Uradni list

Številka 119
Uradni list RS, št. 119/2007 z dne 24. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 119/2007 z dne 24. 12. 2007

Kazalo

5989. Uredba o pogodbenem opravljanju prostovoljne službe v pomožni policiji, stran 17175.

Na podlagi petega odstavka 116. člena Zakona o policiji (Uradni list RS, št. 107/06 – uradno prečiščeno besedilo in 14/07 – ZVS) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o pogodbenem opravljanju prostovoljne službe v pomožni policiji
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina uredbe)
Ta uredba podrobneje določa splošne pogoje za sklenitev pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji, način izvajanja nalog, merila za izbor kandidatov, nadomestila, druge prejemke, odsotnost in povračila ter pravice in dolžnosti pomožnih policistov in kandidatov za pomožne policiste, višino plačila za pripravljenost ter razloge za prenehanje in odpoved pogodbe.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tej uredbi, imajo naslednji pomen:
1. kandidat za pomožnega policista je oseba na osnovnem usposabljanju,
2. pomožni policist je državljan, ki je sklenil pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji in je usposobljen za izvajanje policijskih nalog,
3. matična policijska enota je policijska uprava, v katero je s pogodbo razporejen kandidat za pomožnega policista ali pomožni policist.
II. POSTOPEK POPOLNJEVANJA POMOŽNE POLICIJE
3. člen
(letni načrt popolnitve)
Generalni direktor policije sprejme letni načrt popolnitve s pomožnimi policisti na podlagi akta o organizaciji pomožne policije in predlogov matičnih policijskih enot, najkasneje do konca oktobra za naslednje leto.
4. člen
(javni razpis)
Policija na podlagi sprejetega letnega načrta popolnitve objavi javni razpis za kandidate za pomožne policiste.
5. člen
(pridobivanje kandidatov)
O možnosti sklenitve pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji organizacijska enota, pristojna za kadrovske zadeve policije, obvešča državljane z objavami v sredstvih javnega obveščanja in na druge primerne načine.
6. člen
(komisija za izbor ter merila za izbiro kandidatov za pomožne policiste)
(1) Tričlansko komisijo, ki odloča o izbiri kandidatov za pomožne policiste in pomožnih policistov, imenuje generalni direktor policije.
(2) Komisija pri izbiri kandidatov za pomožne policiste, ki izpolnjujejo splošne pogoje, upošteva dosežene rezultate pri preverjanju psihofizične sposobnosti.
(3) Komisija neizbranim kandidatom ni dolžna sporočiti razlogov za svojo odločitev.
7. člen
(smiselna uporaba določb)
Za postopek pridobivanja kandidatov za pomožne policiste se smiselno uporabljajo določbe predpisov, ki urejajo delovna razmerja.
III. POGODBA O PROSTOVOLJNI SLUŽBI V POMOŽNI POLICIJI
8. člen
(začasna pogodba)
(1) Z izbranim kandidatom se sklene začasna pogodba za čas osnovnega usposabljanja.
(2) Pogodba se sklene v pisni obliki in mora vsebovati podatke o dnevu začetka osnovnega usposabljanja, matični policijski enoti, enoti, kjer bo usposabljanje potekalo, času trajanja usposabljanja, višini plačila, razlogih za odpoved pogodbe, dolžini odpovednih rokov ter razlogih in pogojih povrnitve stroškov osnovnega usposabljanja.
(3) Po podpisu pogodbe se kandidat vpiše v evidenco kandidatov za pomožne policiste, ki jo tekoče vodi služba, pristojna za kadrovske zadeve policije.
9. člen
(sklenitev pogodbe)
(1) Po uspešno opravljenem osnovnem usposabljanju komisija izbere kandidate za opravljanje nalog pomožne policije. Z izbranim kandidatom policija praviloma sklene pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji.
(2) Pogodba se sklene v pisni obliki in mora vsebovati podatke o dnevu začetka službe v pomožni policiji, matični policijski enoti, višini plačila za pripravljenost in za izvajanje nalog policije, pogojih za opravljanje nalog policije v pomožni policiji, času trajanja pogodbe, razlogih za odpoved pogodbe, dolžini odpovednih rokov ter razlogih, načinu izračuna višine in pogojih povrnitve stroškov usposabljanj in plačil za pripravljenost.
(3) Pogodba se sklene za najmanj pet let in se lahko podaljšuje za najmanj enako obdobje.
(4) Po podpisu pogodbe se pomožni policist vpiše v evidenco pomožnih policistov. Izda se mu službena izkaznica, ki se hrani v matični policijski enoti.
10. člen
(obvestilo delodajalcu)
Kandidat za pomožnega policista oziroma pomožni policist o podpisu začasne pogodbe in pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji obvesti svojega delodajalca, najkasneje 8 dni po podpisu pogodbe.
IV. PRAVICE IN DOLŽNOSTI POMOŽNIH POLICISTOV IN KANDIDATOV ZA POMOŽNE POLICISTE
11. člen
(dolžnosti med trajanjem pogodbe)
(1) Kandidat za pomožnega policista se mora na poziv matične policijske enote udeležiti osnovnega usposabljanja.
(2) Pomožni policist se mora odzvati na poziv k nadaljevalnemu in dopolnilnemu usposabljanju ter izvajanju nalog policije.
12. člen
(daljša odsotnost in obveščanje)
(1) Kandidat za pomožnega policista in pomožni policist mora svojo matično policijsko enoto obvestiti o:
1. zdravljenju zaradi bolezni ali poškodbe, daljše od trideset dni, in sicer v osmih dneh po določitvi zdravljenja nad trideset dni,
2. starševskem dopustu v petnajstih dneh pred začetkom dopusta,
3. odhodu v tujino, daljšem od tridesetih dni, in sicer petnajst dni pred odhodom.
(2) Med odsotnostjo iz prejšnjega odstavka kandidatu za pomožnega policista in pomožnemu policistu mirujejo vse pravice in dolžnosti iz te uredbe.
13. člen
(osnovno, nadaljevalno in dopolnilno usposabljanje)
(1) Osnovno, nadaljevalno in dopolnilno usposabljanje potekajo po programih, ki jih predpiše generalni direktor policije.
(2) Organizacijska enota, ki izvaja usposabljanje kandidatov za pomožne policiste, izdela načrt osnovnega usposabljanja.
(3) Na podlagi odločbe generalnega direktorja policije matična policijska enota izdela lastni letni načrt nadaljevalnega in dopolnilnega usposabljanja za naslednje koledarsko leto, v katerem navede termine usposabljanj. Matične policijske enote izvajajo nadaljevana in dopolnilna usposabljanja.
(4) Kandidata ali pomožnega policista in njegovega delodajalca mora policija z načrtom usposabljanja seznaniti do 31. marca v tekočem letu ali najkasneje 30 dni pred začetkom usposabljanja.
(5) Pomožni policist lahko v skladu z letnim načrtom usposabljanja praviloma sam izbere čas, v katerem se bo udeležil usposabljanja, in o tem obvesti matično policijsko enoto.
(6) Matična policijska enota pomožnega policista vpokliče na usposabljanje s pozivom, ki mu mora biti vročen najmanj 30 dni pred začetkom usposabljanja.
14. člen
(odložitev usposabljanja in odsotnost)
(1) Kandidatu za pomožnega policista in pomožnemu policistu se na njegovo prošnjo lahko odloži usposabljanje ali odobri odsotnost:
1. na podlagi predloženega potrdila o začasni zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe oziroma ustreznega zdravniškega potrdila, in sicer za čas začasne zadržanosti z dela oziroma zdravljenja,
2. tri dni zaradi rojstva otroka,
3. tri dni zaradi smrti ožjega družinskega člana (starši oziroma posvojitelji, zakonec, zunajzakonski partner, otroci in posvojenci, bratje in sestre),
4. do trideset dni zaradi nujne pomoči družini ob naravnih ali drugih nesrečah,
5. zaradi udeležbe na izpitu, kolokviju ali drugih neodložljivih šolskih obveznosti za en dan, vendar največ tri dni na leto.
(2) Kandidatu za pomožnega policista in pomožnemu policistu se lahko na prošnjo delodajalca zaradi neodložljivega dela, ki ga je treba opraviti neposredno pred ali med usposabljanjem in ga ne more opraviti drug delavec, odloži usposabljanje do treh dni v koledarskem letu.
(3) Prošnjo za odložitev usposabljanja oziroma odsotnost mora kandidat za pomožnega policista oziroma pomožni policist vložiti pri enoti, kjer poteka usposabljanje, ali pri matični policijski enoti najpozneje v osmih dneh po prejemu poziva oziroma ob nastanku katerega od razlogov iz prvega in drugega odstavka tega člena.
15. člen
(prekinitev usposabljanja)
(1) Kandidatu za pomožnega policista in pomožnemu policistu se usposabljanje prekine:
1. če ne opravi preizkusa znanja in usposobljenosti v skladu s programom usposabljanja,
2. zaradi nedovoljene odsotnosti,
3. zaradi hujše kršitve pogodbenih oziroma drugih obveznostih med usposabljanjem, kot so zlasti:
– prihod na usposabljanje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi oziroma uživanje alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi med usposabljanjem,
– zloraba začasne zadržanosti z dela oziroma bolezni za odsotnost z usposabljanja, in sicer neopravičen izostanek z usposabljanja dva dni zapored,
– povzročitev večje materialne škode namenoma ali iz hude malomarnosti,
– nedostojno, žaljivo, nasilno ali drugače neprimerno obnašanje do udeležencev ali izvajalcev usposabljanja oziroma tretjih oseb,
– odklonitev naloge, določene s programom usposabljanja in redom v enoti, v kateri se usposablja,
– odklonitev, nepopolna izpolnitev oziroma neizpolnitev povelja ali ukaza,
– kršitev predpisov, ki urejajo varovanje tajnih in osebnih podatkov, ali opustitev varnostnih in drugih ukrepov v zvezi s tem,
4. iz zdravstvenih razlogov, če mu onemogočajo pravočasen in uspešen zaključek usposabljanja.
(2) Med prekinitvijo usposabljanja iz razlogov, navedenih v prejšnjem odstavku, kandidatu za pomožnega policista in pomožnemu policistu mirujejo vse pravice in dolžnosti iz te uredbe.
16. člen
(odločanje predstojnika)
O odložitvi, odsotnosti, disciplinskih kršitvah in prekinitvi usposabljanja odloči predstojnik enote, kjer usposabljanje poteka, ali predstojnik matične policijske enote najpozneje v treh dneh po prejemu vloge oziroma pojavu razloga za odložitev, odsotnost, disciplinsko kršitev ali prekinitev.
V. NADOMESTILA TER DRUGI PREJEMKI IN POVRAČILA
17. člen
(plačilo za pripravljenost)
(1) Pomožnemu policistu pripada plačilo za pripravljenost, določeno od osnove, ki jo predstavlja bruto znesek minimalne plače v Republiki Sloveniji in se izplačuje enako kakor policistom.
(2) Plačilo za pripravljenost, določeno od osnove iz prejšnjega odstavka, znaša en odstotek na dan.
(3) Med usposabljanjem, zdravljenjem ali bivanjem v tujini nad 30 dni ter med starševskim dopustom pomožnemu policistu plačilo za pripravljenost ne pripada.
18. člen
(plačilo med usposabljanjem)
(1) Kandidatu za pomožnega policista in pomožnemu policistu med usposabljanjem pripada nadomestilo plače oziroma drugih prejemkov, povračilo stroškov za prevoz, prenočišče in prehrano po merilih, ki veljajo za policiste v nazivu policist III, in plačilo za udeležbo na usposabljanju, ki znaša v delovnih dneh 75 odstotkov osnovnega količnika, ob sobotah 100 odstotkov ter ob nedeljah in dela prostih dnevih 150 odstotkov osnovnega količnika, ki velja za policista v nazivu policist III.
(2) Nezaposleni kandidat za pomožnega policista in pomožni policist ne glede na prejšnji odstavek v delovnih dneh prejema plačilo 100 odstotkov osnovnega količnika.
(3) Za delovni dan iz prvega in drugega odstavka tega člena se šteje usposabljanje, ki traja najmanj 8 ur.
(4) Plačilo za usposabljanje se izplača enako kakor policistom.
19. člen
(plačilo za opravljanje nalog policije v miru, izrednem stanju in vojni)
(1) Pomožnemu policistu med opravljanjem nalog policije v miru, izrednem stanju in vojni pripada enako plačilo kakor policistu v nazivu policist III.
(2) Plačilo iz tega člena se izplača enako kakor policistom.
20. člen
(zavarovanje)
Policija kandidate za pomožne policiste in pomožne policiste med usposabljanjem in opravljanjem nalog policije zavaruje za primer nezgodne smrti ali nastanka invalidnosti pri delu.
21. člen
(dodatek za stalnost)
Pomožnemu policistu pri vsakem podaljšanju pogodbe pripada enkratni dodatek za stalnost v višini treh zadnjih mesečnih plačil za pripravljenost.
22. člen
(pravna pomoč)
Policija zagotovi brezplačno pravno pomoč kandidatu za pomožnega policista in pomožnemu policistu, ki mu delodajalec zaradi usposabljanja ali izvajanja nalog v pomožni policiji odpove pogodbo o zaposlitvi.
VI. ODPOVED IN PRENEHANJE POGODBE
23. člen
(prenehanje pogodbe)
Pogodba o opravljanju prostovoljne službe v pomožni policiji preneha veljati:
1. s potekom časa, za katerega je bila sklenjena,
2. s potekom odpovednega roka,
3. če pomožni policist sklene pogodbo o zaposlitvi kot policist, vojak, carinik, paznik ali se zaposli v gospodarski družbi, zavodu ali drugi organizaciji, katere dejavnost je po odločitvi vlade posebnega pomena za obrambo, in sicer z dnem sklenitve pogodbe o zaposlitvi,
4. s smrtjo pomožnega policista.
24. člen
(odpoved pogodbe)
Policija lahko enostransko odpove začasno pogodbo ali pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji kandidatu za pomožnega policista ali pomožnemu policistu:
1. če preneha izpolnjevati splošne pogoje, določene v Zakonu o policiji,
2. če med usposabljanjem enkrat ali večkrat stori hujšo kršitev, določeno v 3. točki prvega odstavka 15. člena te uredbe,
3. če v tekočem letu brez opravičenega razloga ni opravil vseh usposabljanj, predpisanih z letnim načrtom,
4. če se zmanjšajo kadrovske potrebe v pomožni policiji oziroma policiji,
5. če se brez opravičenega razloga ni odzval pozivu za izvajanje nalog policije oziroma usposabljanju,
6. če se zaposli v tujini za več kakor tri mesece,
7. če v zvezi z vojaško dolžnostjo uveljavlja pravico do ugovora vesti.
VII. NADZOR
25. člen
Nadzor nad izvajanjem te uredbe se izvaja skladno s predpisi, ki urejajo nadzor policije.
VIII. PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA
26. člen
Pomožni policisti, ki so doslej opravili usposabljanje po programu usposabljanja pomožnih policistov in izpolnjujejo pogoje za sklenitev pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji, lahko po obvestilu policije sklenejo pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji najpozneje do konca leta 2010.
27. člen
V dveh letih po uveljavitvi te uredbe minister za notranje zadeve sprejme akt o organizaciji pomožne policije na predlog generalnega direktorja policije.
28. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00717-13/2007/8
Ljubljana, dne 12. decembra 2007
EVA 2006-1711-0043
Vlada Republike Slovenije
 
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti