Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007

Kazalo

5380. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna, stran 14910.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 30/07), 58. in 61. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 in 33/89) v zvezi s 56. členom Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in Dogovora o usklajevanju meril za določanje območij, na katerih se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in meril za določanje višine nadomestila (Uradni list SRS, št. 19/86) je Občinski svet Občine Postojna na 10. seji dne 14. 11. 2007 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V Občini Postojna se za uporabo stavbnega zemljišča na območjih, ki jih določa ta odlok, plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo).
2. člen
Za stavbno zemljišče po 1. členu tega odloka se štejejo zazidana in nezazidana stavbna zemljišča.
Kot zazidana stavbna zemljišča se štejejo zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture, in tista zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. Če določena stavba gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšna stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1,5, preostali del površine takšne zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
Kot nezazidana stavbna zemljišča se štejejo tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
2.a člen
Nadomestilo se plačuje od stanovanjske površine stanovanj in počitniških objektov oziroma poslovne površine stavbe.
Stanovanjska površina stanovanja ali počitniškega objekta je čista tlorisna površina sob, predsob, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter čista tlorisna površina garaž(e) za osebna vozila.
Poslovna površina je čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom. Kot poslovni prostor se štejejo tudi površine zemljišč, ki so namenjene poslovni dejavnosti, kot so nepokrita in pokrita skladišča, interna parkirišča in dvorišča, delavnice na prostem, kampi in športno-rekreacijski tereni v sklopu turističnih objektov, gostinski vrtovi.
2.b člen
Za zazidano stavbno zemljišče se po tem odloku štejejo tiste zemljiške parcele ali njihovi deli, na katerih je zgrajena oziroma se na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja gradi katera koli vrsta stavbe ali gradbeni inženirski objekt, ki ni objekt gospodarske javne infrastrukture, če so takšne parcele oziroma njihovi deli v skladu z določbami Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02 in spremembe – v nadalj. ZGO-1), določene kot gradbene parcele.
Če zemljiške parcele iz prejšnjega odstavka oziroma njihovi deli še niso določeni kot gradbene parcele, pridobijo takšne zemljiške parcele oziroma njihovi deli status zazidanega stavbnega zemljišča s pravnomočno odločbo o parcelaciji, izdano v skladu z določbami 215., 216. oziroma 217. člena ZGO-1 ali pa, ko postane gradbeno dovoljenje, izdano za objekt, ki naj bi se gradil na njej, dokončno.
Do pravnomočnosti odločbe o parcelaciji oziroma dokončnosti gradbenega dovoljenja iz prejšnjega odstavka, se površina parcel iz prejšnjega odstavka, ko se od nje odšteje površina, na kateri stoji stavba ali gradbeni inženirski objekt, ki ni objekt gospodarske javne infrastrukture, pomnožena s faktorjem 1,5, šteje kot površina nezazidanega stavbnega zemljišča, vendar samo, če preostali deli takih zemljiških parcel hkrati izpolnjujejo tudi pogoje iz prvega odstavka tega člena.
2.c člen
Za nezazidana stavbna zemljišča se po tem odloku štejejo tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja določene vrste objekta iz tretjega odstavka 2. člena tega odloka, če je na njih zagotovljena oskrba s pitno vodo in energijo, odvajanje odplak in odstranjevanje odpadkov ter dostop na javno cesto in če ležijo znotraj območja, za katerega je občina z odlokom o nadomestilu določila, da se plačuje nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča.
Ne glede na gornje določbe se šteje, da je za zemljiške parcele iz prvega odstavka tega člena zagotovljena oskrba s pitno vodo in energijo, odvajanje odplak in odstranjevanje odpadkov ter dostop na javno cesto, če je za območje, na katerem ležijo:
a) sprejet državni ali občinski lokacijski načrt in je izvedba opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo najmanj predvidena v razvojnem programu proračuna Občine Postojna za tekoče leto;
b) sprejet občinski prostorski red, kadar imajo takšne parcele urejen dostop do javnega cestnega omrežja, za njih pa je tudi možno izvesti priključke na javno vodovodno omrežje, javno elektroenergetsko omrežje in javno kanalizacijsko omrežje, kolikor ni dovoljena gradnja greznic oziroma malih čistilnih naprav.
Šteje se, da je možno izvesti priključke na komunalno omrežje in njihova raba, kadar je komunalno omrežje v razdalji 100 m od roba gradbene parcele.
Ne glede na gornje določbe se za nezazidana stavbna zemljišč štejejo tudi tiste zemljiške parcele, ki jih določa peti odstavek 218.b člena ZGO-1, in sicer so to zemljiške parcele, za katere je z lokacijskim načrtom določeno, da so namenjene za površinsko izkoriščanje mineralnih surovin:
a) če je z lokacijskim načrtom določeno, da se po opustitvi izkoriščanja na njih izvede sanacija tako, da se namenijo za gradnjo;
b) če je za takšno izkoriščanje na njih že podeljena koncesija, vendar se z izkoriščanjem na njih še ni začelo;
c) če se je z izkoriščanjem na njih že prenehalo in je z lokacijskim načrtom določeno, da se po opustitvi izkoriščanja izvede sanacija tako, da se vzpostavi prejšnje stanje oziroma da se na njih uredijo kmetijska zemljišča ali gozd, takšna sanacija pa še ni izvedena.
2.č člen
Za določitev površine za odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča iz prejšnjega člena se upošteva:
a) v primerih, ko je gradbena parcela določena, se upošteva površina tistih zemljiških parcel ali njihovih delov, na katerih še ni zgrajena nobena stavba in za katere je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da so zazidljive za stanovanjske ali poslovne stavbe,
b) v primerih, ko k obstoječemu objektu še ni določena gradbena parcela, se upošteva tista površina, ki tvori površine zemljiških parcel ali njihovih delov, če so takšne parcele oziroma njihovi deli v skladu z določbami tega Odloka in Zakona o graditvi objektov določene kot gradbene parcele, od katerih se odšteje tisti del površine, na kateri stoji ali se gradi katerakoli vrste stavbe ali gradbeni inženirski objekt, ki ni objekt gospodarske javne infrastrukture, na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja, pomnožena s faktorjem 1,5,
c) v primerih, ko zazidljiva gradbena parcela še ni določena, se določi površina iz uradnih podatkov zemljiškega katastra za vse zemljiške parcele ali njihove dele, ki so določene z veljavnimi prostorskimi sestavinami občinskega dolgoročnega plana za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in občinskega srednjeročnega družbenega plana za obdobje od leta 1986 do leta 1990 oziroma občinskim prostorskim planom in veljavnimi izvedbenimi prostorskimi akti, kot stavbna zemljišča, na katerih še ni zgrajen ali na katerih se še ne gradi katera koli vrste stavbe ali gradbeni inženirski objekt, ki ni objekt gospodarske javne infrastrukture, na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja.
Ne glede na gornje določbe tega člena se določi površina za odmero nezazidanega stavbnega zemljišča samo za tista nezazidana stavbna zemljišč, ki izpolnjujejo pogoje iz 2.c člena tega Odloka glede komunalne opremljenosti.
3. člen
Zavezanci za plačilo nadomestila so skladno z Zakonom o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84 in Uradni list RS, št. 44/97) neposredni uporabniki zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora).
V primeru solastništva je zavezanec za plačevanje nadomestila tisti od solastnikov, ki je neposredni uporabnik stavbnega zemljišča oziroma tisti, za katerega se solastniki dogovorijo.
Kolikor najemnik ali drug uporabnik nadomestila ne plača v določenem roku, se nadomestilo odmeri lastniku.
II. OBMOČJA ZAJEMANJA NADOMESTILA
4. člen
Območje Občine Postojna se razdeli v:
1. območje: ožje središče mesta Postojna: Jamska cesta obojestransko, Titov trg v celoti, Ljubljanska cesta obojestransko, do vključno hišne številke 14 in 15, Titova cesta v celoti, Novi trg, Ulica 1. maja obojestransko do vključno hišne številke 11 in 22, Cankarjeva ulica obojestransko, do vključno hišne številke 3 in 10, Prešernova obojestransko v celoti, Gregorčičev drevored obojestransko, Vojkova ulica obojestransko, Tržaška cesta obojestransko, do odcepa za Pot k Pivki in vključno hišne številke 39, Jenkova ulica, Pot k Pivki, do priključka na Kosovelovo, Kosovelova obojestransko od priključka na Jamsko cesto, do priključka na Pot k Pivki ter Vilharjeva ulica v celoti.
2. območje: ureditveno območje mesta Postojna izven 1. in 3. območja.
3. območje: del mesta Postojna, ki obsega Javorniško pot, Jeršice, del Ljubljanske ceste od objektov »Kasarne« v smeri proti Planini, Pod Jelovico, Raubarkomanda, Čukovca ter ureditvena območja Prestranka, Stare vasi, Velikega otoka in Zaloga.
4. območje: ureditvena območja: Bukovje, Dilce, Goriče, Grobišče, Hrašče, Hrenovice, Hruševje, Koče, Landol, Mali otok, Matenja vas, Orehek, Planina, Rakitnik, Razdrto, Studenec, Studeno, Slavina, del Slavinj ob regionalni cesti II. reda, Šmihel pod Nanosom, Zagon, Belsko, Brezje, Gorenje, del naselja Hrenovice »pri Fari«, Liplje, Lohača, Mala Brda, Malo Ubeljsko, del naselij Orehek in Razdrto, ki zajema objekte Kmetijske zadruge, Predjama, Rakulik, Sajevče, Slavinje, Strane, Strmca, Velika Brda, Veliko Ubeljsko, Žeje.
5. člen
Meje območij zajemanja nadomestila so določene v kartografski dokumentaciji Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Postojna za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in družbenega plana Občine Postojna za obdobje 1986–1990 – dopolnjen 2004 (Uradni list RS, št. 78/04).
III. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
6. člen
Za določitev višine nadomestila se upoštevajo naslednja merila:
1. opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami;
2. lega in namembnost stavbnega zemljišča;
3. smotrna uporaba stavbnega zemljišča;
4. izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka.
7. člen
Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami individualne in kolektivne rabe in dejanske možnosti priključka na te objekte in naprave se ovrednoti glede na prisotno število naprav v naselju.
Območja iz 4. člena tega odloka imajo popolno komunalno opremljenost, če je v naselju:
– omrežje javnih cest,
– kanalizacijsko omrežje,
– javno vodovodno omrežje,
– toplovodno omrežje (ali plinsko),
– električno omrežje,
– telefonsko omrežje,
– avtobusno postajališče.
Točkuje se dejansko število prisotnih komunalnih in drugih objektov in naprav iz drugega odstavka tega člena, in sicer po 20 točk za vsako.
Območja z manj kot dvema komunalnima objektoma in napravama (vodovod, elektrika) se ne točkuje. Od teh stavbnih zemljišč se ne plačuje nadomestilo.
8. člen
Glede na lego in namembnost stavbnega zemljišča in objekta, ki na njem stoji, se za posamezno stavbno zemljišče določi naslednje število točk:
+------------+-------------------------------------------------+
|            |            lega stavbnega zemljišča             |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
|   vrsta    |1. območje |2. območje | 3. območje | 4. območje |
| dejavnosti |           |           |            |            |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina A  |    400    |    300    |    250     |    200     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina B  |    800    |    400    |    400     |    400     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina C1 |    150    |    50     |     20     |     -      |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina C2 |    150    |    50     |     20     |     -      |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina C3 |    800    |    400    |    400     |    400     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina D  |   1000    |    600    |    400     |    200     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina E  |    600    |    200    |    150     |     80     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina F  |    600    |    500    |    300     |    200     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina G  |    600    |    500    |    300     |    200     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina H  |   3000    |   3000    |    3000    |    3000    |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
| skupina I  |   1500    |   1000    |    500     |    500     |
+------------+-----------+-----------+------------+------------+
Namembnost stavbnih zemljišč oziroma objektov na teh stavbnih zemljiščih se v skladu s standardno klasifikacijo razvršča v naslednje skupine:
– skupina A: za stanovanjske namene (stanovanja v večstanovanjskih stavbah, družinske hiše, samski domovi, dijaški domovi, domovi za starejše občane);
– skupina B: počitniške hiše za individualno uporabo in počitniški objekti namenjeni za pridobitno dejavnost;
– skupina C: dejavnost javne uprave, obvezno socialno zavarovanje, izobraževanje, zdravstvo in socialno varstvo ter druge javne, skupne in osebne storitvene dejavnosti (razen drugih storitvenih dejavnosti), ki se delijo na:
1. skupino: dejavnosti, ki so pretežno financirane iz občinskega proračuna;
2. skupino: srednješolsko izobraževanje;
3. skupino: vse ostale dejavnosti;
– skupina D: gozdarstvo, predelovalne dejavnosti, gradbeništvo, skladiščna dejavnost (razen priročnih skladišč in skladiščenja naftnih derivatov), oskrba z elektriko in vodo, rudarstvo;
– skupina E: površine zemljišč, ki so namenjene poslovni dejavnosti, kot so nepokrita skladišča, interna parkirišča in dvorišča, delavnice na prostem, kampi in športno rekreacijski tereni v sklopu turističnih objektov, gostinski vrtovi;
– skupina F: trgovina, popravila motornih vozil in izdelkov široke porabe, gostinstvo, promet in zveze, poslovanje z nepremičninami, najem in poslovne storitve, druge storitvene dejavnosti, dejavnost zasebnih zdravstvenih ustanov, zasebna gospodinjstva z zaposlenim osebjem;
– skupina G: kmetijstvo, lov in ribolov;
– skupina H: skladiščenje naftnih derivatov in drugih nevarnih snovi ter dejavnost bencinskih servisov;
– skupina I: finančno posredništvo, zavarovalništvo.
9. člen
Smotrna uporaba stavbnega zemljišča se točkuje glede na tip (vrsto) objektov z naslednjim številom točk:
+-----------------+--------------------------------------------+
|                 |          lega stavbnega zemljišča          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|  vrsta objekta  |1. območje |2. območje|3. območje|    4.    |
|                 |           |          |          |  območje |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|   enodružinske  |    300    |   150    |    120   |    100   |
|  prosto stoječe |           |          |          |          |
|stanovanjske hiše|           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|   enodružinske  |    250    |   120    |    100   |    80    |
|      vrstne     |           |          |          |          |
|stanovanjske hiše|           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
| večstanovanjske |    200    |   100    |    60    |    60    |
|    hiše do 20   |           |          |          |          |
|  stanovanjskih  |           |          |          |          |
|       enot      |           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|  več stan. hiše |    150    |    80    |    60    |     -    |
|nad 20 stan. enot|           |          |          |          |
|    in objekt    |           |          |          |          |
|     družbene    |           |          |          |          |
|    dejavnosti   |           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|   gospodarski   |   1000    |   200    |    100   |    40    |
|  objekti hale,  |           |          |          |          |
|  farme do 200m2 |           |          |          |          |
|tlorisne površine|           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
| poslovni objekti|    100    |    80    |    40    |    20    |
|   z do 200 m2   |           |          |          |          |
|tlorisne površine|           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|   gospodarski   |   1500    |   500    |    200   |    80    |
|  objekti hale,  |           |          |          |          |
| farme z nad 200 |           |          |          |          |
|   m2 tlorisne   |           |          |          |          |
|     površine    |           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
| poslovni objekti|    200    |   100    |    50    |    20    |
|   z nad 200 m2  |           |          |          |          |
|tlorisne površine|           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|objekti skupine E|    200    |   150    |    100   |    50    |
|    do 200 m2    |           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
|objekti skupine E|   1000    |   150    |    100   |    50    |
|    nad 200 m2   |           |          |          |          |
+-----------------+-----------+----------+----------+----------+
Pri objektih z mešano rabo (npr. stanovanjsko-poslovna stavba) se točkuje vsaka etaža po dejanski namembnosti, kot vrsta objekta pa se uporabi po površini prevladujoča raba objekta.
10. člen
Izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka se pri naslednjih dejavnostih ovrednotijo z naslednjim številom točk:
+-------------------+------------------------------------------+
|                   |         lega stavbnega zemljišča         |
+-------------------+----------+---------+----------+----------+
| vrsta dejavnosti  |    1.    |   2.    |    3.    |4. območje|
|                   | območje  | območje | območje  |          |
+-------------------+----------+---------+----------+----------+
|     finančno      |   750    |   750   |   750    |   750    |
|   posredništvo,   |          |         |          |          |
|     poštne in     |          |         |          |          |
|telekomunikacijske |          |         |          |          |
|     storitve      |          |         |          |          |
+-------------------+----------+---------+----------+----------+
|   skladiščenje    |   1000   |  1000   |   1000   |   1000   |
| naftnih deriv. in |          |         |          |          |
| drugih nev. snovi |          |         |          |          |
|   ter dejavnost   |          |         |          |          |
|   benc. črpalk    |          |         |          |          |
+-------------------+----------+---------+----------+----------+
|  promet in zveze  |   300    |   300   |   300    |   300    |
| brez skladiščenja |          |         |          |          |
|  ter poštnih in   |          |         |          |          |
|telekomunikacijskih|          |         |          |          |
|     storitev      |          |         |          |          |
+-------------------+----------+---------+----------+----------+
|oskrba z elektriko |   500    |   500   |   500    |   500    |
+-------------------+----------+---------+----------+----------+
|trgovine z več kot |   2000   |  2000   |   1500   |   1000   |
|   1000 m2 neto    |          |         |          |          |
|  površine (npr.   |          |         |          |          |
| trgovski centri)  |          |         |          |          |
+-------------------+----------+---------+----------+----------+
V. DOLOČANJE VIŠINE NADOMESTILA
11. člen
Seštevek točk po merilih 6., 7., 8., 9. in 10. člena tega odloka, pomnožen z osnovo za izračun nadomestila iz 2.a člena tega odloka in z vrednostjo točke za izračun nadomestila, predstavlja mesečno višino nadomestila, za zazidana stavbna zemljišča.
11.a člen
Mesečna višina nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča (MOnusz (NSZT)) se določi tako, da se število točk, določenih glede na razvojno stopnjo stavbnega zemljišča in območja zajemanja nadomestila v Občini Postojna (VT (NZST)), pomnoži s površino nezazidanega stavbnega zemljišča (P (NZST)) in z vrednostjo točke za izračun nadomestila (T) ter z upoštevanjem korekcijskega faktorja (k), in sicer:
MOnusz (NSZT) = VT (NZST) x P (NZST) x T x k
Število točk za nezazidana stavbna zemljišča (VT (NZST)), določena v 3. členu tega odloka, je določeno glede na razvojno stopnjo stavbnega zemljišča in območja zajemanja nadomestila v Občini Postojna, in sicer:
+----------------------------------+---------------------------+
|Razvojna stopnja stavbnega        |         Območje           |
|zemljišča                         +-----------+-------+-------+
|                                  | 1. in 2.  |   3.  |   4.  |
+----------------------------------+-----------+-------+-------+
|območje, kjer je sprejet          |    625    |   /   |   /   |
|prostorski izvedbeni načrt (DLN,  |           |       |       |
|OLN, UN, ZN) z osnovno in         |           |       |       |
|podrobnejšo namensko rabo:        |           |       |       |
|poslovna dejavnost                |           |       |       |
+----------------------------------+-----------+-------+-------+
|območje, kjer je sprejet          |    100    |   /   |   /   |
|prostorski izvedbeni načrt (DLN,  |           |       |       |
|OLN, UN, ZN) z osnovno in         |           |       |       |
|podrobnejšo namensko rabo:        |           |       |       |
|stanovanjska                      |           |       |       |
+----------------------------------+-----------+-------+-------+
|območje, kjer je sprejet          |    120    |  100  |   80  |
|prostorski izvedbeni akt (PUP) z  |           |       |       |
|osnovno namensko rabo: poslovna   |           |       |       |
+----------------------------------+-----------+-------+-------+
|območje, kjer je sprejet          |    60     |   50  |   40  |
|prostorski izvedbeni akt (PUP) z  |           |       |       |
|osnovno namensko rabo:            |           |       |       |
|stanovanjska                      |           |       |       |
+----------------------------------+-----------+-------+-------+
Korekcijski faktor (k) za nezazidana stavbna zemljišča v letu 2008 znaša 0,8. Korekcijski faktor za izračun nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se določi do konca leta za naslednje leto z dopolnitvijo tega odloka.
12. člen
Vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Postojna se določi do konca leta za naslednje leto s sklepom Občinskega sveta, na predlog župana.
13. člen
Pri obračunu nadomestila za nad 6 mesecev prazna stanovanja ali nezasedene stanovanjske objekte se upošteva višja vrednost točke v skladu s tem odlokom. Za nad 6 mesecev prazne poslovne in druge prostore se pri obračunu nadomestila upošteva višja vrednost točke v skladu s tem odlokom.
Nadomestilo po prvem odstavku tega člena se ne plačuje med potekom zapuščinskega postopka v primeru, ko prostori niso v uporabi.
Nadomestila po prvem odstavku tega člena ne plača zavezanec, ki je pridobil dalj časa prazen objekt, če z verjetnostjo izkaže, da je začel aktivnosti za pridobitev gradbenega dovoljenja. O tem občinska uprava na podlagi vloge zavezanca izda poseben sklep. V primeru, da zavezanec gradbenega dovoljenja ne pridobi v roku 2 let od izdaje prej omenjenega sklepa, se mu del nadomestila skladno s prvim odstavkom tega člena obračuna naknadno.
Nadomestilo v primerih iz prvega odstavka se plačuje v naslednji višini:
+------------------+-------------------------------------------+
|    tip objekta   |              prazne površine              |
|                  +-----------+----------+----------+---------+
|                  | do 120 m2 |od 120 do |od 300 do | nad 500 |
|                  |           |  300 m2  |  500 m2  |   m2    |
+------------------+-----------+----------+----------+---------+
|    nad 6 do 12   |    1,2    |   1,5    |   2,0    |   3,0   |
|  mesecev prazna  |           |          |          |         |
|   stanovanja in  |           |          |          |         |
|      nezas.      |           |          |          |         |
|   stanovanjski   |           |          |          |         |
|      objekti     |           |          |          |         |
+------------------+-----------+----------+----------+---------+
|   nad 6 mesecev  |    1,4    |   1,8    |   2,2    |   3,5   |
|prazni poslovni in|           |          |          |         |
|  drugi prostori  |           |          |          |         |
+------------------+-----------+----------+----------+---------+
|  nad 1 do 2 let  |    1,6    |   2,0    |   3,0    |   4,0   |
| prazna stanovanja|           |          |          |         |
|     in nezas.    |           |          |          |         |
|stanovanj. objekti|           |          |          |         |
+------------------+-----------+----------+----------+---------+
|  nad 1 do 2 let  |    1,8    |   2,2    |   3,5    |   4,5   |
|prazni poslovni in|           |          |          |         |
|  drugi prostori  |           |          |          |         |
+------------------+-----------+----------+----------+---------+
| nad 2 leti prazna|    2,0    |   2,4    |   4,0    |   6,0   |
|   stanovanja in  |           |          |          |         |
|      nezas.      |           |          |          |         |
|   stanovanjski   |           |          |          |         |
|      objekti     |           |          |          |         |
+------------------+-----------+----------+----------+---------+
| nad 2 leti prazni|    2,2    |   2,6    |   4,5    |   8,0   |
| poslovni in drugi|           |          |          |         |
|     prostori     |           |          |          |         |
+------------------+-----------+----------+----------+---------+
14. člen
Za izračun nadomestila se uporabljajo podatki, ki jih je občinski upravi dolžan posredovati zavezanec sam ali na poziv občinske uprave, in sicer v roku 15 dni od prejema poziva, ter podatki pridobljeni iz uradnih evidenc. V istem roku je zavezanec dolžan posredovati vse spremembe, ki vplivajo na odmero nadomestila.
Kolikor zavezanci ne posredujejo zahtevanih podatkov v petnajstih dneh od poziva, se jim za osnovo upoštevajo pavšalne vrednosti:
– za individualno stanovanjsko hišo 300 m2;
– za stanovanja v več stanovanjskih hišah 150 m2;
– za poslovne in druge objekte po ocenjeni bruto etažni površini, katero izdela Urad za GSZUN sam.
Sprememba, ki vpliva na odmero nadomestila za uporabo zazidanega in nezazidanega stavbnega zemljišča in jo je zavezanec posredoval v roku 15 dni od nastale spremembe, se upošteva od prvega dne v naslednjem mesecu, v katerem je sprememba nastala.
Kolikor zavezanec zamudi v prejšnjem odstavku določen 15 dnevni rok za posredovanje podatkov, se sprememba upošteva s 1. 1. naslednjega leta.
Zavezancem, ki se evidentirajo na novo, se sprememba upošteva od dneva vselitve.
14.a člen
Evidenco zavezancev za odmero nadomestila za zazidano in nezazidano stavbno zemljišče vodi in vzdržuje pristojni občinski organ, ki posreduje podatke pristojnemu davčnemu organu.
Zavezanci so dolžni prijaviti Občini Postojna nastanek obveznosti plačila nadomestila po tem odloku in vse spremembe, ki vplivajo na odmero nadomestila v skladu z določili 15. člena tega odloka.
Za izračun nadomestila se uporabljajo uradni podatki in evidence v skladu z 218., 218.a, 218.b, 218.c, 218.č in 218.d člena ZGO-1. Če ti podatki niso dostopni, je zavezanec za plačilo nadomestila dolžan na poziv občinske uprave v roku 15 dni od prejema poziva posredovati verodostojne podatke, ki omogočajo odmero nadomestila.
VI. OPROSTITEV PLAČILA NADOMESTILA
15. člen
Poleg primerov, navedenih v 59. členu Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84 in Uradni list RS, št. 44/97), so oproščeni plačila nadomestila tudi:
– občani, ki prejemajo stalno socialno pomoč;
– občani, ki jih prizadene elementarna nesreča (poplava, potres, požar), dokler se posledice ne odpravijo.
Občina lahko posamezno pravno osebo delno oprosti plačila nadomestila, in sicer v primerih, ko le-ta za tekoče leto dostavi v potrditev konkretne projekte s pridobljenim upravnim dovoljenjem za izvedbo objektov komunalne infrastrukture, ki zmanjšujejo obremenitev okolja. Take projekte mora potrditi pristojni občinski organ za okolje in prostor. Oprostitev znaša 50% odmerjenega nadomestila za posamezno pravno osebo za tekoče leto, kolikor vrednost investicij presega vrednost odmerjenega nadomestila za tekoče leto.
Občina Postojna ne plačuje nadomestila za objekte in zemljišča, ki so v njeni lasti in so namenjeni za opravljanje njene dejavnosti.
Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ne plačujejo tudi javni zavodi, katerih ustanovitelj je Občina Postojna.
Nadomestila ne plačujejo fizične osebe – lastniki gospodarskih objektov, kot so: silosi, shrambe za orodje, kozolci, kašče, lope za hrambo krme in stelje, lope za hrambo kmetijske mehanizacije, objekti za rejo živali, čebelnjaki in drvarnice, kolikor se našteti objekti uporabljajo samo za te namene.
Nadomestila ne plačujejo neprofitne in nepridobitne organizacije, ki delujejo na področju socialne in humanitarne dejavnosti.
15.a člen
Ne glede na določbe 11.a člena se nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča ne plačuje:
a) če nezazidana parcela oziroma del nezazidane parcele, po določitvi gradbene parcele objekta, sama ali skupaj s sosedno nezazidano parcelo istega lastnika ni večja ali enaka 500m2 v 1. in 2. območju zajemanja NUSZ (območje mesta Postojne), in se ne nahaja v območju, ki se ureja s PINom (OLN, UN ali ZN),
b) če nezazidana parcela oziroma del nezazidane parcele, po določitvi gradbene parcele objekta, sama ali skupaj s sosedno nezazidano parcelo istega lastnika ni večja ali enaka 800 m2 v 3., 4. in 5. območju zajemanja NUSZ, in se ne nahaja v območju, ki se ureja s PINom (OLN, UN ali ZN).
15.b člen
Zavezancem za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se v letu, v katerem pridobijo gradbeno dovoljenje ter imajo na podlagi pravnomočne odločbe o odmeri komunalnega prispevka poravnane vse obveznosti do Občine Postojna, oprosti plačilo nadomestila.
Zavezanci za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča, ki s prometom nezazidanih stavbnih zemljišč omogočijo zaokroževanje in izkoriščanje stavbnih zemljišč v skladu z občinskimi prostorskimi akti oziroma pridobitev zemljišč za izgradnjo javne infrastrukture, se oprostijo plačila nadomestila za leto, v katerem je pogodba sklenjena in overjena pri notarju oziroma je sklenjena v obliki notarskega zapisa.
Zavezance za plačilo nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se v primeru, da nezazidljivost zemljišča dokažejo z negativnim mnenjem ali negativnim soglasjem k gradnji pristojnega upravljavca gospodarske javne infrastrukture, oprosti plačila nadomestila.
Za uveljavljanje oprostitve po prvem in drugem odstavku 15.b člena morajo zavezanci vložiti pisno vlogo v letu uveljavljanja oprostitve v rokih, določenih v 14. členu tega odloka.
Oprostitev iz prvega in drugega odstavka 15.b člena je za isto zemljišče mogoče uveljaviti le enkrat oziroma dvakrat v primeru, da se najprej uveljavlja po drugem odstavku 15.b člena in v naslednjem letu po prvem odstavku 15.b člena.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
16. člen
Z globo 1000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, če:
a) ne prijavi nastanka obveznosti plačila nadomestila po tem odloku ali vseh sprememb, ki vplivajo na odmero nadomestila, in sicer v 15 dneh po nastanku obveznosti oziroma sprememb,
b) na poziv pristojnega občinskega organa v roku 15 dni od poziva ne posreduje točnih podatkov, ki omogočajo odmero nadomestila ali
c) prijavi lažne podatke ali prikriva podatke, ki so potrebni za izračun nadomestila.
Z globo 200 EUR se za prekrške iz prejšnjega odstavka kaznuje posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe iz prejšnjega odstavka.
Nadzor nad izvajanjem tistih določb tega odloka, za katere je v primeru njihove kršitve po tem odloku predpisana sankcija, opravlja organ Občine Postojna, pristojen za nadzor.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 2/01, 90/02, 71/03, 133/03, 141/04 in 112/05).
17.a člen
Župan lahko na podlagi pisne vloge zavezanca dovoli odlog plačila nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča, s pripadajočimi obrestmi za čas do 6 mesecev.
Župan lahko na podlagi pisne vloge zavezancu dovoli plačilo nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča v štirih mesečnih obrokih, vendar le v primeru, da višina nadomestila za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča presega znesek 200 EUR.
Za čas, ko je zavezancu odloženo plačilo, se zaračunavajo obresti po slovenski medbančni obrestni meri za ročnost glede na čas, za katerega je bil odobren odlog davčne izvršbe, ki velja na dan izdaje odločbe.
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. 1. 2008.
Št. 422-363/2007
Postojna, dne 14. novembra 2007
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti