Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2007 z dne 27. 9. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2007 z dne 27. 9. 2007

Kazalo

4337. Pravilnik za izvolitev predstavnika Občine Poljčane v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 11856.

Na podlagi 17. člena Statuta Občine Poljčane (Uradni list RS, št. 5/07) ter na podlagi 14. in 15. člena Zakona o državnem svetu (ZDSve-UPB1, Uradni list RS, št. 100/05) je Občinski svet Občine Poljčane na 8. redni seji dne 18. 9. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
za izvolitev predstavnika Občine Poljčane v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S tem pravilnikom se ureja postopek izvolitve predstavnika oziroma predstavnice (v nadaljnjem besedilu – elektorja) Občine Poljčane v volilno telo 7. volilne enote, ki obsega občine Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Ruše, Makole in Poljčane, za izvolitev člana državnega sveta ter postopek določitve kandidata oziroma kandidatke (v nadaljnjem besedilu – kandidat) za člana oziroma članico državnega sveta (v nadaljnjem besedilu – člana).
2. člen
V skladu z določbami 40. in 41. člena Zakona o državnem svetu izvoli občinski svet v volilno telo za volitve člana državnega sveta enega elektorja ter določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorja in izvolitev elektorja ter predlaganje kandidatov za člana državnega sveta in določitev kandidata.
4. člen
Vsa volilna opravila v zvezi z izvolitvijo elektorja in določitvijo kandidata za člana državnega sveta izvaja komisija občinskega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
5. člen
Kandidate za elektorja lahko predlaga skupina najmanj treh članov občinskega sveta.
Posamezna skupina lahko predlaga samo enega elektorja.
Predlog mora vsebovati: imena, priimke in naslove predlagateljev ter ime, priimek, rojstne podatke in naslov stalnega bivališča predlaganega kandidata za elektorja.
Predlogu mora biti predloženo soglasje kandidata, ki je nepreklicno.
6. člen
Enega kandidata za člana državnega sveta lahko predlaga skupina najmanj treh članov občinskega sveta.
Predlog mora vsebovati: imena, priimke in naslove predlagateljev ter ime, priimek, rojstne podatke in naslov stalnega bivališča predlaganega kandidata.
Predlogu mora biti predloženo soglasje kandidata za člana državnega sveta, ki je nepreklicno.
7. člen
Za elektorja lahko kandidirajo vsi, ki imajo volilno pravico na območju 7. volilne enote in niso kandidati za člana državnega sveta.
Za člana državnega sveta lahko kandidirajo vsi, ki imajo volilno pravico na območju 7. volilne enote za volitve v državni svet in niso kandidati za elektorja.
8. člen
Predloge kandidatov za elektorja oziroma za člana državnega sveta posredujejo predlagatelji komisiji občinskega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja najpozneje do petka, 5. oktobra 2007.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam predlaganih kandidatov za elektorja in člana državnega sveta po abecednem redu priimkov predlaganih kandidatov z navedbo predlagatelja in ga pošlje županu.
9. člen
Postopek za izvolitev elektorja in kandidata za člana državnega sveta vodi komisija občinskega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
10. člen
Elektorje se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem redu njihovih priimkov.
Voli se enega elektorja.
Član občinskega sveta lahko glasuje za enega kandidata in sicer tako, da obkroži zaporedno številko.
Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ glasov.
11. člen
Kandidata za člana državnega sveta se določi s tajnim glasovanjem.
Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem redu njihovih priimkov.
Voli se enega kandidata.
Član občinskega sveta lahko glasuje za enega kandidata in sicer tako, da obkroži zaporedno številko.
Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ glasov.
12. člen
V primeru da sta dva ali več kandidatov za elektorja ali za člana državnega sveta pri prvem glasovanju prejela enako število glasov, se opravi drugi krog volitev med kandidati, ki so prejeli v prvem krogu najvišje število glasov. Kolikor prejmejo tudi po drugem krogu dva ali več kandidatov enako število glasov, odloči o izvolitvi kandidata za elektorja ter člana državnega sveta žreb, ki se opravi takoj na seji občinskega sveta.
Žreb se izvede tako, da se v ovojnice vstavijo lističi s številkami od 1 do največ toliko, kolikor je kandidatov z enakim številom glasov.
Vsak od kandidatov izvleče eno ovojnico in pokaže izvlečeno številko. Če kandidat ni prisoten na seji občinskega sveta, zanj ovojnico izvleče predsedujoči na seji.
Izvoljen je tisti kandidat, ki izvleče številko 1.
Žrebanje se izvede po abecednem vrstnem redu kandidatov.
13. člen
Predstavnik kandidature za člana državnega sveta je župan. Kolikor je župan kandidat za člana državnega sveta, se za predstavnika kandidature določi podžupana.
14. člen
Občinska uprava Občine Poljčane mora najpozneje 30. dan pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji seznam izvoljenega elektorja ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem, ko ga sprejme občinski svet z dvotretjinsko večino članov občinskega sveta.
Poljčane, dne 18. septembra 2007
Župan
Občine Poljčane
Stanislav Kovačič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti