Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2008 z dne 4. 4. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2008 z dne 4. 4. 2008

Kazalo

1315. Odlok o organiziranju, izvajanju in financiranju socialnovarstvene storitve pomoči na domu v Občini Horjul, stran 3127.

Na podlagi 15., 43., 99. in 100.a člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2) in 6. člena Pravilnika o standardih in normativih socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95, 2/98, 19/99, 28/99, 127/03, 125/04, 60/05, 120/05, 2/06 in 140/06), Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 87/06, 127/06 in 8/07), 28. člena Uredbe o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 110/04 in 124/04) ter 15. člena Statuta Občine Horjul, (Uradni list RS, št. 18/99 in 12/01) je Občinski svet Občine Horjul na 12. seji dne 20. 3. 2008 sprejel
O D L O K
o organiziranju, izvajanju in financiranju socialno varstvene storitve pomoči na domu v Občini Horjul
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja organizacija, način in oblika izvajanja javne službe socialne oskrbe na domu, upravičence do socialne oskrbe na domu, vrsto in obseg storitev, postopke uveljavljanja pravice, izvajalce storitev, cene in način plačila ter oprostitve plačil.
2. člen
Pomoč na domu obsega socialno oskrbo za upravičence v primeru invalidnosti, starosti ter drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko vsaj za določen čas nadomesti potrebo po institucionalnem varstvu v zavodu ali v drugi organizirani obliki varstva.
3. člen
Javna služba na območju Občine Horjul se lahko izvaja na naslednje načine:
– s sklenitvijo neposredne pogodbe o izvajanju javne službe z javnim socialno varstvenim zavodom, ki izpolnjuje zakonske pogoje za opravljanje socialne oskrbe na domu,
– z ustanovitvijo javnega zavoda, ki bo izvajalo storitev socialne oskrbe na domu,
– s podelitvijo koncesije pravni ali fizični osebi, ki izpolnjuje pogoje po zakonu in na podlagi zakona izdanih izvršilnih predpisih, na javnem razpisu.
II. VRSTA IN OBSEG STORITEV
4. člen
Socialna oskrba na domu obsega naslednje vrste storitev:
a) gospodinjska pomoč;
b) pomoč pri vzdrževanju osebne higiene;
c) pomoč pri ohranjanju socialnih stikov in druga pomoč.
a) Gospodinjska pomoč obsega:
– prinašanje enega pripravljenega obroka hrane;
– nabava živil in priprava enega obroka hrane;
– osnovno čiščenje bivalnega dela prostorov z odnašanjem smeti.
b) Pomoč pri vzdrževanju osebne higiene:
– postiljanje in osnovno čiščenje spalnega prostora;
– pomoč pri pranju in likanju;
– pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb;
– pomoč pri oblačenju in slačenju;
– pomoč pri umivanju in hranjenju;
– vzdrževanje in nega osebnih ortopedskih pripomočkov.
c) Pomoč pri ohranjanju socialnih stikov in druga pomoč:
– vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, s prostovoljci in sorodstvom,
– spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti;
– informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičenca;
– priprava upravičenca in njegove družine na institucionalno varstvo;
Obseg posameznih vrst storitev glede na potrebe uporabnika določi strokovni delavec izvajalca, ki primer obravnava.
III. UPRAVIČENCI DO STORITVE
5. člen
Upravičenci do socialne oskrbe pomoči na domu so osebe s stalnim prebivališčem v Občini Horjul, ki jim preostale psihofizične sposobnosti omogočajo, da z občasno organizirano pomočjo drugega ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje in lahko funkcionirajo v znanem bivalnem okolju tako, da jim za določen čas ni potrebno institucionalno varstvo v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki.
Pod pogoji iz prejšnjega odstavka so upravičenci:
– osebe stare nad 65 let, ki so zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, nesposobne za povsem samostojno življenje;
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogočata občasno oskrbo na domu;
– druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij;
– kronično bolne in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, pa so po oceni pristojnega centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje;
– hudo bolni otrok ali otrok s težko motnjo v telesnem ali v duševnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.
IV. POSTOPEK UVELJAVITVE PRAVICE
6. člen
Postopek uveljavljanja pravice do storitev na domu se prične na zahtevo upravičenca, njegovega zakonitega zastopnika, občine ali izvajalca storitve in obsega dva dela:
1. Prvi del storitve predstavlja ugotavljanje upravičenosti do storitve in sklenitev pisnega dogovora o medsebojnih obveznostih, obsegu, trajanju in načinu opravljanja storitve, organiziranje ključnih članov okolja za sodelovanje pri zagotavljanju pomoči ter izvedba uvodnega srečanja med izvajalcem in upravičencem ali družino.
2. Drugi del storitve predstavlja neposredno izvajanje storitve na domu upravičenca, po dogovorjenih vsebinah in v dogovorjenem obsegu.
Normativi storitev so določeni v Pravilniku o standardih in normativih socialno varstvenih storitev.
Obseg in vrsta storitev se določita s pisnim dogovorom med upravičencem ali njegovim zastopnikom in izvajalcem.
V. IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE
7. člen
Pomoč družini na domu na območju Občine Horjul se izvaja na način, določen v 4. členu.
Storitve opravljajo delavci po Zakonu o socialnem varstvu in po Pravilniku o standardih in normativih socialno varstvenih storitev.
Medsebojne pravice in obveznosti med Občin Horjul in izvajalcem se dogovorijo s pogodbo.
8. člen
Izvajalec socialne oskrbe na domu je dolžan voditi osnovno dokumentacijo uporabnika storitve skladno z Zakonom o socialnem varstvu.
Izvajalec oziroma njegovi delavci vodijo tudi evidenco o opravljenih poteh, ki se nanašajo na opravljanje storitev.
VI. CENA IN PLAČILO STORITEV
9. člen
Cena urne postavke pomoči družini na domu se določi ob upoštevanju standardov in normativov socialno varstvenih storitev ter na podlagi Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev. Predlog cene z obrazložitvijo predloži izvajalec občinskemu svetu v obravnavo in potrditev. Ceno se določi za obdobje enega leta in se med letom praviloma ne spreminja.
10. člen
Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni sami plačevati celotne stroške storitve do višine subvencionirane cene pomoči na domu, ki jo financira občina v skladu z 99. členom Zakona o socialnem varstvu najmanj v višini 50% ekonomske cene na uro. Občinski svet lahko ob sprejemanju soglasja k ceni storitve pomoč družini na domu določi višji% subvencioniranja storitve.
11. člen
Zavezanci za plačilo storitev po tem odloku so poleg upravičenca tudi osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost po zakonu ali izhaja iz pogodbenega razmerja ali sklenjenega medsebojnega dogovora o preživljanju.
VII. OLAJŠAVE IN OPROSTITVE PLAČILA STORITEV
12. člen
Oprostitve plačil storitev se določajo na način in po postopku, ki je opredeljen v Zakonu o socialnem varstvu in Uredbi o merilih za določanje oprostitev pri plačilu socialno varstvenih storitev.
Upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik ter zavezanci uveljavljajo pravico do oprostive plačila storitve pomoč na domu z vlogo pri pristojnem Centru za socialno delo, ki višino oprostitve določi z odločbo.
Upravičenec, ki je lastnik nepremičnin lahko uveljavlja oprostitev plačila stroškov storitve na domu le, če dovoli zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v korist Občine Horjul. O prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v korist Občine Horjul odloči pristojni Center za socialno delo. Prepoved odtujitve in obremenitve nepremičnine se zaznamuje v zemljiški knjigi.
13. člen
Občina lahko določi dodatne oprostitve pri plačilu stroškov. O dodatnih oprostitvah odloča občinski svet.
14. člen
Upravičenec izgubi pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu:
– če gre v institucionalno varstvo
– če pridobi dovolj lastnih sredstev
– če je pridobil pravico do delne ali celotne oprostitve plačila na podlagi lažnih podatkov.
15. člen.
Upravičenec ali zavezanec je dolžan izvajalca oziroma Center za socialno delo obvestiti o vsaki spremembi dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za odločitev o delni ali celotni oprostitvi plačila storitev pomoči na domu, v roku 15 dni od nastanka spremembe.
Če Center za socialno delo ugotovi, da sporočena sprememba dejansko vpliva na obstoj pravice ali višino oprostitve izda odločbo s katero na novo določi višino oprostitve s prvim dnem naslednjega meseca po nastanku spremembe.
Če upravičenec ali zavezanec, ki mu je bila priznana pravica do oprostitve ne sporoči spremembe, ki bi lahko vplivala na obstoj pravice ali na višino oprostitve, ali je ne sporoči v določenem roku je dolžan povrniti plačniku storitve razliko, ki je nastala zaradi spremenjenih okoliščin skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi od nastanka spremembe.
16. člen
Center za socialno delo praviloma enkrat letno po uradni dolžnosti preveri, ali upravičenci, ki jim je bila oprostitev priznana, še izpolnjujejo pogoje po določilih uredbe o merilih za določanje oprostitev socialno varstvenih storitev in na novo odloči o višini oprostitve na podlagi ugotovljenega dejanskega stanja.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Dokler število oskrbovancev v občini ne zadošča za zaposlitev ene osebe (lahko tudi krajši delovni čas, vendar ne manj kot 4 ure) se pridobi izvajalca, ki je registriran za tovrstne dejavnosti in se z njim sklene pogodba za začasno opravljanje oskrbe pomoči na domu.
18. člen
Izvajalec storitev socialne oskrbe na domu je dolžan izvajati javno službo strokovno in racionalno ter v skladu z veljavno zakonodajo, veljavnimi standardi in normativi ter najmanj enkrat letno o svojem delu poročati Občinskemu svetu Občine Horjul na zahtevo naročnika pa tudi večkrat.
19. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0392-0002/2008
Horjul, dne 21. marca 2008
Župan
Občine Horjul
Janko Jazbec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti