Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2007 z dne 24. 8. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2007 z dne 24. 8. 2007

Kazalo

4044. Ugotovitveni sklep o nadaljevanju postopka priprave novih prostorskih aktov Občine Idrija, stran 10784.

Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07) ter 16. in 39. člena Statuta Občine Idrija (Uradne objave, št. 1/01 in 33/01) je župan Občine Idrija sprejel
U G O T O V I T V E N I S K L E P
Ugotovitveni sklep se nanaša na nadaljevanje postopka priprave novih prostorskih aktov Občine Idrija, ki jih je ZUreP-1 opredeljeval kot Strategijo prostorskega razvoja Občine Idrija (v nadaljevanju SPRO) in Prostorski red Občine Idrija (v nadaljevanju PRO), po določbah novega ZPNačrt pa je to Občinski prostorski načrt Občine Idrija (v nadaljevanju OPN).
1. Občina Idrija je pristopila k izdelavi SPRO in PRO v skladu je v skladu z Zakonom o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03). Izvedene so bile naslednje aktivnosti:
1.1 Dne 27. 7. 2006 je bila izvedena 1. prostorska konferenca z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane strokovne javnosti in drugih, ki so izkazali interes za načrtovanje strateškega razvoja občine. Predstavljen je bil osnutek programa priprave za oba akta. Pridobilo se je ogrodje in izhodišča za nadaljnje aktivnosti in usmeritve.
1.2. Ministrstvo za okolje in prostor je z odločbo št. 35409-214/2006 z dne 30. 8. 2006 odločilo, da je v postopku priprave in sprejemanja SPRO Idrija in PRO Idrija treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Sestavni del postopka je izvedba presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe planov in posegov v naravo na varovana območja.
1.3. Z upoštevanjem vseh relevantnih predlogov in dopolnitev, podanih na 1. prostorski konferenci in v skladu z zahtevo po izvedbi CPVO, je župan Občine Idrija dne 5. 10. 2006 sprejel program priprave. Program priprave je določil namen, cilje ter vsebino SPRO in PRO, pristojne nosilce urejanja prostora, seznam potrebnih strokovnih podlag, način pridobitve strokovnih rešitev, način pridobitve geodetskih podlag, roke za pripravo prostorskih aktov ter obveznosti s financiranjem prostorskih aktov. Program priprave je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 105/06.
1.4. Občina Idrija je pozvala občane in podjetja, da posredujejo svoje pobude za spremembo obstoječih prostorskih aktov. Rok za individualne pobude občanov je bil podaljšan do 30. 3. 2007. Vključeni so bili objekti zgrajeni na podlagi gradbenih dovoljenj, ki ležijo na zemljiščih, ki po sedaj veljavnem prostorskem planu niso gradbene parcele. Skupno število vseh pobud je 348.
1.5. Po pooblastilu Občine Idrija je Ljubljanski urbanistični zavod d.d. (LUZ) zaprosil nosilce urejanja prostora, da v roku 30 dni posredujejo svoje smernice. Prejete smernice: Ministrstvo za okolje in prostor - Direktorat za prostor; Ministrstvo za okolje in prostor - Arso - Urad upravljanja z vodami; Ministrstvo za gospodarstvo - Sektor ta rudarstvo; Ministrstvo za gospodarstvo - Direktorat za podjetništvo in konkurenčnost; Ministrstvo za gospodarstvo - Direktorat za notranji trg; Ministrstvo za kulturo; Ministrstvo za notranje zadeve - policija; Ministrstvo za promet - Direktorat za civilno letalstvo; Ministrstvo za promet - Direkcija za ceste, sektor za planiranje in analize; Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - področje kmetijstva; Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - področje gozdarstva; Ministrstvo za obrambo - Direktorat za obrambne zadeve, sektor za civilno obrambo; Ministrstvo za obrambo - uprava RS za zaščito in reševanje; Zavod RS za varstvo narave, OE Nova Gorica; Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Nova Gorica; Zavod RS za gozdove, OE Tolmin; Zavod za ribištvo; RŽŠ Idrija d.o.o. v zapiranju; Elektro Primorska - DE Tolmin, Elektro Ljubljana; Eles elektro-Slovenija, d.o.o.; Geoplin plinovodi d.o.o.; Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o.; KS Ledine; KS Zavratec; KS Vojsko; KS Dole.
1.6. Vključevanje javnosti je bilo omogočeno preko delavnic. Organizirane so bile v sodelovanju z LUZ - om in FGG / Katedro za prostorsko planiranje, drugi sklop delavnic pa tudi v sodelovanju z idrijsko cerkljansko razvojno agencijo ICRA. Delavnice na temo »Urbanistične zasnove naselij Idrija, Spodnja Idrija, Godovič in Črni Vrh« so bile izvedene 22. 11. 2006 v Idriji, 23. 11. 2006 v Godoviču, 28. 11. 2006 v Črnem Vrhu in 29. 11. 2006 v Spodnji Idriji. Delavnice na temo »Razpršeni prostor in možnosti gradenj izven večjih naselij ter razvojne usmeritve na področju turizma« so bile izvedene 30. 1. 2007 v Idrijskih Krnicah, 2. 2. 2007 na Vojskem, 5. 2. 2007 v Ledinah in 12. 2. 2007 v Črnem Vrhu.
1.7 Izdelan je bil delovni osnutek SPRO.
1.8. Izdelani so bili delovni osnutki urbanističnih zasnov naselij Idrija, Spodnja Idrija, Godovič in Črni Vrh.
1.9. Dne 22. 2. 2007 je bil s postopkom priprave SPRO in PRO podrobneje seznanjen Občinski svet Občine Idrija.
1.10. Občina Idrija je naročila izdelavo dodatnih strokovnih podlag za prostorsko urejanje območja krajinskega parka Zgornja Idrijca.
2. V skladu z novim Zakonom o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07), ki je pričel veljati 28. 4. 2007, bo Občina Idrija nadaljevala formalni postopek priprave OPN po tem zakonu. Izdelal se bo za celotno območje Občine Idrija in bo vseboval strateški in izvedbeni del.
Strateški del OPN:
- izhodišča in cilji ter zasnova prostorskega razvoja občine,
- usmeritve za razvoj poselitve in za celovito prenovo, usmeritve za razvoj v krajini, za določitev namenske rabe zemljišč in prostorskih izvedbenih pogojev ter zasnovo javne infrastrukture lokalnega pomena,
- območja naseli vključno z območji razpršene gradnje, ki so z njimi prostorsko povezana,
- območja razpršene poselitve.
Izvedbeni del OPN po posameznih enotah urejanja prostora bo določal:
- območja namenske rabe prostora,
- prostorske izvedbene pogoje,
- območja, za katera se pripravijo občinski podrobni prostorski načrti.
2.1 Strokovne rešitve se bodo pridobile v skladu z ZPNačrt in podzakonskimi predpisi.
2.2 Za območja naselij Idrija, Spodnja Idrija, Godovič in Črni Vrh se bodo izdelali urbanistični načrti.
2.3 Občina Idrija bo zagotovila izdelavo okoljskega poročila.
2.4 Roki za pripravo OPN in njegovih posameznih faz so odvisni od sprejema podzakonskih aktov. Načrtovane so aktivnosti:
- izdelava dopolnjenega osnutka OPN z upoštevanjem smernic nosilcev urejanja prostora: september, oktober 2007;
- priprava okoljskega poročila: oktober 2007;
- pridobitev mnenja MOP o ustreznosti okoljskega poročila in dopolnjenega osnutka OPN: oktober, november 2007;
- 30-dnevna javna razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka OPN in okoljskega poročila: november, december 2007;
- stališča do pripomb in predlogov: december 2007;
- priprava predloga OPN: januar 2008;
- predložitev predloga OPN na MOP: januar 2008;
- pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora k predlogu OPN: februar 2008;
- sklep o potrditvi OPN ter izdaja potrdila, da so vplivi izvedbe OPN na okolje sprejemljivi: marec 2008;
- prva obravnava predloga OPN na Občinskem svetu: marec 2008;
- druga obravnava predloga OPN na Občinskem svetu: april 2008.
Št. 00303-0001/2005-115
Idrija, dne 16. avgusta 2007
Župan
Občine Idrija
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti