Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2007 z dne 17. 8. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2007 z dne 17. 8. 2007

Kazalo

4013. Sklep o ugotovitvi stanja pri pripravi prostorskih aktov Občine Tišina, stran 10569.

Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 30. člena Statuta Občine Tišina (Uradni list RS, št. 23/99, 47/01 in 77/02) je župan Občine Tišina dne 17. 7. 2007 sprejel
S K L E P
o ugotovitvi stanja pri pripravi prostorskih aktov Občine Tišina
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo prostorskih aktov
1.1. Ocena stanja
Občina Tišina je pristopila k izdelavi novih prostorskih aktov v začetku leta 2007 in sicer po postopku, ki je bil predpisan z Zakonom o urejanju prostora. Poslano je bilo obvestilo o nameri izdelave planskih aktov z namenom pridobitve mnenja o izvedbi postopka celovite presoje vplivov na okolje, sprejet je bil Program priprave za izdelavo Strategije prostorskega razvoja (SPRO) in Prostorskega reda občine (PRO), izvedena je bila 1. prostorska konferenca, na oba akta so bile pridobljene tudi smernice od nosilcev urejanja prostora in upravljavcev javne gospodarske infrastrukture.
Ker je bilo pričakovati, da se bo v času priprave prostorskih aktov spremenila prostorska zakonodaja, je občina naročila izdelavo dela gradiva za oba akta, in sicer:
– v sklopu Strategije prostorskega razvoja je izdelan uvodni del – Izhodišča in cilji prostorskega razvoja občine, ki ga bo možno uporabiti pri strateškem delu občinskega prostorskega načrta,
– v sklopu Prostorskega reda je izdelan segment Območja namenske rabe prostora, v katerem so obdelana vsa naselja v občini s predlogom osnovne in podrobnejše namenske rabe. Segment bo prav tako možno uporabiti v izvedbenem delu občinskega prostorskega načrta.
Na podlagi obvestila o nameri je Ministrstvo za okolje in prostor dne 3. 4. 2007 izdalo Odločbo št. 35409-73/2007, v kateri ugotavlja, da bodo predvidene ureditve imele pomemben vpliv na naravo in okolje, zato je v postopku izdelave Strategije prostorskega razvoja in Prostorskega reda treba izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje.
S tem je Občina Tišina zaključila del aktivnosti pri pripravi novih prostorskih aktov, saj je postopek prekinil sprejem novega Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPN (sprejem 10. 4. 2007, objava v Uradnem listu RS, št. 33/07, pričetek veljavnosti 28. 4. 2007). Ker občina do uveljavitve ZPN še ni objavila javne razgrnitve obeh aktov (SPRO in PRO), bo pripravila občinski prostorski načrt, za katerega bo nadaljnje postopke peljala v skladu z novim zakonom in v vsebini in obliki, kot bo predpisano v podzakonskih aktih. Pri tem bo uporabila že izdelane segmente SPRO in PRO, predhodno izdelane strokovne podlage in že pridobljene smernice nosilcev urejanja prostora.
1.2. Razlogi za pripravo občinskega prostorskega načrta
Kljub temu, da je območje občine pretežno kmetijsko, kmetijska dejavnost ne zagotavlja zadostnega števila delovnih mest zato občina usmerja razvoj v zagotavljanje novih delovnih mest v drugih dejavnostih, predvsem v obrtnih, servisnih in industrijskih panogah. V ta namen je treba zagotoviti ustrezna zemljišča. Osnovni namen razvoja v občini je torej zadržati ljudi v domačem kraju in poleg kmetijstva razviti tudi druge dejavnosti. Po posameznih prostorskih strukturah so predvidene naslednje ureditve.
Poselitev
Že v postopku priprave strokovnih podlag so bile podane nove pobude za spremembo namenske rabe kmetijskih zemljišč tudi za stanovanjsko gradnjo. Čeprav je bilo ugotovljeno, da je v vseh naseljih v posameznih vrzelih in notranjih območjih še dovolj nezazidanih stavbnih zemljišč za stanovanjsko gradnjo, pa so nove širitve predvidene pretežno kot posamične pobude lastnikov parcel v območjih, kjer je zagotovljena javna gospodarska infrastruktura in kjer so zemljišča prilagojena morfološkim pogojem naselja. Večja širitev stanovanjske gradnje je predvidena le v romskem zaselku Vanča vas. Poleg širitev so v naseljih predvidene tudi spremembe sedanjih stavbnih zemljišč v kmetijska zemljišča.
Večje širitve pa občina načrtuje zaradi ureditve kmetijsko poslovne cone v Gederovcih in obrtne cone za agresivnejše dejavnosti ob gramoznici v Rankovcih. Predvidena je tudi širitev gramoznice za izkoriščanje gramoza.
Gospodarska javna infrastruktura
V večini naselij je že zasnovana in ustrezno urejena prometna in komunalna infrastruktura. Rešeno je zbiranje in čiščenje komunalnih odplak v južnih naseljih. Vodooskrba je zagotovljena iz vaških zajetij, ki pa so oporečna, zato se bo občina vključila v projekt oskrbe iz regionalnega vodovodnega sistema. Predvidena je posodobitev posameznih odsekov omrežja in zagotovitev požarne vode.
Krajina
Na področju kmetijstva, gozdarstva, vodnega gospodarstva in drugih krajinskih struktur občina ne načrtuje prostorskih posegov. Že v prostorskih sestavinah planov je predvideno namakanje kmetijskih zemljišč in komasacije kmetijskih zemljišč. Celoten južni del občine leži v območju varstva narave (regijski park Mura, EPO Mura, Natura 2000, naravne vrednote), zato je pri posegih na teh območjih treba upoštevati naravovarstvene pogoje.
2. Način pridobitve strokovnih rešitev
Pred pričetkom priprave SPRO in PRO je občina naročila izdelavo strokovnih podlag, ki so bile po Zakonu o urejanju prostora obvezne priloge s prostorskim aktom občine in bodo kot analiza prostora uporabljene tudi pri pripravi prostorskega načrta. Izdelane so bile:
– analiza stanja v prostoru (analiza fizičnega stanja prostorskih struktur, analiza pravnega stanja in analiza trga zemljišč),
– analiza teženj prostorskega razvoja,
– analiza razvojnih pobud in
– analiza razvojnih potreb.
Za večje spremembe namenske rabe prostora bodo izdelane posebne strokovne podlage, s katerimi bodo utemeljeni predvideni posamezni posegi. Variantne rešitve so predvidene le za širitev romskega naselja, za ostale posege pa občina variantnih rešitev ne načrtuje, saj gre za posege na določenih lokacijah, kjer so na razpolago zemljišča in kjer so že nekatere dejavnosti, zato jih ni možno obravnavati variantno. Za občinsko središče Tišina z delom naselja Tropovci bo izdelana urbanistična zasnova.
3. Roki za pripravo prostorskih aktov
Postopki za pripravo in sprejem Občinskega prostorskega načrta se nadaljujejo z javnim natečajem za izbor pripravljavcev gradiv (za prostorski načrt in za okoljsko poročilo), izdelavo osnutka prostorskega načrta in usklajevanjem osnutka z že pridobljenimi smernicami ter izdelavo okoljskega poročila. Po uskladitvi se predlog OPN in okoljsko poročilo javno razgrneta (predvidoma v oktobru 2007). Sledi sprejem stališč do predlogov in pripomb iz javne razgrnitve, priprava dopolnjenega predloga prostorskega načrta in okoljskega poročila (november, december). Pridobivanje mnenj izvede ministrstvo v mesecu decembru. Obravnava in sprejem na Občinskem svetu Občine Tišina je predvidena v februarju 2008, po predhodni potrditvi ministra in pridobitvi sklepa vlade o usklajenosti.
4. Navedba nosilcev urejanja prostora
V postopku priprave in sprejemanja občinskega prostorskega načrta sodelujejo vsi nosilci urejanja prostora in upravljavci javne gospodarske infrastrukture, ki so sodelovali pri pripravi Strategije prostorskega razvoja in Prostorskega reda in so že podali smernice za načrtovanje, razen tistih, ki so v postopku izdaje smernic ugotovili, da njihovo sodelovanje zaradi formalnih ali drugih razlogov ni potrebno. To so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, Urad za prostorski razvoj, Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana;
2. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana (področje varstva okolja);
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za upravljanje z vodami;
4. Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Pobreška cesta 20a, Maribor;
5. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 58, 1000 Ljubljana;
6. Zavod za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota, Kolodvorska;
7. Ministrstvo za gospodarstvo, Direktorat za notranji trg, Sektor za preskrbo in blagovne rezerve, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana;
8. Ministrstvo za gospodarstvo, Direktorat za energijo, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana;
9. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Območje Murska Sobota, Lipovci 256b, 9231 Beltinci;
10. Javna agencija za železniški promet RS, Kopitarjeva 5, 2000 Maribor;
11. Ministrstvo za promet, Direktorat za letalstvo, Langusova 4, 1000 Ljubljana;
12. Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana;
13. Zavod RS za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor;
14. Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, 1000 Ljubljana;
15. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Kardeljeva ploščad 21, 1000 Ljubljana;
16. Ministrstvo za notranje zadeve, Štefanova 2, 1000 Ljubljana;
17. ELES, d.o.o., Hajdrihova 2, 1000 Ljubljana;
18. ELEKTRO Maribor, Vetrinjska ulica 2, 2000 Maribor;
19. Geoplin, Cesta Ljubljanske brigade 1, 1000 Ljubljana;
20. Telekom, Trg zmage 6, 9000 Murska Sobota;
21. UPC Telemach d.o.o., Lendavska ulica 29, 9000 Murska Sobota.
Št. 350-0001/20007
Tišina, dne 17. julija 2007
Župan
Občine Tišina
Jožef Poredoš l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti