Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008

Kazalo

1903. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Začret, stran 4690.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) ter 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01 in 70/06) je Mestni svet Mestne občine Celje na seji dne 22. 4. 2008 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Začret
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(pravna podlaga)
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91, 54/94 in 25/98) in s srednjeročnim družbenim planom občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86, Uradni list RS, št. 48/90 in 25/98 in 86/01) Mestni svet Mestne občine Celje sprejme Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Začret (Uradni list SRS, št. 40/89 in Uradni list RS, št. 46/96) po projektu št. 23-2007, ki ga je izdelal biro Urbanisti, d.o.o. Celje.
2. člen
Odlok se spremeni in dopolni tako, da se dopolnijo posamezni členi.
MEJA OBMOČJA
3. člen
»Ureditveno območje sprememb in dopolnitev je razdeljeno na območje ‘10b’ in območje ‘2b/1’. Območje ‘10b’ zajema parc. št. 945/2, k.o. Trnovlje in je veliko cca 686 m². Meja poteka na zahodu po Obrtni cesti, na severu in zahodu po nezazidanih stavbnih zemljiščih, na jugu pa po že zazidanem stavbnem zemljišču. Območje ‘2b/1’ zajema parc. št. 1028/30, 1028/22 in 1028/11, k.o. Trnovlje. Velikost ureditvenega območja je cca 4493 m². Meja na severu poteka po lokalni cesti, na jugu po robu gozda s posebnim namenom, na zahodu in vzhodu pa po nezazidanih stavbnih zemljiščih.
III. VSEBINA
4. člen
(vsebina akta)
Spremembe in dopolnitve PUP iz 1. člena vsebujejo besedilo in kartografski del.
– opis prostorske ureditve, ki se načrtuje s spremembami in dopolnitvami PUP Začret
– ureditveno območje
– umestitev načrtovane ureditve v prostor
– zasnova projektnih rešitev prometne, energetske, komunalne in druge gospodarske infrastrukture in obveznost priključevanja objektov nanjo
– rešitve in ukrepi za varovanje okolja, ohranjanje narave, varstvo kulturne dediščine ter trajnostno rabo naravnih dobrin
– rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
– načrt parcelacije
– etapnost izvedbe prostorske ureditve ter drugi pogoji in zahteve za izvajanje
– velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev
– usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti sprememb in dopolnitev PUP
– roki za izvedbo prostorske ureditve in za pridobitev zemljišč.
Kartografski del obsega naslednje vsebine:
grafični načrt 1/a: »Izsek iz občinskega prostorskega plana – območje '10b'«
grafični načrt 1/b: »Izsek iz občinskega prostorskega plana – območje '2b/1'«
grafični načrt 2/a: »Izsek iz PUP Začret – območje '10b'«
grafični načrt 2/b: »Izsek iz PUP Začret – območje '2b/1'«
grafični načrt 3/a: »Območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem – območje '10b'«
grafični načrt 3/b: »Območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem – območje '2b/1'«
grafični načrt 4/a: »Zazidalna situacija – območje '10b'«
grafični načrt 4/b: »Zazidalna situacija – območje '2b/1'«
grafični načrt 5/a: »Zasnova gospodarske infrastrukture – območje '10b'«
grafični načrt 5/b: »Zasnova gospodarske infrastrukture – območje '2b/1'«
grafični načrt 6/a: »Načrt parcelacije – območje '10b'«
grafični načrt 6/b: »Načrt parcelacije – območje '2b/1'«
grafični načrt 7/a: »Vplivi in povezav s sosednjimi območji – območje '10b'«
grafični načrt 7/b: »Vplivi in povezav s sosednjimi območji – območje '2b/1'«.
Sestavni del tega odloka so tudi naslednje priloge:
– Geodetski načrt s certifikatom
– Idejna zasnova »Stanovanjski dvojček Trnovlje«
– Smernice nosilcev urejanja prostora
– Mnenja nosilcev urejanja prostora
– Podatki o lastnikih zemljišč.
5. člen
5. člen Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Začret se dopolni z novim odstavkom:
»– Spremembe in dopolnitve iz 1. člena se nanašajo na razširitev stavbnih zemljišč v coni 10b na zemljišča s parc. št. 945/2, k.o. Trnovlje in v coni 10b/1 na zemljišča s parc. št. 1028/30, 1028/22 in 1028/11, k.o. Trnovlje.«
6. člen
(pogoji za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje)
6. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju »Pogoji za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje« na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Območje ‘10b’. Dopustna je gradnja dvostanovanjske stavbe – dvojčka. Objekta se morata med sabo dotikati vsaj z eno stranico. Vsak objekt je okvirnih dimenzij 9,00 x 12,00 m. Višina objektov je lahko do P+1+M, pri čemer je kolenčni zid lahko visok največ 0,80 m. Streha naj bo oblikovana kot dvokapnica ali enokapnica.
Območje ‘2b/1’. Dopustna je gradnja dveh prostostoječih enostanovanjskih stavb pri čemer je vsak objekt okvirnih dimenzij 10,00 x 12,00 m. Višina objektov je lahko do P+1+M, pri čemer je kolenčni zid lahko visok največ 0,80 m. Streha naj bo oblikovana kot dvokapnica ali enokapnica. Na parceli št. 1028/22 k.o. Trnovlje se gozd s posebnim namenom nahaja znotraj te parcele in meje ureditvenega območja. Hkrati se stika tudi z gradbeno parcelo, kar je potrebno upoštevati pri nadaljnjem načrtovanju.
Območje '10b' in '2b/1'. Lege objektov so podane okvirno in se lahko tudi spreminjajo, potrebno pa je upoštevati minimalne odmike od roba sosednjih zemljišč. Na območju gradbenih parcel so dopustne manjše zasaditve, ki se lahko med seboj razlikujejo, po velikosti pa ne smejo izstopati, da ne bi tvorile sence sosednjim objektom. V primeru zasaditve sadnega drevja mora lastnik upoštevati varstvo okolja in ne sme uporabljati škropiv. Pred kakršnimikoli posegi je potrebno pridobiti geološko poročilo. Enostavne objekte je dovoljeno postavljati znotraj gradbene parcele legalno zgrajenih objektov. Dovoljena je postavitev ograj višine do 1.80 m, in sicer na rob gradbene parcele. Znotraj vsake gradbene parcele je dovoljeno postaviti samostojno garažo ter nadstrešek v maksimalnih dimenzijah do 5 x 6 metrov. Dovoljena je postavitev vrtnih ut do površine 10 m², ki mora biti odmaknjena od sosednje parcele za minimalno 1.50 metra. Dovoljena je postavitev montažnih ali obzidanih bazenov, ki pa ne smejo presegati površine 30 m² in globine 1,5 m merjeno od roba do dna. Pri postavitvi enostavnih objektov je potrebno zagotoviti preglednostni trikotnik. Vsi enostavni objekti so lahko postavljeni zgolj izven območja gozda s posebnim pomenom.«
7. člen
(pogoji komunalnega urejanja)
7. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju »Pogoji komunalnega urejanja« na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na območju 10b in 2b/1 veljajo naslednji pogoji:
Prometna infrastruktura
Stavbe na območju ‘10b’ bodo imele posreden dovoz na lokalno cesto LC034110 (Obrtna cesta). Stavbi na območju ‘2b/1’ pa bodo imele urejen dovoz na lokalno cesto LC034120 (Čret-Začret). Za vsako stavbo je potrebno zagotoviti dve parkirni mesti.
Energetska infrastruktura
Energija za napajanje stavb na območju ‘10b’ je na voljo na NN omrežju Kroflič, ki se napaja iz transformatorske postaje TP Spodnji Začret. Energija za napajanje stavb na območju ‘2b/1’ pa je na voljo na NN omrežju Ambrož, ki se napaja iz transformatorske postaje TP Začret.
Telekomunikacijska infrastruktura
Na obravnavanih parcelah ni glavnega TK omrežja in na razpolago novih TK kapacitet, zato je potrebno zgraditi nove TK priključke. Pri posegih v prostor je potrebno upoštevati trase TK omrežja. Za priključitev novih objektov na javno TK omrežje je potrebno predvideti in vrisati idejne trase TK vodov. Del trase, ki poteka skozi ureditveno območje se prestavi.
Plinovod
Na obravnavanem območju oziroma v neposredni bližini je izgrajeno nizkotlačno (p = 0.1 bar) plinovodno omrežje v upravljanju sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in hišni priključni plinovodi. Na območju ‘10b’ je oskrba predvidenih objektov z energijo možno predvideti s cevno navezavo na obstoječe javno plinovodno omrežje zemeljskega plina, ki poteka ob Obrtni cesti. Na območju ‘2b/1’ pa trenutno oskrba predvidenih objektov z energijo še ni možna. Plinifikacija pa se bo nadaljevala v naslednjih letih, zato lahko investitor načrtuje oskrbo z zemeljskim plinom.
Meteorna in fekalna kanalizacija
Na območju ‘10b’ ni zgrajenega javnega kanalizacijskega omrežja. Komunalne vode je potrebno pred izpustom v površinski odvodnik očistiti na individualni čistilni napravi. V bližini območja ‘2b/1’ pa je predvidena izgradnja javne fekalne kanalizacije. Komunalne odpadne vode iz objektov se speljejo v predviden fekalni kanala preko revizijskega jaška z enim priključkom. Meteorne vode iz obeh območij se bodo v skladu z 92. členom Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02), ponikale, in sicer na tak način, da bo v čim večji meri zmanjšan odtok padavinskih voda z urbanih površin. Zato se na območju manipulacijskih površin predvidijo travne plošče, okolica objektov pa se v čim večji meri zatravi. Preliv meteornih vod se spelje v bližnji površinski odvodnik.
Vodovod
Na obravnavanem območju je obstoječi javni vodovodni sistem. Priključitev na vodovod je možna pod pogojem, da je rešeno odvajanje odpadnih voda. Za vsako območje posebej se izvede en skupni priključek na javni vodovod, ta priključek pa se nato razdeli na dva vodovodna hišna priključka, ki ima vsak svoj vodomer.
Obveznost priključevanja
Predvideni objekti se morajo priključiti na vso načrtovano gospodarsko infrastrukturo.«
8. člen
(pogoji za varovanje okolja)
8. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju »Pogoji komunalnega urejanja« na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na območju 10b in 2b/1 veljajo naslednji pogoji:
Varstvo voda
Vse odpadne komunalne vode se bodo ustrezno očistile na individualni čistilni napravi oziroma se bodo odvajale v javno kanalizacijsko omrežje ter dalje v skupno čistilno napravo.
Varstvo pred hrupom
Na podlagi Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) sodi obravnavano območje v II. območje varstva pred hrupom. Za to območje veljajo mejne dnevne ravni hrupa 55 dBA in mejne nočne ravni 45 dBA. Ukrepi za varovanje objektov in območij pred prekomernim hrupom morajo biti izvedeni v skladu s predpisi. Predvideni objekti oziroma njihovo obratovanje in uporaba po končani gradnji ne smejo presegati predpisane mejne ravni hrupa.
Varstvo zraka
Predvideni objekti ne smejo predstavljati možnosti povečanja onesnaženja zraka. Za potrebe po toplotni energiji je predvidena uporaba plinovodnega omrežja. S tem bo kvaliteta zraka ostala na sprejemljivi ravni.
Ravnanje z odpadki
Za vsak stanovanjski objekt je potrebno zagotoviti zbirno mesto za odpadke, to je urejen prostor v ali ob objektu kamor se postavijo zabojniki za mešane komunalne odpadke in odjemno mesto, kjer izvajalec javne službe odpadke prevzame. Odjemno mesto je lahko tudi zbirno mesto, če je zagotovljen nemoten dovoz vozilom za odvoz odpadkov. Predvideni način odvoza odpadkov mora ustrezati tehnologiji zbiranja in odvažanja odpadkov, ki jo uporablja izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
Varstvo tal
Rodovitni del prsti, ki bo odstranjen med gradnjo, je potrebno ustrezno deponirati ter uporabiti za ureditev zelenic ter ostalih zelenih površin.
Ohranjanje narave
Na ureditvenem območju se ne nahajajo naravne vrednote. Zato ni potrebno pridobiti naravovarstvenih pogojev in naravovarstvenih soglasij.
Varstvo gozdov
Na ureditvenem območju ‘2b/1’ se na južni strani nahaja gozd s posebnim namenom, ki je opredeljen tudi kot varovalni gozd. Ker so predvideni objekti od gozdnega roba oddaljeni manj kot eno stojno višino, to je 25 m, so posegi izjemoma možni, vendar v tem primeru lastnik in upravljavec gozda ne odgovarjata za morebitno škodo, ki bi nastala na novozgrajenih in infrastrukturi zaradi bližine gozda. Zato mora biti predhodno sklenjen notarsko overjen dogovor med lastniki gozda in investitorjem posega, ki je od gozdnega roba oddaljen manj kot eno sestojno višino odraslega gozda na tem območju. S tem dogovorom se opredelita plačnik in način plačila dodatnih stroškov, ki lahko s posegom in njegovim vplivom nastanejo zaradi oteženega gospodarjenja z gozdom in škod na gozdnem sestoju. Ta dogovor mora biti v vednost dostavljen Zavodu za gozdove oziroma mora biti sestavni del projektne dokumentacije za vsak objekt. Pri tem je potrebno za vse morebitne posege v gozdni rob upoštevati 4. člen Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim namenom (Uradni list RS, št. 56/07).
Varstvo kulturne dediščine
Na obravnavanem območju se ne nahajajo zavarovane enote kulturne dediščine. Zato ni potrebno pridobiti kulturnovarstvenih pogojev in kulturnovarstvenih soglasij.«
9. člen
(pogoji za določanje velikosti funkcionalnega zemljišča)
9. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju »Pogoji za določanje velikosti funkcionalnega zemljišča« na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na območju 10b in 2b/1 veljajo naslednji pogoji:
Načrt parcelacije vsebuje načrt gradbenih parcel in je prikazan v grafičnem načrtu parcelacije. Znotraj območja ‘10b’ so določene tri gradbene parcele, in sicer za vsak objekt dvojčka posebej ter za dovozno cesto, ki mora ostati v skupni uporabi. Znotraj območja ‘2b/1’ pa sta predvideni dve gradbeni parceli za vsak objekt posebej.«
10. člen
(drugi pogoji)
10. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju »Drugi pogoji« na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Pri pripravi akta so v skladu z Zakonom o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 105/06) upoštevani ustrezni prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi. Z ustrezno razmestitvijo objektov in z odmiki med njimi so ustvarjeni pogoji za požarno ločitev objektov, zagotovljeni so pogoji za omejevanja širjenja ognja ob požaru ter pogoji za varen umik ljudi in premoženja. Urejene so prometne in delovne površine za intervencijska vozila. Oskrba za gašenje z vodo je predvidena preko nadzemnih hidrantov, izvedenih skladno s Pravilnikom o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91). Pri nadaljnjem projektiranju je potrebno upoštevati Zakon o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 105/06) ter Pravilnik o požarni varnosti v stavbah (Uradni list RS, št. 31/04, 10/05, 83/05, 14/07).
Obravnavano območje spada v območje 7. stopnje potresne ogroženosti, temu primerno pa je potrebno prilagoditi način gradnje. Pri gradnji objekta je potrebno ojačati prvo ploščo.
V skladu z Uredbo o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/69) gradnja zaklonišča na ureditvenem območju ni potrebna.«
KONČNE DOLOČBE
11. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je na vpogled pri pristojnih službah Mestne občine Celje in na Upravni enoti Celje – Oddelku za okolje in prostor.
12. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe za posamezna področja.
13. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0004/2007
Celje, dne 22. aprila 2008
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti