Uradni list

Številka 116
Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007

Kazalo

5847. Pravilnik o označevanju bližine mejne črte, mejnih prehodov in njihovih območij, stran 16616.

Na podlagi osmega odstavka 10. člena in tretjega odstavka 23. člena Zakona o nadzoru državne meje (Uradni list RS, št. 60/07) izdaja minister za notranje zadeve v soglasju z ministrom za promet
P R A V I L N I K
o označevanju bližine mejne črte, mejnih prehodov in njihovih območij
1. člen
Ta pravilnik določa označitev bližine mejne črte ter označitev mejnih prehodov in njihovih območij.
I. OZNAČITEV BLIŽINE MEJNE ČRTE
2. člen
(1) Mejne prometne povezave na zunanji meji, kjer ni mejnega prehoda, in javne poti na notranjih mejah Republike Slovenije, morajo biti označene z opozorilno tablo velikosti 60 x 40 cm, bele barve s črnim robom, v zgornjem delu je na sredini grb Republike Slovenije, velikosti 10 cm, pod njim je napis POZOR in pod njim DRŽAVNA MEJA. Napisa sta v črni barvi, črke so velikosti 5 cm.
(2) Opozorilna tabla opozarja na neposredno bližino mejne črte in je postavljena na desno stran cestne ali druge komunikacije na primernem mestu pred mejno črto. Ob slabi preglednosti sta lahko postavljeni dve opozorilni tabli vzporedno na vsako stran komunikacije. Opozorilni tabli se postavita na primernem mestu v oddaljenosti do 100 m od mejne črte, če je to mogoče.
(3) Kolikor je opozorilna tabla oddaljena od mejne črte več kot 100 metrov, se pod opozorilno tablo doda dopolnilna tabla z navedbo oddaljenosti od mejne črte v metrih. Dopolnilna tabla je velikosti 60 x 15 cm, bele barve s črno obrobo, napis je v črni barvi, velikost črk je 5 cm.
(4) Na mejnih prometnih povezavah, ki peljejo čez mejno črto izven mejnih prehodov, mora biti, poleg opozorilne table iz prvega odstavka tega člena, postavljen tudi prometni znak št. II-3 »prepovedan promet v obeh smereh«. Pod prometni znak se lahko namesti dopolnilna tabla, na kateri je napis: »DOVOLJENO ZA UPRAVIČENCE, KI IMAJO POSEBNO DOVOLJENJE«. Prometni znak in dopolnilno tablo na javnih cestah postavi in vzdržuje upravljavec ceste.
3. člen
(1) Na javnih cestah, razen na javnih poteh na notranjih mejah Republike Slovenije, ki vodijo čez državno mejo v sosednje države, se na primernem mestu v oddaljenosti do 250 metrov od mejne črte, postavijo table velikosti 150 x 90 cm, modre barve z dvanajstimi zlato rumenimi zvezdami v krogu. V sredini je napis sosednje države. Tablam so dodane dopolnilne table z navedbo oddaljenosti do mejne črte.
(2) Table za označevanje sosednje države in dopolnilne table postavi Ministrstvo, pristojno za notranje zadeve.
II. OZNAČITEV MEJNIH PREHODOV IN NJIHOVIH OBMOČIJ
4. člen
(1) Na mejnih prehodih na zunanjih mejah se na vstopu v Republiko Slovenijo postavi opozorilna tabla velikosti 150 x 90 cm. Tabla je v barvah zastave Republike Slovenije. Na tabli je grb Republike Slovenije in napis REPUBLIKA SLOVENIJA. Pod njo je nameščena tabla velikosti 150 x 90 cm, modre barve z dvanajstimi zlato rumenimi zvezdami v krogu, v sredini je napis EU zlato rumene barve.
(2) Tabla iz prejšnjega odstavka se postavi na mejni črti oziroma čim bližje mejni črti. Na mejnih prehodih za železniški, zračni in morski promet, se postavi tablo pred vstopom na območje mejnega prehoda, tako da je vidna vsem, ki prihajajo v državo.
5. člen
(1) Območje mejnega prehoda za mednarodni in meddržavni promet se označi z opozorilno tablo za označitev območja mejnega prehoda velikosti 150 x 90 cm. Opozorilna tabla je bele barve s črnim robom širine 1 cm. V zgornjem delu opozorilne table je grb Republike Slovenije, pod njim je napis OBMOČJE MEJNEGA PREHODA ZA MEDNARODNI (MEDDRŽAVNI) PROMET, naziv mejnega prehoda in v spodnjem delu napis GIBANJE OMEJENO. Naziv mejnega prehoda je napisan s temnejšimi in širšimi črkami, kot je ostali napis.
(2) Območje mejnega prehoda za obmejni promet se označi z opozorilno tablo velikosti 60 x 40 cm. Opozorilna tabla je bele barve s črnim robom širine 1 cm. V zgornjem levem delu je grb Republike Slovenije in v istem nivoju napis MEJNI PREHOD ZA OBMEJNI PROMET, pod njim pa naziv mejnega prehoda. Naziv mejnega prehoda je napisan s temnejšimi in širšimi črkami, kot ostali napis.
(3) Če mejni prehod iz prvega odstavka tega člena ni odprt 24 ur vse dni v letu, se pod opozorilno tablo doda dopolnilna tabla bele barve s črnim robom velikosti 150 x 30 cm, na kateri je napis »ODPRT« zapisan še v angleškem in nemškem jeziku ter v jeziku sosednje države ter čas obratovanja mejnega prehoda (npr. 6-22h). Napis je zapisan v črni barvi.
(4) Če gre v primeru iz prejšnjega odstavka za mejni prehod za obmejni promet, je tabla velikosti 60 x 30 cm, na kateri je napis »ODPRT« napisan v slovenskem jeziku in v jeziku sosednje države. Napis je zapisan v črni barvi.
(5) Na mejnih prehodih za cestni promet se opozorilna tabla postavi na vstopni in na izstopni strani na začetku območja mejnega prehoda. Na vstopni strani se opozorilna tabla postavi za tablo iz prvega oziroma drugega odstavka prejšnjega člena tega pravilnika v oddaljenosti od 50 do 250 metrov, če to ni možno, pa na drugem primernem mestu.
(6) Na mejnih prehodih, kjer je tovorni promet ločen od osebnega prometa, se opozorilna tabla postavi tudi pred mejno kontrolo na prometnih pasovih za tovorni promet.
(7) Na mejnih prehodih za železniški promet se opozorilna tabla postavi na vstopu pred železniško postajo, na železniškem peronu in na delu proge pred vstopom na območje mejnega prehoda.
(8) Na mejnih prehodih za zračni promet se opozorilna tabla postavi na vhodu pred prostorom za opravljanje mejne kontrole na javnem in nadzorovanem delu letališča.
(9) Na mejnih prehodih za morski promet se opozorilna tabla postavi na vstopu v fizično omejeni del pristanišča in na obali, predvideni za pristajanje plovil najbližje vhodu v pristanišče, obrnjena proti morju.
6. člen
Na območju mejnega prehoda in na mejni črti se lahko postavijo tudi druge opozorilne in obvestilne table ter oznake, ki opozarjajo in obveščajo potnike, ki prehajajo državno mejo, o zadevah, ki so pomembne za prehod državne meje ali ravnanje na območju Republike Slovenije in oznake določene z mednarodno pogodbo. Dovoljenje za postavitev izda policija.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
7. člen
Za postavitev tabel po tem pravilniku se smiselno uporabljajo določbe Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah (Uradni list RS, št. 46/00 in 110/06), kolikor ni s tem pravilnikom drugače določeno.
8. člen
Z dnem začetka uporabe tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o označevanju mejnih prehodov in njihovih območij (Uradni list RS, št. 45/04 in 60/07).
9. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 21. decembra 2007.
Št. 007-737/2007/13 (2131-01)
Ljubljana, dne 13. decembra 2007
EVA 2007-1711-0056
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve
 
Soglašam!
mag. Radovan Žerjav l.r.
Minister
za promet

AAA Zlata odličnost