Uradni list

Številka 116
Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007

Kazalo

5805. Uredba o pogojih za imenovanje v komisijo za vodenje postopkov o pritožbah v letalstvu in o plačilu za delo v komisiji, stran 16498.

Na podlagi 179.a in 179.č člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 113/06 - uradno prečiščeno besedilo) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o pogojih za imenovanje v komisijo za vodenje postopkov o pritožbah v letalstvu in o plačilu za delo v komisiji
1. člen
Ta uredba določa pogoje za imenovanje predsednika in članov ter njihovih namestnikov v komisijo, ki vodi postopke o pritožbah zoper odločbe, ki jih na prvi stopnji na podlagi letalskih predpisov, ki veljajo v Republiki Sloveniji, izda ministrstvo, pristojno za promet (v nadaljnjem besedilu: komisija za pritožbe), in plačilo za njihovo delo.
2. člen
(1) Za imenovanje za pravno usposobljenega člana komisije za pritožbe mora kandidat za imenovanje izpolnjevati naslednje pogoje:
- je univerzitetni diplomirani pravnik in ima opravljen strokovni izpit iz upravnega postopka ali se skladno z veljavnimi predpisi šteje, da izpolnjuje pogoj opravljenega izpita iz upravnega postopka,
- ima najmanj šest let delovnih izkušenj na pravnem področju, od tega najmanj štiri leta na področju letalskega prava, ki velja v Republiki Sloveniji.
(2) Kandidat izkaže izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka z verodostojnimi listinami.
3. člen
(1) Za imenovanje za tehnično usposobljenega člana komisije za pritožbe mora kandidat za imenovanje izpolnjevati naslednje pogoje:
- ima visokošolsko ali univerzitetno izobrazbo ali drugo kvalifikacijo, povezano s strokovnim področjem iz te uredbe, in
- ima najmanj pet let delovnih izkušenj na področju upravno-strokovnega ali inšpekcijskega nadzora v letalstvu ali pet let drugih izkušenj pri izvajanju nalog na enem ali več strokovnih področjih, opredeljenih v prilogi k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
(2) Kandidat izkaže izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka z verodostojnimi listinami.
4. člen
(1) Za predsednika komisije za pritožbe in njegovega namestnika se lahko imenuje kandidat, ki izpolnjuje pogoje za imenovanje za člana komisije iz 2. člena te uredbe.
(2) Namestnik člana komisije za pritožbe mora izpolnjevati pogoje, določene za člana, ki ga nadomešča.
5. člen
(1) Ministrstvo, pristojno za promet, sestavi predlog za imenovanje predsednika, članov in njihovih namestnikov v komisiji za pritožbe na podlagi odgovorov na poziv ministrstvom in vladnim službam ter na podlagi prijav na javni poziv. V pozivu ministrstvom in vladnim službam in v javnem pozivu se navedejo tudi zahtevani pogoji.
(2) Javni poziv iz prejšnjega odstavka ministrstvo, pristojno za promet, objavi na spletnih straneh ministrstva, obvestilo o javnem pozivu pa tudi v najmanj dveh dnevnih časopisih.
6. člen
Sklep o imenovanju v komisijo za pritožbe izda Vlada Republike Slovenije.
7. člen
Predsednik komisije za pritožbe ali njegov namestnik lahko v primeru, če ugotovi, da se pritožba nanaša na strokovno področje, ki ni zajeto v prilogi k tej uredbi, in v primeru izločitve člana komisije za pritožbe in njegovega namestnika za posamezno strokovno področje iz priloge k tej uredbi ali v primeru njihove zadržanosti, določi v sestav komisije, ki vodi postopek v zvezi s posamezno pritožbo, člana s strokovnega področja, ki je najbližje področju, na katero se pritožba nanaša, če tega ni, pa določi člana izmed članov ali njihovih namestnikov z najdaljšimi izkušnjami na letalskem področju.
8. člen
(1) Predsedniku, članom in njihovim namestnikom pripada v zvezi z delom v komisiji za pritožbe plačilo.
(2) Plačilo za delo komisije obsega plačilo sejnin in povračilo stroškov.
(3) Sejnina je plačilo za opravljeno delo, ki zajema pripravo na sejo in udeležbo na seji.
(4) Posameznik iz prvega odstavka tega člena je upravičen do dela sejnine, ki se nanaša na udeležbo na seji le, če se udeleži seje komisije.
(5) Stroški in povračilo stroškov, do katerih je posameznik iz prvega odstavka tega člena upravičen, so izdatki, ki jih je imel v zvezi z delom komisije in za katere lahko zahteva povračilo v skladu z določbami te uredbe.
(6) Glede stroškov in povračila stroškov se smiselno uporabljajo predpisi, ki urejajo povračilo stroškov za javne uslužbence v državni upravi.
(7) Zahtevek za plačilo za delo v komisiji evidentira predsednik komisije v vsakem postopku na podlagi priglašenih stroškovnikov z ustreznimi dokazili in o tem izdela poročilo.
9. člen
(1) Sejnina se posamezniku iz prvega odstavka prejšnjega člena izplača na podlagi dejanske udeležbe na seji komisije ter na podlagi pisnih gradiv, proučenih in izdelanih v okviru priprave na sejo komisije za pritožbe.
(2) Dejanska udeležba na seji zajema čas seje, ugotovljen z zapisnikom s seje.
(3) Delo, ki je potrebno za pripravo seje komisije, se glede pisnih gradiv, proučenih in izdelanih v okviru priprave na sejo komisije, obračuna po urni postavki tako, da se šteje za eno uro dela:
- proučitev dveh avtorskih strani gradiva ali 3.000 znakov brez presledkov,
- izdelava ene avtorske strani gradiva ali 1.500 znakov brez presledkov.
Pri tem se za obračun plačila za delo za proučena gradiva upošteva odločba, zoper katero je vložena pritožba, in pritožba s prilogami ter dokumenti, ki jih je organ, ki je izdal odločbo, priložil k pritožbi, vendar le v obsegu pritožbenih razlogov in pritožbenega zahtevka.
(4) Urna postavka za plačilo za delo po tej uredbi znaša 25 eurov neto in se lahko spremeni s sklepom Vlade Republike Slovenije.
10. člen
Ministrstvo, pristojno za promet, krije stroške potrebnih periodičnih in obnovitvenih usposabljanj za delo v komisiji za pritožbe.
11. člen
(1) Ne glede na določbe 8. in 9. člena te uredbe predsedniku, članom in njihovim namestnikom, ki so javni uslužbenci, ne pripada posebno plačilo za delo v komisiji za pritožbe na podlagi navedenih členov, če je delo opravljeno v delovnem času. Javni uslužbenci so lahko plačani v okviru predpisov, ki se uporabljajo za urejanje plač in drugih prejemkov v državni upravi.
(2) Izplačila iz prejšnjega odstavka izvede organ, pri katerem je javni uslužbenec zaposlen, na podlagi poročila predsednika komisije za pritožbe.
(3) Ministrstvo, pristojno za promet, povrne izplačila iz prejšnjega odstavka trimesečno za preteklo trimesečno obdobje, v skladu s predpisi o javnih financah.
12. člen
Tehnične, prostorske in druge pogoje za delo komisije za pritožbe zagotavlja ministrstvo, pristojno za promet.
13. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00721-20/2007/5
Ljubljana, dne 6. decembra 2007
EVA 2006-2411-0072
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik
PRILOGA


                        Strokovna področja


Strokovna področja iz 3. člena uredbe so:

1.  licenciranje osebja v letalstvu,
2.  letalska medicina,
3.  pravila letenja,

4.  upravljanje zračnega prometa (angl. Air Traffic Management -
    ATM),
5.  operacije z zrakoplovi,
6.  plovnost zrakoplovov in okoljevarstvene zahteve v zvezi z
    zrakoplovi,
7.  preiskovanje letalskih nesreč in incidentov,

8.  letališča, vzletišča, heliporti in ovire za zračni promet,
9.  varovanje civilnega letalstva in olajšave v zračnem prometu,
10. gospodarske dejavnosti in varstvo konkurence v civilnem
    letalstvu (na področjih, ki zadevajo prevoz v zračnem
    prometu, storitve letaliških služb in storitve zemeljske
    oskrbe ter storitve navigacijskih služb zračnega prometa) in
11. druga letalska strokovna področja.

 

AAA Zlata odličnost