Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2008 z dne 7. 2. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2008 z dne 7. 2. 2008

Kazalo

449. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena za izgradnjo obvoznice Vrhnika z avtocestnim priključkom Sinja Gorica, stran 1034.

Na podlagi 37. in 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07), 33. člena Statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 99/99, 39/00, 36/01, 77/06) in po predhodnem soglasju ministra za okolje in prostor sprejme župan Občine Vrhnika
S K L E P
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena za izgradnjo obvoznice Vrhnika z avtocestnim priključkom Sinja Gorica
1. člen
(vsebina sklepa)
Ta sklep določa:
– oceno stanja in razloge za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena za izgradnjo obvoznice Vrhnika z avtocestnim priključkom Sinja Gorica (v nadaljnjem besedilu: OPPN),
– način pridobitve strokovnih rešitev,
– roke za pripravo OPPN in njegovih posameznih faz,
– obveznosti v zvezi s financiranjem ter
– nosilce urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovanje prostorske ureditve iz njihove pristojnosti.
2. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo OPPN)
Izgradnja obvoznice Vrhnika z avtocestnim priključkom Sinja Gorica je nujna zaradi naraščajočega prometa iz smeri Logatca in okolice, ki se je po letu 2004 podvojil, tako da je povprečni letni dnevni promet v letu 2005 na prehodu skozi Vrhniko znašal več kot 17000 vozil. Obstoječa količina prometa skozi Vrhniko povzroča prekomerno obremenjevanje prebivalcev Vrhnike in onemogoča varno ter nemoteno odvijanje prometa.
Občina Vrhnika začne postopek priprave OPPN na podlagi:
– Pobude za pripravo državnega lokacijskega načrta za obvoznico Vrhnika, ki jo je minister za promet z dopisom, št. 3712-18/2006/2-0031072, z dne 28. 3. 2006, podal ministru za okolje in prostor,
– Dogovora o pripravi, sprejemu in financiranju priprave občinskega lokacijskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena ter strokovnih podlag za obvoznico Vrhnika z AC priključkom Sinja Gorica med Ministrstvom za promet, Direkcijo Republike Slovenije za ceste, Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji, Občino Vrhnika ter Ministrstvom za okolje in prostor in
– Sklepa o pričetku priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 83/07 in 119/07).
3. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovna rešitev, kot podlaga za izdelavo OPPN, se pridobi v postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Vrhnika.
4. člen
(roki za pripravo OPPN in njegovih posameznih faz)
Občina Vrhnika začne pripravljati OPPN na podlagi sklepa, ki ga sprejme župan po predhodnem soglasju ministra za prostor.
Osnutek OPPN se pripravi na podlagi prikaza stanja prostora, sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Vrhnika in izraženih investicijskih namer občine ter drugih oseb. Osnutek OPPN občina pošlje nosilcem urejanja prostora s pozivom, da v roku 30 dni od prejema podajo smernice za načrtovanje.
Istočasno posreduje občina osnutek OPPN Ministrstvu za okolje in prostor, Direktoratu za okolje, Sektorju za celovito presojo vplivov na okolje, da le-ta v roku 30 dni občini pisno sporoči, ali je za OPPN treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje.
V primeru, da je za osnutek OPPN treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje, občina za dopolnjen osnutek OPPN zagotovi tudi okoljsko poročilo.
Okoljsko poročilo skupaj z dopolnjenim osnutkom OPPN občina pošlje ministrstvu, pristojnemu za varstvo okolja, da najkasneje v 15 dneh preveri, ali je okoljsko poročilo kakovostno izdelano in ga s sklepom zavrne, če ugotovi, da okoljsko poročilo ni kakovostno ali ni izdelano v skladu s predpisi.
Dopolnjen osnutek OPPN občina javno razgrne za najmanj 30 dni in v tem času organizira njegovo javno obravnavo. Občina obvesti javnost o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka OPPN najmanj 7 dni pred začetkom javne razgrnitve.
Pripombe in predloge na dopolnjen osnutek OPPN poda javnost v okviru javne razgrnitve in javne obravnave.
Predlog OPPN občina pripravi na podlagi stališča, ki ga zavzame do pripomb in predlogov z javne razgrnitve, in ga pošlje nosilcem urejanja prostora, da dajo v 30 dneh mnenje ali predlog OPPN upošteva smernice.
Pristojna ministrstva se v primeru, da je za OPPN treba izvesti celovito presojo na okolje, opredelijo tudi o sprejemljivosti vplivov OPPN na okolje s stališčem iz svoje pristojnosti, in ga pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo okolja.
Ministrstvo, pristojno za varstvo okolja, odloči o sprejemljivosti vplivov izvedbe OPPN na podlagi mnenj ministrstev in v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, ter izda potrdilo v primeru, da so vplivi njegove izvedbe na okolje sprejemljivi.
Usklajen predlog OPPN občina predloži v sprejem občinskemu svetu, po predhodni potrditvi ministrstva za prostor.
Občinski svet sprejme OPPN z odlokom in ga objavi v uradnem glasilu.
5. člen
(financiranje)
Izdelavo OPPN in strokovnih podlag za obvoznico Vrhnika financira Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, na osnovi proračunske postavke 2415-07-0037 OBVO Obvoznica Vrhnika. Priključek obvoznice na avtocesto financira DARS d.d. na osnovi Letnih programov razvoja in obnavljanja avtocest za obdobje 2007–2009.
6. člen
(nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovanje prostorske ureditve iz njihove pristojnosti)
1. Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Generalna policijska uprava,
2. Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo,
3. Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje,
4. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo,
5. Ministrstvo za promet, Direktorat za civilno letalstvo,
6. Ministrstvo za promet, Direkcija Republike Slovenije za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo,
7. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje, Urad za okolje,
8. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje, Urad za upravljanje z vodami,
9. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje, Urad za meteorologijo,
10. Ministrstvo za gospodarstvo, Direktorat za energijo,
11. Ministrstvo za gospodarstvo, Direktorat za energijo, Sektor za rudarstvo,
12. Ministrstvo za promet, Direktorat za ceste,
13. Ministrstvo za promet, Direkcija Republike Slovenije za ceste,
14. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d.,
15. Slovenske železnice d.o.o.,
16. Zavod RS za varstvo narave,
17. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije,
18. Zavod za ribištvo Slovenije,
19. Zavod za gozdove Slovenije,
20. ELES – Elektro Slovenije d.o.o.,
21. Elektro Ljubljana d.d.,
22. Geoplin plinovodi d.o.o., Ljubljana,
23. drugi organi in organizacije, za katere se v postopku priprave OPPN za prostorsko ureditev skupnega pomena izkaže, da rešitve posegajo v njihovo delovno področje.
Organizacija oziroma nosilec javnih pooblastil, ki mora v postopku OPPN za prostorsko ureditev skupnega pomena sodelovati s predložitvijo podatkov o lastnem omrežju, je Telekom Slovenije d.d., Cigaletova ulica 15, Ljubljana.
7. člen
(druge določbe)
Ta sklep se pošlje ministrstvu za okolje in prostor ter sosednjim občinam.
8. člen
(uveljavitev sklepa)
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, objavi pa se tudi v občinskem glasilu Naš časopis in na spletni strani Občine Vrhnika.
Št. 3505-32/2006 (5-06)
Vrhnika, dne 22. januarja 2008
Župan
Občine Vrhnika
dr. Marjan Rihar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti