ponikovalnico ali vodotok. V ločeno zgrajeno kanalizacijo padavinskih vod pa ni dovoljeno odvajati komunalne in industrijske odpadne vode.
(2) Lastnik ali upravljavec objekta mora za padavinsko vodo, ki odteka s strehe objekta zagotoviti odvajanje vode neposredno v vode ali ponikanje v tla, kadar je možno te vode speljati v vodotok. Lastnik ali upravljavec površin s katerih odteka toliko onesnažena površinska voda, da je po veljavnih predpisih ne sme spuščati neposredno v vode, mora na območjih, kjer ni javne kanalizacije, to vodo zajeti in očistiti.
40. člen
Izvajalec javne službe ima pravico dostopa do kanalizacijskih objektov in naprav zaradi rednega vzdrževanja, meritev in snemanj, ne glede na to, kdo je lastnik zemljišča na katerem se kanalizacijski objekti in naprave nahajajo. Izvajalec mora po opravljenem delu vzpostaviti zemljišče v prvotno stanje in poravnati morebitno nastalo škodo.
VIII. NADZOR
41. člen
(1) Za nadzor nad izvrševanjem določil tega odloka sta pristojni:
a) Občinska komunalna inšpekcija ob kršitvah določil: 5. člena, 9. člena, 11. člena, 12. člena, 14. člena, 15. člena, prve, druge, tretje in pete alineje drugega odstavka 19. člena, 7. in 10. točke 21. člena, 1., 2., 5., 8., 9. in 14. točke 31. člena, 32. člena in 39. člena tega odloka.
b) Republiška inšpekcija za varstvo okolja ob kršitvah določil 16. člena, prvega odstavka 19. člena, 3. in 4. alineje drugega odstavka 19. člena, 26. člena, 27. člena, 28. člena, 29. člena, 30. člena, 3.,4., 5. in 13. točke 31. člena in 39. člena.
(2) Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka izvajajo pristojne inšpekcijske službe Občine Oplotnica in pristojni organi lokalne skupnosti, vsak v okviru svojega delovnega področja in zakonskih pooblastil.
(3) Izvajalec javne službe in uporabniki so dolžni v skladu s tem odlokom kršitelje prijaviti pristojni inšpekciji.
IX. KAZENSKE DOLOČBE
42. člen
(1) Z globo 1.400,00 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba - izvajalec, če:
- ravna v nasprotju s 4. členom,
- ravna v nasprotju s 5. členom,
- ravna v nasprotju z 9. členom,
- ravna v nasprotju z 21. členom,
- ravna v nasprotju s 23. členom.
(2) Z globo 400,00 evrov se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena tudi odgovorna izvajalca.
43. člen
(1) Z globo 1.400,00 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojen podjetnik posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
- ravna v nasprotju s 6. členom,
- ravna v nasprotju z 9. členom,
- ravna v nasprotju s 14. členom,
- ravna v nasprotju s 16. členom,
- ravna v nasprotju s 26. členom,
- ravna v nasprotju z 28. členom,
- ravna v nasprotju z 29. členom,
- ravna v nasprotju s 30. členom
- ravna v nasprotju z 31. členom,
- ravna v nasprotju z 32. členom,
tega odloka.
(2) Z globo 400,00 evrov se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
(3) Z globo 400,00 evrov se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena posameznik, če ravna v nasprotju z prvim odstavkom tega člena.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
44. člen
(1) Obstoječe pretočne greznice je potrebno ukiniti in zagotoviti način čiščenja določen v 6. členu tega odloka do rokov, ki jih predpisuje veljavna zakonodaja:
(- 31. decembra 2015, če je obstoječa stavba na prispevnem območju občutljivega območja ali na vplivnem območju kopalnih voda ali na vodovarstvenem območju) in
(- 31. decembra 2017, če obstoječa stavba ni na območjih iz prejšnje alinee).
45. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka za območje Občine Oplotnica prenehata veljati Odlok o odvajanju odpadnih voda in padavinskih voda na območju Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 142/04).
46. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007.8/2008
Oplotnica, dne 3. julija 2008
Župan
Občine Oplotnica
Matjaž Orter l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti