Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007

Kazalo

5381. Odlok o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Medobčinski inšpektorat in redarstvo«, stran 14914.

Na podlagi 29. in 49.a člena Zakona o lokalni samoupravi (uradno prečiščeno besedilo) (ZLS-UPB-1) (Uradni list RS, št. 100/05), drugega odstavka 45. člena in 49. člena Zakona o prekrških (uradno prečiščeno besedilo) (ZP-1-UPB4) (Uradni list RS, št. 3/07), 2. člena Zakona o občinskem redarstvu (ZORed) (Uradni list RS, št. 139/06), 19. člena Odloka o delovnem področju Občinske uprave Občine Postojna (Uradni list RS, št. 29/07), 19. člena Odloka o organizaciji in delovnem področju Občinske uprave Občine Pivka (Uradni list RS, št. 57/95, 27/96 in 91/99), 19. člena Odloka o delovnem področju Občinske uprave Občine Loška dolina (Uradni list RS, št. 92/00), 13. člena Odloka o organizaciji občinske uprave Občine Bloke (Uradni list RS, št. 14/99 in 48/02) so Občinski svet Občine Postojna na 7. seji dne 12. 6. 2007, Občinski svet Občine Cerknica na 5. seji dne 18. 10. 2007, Občinski svet Občine Pivka na 5. seji dne 30. 5. 2007, Občinski svet Občine Loška dolina na 8. seji dne 28. 6. 2007, Občinski svet Občine Bloke na 5. seji dne 4. 7. 2007 sprejeli
O D L O K
o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Medobčinski inšpektorat in redarstvo«
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ustanavlja »Medobčinski inšpektorat in redarstvo« (v nadaljevanju: organ skupne občinske uprave) kot organ skupne občinske uprave za izvrševanje upravnih nalog na področju inšpekcijskega nadzora in občinskega redarstva, na območjih občin Postojna, Cerknica, Pivka, Loška dolina in Bloke (v nadaljevanju: občine ustanoviteljice).
2. člen
Ustanoviteljice organa skupne občinske uprave so:
– Občina Postojna, Ljubljanska cesta 4, 6230 Postojna,
– Občina Cerknica, Cesta 4. maja 53, 1380 Cerknica,
– Občina Pivka, Kolodvorska cesta 5, 6257 Pivka,
– Občina Loška dolina, Cesta notranjskega odreda 2, 1386 Stari trg pri Ložu,
– Občina Bloke, Nova vas 4 A, 1385 Nova vas.
Organ skupne občinske uprave ima status samostojnega skupnega upravnega organa občin iz 1. člena tega odloka.
Ustanoviteljske pravice v imenu ustanoviteljic izvršujejo njihovi župani.
Pri glasovanju se število glasov županov šteje glede na odstotek, določen v 10. členu tega odloka.
3. člen
Naziv organa skupne občinske uprave: Medobčinski inšpektorat in redarstvo.
Sedež organa skupne občinske uprave je v Postojni, Ljubljanska cesta 4.
Organ skupne občinske uprave ima pečat okrogle oblike, ob zgornjem robu je napis »Medobčinski inšpektorat in redarstvo«, na spodnjem robu pa »Notranjske«.
II. NALOGE IN ORGANIZACIJA DELA
4. člen
S tem odlokom se kot prekrškovni organ za območje občin ustanoviteljic določi Medobčinski inšpektorat in redarstvo Notranjske, ki se pooblasti za odločanje o prekrških za kršitve na področju občinskih predpisov in drugih aktov, ki jih urejajo predpisi občin ustanoviteljic skladno z zakonom. Postopek pred prekrškovnim organom vodi in v njem odloča pooblaščena uradna oseba organa skupne občinske uprave, ki mora za vodenje postopka, izdajo plačilnega naloga ter odločbe o prekršku izpolnjevati vse z zakonom in podzakonskim aktom prepisane pogoje in imeti opravljen preizkus znanja, ki zajema izvrševanje pooblastil po Zakonu o prekrških in poznavanje predpisov, katerih izvrševanje nadzoruje.
5. člen
Organ skupne občinske uprave opravlja upravne naloge izvajanja inšpekcijskega nadzorstva nad izvajanjem občinskih predpisov ter občinskega redarstva na področjih, ki jih urejajo predpisi občin ustanoviteljic skladno z zakonom.
Inšpekcijsko nadzorstvo ter občinsko redarstvo se opravlja v posamezni občini, upoštevajoč razmerje števila prebivalcev posamezne občine do števila vseh prebivalcev občin ustanoviteljic oziroma skladno z dogovorom o medsebojnih pravicah in obveznostih iz 12. člena tega odloka (v nadaljevanju: Dogovor).
Inšpekcijsko nadzorstvo se opravlja kot redni mesečni inšpekcijski pregled ter kot izredni inšpekcijski pregled na podlagi obvestila pristojne občinske uprave.
Naloge organa skupne občinske uprave se podrobneje določijo v Dogovoru.
6. člen
Pri izvrševanju upravnih nalog nastopa organ skupne občinske uprave kot organ tiste občine ustanoviteljice, v katere krajevno pristojnost zadeva spada.
Upravni akti, ki jih izdajajo pooblaščene osebe organa skupne občinske uprave, imajo v glavi naziv organa skupne občinske uprave, izdajajo pa se v imenu krajevno pristojne občine ustanoviteljice.
Organ skupne občinske uprave mora pri izvrševanju upravnih nalog ravnati po usmeritvah župana in nalogih direktorja občinske uprave občine ustanoviteljice, v katere krajevno pristojnost zadeva spada in skladno s predpisi, ki urejajo inšpekcijski nadzor in občinsko redarstvo, glede splošnih vprašanj organiziranja in delovanja uprave pa po skupnih usmeritvah županov občin ustanoviteljic.
7. člen
Organ skupne občinske uprave vodi predstojnik (v nadaljevanju: vodja inšpektorata in redarstva), ki ga imenujejo in razrešujejo župani občin ustanoviteljic.
Vodja inšpektorata in redarstva mora imeti univerzitetno ali visoko strokovno izobrazbo in najmanj 5 let delovnih izkušenj ter opravljen ustrezen strokovni izpit.
Vodja inšpektorata in redarstva odgovarja za izvrševanje upravnih nalog, ki sodijo v krajevno pristojnost posamezne občine ustanoviteljice, županu in direktorju občinske uprave te občine, za delo organa skupne občinske uprave v celoti pa skupaj vsem županom občin ustanoviteljic.
Občina, v kateri je sedež inšpektorata, ima za javne uslužbence skupne občinske uprave, status delodajalca.
8. člen
Vodja inšpektorata in redarstva predstavlja in zastopa inšpektorat in redarstvo, določi (sprejme) sistemizacijo delovnih mest, organizira opravljanje nalog inšpektorata in redarstva, skrbi za izdelavo in realizacijo programa dela ter opravlja vsa dela in naloge, ki so potrebne za redno, pravočasno, strokovno in učinkovito delo organa skupne občinske uprave.
Vodja inšpektorata in redarstva odloča o sklenitvi in prenehanju delovnega razmerja zaposlenih v organu skupne občinske uprave.
9. člen
O izločitvi zaposlenega v organu skupne občinske uprave odloča direktor občinske uprave, v katere krajevno pristojnost zadeva spada, ki v primeru izločitve zaposlenega o stvari tudi odloči.
III. SREDSTVA ZA DELO
10. člen
Sredstva za delo organa skupne občinske uprave občine ustanoviteljice zagotavljajo v svojih proračunih skladno z obsegom dela za posamezno občino ustanoviteljico.
Sredstva za delo organa skupne občinske uprave zagotavljajo občine ustanoviteljice v razmerju števila prebivalcev posamezne občine do števila vseh prebivalcev občin ustanoviteljic, in sicer:
– Občina Postojna 39,79%,
– Občina Cerknica 29,29%,
– Občina Pivka 16,28%,
– Občina Loška dolina 10,17%,
– Občina Bloke 4,46%,
Skupaj: 100%.
Vsaki dve leti se uskladi odstotek iz prejšnjega odstavka in sklene ustrezen aneks k Dogovoru.
Za obveznosti iz delovanja skupne občinske uprave in za škodo, povzročeno z nezakonitim delom zaposlenega v organu skupne občinske uprave odgovarjajo občine ustanoviteljice solidarno.
11. člen
Organ skupne občinske uprave prevzame od občin ustanoviteljic upravne naloge in pristojnosti na področjih inšpekcijskega nadzorstva in občinskega redarstva skladno z Dogovorom.
IV. DOGOVOR O MEDSEBOJNIH PRAVICAH IN OBVEZNOSTIH
12. člen
Medsebojne pravice, obveznosti in odgovornosti občine ustanoviteljice uredijo z Dogovorom, ki ga podpišejo župani občin ustanoviteljic, s katerim podrobneje določijo svoje pravice in obveznosti do organa skupne občinske uprave, načrtovanje in način dela, način poročanja, način financiranja, opravljanje administrativnih, strokovnih, pomožnih in drugih nalog za inšpektorat in redarstvo ter druge, za nemoteno delo organa skupne občinske uprave pomembne zadeve.
13. člen
Za delo organa skupne občinske uprave zagotovijo opremo in prostore občine ustanoviteljice, vsaka na svojem sedežu. Podrobnejše obveznosti občin ustanoviteljic iz naslova uporabe premoženja dogovorijo župani občin v dogovoru.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Občina ustanoviteljica lahko izrazi interes za izstop iz organa skupne občinske uprave tako, da svojo namero pisno poda vodji inšpektorata in redarstva.
Občina lahko izstopi kot ustanoviteljica, ko poravna vse obveznosti do organa skupne občinske uprave.
15. člen
Kolikor druge občine izrazijo interes, lahko pristopijo k ustanovitvi organa skupne občinske uprave, če sklep o tem sprejmejo na pristojnem organu zainteresirane občine in se s pristopom strinjajo občine ustanoviteljice.
Organ skupne občinske uprave prične z delom v posamezni občini skladno z dogovorom.
16. člen
Ta odlok je sprejet, ko ga sprejmejo občinski sveti občin ustanoviteljic.
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, za njegovo objavo pa poskrbi Občina Postojna. Odlok se objavi tudi v uradnih glasilih občin ustanoviteljic.
Št. 007-16/2007
Postojna, dne 12. junija 2007
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.
Cerknica, dne 18. oktobra 2007
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar l.r.
Pivka, dne 30. maja 2007
Župan
Občine Pivka
Robert Smrdelj l.r.
Loška dolina, dne 28. junija 2007
Župan
Občine Loška dolina
Janez Sterle l.r.
Bloke, dne 4. julija 2007
Župan
Občine Bloke
Jože Doles l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti