Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2007 z dne 17. 8. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2007 z dne 17. 8. 2007

Kazalo

4006. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta (UN) za turistično rekreacijski center »Ostanek« v Zalogu, stran 10550.

Na podlagi 57. člena in v povezavi s sedmim odstavkom 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) ter 23. člena Statuta Občine Straža (Uradni list RS, št. 7/07) je župan Občine Straža dne 2. 8. 2007 sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta (UN) za turistično rekreacijski center »Ostanek« v Zalogu
1. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo)
Odlok o ureditvenem načrtu za turistično rekreacijski center »Ostanek« v Zalogu je v letu 2001 sprejel Občinski svet Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01).
Pobudo za izdelavo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za turistično rekreacijski center »Ostanek« v Zalogu je podal investitor: podjetje Euroagras d.o.o., Vurnikova 2, Ljubljana oziroma Ostanek Joško, Zalog 1, Novo mesto.
Do sedaj je bil po veljavnem prostorskem aktu legaliziran le del zgrajenega objekta, tako da je zelo okrnjeno delovanje objekta za namen za katerega je bil zgrajen. Njegova vrednost brez vsake funkcije se z vsakim dnem zmanjšuje.
Predmet sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je, da se območje dokončno uredi in po možnosti legalizirajo zgrajeni objekti v obstoječih gabaritih. Natančno je potrebno opredeliti zunanjo ureditev objektov v skladu z možnostmi lokacije v širšem kontekstu zakonsko opredeljenega varovanja narave in okolja.
2. člen
(območje urejanja)
Območje urejanja sprememb in dopolnitev UN ostane enako, kot je opredeljeno z veljavnim ureditvenim načrtom.
3. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Za območje urejanja je pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev UN potrebno izdelati nov geodetski načrt, ki mora biti pripravljen v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04). Zagotovi ga naročnik izdelave sprememb in dopolnitev UN.
Pri pripravi sprememb in dopolnitev UN je potrebno upoštevati veljavna državna izhodišča, veljavne prostorske akte Mestne občine Novo mesto za območje Občine Straža, podatke o prostoru ter že izdelane strokovne podlage in idejne rešitve, in sicer:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Mestne občine Novo mesto za območje Občine Straža,
– digitalni geodetsko topografski načrt in katastrski načrt ter orto foto načrt,
– podatke o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatke o naravnih lastnostih prostora in omejitvah glede varovanja,
– druge elemente obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve in študije),
– podatke o programih investitorja.
V postopku priprave strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve UN mora investitor zagotoviti strokovno rešitev, ki bo usklajena Zavodom za kulturno dediščino in Zavodom RS za varstvo narave. Obenem se v primerni natančnosti izdela celovita urbanistična, krajinska in arhitekturna oziroma gradbeno tehnična strokovna rešitev.
Strokovna rešitev bo osnova za izdelavo osnutka sprememb in dopolnitev UN, mora pa biti izdelana najmanj v vsebini, kot je določena za idejno zasnovo v predpisih, ki določajo vsebino projektne dokumentacije.
Strokovna rešitev mora vsebovati:
– rešitve za sanacijo obstoječega objekta, ev. nove objekte oziroma prenovo objektov in omrežij prometne, energetske, komunalne in druge gospodarske infrastrukture,
– rešitve za zunanjo ureditev, ki se načrtuje kot ukrep varstva okolja, ohranjanja narave, varstva kulturne dediščine ter trajnostne rabe naravnih dobrin,
– prikaz vplivnega območja pričakovanih posameznih vrst vplivov načrtovanih objektov na okolico, ki se izdela v skladu s predpisi, ki določajo vsebino projektne dokumentacije.
Strokovna rešitev je podlaga za izdelavo osnutka sprememb in dopolnitev UN.
4. člen
(roki za pripravo sprememb in dopolnitev UN in njenih posameznih faz)
Terminski plan oziroma roki izdelave sprememb in dopolnitev UN so:
– Sprejem sklepa in objava – avgust 2007
– Izdelava strokovnih podlag in osnutka prostorskega akta – 30 dni po podpisu pogodbe z izdelovalcem
– Pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora – 30 dni po prejemu osnutka.
V navedenem roku Ministrstvo za okolje sporoči, ali je potrebna izdelava celovite presoje vplivov na okolje.
– Izdelava dopolnjenega osnutka – september 2007
– V primeru, da je potrebno izvesti CPVO, se za dopolnjen osnutek izdela okoljsko poročilo, ki se ga pred javno razgrnitvijo skupaj z dopolnjenim osnutkom pošlje ministrstvu za okolje in prostor, ki preveri ustreznost okoljskega poročila – v roku 15 dni.
– Javna razgrnitev 30 dni z javno obravnavo – december 2007
– Stališča do pripomb, seznanitev lastnikov s stališči do pripomb, ki so jih podali v času javne razgrnitve – 15 dni po javni razgrnitvi
– Izdelava predloga – januar 2008
– Pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora – v roku 30 dni.
V primeru izdelave CPVO, ministrstvo, pristojno za varstvo okolja odloči o sprejemljivosti vplivov izvedbe sprememb in dopolnitev UN in izda potrdilo.
Sprejem usklajenega predloga sprememb in dopolnitev UN z odlokom na Občinskem svetu in objava – marec 2008.
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovanje)
Pri pripravi sprememb in dopolnitev UN morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenem predlogu sprememb in dopolnitev UN sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter drugi udeleženci:
1. Zavod RS za varstvo narave, OE Novo mesto, Adamičeva 2, 8000 Novo mesto;
2. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, Skalickega 1, 8000 Novo mesto;
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Oddelek območja spodnje Save, Novi trg 9, 8000 Novo mesto;
4. Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana;
5. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana;
6. JP Elektro Ljubljana d.d., DE Novo mesto – za področje distribucije električne energije, Ljubljanska 7, 8000 Novo mesto;
7. Komunala Novo mesto, d.o.o., Podbevškova 12, 8000 Novo mesto;
8. Telekom Slovenije, d.d., Regionalna enota TK omrežja Zahod, Novi trg 7a, 8000 Novo mesto;
9. Javna agencija za železniški promet RS, Kopitarjeva ul. 5, 2000 Maribor;
10. Holding Slovenske železnice d.o.o., Kolodvorska 11, 1506 Ljubljana;
11. Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Izpostava Ljubljana, Vojkova 1b, 1000 Ljubljana;
12. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za CPVO, Dunajska 48, 1000 Ljubljana.
Kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso navedeni, se le-te pridobi v postopku.
Nosilci urejanja prostora morajo v skladu z ZPNačrt podati smernice v 30 dneh od prejema vloge ter podati mnenje v 30 dneh od podane vloge.
V primeru, če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku ne poda smernic, se bo v skladu s tretjim odstavkom 58. člena ZPNačrt štelo, da smernic nima, pri čemer mora načrtovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi.
Če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bo podal odgovora, se šteje, da s predlagano prostorsko ureditvijo soglaša.
6. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave in izdelave sprememb in dopolnitev UN)
Pripravljavec sprememb in dopolnitev UN je, na podlagi dogovora z Občino Straža, Oddelek za prostor Mestne občine Novo mesto.
Investitor sprememb in dopolnitev UN je podjetje Euroagras d.o.o., Vurnikova 2, Ljubljana oziroma Ostanek Joško, Zalog 1, Novo mesto.
Izdelovalca strokovnih podlag in sprememb in dopolnitev UN izbere investitor, z njim sklene pogodbo o izdelavi in je plačnik vseh stroškov v zvezi s pripravo prostorskega akta.
Stroške objav krije Občina Straža.
7. člen
(začetek veljavnosti)
Sklep o pričetku priprave sprememb in dopolnitev UN se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter v svetovnem spletu in začne veljati z dnem sprejetja sklepa. Sklep se v skladu s prvim odstavkom 57. člena pošlje Ministrstvu za okolje in prostor.
Šifra: 05-130/2007
Straža, dne 2. avgusta 2007
Župan
Občine Straža
Alojz Knafelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti