Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2008 z dne 25. 3. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2008 z dne 25. 3. 2008

Kazalo

1090. Odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta izgradnje in sofinanciranja investicije zamenjave virov energije ter dokapitalizacijo družbe Bioenergetika Todraž d.o.o. v javnem interesu, stran 2742.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07; ZLS-UPB2) v povezavi s 33. členom Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 27/07-UPB2), 3. členom Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Gorenja vas - Poljane (UVG, št. 19/96, Uradni list RS, št. 88/00), 7. in 10. členom Odloka o načinu, predmetu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na območju Gospodarske cone Todraž (Uradni list RS, št. 59/07) ter 16. členom Statuta Občine Gorenja vas - Poljane (UVG, št. 47/99, Uradni list RS, št. 80/01) je Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane na 9. redni seji dne 13. 3. 2008 sprejel
O D L O K
o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta izgradnje in sofinanciranja investicije zamenjave virov energije ter dokapitalizacijo družbe Bioenergetika Todraž d.o.o. v javnem interesu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina in ocena možnosti in vsebina javno-zasebnega partnerstva)
(1) Ta odlok vsebuje odločitev o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva.
(2) V skladu z 8. členom ZJZP Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane sprejema oceno upravičenosti javno-zasebnega partnerstva in ugotavlja:
– da za javnega partnerja, Občine Gorenja vas - Poljane, investicija ni tvegana, saj bo večinski delež finančnih sredstev za izvedbo projekta zagotovil na javnem razpisu izbrani zasebni partner;
– da je načrtovani projekt utemeljen in upravičen;
– da je nameravani projekt izvedljiv po modelu statusnega javno zasebnega partnerstva.
(3) Ta odlok določa predmet, pravice in obveznosti javnega in zasebnega partnerja, postopek izbire zasebnega partnerja in način financiranja izvedbe projekta.
(4) Javni partner je Občina Gorenja vas - Poljane. Zasebni partner je pravna oseba ali fizična oseba izbrana na javnem razpisu, kot izvajalec javno-zasebnega partnerstva, ki bo dokapitaliziral gospodarsko družbo v 100% lasti Občine Gorenja vas - Poljane, Bioenergetika Todraž d.o.o.
(5) O višini dokapitalizacije bo odločila strokovna komisija iz 6. člena tega odloka na podlagi prispelih ponudb za javno-zasebno partnerstvo v javnem razpisu.
II. PREDMET JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA
2. člen
(javni interes)
(1) Občina Gorenja vas - Poljane na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07; ZLS-UPB2) v povezavi s 33. členom Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 27/07 – UPB2), 3. členom Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Gorenja vas - Poljane (UVG, št. 19/96, Uradni list RS, št. 88/00), 7. in 10. členom Odloka o načinu, predmetu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na območju Gospodarske cone Todraž (Uradni list RS, št. 59/07) ter 16. členom Statuta Občine Gorenja vas - Poljane (UVG, št. 47/99, Uradni list RS, št. 80/01) ugotavlja obstoj javnega interesa za izvedbo predmetnega projekta.
(2) Javni interes v navedenem projektu predstavlja:
– izgradnjo ekološke kotlovnice na biomaso v javnem interesu odjemalcev toplote na območju GC Todraž v Občini Gorenja vas - Poljane,
– prenos toplotne energije po toplovodnem omrežju do odjemalcev,
– prodajo toplotne energije odjemalcem v skladu s tarifnim sistemom Občine Gorenja vas - Poljane,
– investicijsko načrtovanje in gospodarjenje z objekti in napravami, potrebnimi za izvajanje gospodarske javne službe,
– redno vzdrževanje objektov in naprav,
– izvajanje potrebnih rekonstrukcij in tehnično-tehnoloških izboljšav,
– izvajanje meritev in preizkusov delovanja toplovodnega omrežja v javnem interesu,
– zagotovitev učinkovite uporabe razpoložljivih obnovljivih virov v Občini Gorenja vas - Poljane, pri čemer cilj opravljanja te dejavnosti v prvi vrsti ni pridobivanje dobička,
– z obstoječo infrastrukturo Občine Gorenja vas - Poljane in njenim podjetjem Bioenergetika Todraž d.o.o. ni možnosti učinkovito, ekološko in z uporabo lesne biomaso zagotoviti tega javnega interesa.
(3) Najučinkovitejši in najgospodarnejši način za zadovoljitev javnega interesa je sklenitev javno-zasebnega partnerstva.
3. člen
(predmet)
(1) Predmet javno-zasebnega partnerstva je proizvodnja in oskrba s toplotno energijo iz obnovljivih virov energije – lesne biomase na območju GC Todraž.
(2) Za potrebe realizacije projekta Občina Gorenja vas - Poljane kot javni partner uredi vsa pravna vprašanja za naslovni projekt in zagotovi komunalno opremljenost potrebnih nepremičnin skladno z dogovorom z na javnem razpisu izbranim zasebnim partnerjem.
(3) Zaradi lokacijske pogojenosti in potreb odjemalcev toplote na območju GC Todraž podeli koncesijo za izvajanje gospodarske javne službe za oskrbo s toplotno energijo v Občini Gorenja vas - Poljane neposredno in brez posebnega javnega razpisa upravljavcu kotlovnice na biomaso, to je dokapitalizirani gospodarski družbi Bioenergetika Todraž d.o.o.
(4) Družba mora po dokapitalizaciji v skladu s 36. in 37. členom Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, v nadaljevanju ZGJS) in v skladu z 10. členom Odloka o načinu, predmetu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na območju Gospodarske cone Todraž (Uradni list RS, št. 59/07) podati Občini Gorenja vas - Poljane vlogo o zainteresiranosti za pridobitev predmetne koncesije.
III. OBLIKA JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA
4. člen
(oblika javno-zasebnega partnerstva)
(1) Javno-zasebno partnerstvo se skladno s 106. členom ZJZP izvede v obliki statusnega razmerja z dokapitalizacijo gospodarske družbe v 100% lasti Občine Gorenja vas - Poljane, Bioenergetika Todraž d.o.o.
(2) Občina Gorenja vas - Poljane kot javni partner zagotovi vse potrebno za izvedbo projekta javno-zasebnega partnerstva v skladu z dogovorjenimi in prevzetimi obveznostmi.
(3) Na javnem razpisu izbrani zasebni partner zagotovi investicijsko dokumentacijo po predpisih, ki urejajo javno zasebna partnerstva, pridobi ustrezna dovoljenja za gradnjo in posegu v prostor po predpisih, ki urejajo okolje in gradnjo ter izvede gradnjo kotlovnice na biomaso. Po končani gradnji zasebni partner pridobi uporabno dovoljenje za objekt.
IV. POOBLASTILO ŽUPANU ZA IZVEDBO JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA
5. člen
(pooblastilo)
Za objavo javnega razpisa, izvedbo postopka izbire zasebnega partnerja, izbiro izvajalca javno-zasebnega partnerstva in podpis pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu ter ostala dejanja v postopku sklenitve in izvajanja javno-zasebnega partnerstva Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane pooblasti župana.
V. STROKOVNA KOMISIJA
6. člen
(strokovna komisija)
(1) Za pripravo in izvedbo javnega razpisa, pregled in oceno prispelih vlog oziroma prijav ter za pripravo strokovnega poročila župan v skladu z 52. členom ZJZP imenuje strokovno komisijo. Strokovna komisija ima predsednika in dva člana ter tri namestnike. Predsednik, ostali člani in njihovi namestniki morajo imeti najmanj visokošolsko izobrazbo in najmanj 2 leti delovnih izkušenj z delovnega področja, da lahko zagotovijo strokovno presojo vlog oziroma prijav. Člani komisije ne rabijo biti v delovnem razmerju na Občini Gorenja vas - Poljane.
(2) Predsednik in vsi člani strokovne komisije morajo izpolnjevati pogoj iz drugega odstavka 52. člena ZJZP, kar potrdijo s podpisom izjave o izpolnjevanju pogoja iz drugega odstavka 52. člena ZJZP. Člana strokovne komisije, za katerega se ugotovi, da ne izpolnjuje postavljenega pogoja iz prejšnjega stavka, se nemudoma izloči iz strokovne komisije in se imenuje nadomestnega člana.
(3) Za izvedbo posameznih dejanj v postopku izvedbe javnega razpisa morajo biti navzoči najmanj trije člani strokovne komisije oziroma njihovi namestniki. Poročilo o ocenjevanju prispelih prijav oziroma ponudb pripravijo in podpišejo vsi člani strokovne komisije.
(4) Za strokovno-tehnično pomoč in svetovanje v postopku priprave in izvedbe javnega razpisa lahko strokovna komisija uporabi strokovne službe javnega partnerja ali zunanje strokovnjake. Člani strokovne komisije so lahko tudi neodvisni zunanji strokovnjaki, ki razpolagajo s specifičnim znanjem, potrebnim za uspešno izbiro izvajalca javno-zasebnega partnerstva.
(5) Poročilo je podlaga za pripravo akta izbire izvajalca javno-zasebnega partnerstva, ki ga izda župan. Poročilo se posreduje v vednost tudi občinskemu svetu.
VI. POSTOPEK IZBIRE IZVAJALCA JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA IN POGOJI TER MERILA ZA IZBOR
7. člen
(postopek izbire)
(1) Zasebnega partnerja se izbere na podlagi javnega razpisa, v postopku konkurenčnega dialoga. Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, lahko pa tudi v dnevnem časopisju.
(2) V postopku izbire mora javni partner zagotoviti transparentno in enakopravno obravnavanje kandidatov.
8. člen
(pogoji za izbiro zasebnega partnerja)
Občina Gorenja vas - Poljane mora v postopku izbire zasebnega partnerja preveriti, ali je zasebni partner ekonomsko in finančno ter tehnično in kadrovsko sposoben prevzeti naloge izvajalca javno-zasebnega partnerstva. Kandidati morajo v postopku izbire izkazati, da imajo zagotovljen dostop do finančnih sredstev za realizacijo celotnega projekta javno-zasebnega partnerstva.
9. člen
(merila za izbor zasebnega partnerja)
Občina Gorenja vas - Poljane kot javni partner mora oblikovati jasna in transparentna merila za izbor zasebnega partnerja, ki bodo omogočila izbor ekonomsko najugodnejšega kandidata. Javni partner mora merila oblikovati tako, da bodo dodatne točke pri oceni prispelih ponudb prejeli kandidati, ki bodo v spremljajočem objektu ponudili najustreznejše zagotavljanje javnega interesa.
VII. VZPOSTAVITEV IN PRENEHANJE JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA
10. člen
(vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva)
Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz razmerja javno-zasebnega partnerstva, nastanejo s trenutkom sklenitve pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu. Akt izbire preneha veljati, če izbrani zasebni partner ne podpiše pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu v roku 3 mesecev od pravnomočnosti odločbe o izbiri, ki jo na podlagi pooblastila v tem odloku izda župan po opravljenem javnem razpisu.
11. člen
(prenehanje javno-zasebnega partnerstva)
Razmerje javno-zasebnega partnerstva preneha z izpolnitvijo vseh pogodbenih obveznosti obeh partnerjev. Pogoji in način predčasnega prenehanja razmerja javno-zasebnega partnerstva se določijo s pogodbo.
VIII. RAZMERJE MED JAVNIM IN ZASEBNIM PARTNERJEM
12. člen
(pravice in obveznosti partnerjev)
(1) Pravice in obveznosti Občine Gorenja vas - Poljane, kot javnega partnerja in na javnem razpisu izbranega zasebnega partnerja, se uredijo s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu, ki je hkrati pogodba o dokapitalizaciji gospodarske družbe Bioenergetika Todraž d.o.o. Pogodba mora biti sklenjena na način, ki zagotavlja uravnoteženo izvajanje javno-zasebnega partnerstva in na način, ki zagotavlja, da vsak izmed partnerjev prevzema tista poslovna tveganja, ki jih najlažje obvladuje.
(2) Zasebni partner mora s pogodbo prevzeti poslovno tveganje financiranja projekta javno-zasebnega partnerstva.
(3) Javni partner mora s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu vzpostaviti mehanizme, s katerimi zagotovi učinkovito zavarovanje javnega interesa.
IX. NAČIN FINANCIRANJA PROJEKTA JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA
13. člen
(način financiranja)
(1) Občina Gorenja vas - Poljane kot javni partner bo prevzela sofinanciranje izgradnje komunalne in prometne infrastrukture, kot bo dogovorjeno s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu.
(2) Občina Gorenja vas - Poljane kot javni partner ne bo prevzela nobenih drugih finančnih obveznosti, povezanih s projektiranjem in gradnjo kotlovnice na biomaso.
X. NADZOR
14. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem javno-zasebnega partnerstva izvajata župan in občinski svet. Župan je o aktivnostih, povezanih s sklenitvijo in izvajanjem javno-zasebnega partnerstva, dolžan poročati občinskemu svetu enkrat letno.
15. člen
(evalvacija)
Po prenehanju javno-zasebnega partnerstva župan pripravi evalvacijo projekta, v okviru katere se preveri ali so bili doseženi postavljeni cilji ter ali so bile v celoti izpolnjene obveznosti javnega in zasebnega partnerja, kot izhajajo iz pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu. O tem poroča občinskemu svetu.
16. člen
(veljavnost akta)
Ta akt začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 360-005/2008-005
Gorenja vas, dne 13. marca 2008
Župan
Občine Gorenja vas - Poljane
Milan Čadež l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti