Uradni list

Številka 119
Uradni list RS, št. 119/2007 z dne 24. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 119/2007 z dne 24. 12. 2007

Kazalo

6060. Odlok o komunalnem prispevku v Občini Sevnica, stran 17350.

Na podlagi 74. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2), 17. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07) ter 9. in 16. člena Statuta Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 78/05 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Sevnica na 10. redni seji dne 12. 12. 2007 sprejel
O D L O K
o komunalnem prispevku v Občini Sevnica
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(1) S tem odlokom se določijo podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka v Občini Sevnica, ki ga plačujejo zavezanci za plačilo komunalnega prispevka.
(2) Stroški opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo se določajo na podlagi Odloka o programu opremljanja zemljišč za gradnjo, ki velja na posameznem delu Občine Sevnica in drugih Odlokov o programu opremljanja na posameznih območjih Občine Sevnica.
II. ZAVEZANCI ZA PLAČILO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
2. člen
(1) Komunalni prispevek se odmeri z odmerno odločbo na zahtevo zavezanca ali po uradni dolžnosti.
(2) Odločbe o odmeri komunalnega prispevka na celotnem območju Občine Sevnica izdaja Občina Sevnica. Odločbe o odmeri komunalnega prispevka so skladne z Zakonom o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in Zakonom o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 102/04 in 14/05) ob uporabi Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – UPB2).
(3) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je:
– investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo,
– investitorki povečuje neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost,
– lastnik obstoječega objekta na opremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, če se to zemljišče komunalno opremlja tako, da se komunalna opremljenost izboljša ali na novo uredi.
(4) Kadar se na določenem območju urejanja na novo ureja komunalna infrastruktura v skladu z zahtevami veljavnih predpisov, so zavezanci za plačilo tudi vsi lastniki že zgrajenih objektov, ki za namen izgradnje te infrastrukture še niso plačali komunalnega prispevka. Za novo zgrajeno komunalno opremo se izdela nov Program opremljanja oziroma se dopolni obstoječi Program opremljanja na podlagi katerega se določi podlage za odmero komunalnega prispevka skladno z Uredbo o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07).
III. OPREMLJENOST STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
3. člen
(1) Če s prostorskimi akti ali s programi opremljanja stavbnih zemljišč ni drugače določeno, velja za komunalno opremljeno stavbno zemljišče, za katerega so v oddaljenosti do 100 m od roba gradbene parcele zagotovljeni priključki ali raba objektov in omrežij infrastrukture za izvajanje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb varstva okolja po predpisih, ki urejajo varstvo okolja (vodovod, kanalizacija in odpadki) ter omrežja infrastrukture za izvajanje izbirnih lokalnih gospodarskih javnih služb po predpisih, ki urejajo energetiko, na območjih, kjer je priključitev obvezna (javna razsvetljava, plin, in če je opredeljeno tudi daljinsko ogrevanje ter elektrika) ter objekti grajenega javnega dobra (ceste, parkirišča, zelene in javne površine ...).
(2) Za zazidljive parcele, ki se na novo priključujejo na kanalizacijsko infrastrukturo, katerih rob je od kanalizacijskega voda oddaljen več kot 50 m, bo Občina Sevnica sofinancirala gradnjo priključka od 50 m oddaljenosti do vključno 100 m oddaljenosti. Razliko plača zavezanec sam. Prav tako v plačilo KP ni zajeta cena izgradnje hišnega priključka (to je od roba parcele do objekta).
IV. IZRAČUN IN ODMERA KOMUNALNEGA PRISPEVKA
4. člen
(1) Komunalni prispevek se izračuna in odmeri:
– za vsak nov objekt, za katerega je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje;
– za vsak objekt, kjer se povečuje neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost;
– za vsak obstoječi objekt na opremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, če se to zemljišče komunalno opremlja tako, da se komunalna opremljenost izboljša ali na novo uredi.
(2) Če je zavezanec za plačilo komunalnega prispevka v preteklosti že vlagal v komunalno infrastrukturo mora predložiti potrdilo Krajevne skupnosti v kateri je bil zavezan k plačilu. Pretekla vlaganja v komunalno infrastrukturo se upoštevajo v izračunu, če je bilo potrdilo izdano od leta 1. 1. 1995 do dne sprejetja tega odloka. Za zmanjšanje plačila se štejejo vlaganja, ki so skladna z definicijo skupnih stroškov v 3. členu Odloka o programu opremljanja zemljišč za gradnjo na območju Občine Sevnica.
(3) Če investitor gradi na območju, ki še ni komunalno opremljeno, lahko z občino sklene pogodbo o opremljanju, v kateri se določijo vsi pomembni podatki o izgradnji komunalne opreme. V tem primeru občina (skladno z veljavno zakonodajo) zavezanca za plačilo komunalnega prispevka delno ali v celoti oprosti plačila komunalnega prispevka.
5. člen
(1) Merila za odmero komunalnega prispevka se navedejo v programu opremljanja in so:
– površina stavbnega zemljišča,
– neto tlorisna površina objekta,
– opremljenost stavbnega zemljišča s komunalno opremo,
– namembnost objekta in
– izboljšanje opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo.
(2) Podatek o gradbeni parceli pridobimo iz projektno tehnične dokumentacije za gradnjo oziroma če to ni mogoče tako, da pomnožimo stavbišče s faktorjem 1,5. Stavbišče je površina zazidane površine, ki ga pokriva dokončana stavba in jo določa navpična projekcija zunanjih dimenzij stavbe na zemljišče.
(3) Neto tlorisna površina stavbe se za novogradnje in druge posege, za katere se izdaja gradbeno dovoljenje, izračuna na podlagi načrta gradbenih konstrukcije oziroma načrta arhitekture v skladu s standardom SIST ISO 9836.
(4) Za obstoječe objekte se za izračun neto tlorisne površine stavbe lahko uporabi podatek o tlorisni površini in etažnosti iz katastra stavb, ki ga vodi Geodetska uprava RS, pri čemer se neto tlorisna površina izračuna tako, da se zmnoži površina stavbe s številom etaž, za preračun na neto tlorisno površino pa dobljeni zmnožek deli s faktorjem 1,16. V primeru pritožbe na tako ocenjeno neto tlorisno površino stavbe mora stranka dokazati dejansko neto tlorisno površino stavbe z načrtom v skladu s prejšnjim odstavkom.
(5) Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalno opremo se ugotavlja za vsak primer posebej in se določa glede na določila 3. člena.
(6) Višina komunalnega prispevka se določi po naslednji formuli:
KP = ((Dpi * Cpi * površina gradbene parcele + Dti * Cti * neto tlorisna površina * Kdej) * i) * Kolaj
pri čemer je:
KP     – komunalni prispevek
Dpi    – delež površine parcele pri izračunu (0,5)
Cpi    – cena opremljanja glede na površino parcele
Dti    – delež neto tlorisne površine pri izračunu
       (0,5) (min. 0,3, max. 0,7; Dpi + Dti = 1)
Cti    – cena opremljanja glede na neto tlorisno
       površino stavbe
Kdej   – faktor dejavnosti
Kolaj  – faktor olajšave iz 8. člena, če ni olajšave,
       je ta faktor enak 1
i      – letni povprečni indeks v skladu z Uredbo
       o vsebini programa opremljanja zemljišč za gradnjo.
Faktorji Cpi, Cti, Dpi in Dti so določeni v odloku o programu opremljanja zemljišč za gradnjo, ki velja za obravnavano zemljišče in stavbo.
(7) Zavezancu, ki spreminja neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost, se komunalni prispevek odmeri tako, da se izračunata višina komunalnega prispevka po spremembi neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta in višina komunalnega prispevka pred spremembo neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta. Komunalni prispevek, ki se odmeri zavezancu, predstavlja pozitivno razliko med komunalnim prispevkom po spremembi in komunalnim prispevkom pred spremembo neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta. Če je razlika negativna, se komunalni prispevek ne plača.
(8) Če je neto tlorisna površina nadomestne gradnje oziroma stavbe po rekonstrukciji manjša od neto tlorisne površine obstoječe stavbe, se razlika investitorju ne vrne. Pri morebitni novi rekonstrukciji ali nadomestni gradnji pa se upošteva neto tlorisna površina največje stavbe za katero je bil plačan komunalni prispevek.
6. člen
(1) V izračunu višine komunalnega prispevka iz prejšnjega člena se v posameznih območjih upošteva opremljenost z obstoječo infrastrukturo.
(2) Če na območju ni mogoče priključiti objekta na katerega od navedenih infrastrukturnih omrežij, se višina zmanjša za ustrezen delež, ki ga predstavlja ta vrsta infrastrukture, kar je opredeljeno v Odloku o programu opremljanja zemljišč za gradnjo.
V. OPROSTITVE IN OLAJŠAVE
7. člen
Faktor dejavnosti se določa za posamezne vrste objektov glede na pretežno dejavnost. Pri izračunu površin objekta se uporabljajo naslednji faktorji udeležbe pri izračunanem komunalnem prispevku:
+--------------+-----------------------------+-----------------+
| Vrsta objekta|          Dejavnost          |  Faktor (Kdej)  |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|11            |Stanovanjske stavbe          |              1,0|
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|121           |Gostinske stavbe – razen     |              1,3|
|              |turističnih kmetij           |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|121           |Gostinske stavbe –           |              0,7|
|              |turistične kmetije           |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|122           |Upravne in pisarniške stavbe |              1,0|
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|123           |Trgovske in druge stavbe za  |              1,3|
|              |storitvene dejavnosti        |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|124           |Stavbe za promet in stavbe   |              1,0|
|              |za izvajanje elektronskih    |                 |
|              |komunikacij                  |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|125           |Industrijske stavbe in       |              1,2|
|              |skladišča                    |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|126           |Stavbe splošnega družbenega  |              0,7|
|              |pomena                       |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|1271          |Nestanovanjske kmetijske     |              0,7|
|              |stavbe                       |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|1272          |Stavbe za opravljanje        |              1,0|
|              |verskih obredov, pokopališke |                 |
|              |stavbe                       |                 |
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|1273          |Kulturni spomeniki           |              0,7|
+--------------+-----------------------------+-----------------+
|1274          |Druge nestanovanjske stavbe  |              1,0|
+--------------+-----------------------------+-----------------+
8. člen
Za mlade družine, za kar se šteje življenjska skupnost obeh ali enega izmed staršev z enim ali več otroki oziroma posvojenci, pri čemer vsaj en otrok še ni šoloobvezen pred izdajo odločbe o komunalnem prispevku, in mladim investitorjem (starost do 35 let) se višina komunalnega prispevka zmanjša tako, da se izračunani prispevek iz 11. člena tega odloka pomnoži s faktorjem olajšave (Kolaj) 0,5.
9. člen
(1) Komunalni prispevek se ne plačuje za naslednje objekte:
– javna gospodarska infrastruktura,socialna in neprofitna stanovanja,
– varovana stanovanja za starejše občane in invalide, kjer je edini investitor Občina Sevnica oziroma stanovanjski sklad občine,
– gasilski domovi,
– kulturni in športni objekti,
– otroški vrtci in šole, kjer je edini investitor Občina Sevnica.
(2) Za objekte lokalne gospodarske infrastrukture, katerih investitor bi praviloma bila lokalna skupnost in jih je investitor izvedel na svoje stroške ali v okviru izvajanja javne službe sofinanciral njihovo izgradnjo na predpisan način, se pri odmeri komunalnega prispevka, upošteva delež njegovega prispevka v izgradnjo posamezne komunalne infrastrukture, na katere se bo ali se že priključuje njegov objekt.
(3) V primeru, da je vrednost namenskih plačil investitorja oziroma sofinanciranja v izgradnjo posamezne vrste komunalne infrastrukture večja kot z odlokom določena višina komunalnega prispevka za posamezno vrsto komunalne infrastrukture, se investitorja oziroma sofinancerja oprosti plačila stroškov vlaganj v posamezno komunalno infrastrukturo, razlika pa se mu ne povrne.
(4) Investitor oziroma sofinancer dokazuje vlaganja v objekte lokalne gospodarske infrastrukture s sklenjeno pogodbo z lokalno skupnostjo oziroma sklicevanjem na predpise, na podlagi katerih je sofinanciral njihovo izgradnjo ter dokazili o plačanih zneskih, kolikor s temi podatki ne razpolaga organ v smislu zakona, ki ureja dostop do informacij javnega značaja.
VI. POSTOPEK ODMERE
10. člen
(1) Odločbo o odmeri komunalnega prispevka izda občinska uprava na zahtevo investitorja, ki vlogi za odmero komunalnega prispevka priloži projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(2) Za zavezance v primeru iz tretje alineje prvega odstavka 4. člena tega odloka postopek za odmero komunalnega prispevka uvede občinska uprava po uradni dolžnosti. Če lastnik zemljišča, ki se komunalno opremlja dokaže, da je za to infrastrukturo že plačal komunalni prispevek, se to upošteva pri obračunu komunalnega prispevka.
(3) Komunalni prispevek zavezanec plača v enkratnem znesku ali v obliki obročnih odplačil, kar se določi z odločbo.
(4) Investitor je dolžan plačati komunalni prispevek v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe oziroma v skladu z določitvijo obročnega odplačila. Če komunalni prispevek ni plačan v roku, odločba o odmeri preneha veljati in se na ponovno vlogo investitorja odmeri na novo.
11. člen
Odmerjeni komunalni prispevek zagotavlja investitorju priključek na komunalno infrastrukturo v skladu s tehničnimi rešitvami upravljavca posamezne javne infrastrukture, ne zajema pa stroškov izvedbe samih priključkov.
12. člen
Komunalni prispevek je namenski vir financiranja gradnje komunalne opreme. Sredstva zbrana po tem odloku so namenski prihodek občinskega proračuna.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
(1) Postopki, ki so bili pričeti pred uveljavitvijo tega odloka, se končajo v skladu z dosedanjo ureditvijo.
(2) Investicije oziroma sofinanciranja v smislu drugega, tretjega in četrtega odstavka 9. člena tega odloka, ki so bila izvedena pred uveljavitvijo tega odloka se smiselno upoštevajo pri odmeri komunalnega prispevka po tem odloku (oprostitve, olajšave).
14. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati vsi dosedanji odloki vezani na obračun komunalnega prispevka, razen odlokov na določenih območjih sprejetih po zakonu o urejanju prostora in prej veljavnih podzakonskih predpisih.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 305-0004/2007
Sevnica, dne 12. decembra 2007
Župan
Občine Sevnica
Kristijan Janc l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti