Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2008 z dne 22. 2. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2008 z dne 22. 2. 2008

Kazalo

580. Sklep o podrobnejših pravilih o merilih za obravnavo oseb kot dobro poučenih vlagateljev in o podrobnejših pravilih o vodenju registra dobro poučenih vlagateljev, dostopu do podatkov in izdajanju potrdil o osebah, vpisanih v tem registru, stran 1560.

Na podlagi 48. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (Uradni list RS, št. 67/07 in 100/07 – popr.) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P
o podrobnejših pravilih o merilih za obravnavo oseb kot dobro poučenih vlagateljev in o podrobnejših pravilih o vodenju registra dobro poučenih vlagateljev, dostopu do podatkov in izdajanju potrdil o osebah, vpisanih v tem registru
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) Ta sklep določa:
a) podrobnejša pravila o merilih za obravnavo oseb iz 44. člena in 46. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (Uradni list RS, št. 67/07 in 100/07 – popr.; v nadaljevanju ZTFI) kot dobro poučenih vlagateljev,
b) podrobnejša pravila o vodenju registra dobro poučenih vlagateljev, dostopu do podatkov in izdajanju potrdil o osebah, vpisanih v tem registru.
(2) Agencija za trg vrednostnih papirjev (v nadaljevanju Agencija) vodi register dobro poučenih vlagateljev v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: register).
(3) V register se na lastno zahtevo vpišejo:
1. mala in srednje velika podjetja s sedežem v Republiki Sloveniji in
2. fizične osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji.
(4) Izrazi iz tega sklepa imajo enak pomen kot v ZTFI.
(5) Za potrebe tega sklepa se v zvezi s pojmom izdajatelja iz prvega odstavka 27. člena ZTFI šteje, da je oseba, ki namerava izdati vrednostne papirje oseba, ki dokaže, da je njen pristojni organ sprejel sklep o tem, da bo izdal vrednostne papirje.
II. PODROBNEJŠA PRAVILA O MERILIH ZA OBRAVNAVO OSEB IZ 44. ČLENA IN 46. ČLENA ZTFI KOT DOBRO POUČENIH VLAGATELJEV
2. člen
(1) Dobro poučeni vlagatelji so pravni subjekti iz 2. točke 44. člena ZTFI, ki niso pridobili dovoljenja in tudi niso subjekt nadzora v zvezi s poslovanjem na finančnih trgih, če je njihov korporacijski namen delovanja izključno vlaganje v vrednostne papirje in izpolnjujejo naslednja merila:
1. so potekla najmanj 3 leta od njihovega vpisa v sodni register v Republiki Sloveniji oziroma drug podoben register ali vpisnik v državi članici ali tretji državi in
2. so letno v povprečju opravili najmanj 50 poslov nakupa ali prodaje vrednostnih papirjev in
3. je znašala povprečna vrednost posla nakupa ali prodaje vrednostnih papirjev v posameznem letu najmanj 100.000 EUR.
(2) Merilo za izključno vlaganje dobro poučenih vlagateljev iz 2. točke 44. člena ZTFI v vrednostne papirje je izključno ena ali obe od naslednjih dejavnosti iz standardne klasifikacije dejavnosti Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti (Uradni list RS, št. 69/07), vpisanih v aktu o ustanovitvi dobro poučenega vlagatelja:
1. K64.200 Dejavnost holdingov
2. K64.990 Drugje nerazvrščene dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in dejavnosti pokojninskih skladov.
(3) Ne glede na določbo predhodnega odstavka tega člena je merilo za izključno vlaganje dobro poučenih vlagateljev iz 2. točke 44. člena ZTFI v vrednostne papirje lahko tudi izključno ena ali obe od naslednjih dejavnosti iz standardne klasifikacije dejavnosti Uredbe o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti (Uradni list RS, št. 2/02), ki se uporablja do 31. 12. 2007, vpisanih v aktu o ustanovitvi dobro poučenega vlagatelja:
1. J65.230 Drugo finančno posredništvo, d.n.
2. K74.150 Dejavnost holdingov.
(4) Ne glede na določbe drugega in tretjega odstavka tega člena je merilo za izključno vlaganje dobro poučenih vlagateljev iz 2. točke 44. člena ZTFI s sedežem v državi članici ali tretji državi v vrednostne papirje izključno ena ali obe od dejavnosti, ki so primerljive dejavnostim iz drugega in tretjega odstavka tega člena ter so vpisane v aktu o ustanovitvi dobro poučenega vlagatelja s sedežem v državi članici ali tretji državi.
3. člen
(1) Za posel znatne vrednosti iz 1. točke 46. člena ZTFI se šteje posel nakupa ali prodaje finančnih instrumentov, ki presega znesek 1.000 EUR.
(2) Za ustrezen trg iz 1. točke 46. člena ZTFI se šteje organiziran trg v Republiki Sloveniji ali drugi državi članici oziroma tretji državi.
III. PODROBNEJŠA PRAVILA O VODENJU REGISTRA DOBRO POUČENIH VLAGATELJEV, DOSTOPU DO PODATKOV IN IZDAJANJU POTRDIL O OSEBAH, VPISANIH V TEM REGISTRU
4. člen
(1) V register se za fizične osebe vpisujejo naslednji podatki:
1. opravilna številka zadeve
2. ime in priimek
3. naslov stalnega prebivališča
4. davčna številka
5. datum vpisa v register
6. datum izbrisa iz registra.
(2) V register se za mala in srednje velika podjetja vpisujejo naslednji podatki:
1. opravilna številka zadeve
2. firma
3. sedež
4. matična številka
5. datum vpisa v register
6. datum izbrisa iz registra.
5. člen
(1) Zahteva za vpis v register mora vsebovati podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka predhodnega člena tega sklepa.
(2) Zahtevi za vpis v register mora fizična oseba priložiti naslednje listine:
1. dokazila, iz katerih izhaja, da izpolnjuje najmanj dva od treh pogojev iz 46. člena ZTFI,
2. dokazilo o plačilu predpisane takse.
(3) Zahtevi za vpis v register mora malo in srednje veliko podjetje priložiti naslednje listine:
1. zadnje letno oziroma konsolidirano letno poročilo, iz katerega izhaja, da ustreza najmanj dvema od treh meril iz 45. člena ZTFI,
2. dokazilo o plačilu predpisane takse.
(4) Če zahtevo v imenu fizične osebe oziroma malega in srednje velikega podjetja vloži pooblaščenec, mora zahtevi priložiti pooblastilo v izvirniku ali overjenem prepisu.
(5) Določbe predhodnih odstavkov tega člena se smiselno uporabljajo tudi za vpis sprememb podatkov v register.
6. člen
(1) Zahteva za izbris iz registra mora vsebovati naslednje podatke:
1. opravilno številko zadeve iz 4. člena tega sklepa (opravilno številko odločbe),
2. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 4. člena tega sklepa.
(2) Malo in srednje veliko podjetje mora nemudoma vložiti zahtevo za izbris iz registra, če na zadnji dan poslovnega leta ne ustreza več vsaj dvema od treh meril iz 45. člena ZTFI.
7. člen
(1) Register Agencija vodi kot informatizirano bazo podatkov.
(2) Ob spremembi podatka, vpisanega v register, Agencija vpiše v informatizirano bazo podatkov datum vpisa spremembe podatka in zagotovi, da v tej bazi ostane shranjen in dostopen tudi prej vpisani podatek. Ne glede na prejšnji stavek ostane prej vpisani podatek fizične osebe shranjen in dostopen tri leta od vpisa njegove spremembe.
(3) Agencija osebi, vpisani v register, na njeno zahtevo izda potrdilo, da je vpisana v registru.
(4) Agencija vsakemu izdajatelju na njegovo zahtevo izda potrdilo, da je posamezna oseba vpisana v registru.
(5) Agencija vsakemu izdajatelju na njegovo zahtevo omogoči vpogled oziroma mu izda izpisek iz registra oseb, ki so vpisane v register, če izdajatelj dokaže, da ga potrebuje za namen ponudbe vrednostnih papirjev.
(6) Potrdilo o vpisu v register Agencija zagotovi izdajatelju oziroma dobro poučenemu vlagatelju z računalniškim izpisom vpisanih podatkov, ki se nanašajo na posameznega dobro poučenega vlagatelja.
(7) Vpogled v register in izpisek iz registra Agencija zagotovi izdajatelju z računalniškim izpisom vpisanih podatkov, ki se nanašajo na dobro poučene vlagatelje (redni izpisek).
(8) Na posebno zahtevo izdajatelja Agencija na način iz predhodnega odstavka tega člena zagotovi tudi vpogled v prej vpisane podatke, ki se nanašajo na posameznega dobro poučenega vlagatelja (zgodovinski izpisek iz registra), razen če je bila oseba, za katero se zahteva vpogled, že izbrisana iz registra.
(9) Register je dostopen izdajateljem na sedežu Agencije.
8. člen
(1) Dobro poučeni vlagatelji in izdajatelji so pod pogoji iz predhodnega člena tega sklepa upravičeni do izdaje potrdila o vpisu v register ter vpogleda oziroma izdaje izpiska iz registra, če predhodno vložijo na Agencijo zahtevo za izdajo potrdila o vpisu v register, za vpogled oziroma za izdajo izpiska iz registra.
(2) Zahteva dobro poučenega vlagatelja za izdajo potrdila, da je vpisan v register, mora obsegati naslednje podatke in ji je potrebno priložiti naslednje listine:
1. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 4. člena tega sklepa za dobro poučenega vlagatelja,
2. dokazilo o plačilu predpisane takse,
3. pooblastilo v izvirniku ali overjenem prepisu, če zahtevo vlaga pooblaščenec.
(3) Zahteva iz predhodnega odstavka tega člena se mora vložiti na obrazcu, navedenem v prilogi št. 1, ki je sestavni del tega sklepa.
(4) Zahteva izdajatelja za izdajo potrdila, da je posamezen dobro poučeni vlagatelj vpisan v register, mora obsegati naslednje podatke in ji je potrebno priložiti naslednje listine:
1. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 4. člena tega sklepa za izdajatelja,
2. dokazilo o tem, da ima vložnik status izdajatelja v skladu z določbami prvega odstavka 27. člena ZTFI, in sicer:
– dokazilo o izdaji vrednostnih papirjev ali
– dokazilo o tem, da namerava izdati vrednostne papirje, upoštevajoč določbo zadnjega odstavka 1. člena tega sklepa,
3. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 4. člena tega sklepa za dobro poučenega vlagatelja,
4. dokazilo o plačilu predpisane takse,
5. pooblastilo v izvirniku ali overjenem prepisu, če zahtevo vlaga pooblaščenec.
(5) Zahteva iz predhodnega odstavka tega člena se mora vložiti na obrazcu, navedenem v prilogi št. 2, ki je sestavni del tega sklepa.
(6) Zahteva izdajatelja za vpogled oziroma za izdajo izpiska iz registra za osebe, ki so vpisane v register, mora obsegati naslednje podatke in ji je potrebno priložiti naslednje listine:
1. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 4. člena tega sklepa za izdajatelja,
2. dokazilo o tem, da ima vložnik status izdajatelja v skladu z določbami prvega odstavka 27. člena ZTFI, in sicer:
– dokazilo o izdaji vrednostnih papirjev ali
– dokazilo o tem, da namerava izdati vrednostne papirje, upoštevajoč določbo zadnjega odstavka 1. člena tega sklepa,
3. dokazilo o tem, da ga potrebuje za namen ponudbe vrednostnih papirjev,
4. dokazilo o plačilu predpisane takse, če se zahteva nanaša na izpisek iz registra,
5. pooblastilo v izvirniku ali overjenem prepisu, če zahtevo vlaga pooblaščenec.
(7) Zahteva iz predhodnega odstavka tega člena se mora vložiti na obrazcu, navedenem v prilogi št. 3, ki je sestavni del tega sklepa.
(8) Ne glede na določbo četrtega in šestega odstavka tega člena zahtevi izdajatelja ni treba priložiti dokazila iz 2. točke četrtega odstavka tega člena oziroma iz 2. točke šestega odstavka tega člena, kadar jo vlaga izdajatelj, kateremu je Agencija potrdila prospekt za prodajo vrednostnih papirjev javnosti oziroma prospekt za uvrstitev vrednostnih papirjev v trgovanje na organiziranem trgu.
9. člen
Izdajatelj podatkov o osebah, vpisanih v register, ki jih je prejel na podlagi vložene zahteve iz 8. člena tega sklepa, ne sme posredovati tretjim osebam oziroma javnosti.
IV. PREHODNA DOLOČBA
10. člen
Z dnem uveljavitve tega sklepa se preneha uporabljati Sklep o natančnejši vsebini registra dobro poučenih investitorjev, o postopku vpisa in izbrisa ter o načinu dostopa do podatkov v registru (Uradni list RS, št. 103/06).
V. KONČNA DOLOČBA
11. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 293-1/1-3/2008
Ljubljana, dne 14. februarja 2008
EVA 2008-1611-0044
Predsednik sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Miha Juhart l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti