Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2008 z dne 28. 3. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2008 z dne 28. 3. 2008

Kazalo

1150. Skupni sporazum o pogojih in načinih uporabe varovanih del iz repertoarja Zavoda IPF v lokalnih in regionalnih radijskih programih posebnega pomena ter o višini nadomestil za njihovo uporabo, stran 2869.

ZAVOD ZA UVELJAVLJANJE PRAVIC IZVAJALCEV IN PROIZVAJALCEV FONOGRAMOV SLOVENIJE, Šmartinska 152, 1000 Ljubljana, ki ga zastopa direktor Gregor Štibernik, (v nadaljevanju Zavod)
in
GOSPODARSKO INTERESNO ZDRUŽENJE LOKALNIH IN REGIONALNIH RADIJSKIH POSTAJ SLOVENIJE, KAPUCINSKI TRG 4, 4220 ŠKOFJA Loka, (v nadaljevanju združenje)
dogovorita in skleneta naslednji
S K U P N I S P O R A Z U M
o pogojih in načinih uporabe varovanih del iz repertoarja Zavoda IPF v lokalnih in regionalnih radijskih programih posebnega pomena ter o višini nadomestil za njihovo uporabo
I.
Stranki tega sporazuma uvodoma kot nesporno ugotavljata:
– da je Zavod IPF od Urada za intelektualno lastnino RS pridobil dovoljenje za kolektivno uveljavljanje pravic glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov,
– da stranki sklepata ta sporazum zaradi ureditve plačevanja nadomestil za radiodifuzno oddajanje komercialnih fonogramov v lokalnih in regionalnih radijskih programih posebnega pomena, katerih izdajatelji so člani Združenja,
– da za izdajatelje lokalnih in regionalnih radijskih programov posebnega pomena, ki niso člani Združenja, veljajo isti pogoji kot za člane Združenja, zato se jih v tem sporazumu obravnava in imenuje vse kot člane združenja.
II.
Podpisnika se dogovorita, da bo Zavod izdajateljem regionalnih in lokalnih radijskih programov posebnega pomena, ki bodo z Zavodom IPF v 30 dneh po objavi tega sporazuma v Uradnem listu RS sklenili pogodbe o pogojih uporabe komercialno izdanih fonogramov v lokalnih in regionalnih radijskih programih posebnega pomena, zaračunaval nadomestilo na način, določen s tem sporazumom. Seznam izdajateljev je priloga tega sporazuma in je označena kot Priloga 1. Vzorec besedila individualne pogodbe je označen kot Priloga 2 in predstavlja sestavni del tega sporazuma.
Tistim izdajateljem lokalnih in regionalnih radijskih programov posebnega pomena, ki individualne pogodbe ne bodo hoteli podpisati ali pogodbe ne bodo podpisali v roku, določenem v prejšnjem odstavku, bo Zavod zaračunaval nadomestilo v višini 4,5% od dohodkov, ustvarjenih z radiodifuzno dejavnostjo.
III.
Podpisnika tega sporazuma se dogovorita, da so nadomestila za izdajatelje programov določena glede na sledeče kriterije:
1. Dohodkovna osnova za izračun nadomestila so prihodki iz radijske dejavnosti, ki so razvidni iz izkaza poslovnega izida preteklega poslovnega leta, pri čemer mora izdajatelj programa najpozneje do 30. 6. v tekočem letu Zavodu brez predhodnega poziva podati pisno poročilo, koliko čistih prihodkov iz prodaje je bilo ustvarjenih iz naslova radijske in koliko iz drugih dejavnosti izdajatelja.
Višina nadomestila v tekočem letu se določi na osnovi podatkov o prihodkih iz preteklega leta.
2. Delež glasbe iz repertoarja Zavoda IPF:
+-------------------------------------------------------------+
|Uporaba                           Nadomestilo                |
+-------------------------------------------------------------+
|91% do 100% uporaba               3,0% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|81% do 90% uporaba                2,7% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|71% do 80% uporaba                2,4% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|61% do 70% uporaba                2,1% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|51% do 60% uporaba                1,8% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|41% do 50% uporaba                1,5% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|31% do 40% uporaba                1,2% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|21% do 30% uporaba                0,9%delež                  |
+-------------------------------------------------------------+
|11% do 20% uporaba                0,6% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|1% do 10% uporaba                 0,3% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
|0% uporaba                        0,0% delež                 |
+-------------------------------------------------------------+
V delež uporabe glasbe se šteje tudi delež vsebin lastne produkcije, ki v podlagi uporabljajo glasbo, ki sodi v repertoar Zavoda. Podpisnika se dogovorita, da se v obdobju veljavnosti sporazuma določi delež uporabe fonogramov na 41% do 50% uporabe, pri čeme znaša višina nadomestila za tako določeno višino 1,5% dobljene dohodkovne osnove iz točke 1.
Nadomestilo za leto 2008 se odmeri na podlagi izjave o dohodkih, ki jo izdajatelj programa poda Zavodu ob podpisu individualne pogodbe.
IV.
Zavod bo podpisnikom individualnih pogodb priznaval naslednje popuste:
– 3% za točnost podatkov o predvajanih delih iz repertoarja Zavoda
– 4% za dogovorjeno obliko podatkov o predvajanih delih iz repertoarja Zavoda
– za vzdrževanje in oblikovanje fonoteke z originalnimi fonogrami do 5% popust, in sicer na vsakih 100 originalnih nosilcev zvoka v fonoteki 0,5% popusta;
Popusti se ne seštevajo in so obračunani mesečno. Kolikor izdajatelj ne dostavi seznama s točnimi podatki ne prejme 3%, če pa tudi oblika ne ustrezna, ne prejme tudi 4% popusta. Popuste prejmejo le tisti izdajatelji, ki posredujejo sezname, ki so točni, v dogovorjeni obliki in ki jih posredujejo izključno do dogovorjenega datuma. To velja tako za redni mesečni program kot tudi za morebitne skupne programe.
V.
Zavod bo nadomestilom, ki so določna s tem sporazumom, prištel tudi vsakokratni znesek davka na dodano vrednost, račune pa bo zavezancem za plačilo izstavljal do 10. v tekočem mesecu za pretekli mesec z rokom plačila najmanj 10 in največ 15 dni.
VI.
Pogodbeni stranki sta sporazumni, da velja višina nadomestil, določenih s tem sporazumom, samo za tiste izdajatelje lokalnih in regionalnih radijskih programov posebnega pomena, ki bodo sklenili individualno pogodbo v roku iz prvega odstavka II. točke tega sporazuma.
VII.
S plačilom nadomestil po individualnih pogodbah, ki bodo temeljile na določilih tega sporazuma, bodo izdajatelji poravnali nadomestilo za radiodifuzno oddajanje komercialnih fonogramov v programih lokalnih in regionalnih radijskih programov posebnega pomena, pri čemer sta podpisnika sporazumna, da se na načine uporabe, ki zahtevajo izrecno dovoljenje imetnikov izvornih pravic in se ne uveljavljajo kolektivno, določila tega sporazuma in s tem tudi določila individualnih pogodb ne nanašajo.
VIII.
Če Zavod dvomi v točnost podatkov o prihodkih, ki mu jih posreduje izdajatelj lokalnega ali regionalnega radijskega programa posebnega pomena, sme na svoje stroške naročiti revizijo, o tem pa predhodno obvesti izdajatelja. V primeru, da revizija ugotovi, da je prikaz prihodkov odstopal več kot za 10%, krije stroške revizije izdajatelj, sicer pa Zavod.
IX.
Vsak izdajatelj lokalnega ali regionalnega radijskega programa posebnega pomena bo Zavod najpozneje od dneva podpisa tega sporazuma dalje mesečno obveščal o vseh radiodifuzno oddajanih komercialno izdanih fonogramih, ki jih je uporabil v svojih programih, pri čemer se bodo stranke o načinu izdelave poročil in podatkih, ki jih morajo ta poročila vsebovati, dogovorile ob podpisu individualnih pogodb.
Podpisnika se dogovorita, da v času podpisa tega sporazuma ustrezajo oblike mesečnih poročil o radiodifuzno oddajanih fonogramih, ki so jih izdajatelji lokalnih in regionalnih radijskih programov posebnega pomena že doslej posredovali Zavodu, vendar samo tista poročila, ki bodo posredovana v elektronski obliki *.doc, *.txt, *.xls oziroma morajo biti posamezne posnete izvedbe vpisane v enotni obliki in ločene z vejicami ali tabulatorji.
Podpisnika si bosta prizadevala, da se podatki dopolnijo tudi s podatki o proizvajalcih fonogramov.
Podpisnika ugotavljata in se dogovorita, da morajo poročila vsebovati najmanj naslednje podatke, potrebne za identifikacijo radiodifuzno oddajanih fonogramov v posameznem radijskem programu:
– naslov glasbenega posnetka,
– ime izvajalca posnetka na fonogramu,
– dolžina posnetka, kolikor to omogoča programska oprema izdajatelja,
– datum in ura predvajanja posnetka oziroma časovni okvir,
– v primeru posredne uporabe pa tudi ime radiodifuznega programa, ki ga je prenašal.
Kolikor izdajatelj programa razpolaga z imenom proizvajalca fonograma, je potrebno seznamom dodati tudi tega.
Izdajatelj lokalnega ali regionalnega radijskega programa posebnega pomena bodo poročila iz prejšnjega odstavka tega člena v dogovorjeni obliki pošiljali Zavodu najpozneje do 10. dne v tekočem mesecu za pretekli mesec.
X.
Podpisnika se dogovorita, da ta sporazum stopi v veljavo z dnevom podpisa, obračunavanje nadomestil v skladu z določili III. točke tega sporazuma pa bo zavod podpisnikom veljavnih individualnih pogodb zagotavljali od 1. 1. 2008 do 31. 12. 2012.
Poračun razlike med obveznostmi od 1. 1. 2008 do podpisa pogodb se poračunajo v največ 6 mesečnih obrokih.
XI.
Pogodbeni stranki sta sporazumni, da Zavod posameznemu izdajatelju v primeru neplačila pošlje opomin. Kolikor izdajatelj ne plača računa tudi po preteku roka, določenega z opominom, ki ne bo krajši od 8 dni, se šteje, da je individualna pogodba z izdajateljem lokalnega ali regionalnega radijskega programa posebnega pomena odpovedana.
Od dneva odpovedi pogodbe je izdajatelj dolžan plačevati nadomestilo v skladu z določili drugega odstavka II. točke tega sporazuma.
XII.
Sporazum je sestavljen v štirih enakih izvodih, od katerih prejme vsaka stranka po dva izvoda.
Ljubljana, dne 18. marca 2008
Zavod IPF
Direktor
Gregor Štibernik l.r.
 
GIZ RA PPP
Marjan Potočnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti