Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2008 z dne 27. 2. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2008 z dne 27. 2. 2008

Kazalo

693. Sklep o začetku priprave podrobnega prostorskega načrta »Kamnolom Soteska« v Dolenjskih Toplicah, stran 1709.

Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07) in 7. člena Statuta Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 47/99 – uradno prečiščeno besedilo) je župan Občine Dolenjske Toplice sprejel
S K L E P
o začetku priprave podrobnega prostorskega načrta »Kamnolom Soteska« v Dolenjskih Toplicah
1. člen
(splošno)
(1) S tem sklepom določa župan Občine Dolenjske Toplice začetek in način priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta »Kamnolom Soteska« v Dolenjskih Toplicah (v nadaljnjem besedilu: OPPN Kamnolom Soteska).
(2) Na območju OPPN Kamnolom Soteska je v veljavi Odlok o ureditvenem načrtu za peskokop Soteska (Uradni list RS, št. 17/96).
(3) Pravna podlaga za pripravo OPPN Kamnolom Soteska so Zakon o prostorskem načrtovanju (v nadaljnjem besedilu; ZPNačrt) in podzakonski predpisi, ki so uveljavljeni skladno z določili tega zakona.
2. člen
(ocena stanja na področju priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta »Kamnolom Soteska« v Dolenjskih Toplicah)
(1) Kamnolom Soteska se nahaja na severovzhodni strani vasi Soteska. Teren je poraščen s slabim gozdom in grmičevjem. Od glavne regionalne ceste R2-419/1203 Soteska–Novo mesto je kamnolom oddaljen okoli 700 m po javni dovozni poti JP 794630 Soteska–kamnolom, ki je primerna za tovorni promet. Na severni strani je kamnolom omejen z gozdno cesto Drenje–Lipovec. Kamnolom je razvit v šestih etažah od katerih so v celoti izdelane le vrhnje etaže. Osnovni plato je na koti okoli 260 m, vrh kamnoloma pa na koti okoli 410 m. Vrhnja etaža na koti okoli 380–390 m je delno že sanirana.
(2) Kamnolom se nahaja v območju krajinskega parka Zgornja Krka – Soteska št. 1155 in v vplivnem območju pomembnejše kulturne dediščine št. 674 – območje gradu Soseska.
(3) Pridobivanje se izvaja po rudarskem projektu pridobivanja tehničnega gradbenega kamna – dolomita v kamnolomu Soteska, št. projekta.: 282/94-VM, z dne 15. 4. 1994, PVM Ljubljana, ki zajema parcelo št. 828/181 in 828/122, obe k.o. Gorenje Polje.
(4) Območje OPPN Kamnolom Soteska je identično območju veljavnega ureditvenega načrta na tej lokaciji, in sicer posega na parc. št. 828/181, 828/122, 828/183, 704 – del, 706/3 – del, 699/5 – del, 708 – del in 699/4, vse k.o. Gorenje Polje. Vsi dovoljeni posegi v prostor so namenjeni pridobivanju peska in se morajo izvajati izključno znotraj meje območja pridobivanja, ki obsega zemljišča s parcelnimi št. 828/181, 828/183, 828/122 vse, k.o. Gorenje Polje.
(5) Predlagana je širitev območja pridobivanja peska, in sicer na zahodno oziroma severozahodno stran na parcelo št. 828/183, k.o. Gorenje Polje.
Širitev bi se izvedla tako, da se projektirane etaže podaljšajo na zahodno stran.
Kamnolom ima vse potrebne infrastrukturne objekte. Za potrebe širitve pridobivalnega prostora kamnoloma niso potrebni novi infrastrukturni objekti.
3. člen
(vsebina in oblika OPPN Kamnolom Soteska)
(1) OPPN Kamnolom Soteska vsebuje grafični in tekstualni del, izdela se v digitalni in analogni obliki v skladu z ZPNačrt.
(2) Strokovne rešitve se izdelajo na osnovi analize prostora ter programskih izhodišč oziroma urbanističnih, prostorskih in okoljskih zahtev, pridobljenih smernic in analize le-teh ter v skladu z veljavno zakonodajo.
(3) Izdelovalec OPPN izdela eno strokovno rešitev razen v primeru, da se potreba po izdelavi variantnih rešitev pokaže v postopku priprave OPPN, če takšna potreba izhaja iz izdelanih strokovnih podlag in analiz prostora.
4. člen
(postopek in roki za pripravo OPPN Kamnolom Soteska)
Priprava OPPN bo potekala po naslednjih fazah:
– sklep župana
– sklep župana o začetku priprave OPPN (februar 2008)
– objava sklepa v uradnem glasilu in v svetovnem spletu ter ga poslati ministrstvu (15 dni)
– osnutek OPPN, smernice nosilcev urejanja prostora
– priprava osnutka OPPN (30 dni)
– občina pregleda osnutek OPPN ter ga pošlje nosilcem urejanja prostora (15 dni po dostavi gradiva s strani izdelovalca) in jih pozove, da v roku 30 dni dajo smernice
– Ministrstvo, pristojno za varstvo okolja, v roku 30 dni pisno sporoči ali je za OPPN potrebno izvesti CPVO (celovita presoja vplivov na okolje)
– dopolnjen osnutek OPPN
– priprava dopolnjenega osnutka OPPN (15 dni po prejetju smernic nosilcev urejanja prostora oziroma 45 dni, če bo potrebno okoljsko poročilo)
– za posamezne prostorske ureditve se lahko (če bo potrebno) pripravijo variantne rešitve, ki se jih ovrednoti in medsebojno primerja s prostorskega, okoljskega, funkcionalnega in ekonomskega vidika (15 dni)
– priprava okoljskega poročila, če je za OPPN potrebno izvesti CPVO (30 dni)
– okoljsko poročilo in dopolnjen osnutek OPPN se pošlje ministrstvu, pristojnemu za varstvo okolja, ki preveri kakovost izdelanega okoljskega poročila (15 dni)
– sodelovanje javnosti
– občina pregleda dopolnjen osnutek OPPN (10 koledarskih dni po dostavi gradiva s strani izdelovalca) in najmanj 7 dni pred začetkom javne razgrnitve pripravi obvestilo javnosti o javni razgrnitvi in javni obravnavi
– javna razgrnitev OPPN traja najmanj 30 dni
– v času javne razgrnitve je potrebna tudi prva obravnavana na odborih, na občinskem svetu ter javna obravnava
– če je treba izvesti CPVO se na enak način kot OPPN in sočasno obvesti javnost tudi z okoljskim poročilom
– predlog OPPN
– preučitev pripomb in predlogov javnosti na dopolnjeni osnutek OPPN ter priprava stališč (15 dni po dostavi pripomb in predlogov s strani pripravljavca)
– župan podpiše stališča do pripomb in predlogov, občina pisno seznani lastnice in lastnike zemljišč s svojimi stališči
– priprava predloga (15 dni po potrditvi stališč s strani župana)
– mnenja nosilcev urejanja prostora
– občina pregleda predlog OPPN ter ga pošlje nosilcem urejanja prostora (15 dni) in jih pozove, da v roku 30 dni dajo mnenje
– če je potrebna izdelava CPVO se pristojna ministrstva sočasno v mnenju opredelijo tudi o sprejemljivosti vplivov OPPN na okolje in ga pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo okolja (30 koledarskih dni)
– sklep o potrditvi sprejemljivosti vplivov izvedbe OPPN (30 dni)
– usklajen predlog OPPN
– priprava usklajenega predloga (15 dni po pridobitvi mnenj nosilcev urejanja prostora)
– občina predloži občinskemu svetu usklajen predlog OPPN za sprejem
– pred drugo obravnavo na občinskem svetu se usklajen predlog obravnava tudi na odborih
– sprejem OPPN na Občinskem svetu Občine Dolenjske Toplice
– sprejet dokument
– posredovanje v objavo v Uradnem listu Republike Slovenije (10 dni po sprejetju na občinskem svetu)
– priprava končnega elaborata OPPN (15 dni po objavi v Uradnem listu RS).
5. člen
(Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja)
Pri pripravi OPPN morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenemu predlogu OPPN sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter drugi udeleženci:
– Občina Dolenjske Toplice, Sokolski trg 4, Dolenjske Toplice,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Novo mesto, Ljubljanska c. 47, Novo mesto,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Oddelek območje spodnje Save, Novi trg 9, Novo mesto,
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Novo mesto, Adamičeva ul. 2, Novo mesto,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto,
– Elektro Ljubljana d.d., DE Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, Novo mesto,
– Komunala d.o.o. Novo mesto, Podbevškova ulica 12, Novo mesto,
– Telekom Slovenije, d.d., Regionalna enota TK omrežja vzhod, Novi trg 7a, Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana; za področje zaščite in reševanja,
– Ministrstvo za obrambo RS, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova c. 55, 1000 Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za CPVO, Dunajska 48, 1000 Ljubljana.
Če se v postopku priprave OPPN načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se njihove smernice in mnenja pridobijo v postopku.
Nosilci urejanja prostora morajo v skladu z drugim odstavkom 58. člena ZPNačrt podati smernice v 30 dneh od prejema vloge ter v skladu s prvim odstavkom 61. člena ZPNačrt podati mnenje v 30 dneh od podane vloge. V primeru, če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku ne poda smernic, se bo v skladu z 58. členom ZPNačrt štelo, da smernic nima, pri čemer mora načrtovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi. Če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bo podal odgovora, se šteje, da s predlagano prostorsko ureditvijo soglaša.
6. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPN)
Izdelavo OPPN Kamnolom Soteska, financira Gozdno gospodarstvo Novo mesto d.d., Gubčeva ulica 15, 8000 Novo mesto.
7. člen
(začetek veljavnosti sklepa)
(1) Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in v svetovnem spletu ter začne veljati z dnem objave.
(2) Občina Dolenjske Toplice pošlje sklep Ministrstvu za okolje in prostor.
Št. 3505-1/2008
Dolenjske Toplice, dne 18. februarja 2008
Župan
Občine Dolenjske Toplice
Franc Vovk l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti