Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2008 z dne 4. 4. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2008 z dne 4. 4. 2008

Kazalo

1323. Pravilnik o plačah oziroma plačilih funkcionarjev ter sejninah članov delovnih teles občinskega sveta, članov nadzornega odbora in članov drugih organov Občine Kranjska Gora, stran 3141.

Na podlagi določb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-UPB7, Uradni list RS, št. 95/07), 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-UPB2, Uradni list RS, št. 94/07) 16. člena Statuta Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 55/07) je Občinski svet Občine Kranjska Gora na 14. redni seji dne 19. 3. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah oziroma plačilih funkcionarjev ter sejninah članov delovnih teles občinskega sveta, članov nadzornega odbora in članov drugih organov Občine Kranjska Gora
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa višino in način določanja plač za poklicno opravljanje funkcije funkcionarjev oziroma višino in način določanja plačila za nepoklicno opravljanje funkcije funkcionarjev, sejnine članov delovnih teles občinskega sveta in župana, nadzornega odbora in drugih organov, ki jih imenuje župan ali občinski svet.
Ta pravilnik določa tudi sejnine za člane sveta krajevnih skupnosti v Občini Kranjska Gora.
2. člen
Občinski funkcionarji so župan, podžupan in člani občinskega sveta.
Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Župan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. V soglasju z županom se lahko tudi podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
II. PRAVICE OBČINSKIH FUNKCIONARJEV
3. člen
Za opravljanje občinskih funkcij ima občinski funkcionar, ki poklicno opravlja funkcijo, skladno z zakonom pravico do plače, osebnih prejemkov, nadomestila plače ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu ali v zvezi z delom. Če funkcijo opravlja nepoklicno, ima pravico do plačila za opravljanje funkcije kot to določa zakon.
Članu občinskega sveta, razen podžupanu, pripada sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta in na seji delovnega telesa občinskega sveta.
III. PRAVICE ČLANOV ODBOROV IN KOMISIJ, KI NISO ČLANI OBČINSKEGA SVETA
4. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, članom nadzornega odbora in članom drugih odborov in komisij, ki jih imenuje občinski svet ali župan, pripada sejnina za udeležbo na seji v skladu s tem pravilnikom.
IV. PRAVICE ČLANOV SVETA KRAJEVNE SKUPNOSTI
5. člen
Članom sveta krajevnih skupnosti pripada sejnina za udeležbo na seji, v skladu s tem pravilnikom.
V. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČE OZIROMA PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE FUNKCIONARJEV IN SEJNIN
6. člen
Višina in način določanja plače župana
Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-UPB7, Uradni list RS, št. 95/07) v 10. členu opredeljuje, da se osnovne plače funkcionarjev določijo z uvrstitvijo v plačni razred in da je uvrstitev posameznih funkcij v plačne razrede določena v prilogi 3 tega zakona.
Po tej razvrstitvi je opravljanje funkcije župana v občini, ki ima 2001 do 15.000 prebivalcev, kamor sodi tudi Občina Kranjska Gora, uvrščena V. skupino občin, za katero je določen 51. plačni razred. Županu za poklicno opravljanje funkcije pripada tudi dodatek za delovno dobo, ki je po ZSPJS določen v višini 0,3% od osnovne plače za vsako zaključeno leto delovne dobe.
Če župan funkcijo opravlja nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
7. člen
Višina in način določanja plače podžupana
Priloga 3 Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-UPB7, Uradni list RS, št. 95/07) opravljanje funkcije podžupana občine, ki ima 2001 do 15.000 prebivalcev, kamor sodi tudi Občina Kranjska Gora, uvršča v V. skupino občin in določa plačo podžupana v razponu med 36. in 43. plačnim razredom.
Plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet.
Če podžupan opravlja funkcijo poklicno, mu pripada tudi dodatek za delovno dobo, ki je po ZSPJS določen v višini 0,3% od osnovne plače za vsako zaključeno leto delovne dobe.
Podžupanu za nepoklicno opravljanje funkcije pripada plačilo v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
Podžupanu kot članu občinskega sveta ali kot članu delovnega telesa ne pripada sejnina, ki pripada ostalim članom občinskega sveta in drugim članom delovnih teles.
Podžupanu, ki je v skladu s sklepom občinskega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana, opravljal funkcijo župana, pripada plača, ki bi jo dobil župan.
8. člen
Višina in način določanja sejnine članu občinskega sveta
Članu občinskega sveta, razen podžupanu, pripada sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta in na seji delovnega telesa občinskega sveta.
Letni znesek sejnin za seje občinskega sveta, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana za poklicno opravljanje funkcije. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
9. člen
V okviru zneska iz drugega odstavka prejšnjega člena se na podlagi sklepa o potrditvi mandata članu občinskega sveta določi sejnina, in sicer:
– za udeležbo na redni seji občinskega sveta     v višini 9%,
– za udeležbo na izredni seji občinskega sveta   v višini 6%,
– za predsedovanje na seji delovnega telesa      v višini 3%,
občinskega sveta
– za udeležbo na seji delovnega telesa,           v višini 2%
katerega član je,
plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez upoštevanja dodatka za delovno dobo.
Za dopisno sejo občinskega sveta, udeležbo na nadaljevanju prekinjene seje, slavnostno ali žalno sejo občinskega sveta, sejnina ne pripada.
10. člen
Višina in način določanja sejnine članu nadzornega odbora ter plačilo izvedbe nadzora
Predsedniku in članom nadzornega odbora občine pripada sejnina za predsedovanje na seji oziroma udeležbo na seji odbora. Poleg tega so člani nadzornega odbora upravičeni tudi do plačila za izvedbo nadzora, ki se zaključi z izdelavo končnega poročila, na podlagi letnega programa dela.
Sejnine se izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju, v skladu z evidenco prisotnosti na sejah, ki jo vodi občinska uprava, in sicer:
– za predsedovanje na seji nadzornega odbora     v višini 6%,
– za udeležbo na seji nadzornega odbora           v višini 3%
plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez upoštevanja dodatka za delovno dobo.
Za izvedbo posameznega nadzora z izdelavo končnega poročila se določi plačilo:
– za predsedovanje nadzoru                       v višini 6%,
– za udeležbo pri nadzoru                         v višini 4%
plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez upoštevanja dodatka za delovno dobo.
To plačilo se obračuna po predložitvi končnega poročila o opravljenem nadzoru.
11. člen
Višina in način določanja sejnin drugim organom
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, za udeležbo na seji delovnega telesa pripada sejnina v višini 2% plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez upoštevanja dodatka za delovno dobo. Sejnina se izplača na podlagi sklepa o imenovanju in v skladu z evidenco prisotnosti na sejah, ki jo vodi občinska uprava.
12. člen
Članom občasnih komisij, odborov, projektnih svetov ter drugih komisij in odborov, ki jih imenujeta občinski svet ali župan, pripada sejnina za udeležbo na seji občasnih komisij, odborov, projektnih svetov ter drugih odborov in komisij, v višini 1,5% plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez upoštevanja dodatka za delovno dobo. Sejnina se izplača na podlagi sklepa o imenovanju in v skladu z evidenco prisotnosti na sejah, ki jo vodi občinska uprava.
13. člen
Višina in način določanja sejnine članom sveta krajevne skupnosti
Članom svetov vseh krajevnih skupnosti v Občini Kranjska Gora na podlagi potrditve mandatov pripada sejnina, in sicer:
– za predsedovanje na seji sveta krajevne       v višini 1,5%,
skupnosti
– za udeležbo na seji sveta krajevne skupnosti  v višini 0,5%,
plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez upoštevanja dodatka za delovno dobo.
Sejnina iz prejšnjega odstavka tega člena se obračuna na podlagi udeležbe na seji, ki jo vodi tajnik posamezne krajevne skupnosti in jo posreduje pristojni strokovni službi občine.
VI. DRUGI PREJEMKI
14. člen
Občinski funkcionarji in drugi navedeni v prvem odstavku 1. člena tega pravilnika imajo pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Kranjska Gora. Stroški se povrnejo v skladu s predpisi. Občinskemu funkcionarju ne pripada povračilo stroškov prevoza na sejo. Tudi članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso funkcionarji, prevozni stroški za udeležbo na seji delovnega telesa ne pripadajo.
Predsedniku in članom sveta krajevne skupnosti ne pripada povračilo stroškov prevoza na sejo.
Občinski funkcionarji in drugi navedeni v 1. členu tega pravilnika imajo pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar in drugi navedeni v 1. člena tega pravilnika imajo pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa, v skladu s predpisi.
15. člen
Povračilo stroškov iz prejšnjega člena tega pravilnika lahko upravičenci uveljavljajo na podlagi predhodno izdanega potnega naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan ali direktor občinske uprave. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog direktor občinske uprave.
VII. NESORAZMERJA V OSNOVNIH PLAČAH
16. člen
Funkcionarjem, ki jim po ZSPJS pripada višja plača od prevedene osnovne plače, določene v skladu s predpisi, ki so se uporabljali do začetka obračuna plač funkcionarjem po ZSPJS, se nastalo nesorazmerje odpravi na naslednji način:
– nesorazmerja v osnovnih plačah, ki so večja od štirih plačnih razredov, se odpravijo z začetkom uporabe ZSPJS, v višini nesorazmerja nad štirimi plačnimi razredi;
– preostala nesorazmerja v osnovnih plačah se odpravijo v obdobju od leta 2006 do leta 2009, pri čemer se pri obračunu plač za mesec december vsakega leta odpravi 25% nesorazmerja v osnovnih plačah.
Funkcionarjem, ki jim pripada nižja osnovna plača od prevedene, določene s predpisi, ki so veljali do začetka uporabe ZSPJS, se nastalo nesorazmerje odpravi z začetkom uporabe ZSPJS.
VIII. NAČIN OBRAČUNA IN IZPLAČEVANJA
17. člen
Plače funkcionarjev po ZSPJS se obračunajo skladno z veljavno uredbo, ki ureja enotno metodologijo in obrazce za obračun ter izplačilo plač v javnem sektorju.
18. člen
Sejnine članom občinskega sveta, članom delovnih teles občinskega sveta in drugih delovnih teles, ki jih imenujeta občinski svet in župan, se izplačujejo na podlagi evidence prisotnosti, ki jo vodi zaposleni delavec v občinski upravi, ki jim nudi tudi potrebno administrativo pomoč za delo in ga za to določi direktor občinske uprave.
Sejnine članom sveta krajevnih skupnosti se izplačujejo na podlagi evidence prisotnosti na sejah sveta krajevne skupnosti, ki jo vodi tajnik posamezne krajevne skupnosti in jo posreduje pristojni službi občine.
19. člen
Za neudeležbo na seji občinskega sveta, seji delovnih teles občinskega sveta in sejah drugih organov, ki so navedeni v tem pravilniku, se sejnine ne izplačujejo.
20. člen
Plače oziroma plačilo za nepoklicno opravljanje funkcije, sejnine članom občinskega sveta in sejnine članom delovnih teles občinskega sveta ter drugih odborov in komisij, ki jih imenujeta občinski svet ali župan, ter članom sveta krajevnih skupnosti, se izplačujejo redno mesečno, najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu za pretekli mesec.
Prejemki, določeni v VI. poglavju tega pravilnika se praviloma izplačujejo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
21. člen
Plače za poklicno opravljanje funkcije, plačila za nepoklicno opravljanje funkcije in sejnine se usklajujejo kot se usklajuje osnovna plača župana, ki predstavlja osnovo za izračun.
22. člen
Pri obračunu sejnin za člane občinskega sveta, člane delovnih teles občinskega sveta in drugih članov delovnih teles, ki niso člani občinskega sveta ter sejnin članov vseh drugih odborov in komisij ter članov sveta krajevnih skupnosti, je potrebno paziti, da se ne preseže z zakonom določenega najvišjega dovoljenega obsega sredstev, določenega za člane občinskega sveta.
23. člen
Določila tega pravilnika, ki določajo način in višino sejnine, ne velja za kateregakoli člana ali vodja kateregakoli telesa, navedenega v tem pravilniku, če je član ali vodja istočasno delavec občinske uprave.
IX. KONČNE DOLOČBE
24. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o določanju plač in drugih prejemkov občinskim funkcionarjem, članom delovnih teles občinskega sveta ter članom nadzornega odbora (UVG, št. 11/99, 26/99).
25. člen
Ta pravilnik začne veljati dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. 4. 2008.
Št. 007/3-1/2008-EK
Kranjska Gora, dne 20. marca 2008
Župan
Občine Kranjska Gora
Jure Žerjav l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti