Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2007 z dne 27. 9. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2007 z dne 27. 9. 2007

Kazalo

4334. Pravilnik o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost v Občini Poljčane, stran 11852.

Na podlagi 12. člena Zakona o gostinstvu (ZGos-UPB1, Uradni list RS, št. 4/06), v skladu z določili Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06), ter na podlagi 17. člena Statuta Občine Poljčane (Uradni list RS, št. 5/07) je Občinski svet Občine Poljčane na 8. redni seji dne 18. 9. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost v Občini Poljčane
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa merila in pogoje, na podlagi katerih občinska uprava Občine Poljčane (v nadaljevanju: občinska uprava) izda soglasje k podaljšanju obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljevanju: kmetija).
2. člen
Gostinski obrat oziroma kmetija obratujeta v podaljšanem obratovalnem času, če obratujeta izven rednega obratovalnega časa, določenega v skladu s 3. in 4. členom Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06).
Na območju Občine Poljčane (v nadaljevanju: občina) si morajo vsi gostinski obrati in kmetije za podaljšanje obratovalnega časa pridobiti soglasje občinske uprave. Gostinec oziroma kmet določi podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata ali kmetije v skladu s svojimi poslovnimi interesi in ob upoštevanju določb tega pravilnika.
Če v okviru gostinskega obrata deluje več enot, ki samostojno opravljajo dejavnost, je dolžan gostinec prijaviti podaljšani obratovalni čas za vsako tako enoto posebej.
3. člen
Gostinec ali kmet mora za naslednje leto prijaviti podaljšan obratovalni čas najmanj 30 dni pred pričetkom obratovanja po podaljšanem obratovalnem času oziroma med letom najmanj 15 dni pred pričetkom obratovanja po podaljšanem obratovalnem času.
4. člen
Gostinec oziroma kmet mora vlogi za podaljšanje obratovalnega časa priložiti:
– soglasje nosilca lastniške ali najemniške pravice objekta, v katerem se lokal nahaja, v primeru, če gostinec ni lastnik objekta, kjer je lokal ali potrdilo, da je gostinec lastnik objekta. Soglasje lastnika objekta (v primeru, da to ni gostinec sam) je veljavno, če ni starejše od 30 dni,
– obratovalno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota,
– mnenje lastnikov stanovanj v večstanovanjskih objektih.
5. člen
Gostinec oziroma kmet prijavi redni in podaljšan obratovalni čas na obrazcu, ki je objavljen skupaj s Pravilnikom o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06).
II. MERILA ZA IZDAJO SOGLASJA K PODALJŠANEMU OBRATOVALNEMU ČASU
6. člen
Gostincu oziroma kmetu se izda soglasje k podaljšanju obratovalnega časa glede na vrsto gostinskega obrata, če opravlja gostinsko dejavnost izven rednega obratovalnega časa.
7. člen
Kot merila za določitev obratovanja gostinskih obratov in kmetij v podaljšanem obratovalnem času se upoštevajo:
1. območje, kjer se gostinski obrat oziroma kmetija nahaja,
2. vrsta gostinskega obrata in
3. vključenost gostinskega obrata v kulturno-zabavno oziroma športno-rekreacijsko ponudbo.
Pred izdajo soglasja lahko opravi pooblaščeni javni uslužbenec občinske uprave ogled gostinskega obrata oziroma kmetije in o tem zapiše uradni zaznamek.
8. člen
Gostincu oziroma kmetu se izda soglasje k podaljšanju obratovalnega časa glede na vrsto gostinskega obrata, za katerega ima uporabno in obratovalno dovoljenje, in za območje, kjer se nahaja, in sicer:
1. Za restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije se lahko odobri naslednje podaljšanje obratovalnega časa:
– na drugih območjih med 5. in 6. uro zjutraj ter med 2. in 3. uro naslednjega dne,
– v stanovanjskem območju med 5. in 6. uro zjutraj ter ob petkih in sobotah med 22. in 2. uro naslednjega dne, vse ostale dni pa med 22. in 24. uro.
2. Za slaščičarne, okrepčevalnice, bare, vinotoče in podobno se lahko odobri naslednje podaljšanje obratovalnega časa:
– na drugih območjih med 5. in 6. uro zjutraj ter med 24. in 1. uro naslednjega dne,
– v stanovanjskem območju med 5. in 6. uro zjutraj ter ob petkih in sobotah med 22. in 1. uro naslednjega dne, vse ostale dni pa med 22. in 24. uro.
4. Za gostinske obrate, ki opravljajo tudi storitve nočnih klubov in diskotek, oziroma obrate, ki nudijo mehansko ali živo glasbo oziroma družbeni program, se lahko odobri naslednje podaljšanje obratovalnega časa:
– na drugih območjih med 24. in 5. uro naslednjega dne,
– v stanovanjskih območjih ob petkih in sobotah med 22. in 3. uro naslednjega dne, vse ostale dni med 22. in 1. uro naslednjega dne.
5. Za gostinske terase in letne vrtove se lahko odobri naslednje podaljšanje obratovalnega časa:
– na drugih območjih do 24. ure,
– v stanovanjskem območju med 22. in 24. uro.
9. člen
Gostinski obrati, ki so v večnamenskih objektih (trgovsko-poslovnih centrih, športnih objektih, kulturnih ustanovah), lahko obratujejo v skladu z veljavnim hišnim redom oziroma programom prireditev.
Obratovalni čas, določen s hišnim redom, se v zaprtih prostorih gostinskega obrata lahko določi do 1. ure naslednjega dne, na gostinskem vrtu pa do 24. ure.
10. člen
Na glede na določbe 8. člena tega pravilnika lahko občinska uprava posameznemu gostinskemu obratu ali kmetiji na podlagi vloge odobri dodatno podaljšanje obratovalnega časa ob prireditvi za zaključeno družbo (poroka, rojstni dan, obletnica, srečanje, dekliščina, fantovščina, sedmina ipd.):
– na drugih območjih med 2. in 5. uro naslednjega dne,
– v stanovanjskem območju ob petkih in sobotah med 22. in 3. uro naslednjega dne, vse ostale dni med 22. in 1. uro naslednjega dne.
Soglasje se izda vedno za posamezno prireditev, ki jo gostinec oziroma kmet organizira in se opravlja v samem gostinskem obratu. Gostinec je dolžan poskrbeti, da v dodatnem podaljšanem obratovalnem času zunanji obiskovalci nimajo vstopa v gostinski obrat oziroma na kmetijo.
11. člen
Ne glede na določbe 7. in 8. člena tega pravilnika se lahko obratovalni čas gostinskih obratov in kmetij izjemoma podaljša do 4. ure naslednjega dne v času večje prireditve v Občini Poljčane (veselice, lokalni prazniki, plesi, proslave društev in podobno), za prireditev, ki je priglašena s strani organizatorja in so zanjo pridobljena vsa potrebna dovoljenja in soglasja.
12. člen
Gostinski obrati oziroma kmetije lahko brez soglasja občinske uprave obratujejo dlje, kot traja njihov obratovalni čas na dan pred prazniki, določenimi z zakonom, ter ob pustovanju in martinovanju (vsakič po enkrat).
13. člen
Soglasje za podaljšan obratovalni čas gostinskega obrata ali kmetije občinska uprava praviloma izda za obdobje enega koledarskega leta, razen v primerih iz 10. in 11. člena tega pravilnika, ko se soglasje izda za enkratno prireditev.
III. PREKLIC SOGLASJA ZA OBRATOVANJE V PODALJŠANEM OBRATOVALNEM ČASU
14. člen
Občinska uprava lahko po uradni dolžnosti ali na zahtevo uradne osebe, pristojne za nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika, prekliče soglasje za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času oziroma soglasja za določen čas ne izda v primeru:
– ponavljajočih se kršitev javnega reda in miru v gostinskih obratih in kmetijah ter njihovi neposredni bližini,
– ponavljajočih se pisnih pritožb bližnjih stanovalcev,
– večkratnega posredovanja s strani policije oziroma pristojnih inšpekcijskih organov,
– zaradi prekoračitve dovoljenega podaljšanega obratovalnega časa,
– zaradi neizpolnitve pogojev, določenih s strani pristojnih občinskih služb,
– zaradi preklica soglasja lastnika gostinskega obrata ali nosilca gostinske dejavnosti,
– zaradi drugih utemeljenih vzrokov.
V primeru preklica soglasja na podlagi prve, druge, tretje, četrte, pete in sedme alineje prejšnjega odstavka tega člena lahko gostinec oziroma kmet ponovno zaprosi za podaljšani obratovalni čas po preteku šestih mesecev od dneva preklica soglasja.
Odločbo o preklicu k podaljšanemu obratovalnemu času izda občinska uprava.
IV. NADZOR
15. člen
Nadzor nad uresničevanjem določb tega pravilnika opravlja pristojni tržni inšpekcijski organ in policija.
V. KONČNE IN PREHODNE DOLOČBE
16. člen
Gostinec oziroma kmet je dolžan obratovalni čas gostinskega obrata oziroma kmetije uskladiti z določbami tega pravilnika najkasneje v roku šestih mesecev po uveljavitvi tega pravilnika.
17. člen
Za določbe o obratovalnem času, ki niso zajete v tem pravilniku, se uporabljajo določbe pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06).
18. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Poljčane, dne 18. septembra 2007
Župan
Občine Poljčane
Stanislav Kovačič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti