Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2007 z dne 17. 8. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2007 z dne 17. 8. 2007

Kazalo

3986. Pravilnik o smeri in stopnji izobrazbe učiteljev in drugih strokovnih delavcev v prilagojenem izobraževalnem programu srednjega poklicnega izobraževanja MIZAR, stran 10524.

Na podlagi šestega odstavka 92. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo) minister za šolstvo in šport izdaja
P R A V I L N I K
o smeri in stopnji izobrazbe učiteljev in drugih strokovnih delavcev v prilagojenem izobraževalnem programu srednjega poklicnega izobraževanja MIZAR
1. člen
Ta pravilnik določa izobrazbo, ki jih morajo imeti učitelji strokovnoteoretičnih predmetov, učitelji praktičnega pouka in drugi strokovni delavci, ki z njimi sodelujejo pri izvajanju strokovnih nalog v prilagojenem izobraževalnem programu srednjega poklicnega izobraževanja mizar za gluhe in naglušne dijake in za dijake z govorno-jezikovnimi motnjami, ki je določen s Pravilnikom o prilagojenem izobraževalnem programu srednjega poklicnega izobraževanja mizar za gluhe in naglušne dijake in dijake z govorno-jezikovnimi motnjami (Uradni list RS, št. 52/03).
2. člen
V tem pravilniku izobrazba pomeni študijski program za pridobitev izobrazbe, po katerem se pridobi strokovni naslov v skladu z Zakonom o strokovnih in znanstvenih naslovih (Uradni list RS, št. 61/06) ali končan javnoveljavni izobraževalni program, pri posameznih predmetih pa tudi študijski program izpopolnjevanja.
3. člen
1. Konstrukcije
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program lesarstva ali arhitekture ali visokošolski strokovni študijski program lesarstva.
2. Tehnologija
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni ali visokošolski strokovni študijski program lesarstva.
3. Varovanje okolja pri delu
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni ali visokošolski strokovni študijski program lesarstva.
4. Stroji in naprave
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program lesarstva, strojništva ali gospodarskega inženirstva (smer – strojništvo) ali visokošolski strokovni študijski program lesarstva ali strojništva.
5. Računalništvo
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program računalništva in informatike, računalništva z matematiko, računalništva, matematike (smer – računalništvo z matematiko ali uporabna matematika), ekonomije (smer – poslovno informacijska) ali organizacije in managementa sistemov (smer – organizacija in management informacijskih sistemov) ali visokošolski strokovni študijski program računalništva in informatike, organizacije in managementa (smer – informatika v organizaciji in managementu), visoke poslovne šole (smer – poslovno-informacijska) ali poslovne ekonomije (smer – podjetniška informatike).
6. Gospodarjenje
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni ali visokošolski strokovni študijski program lesarstva.
7. Komunikacija
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program defektologije (smer – defektologija za osebe z motnjami sluha in govora) ali specialne in rehabilitacijske pedagogike (smer – defektologija za osebe z motnjami sluha in govora).
8. Slovenski znakovni jezik
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni ali visokošolski strokovni študijski program in ima certifikat za tolmača slovenskega znakovnega jezika.
9. Praktični pouk
Učitelj je lahko, kdor:
– je končal višješolski študijski program lesarstva ali
– je končal študijski program višjega strokovnega izobraževanja lesarstvo ali
– ima srednjo strokovno izobrazbo za poklic lesarski tehnik in ima srednjo poklicno izobrazbo za poklic mizar.
Učitelj lahko tudi, kdor je opravil mojstrski izpit in je mizarski mojster.
Učitelj mora imeti predpisane delovne izkušnje s področja lesarstva.
5. člen
Strokovni delavci, ki so do uveljavitve tega pravilnika izpolnjevali predpisane pogoje za opravljanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v izobraževalnem programu srednjega poklicnega izobraževanja mizar v dualni organizaciji oziroma mizar in tapetnik za poklic mizar, lahko še naprej opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost za vsebinsko sorodne predmete tudi po uveljavitvi tega pravilnika.
6. člen
Ne glede na določbe tega pravilnika je za učitelje strokovnoteoretičnih predmetov ustrezna tudi izobrazba, pridobljena po podiplomskih študijskih programih za pridobitev specializacije, magisterija oziroma doktorata znanosti ustrezne smeri.
7. člen
Določila o kadrovskih pogojih za izvedbo programa mizar in tapetnik za poklic mizar (IV/12), ki ga je sprejel Strokovni svet RS za vzgojo in izobraževanje na 17. seji z dne 23. 5. 1991 se uporabljajo do izteka navedenega izobraževalnega programa.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-5/2007
Ljubljana, dne 3. julija 2007
EVA 2007-3311-0039
dr. Milan Zver l.r.
Minister
za šolstvo in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti