Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2007 z dne 10. 7. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2007 z dne 10. 7. 2007

Kazalo

3334. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Žalec za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec za obdobje 1986–1990 za območje Občine Tabor, stran 8605.

Na podlagi 46. člena in v povezavi s 96. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) ter na podlagi 7. člena Statuta Občine Tabor (Uradni list RS, št. 120/06) je župan Občine Tabor dne 11. 6. 2007 sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Žalec za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec za obdobje 1986–1990 za območje Občine Tabor
S tem sklepom se prične postopek sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Žalec za obdobje 1986–2000 ter prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec za obdobje 1986–1990 (Uradni list RS, št. 21/90, 32/92, 69/93, 7/94, 20/94, 76/94, 77/94, 13/96, 35/96, 43/96, 72/97, 77/98) in prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Žalec za obdobje 1986–2000 ter prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec za obdobje 1986–1990 za območje Občine Tabor (Uradni list RS, št. 32/99, 58/99, 96/02) – v nadaljevanju: prostorske sestavine prostorskega plana Občine Tabor.
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor
Občina Tabor je do sprejetja tega sklepa vodila postopek priprave strategije prostorskega razvoja in prostorskega reda Občine Tabor po Zakonu o urejanju prostora – ZureP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.). Tako je doslej pridobila obvezne strokovne podlage za kvalitetno pripravo strateških in izvedbenih prostorskih aktov. Navedena prostorska akta še nista bila javno razgrnjena.
Zaradi dveh strateških razvojnih projektov na območju občine, ki sta vezana na financiranje, črpanje sredstev in druge aktivnosti, želi Občina Tabor v najkrajšem možnem času sprejeti ustrezne prostorske akte na območju dveh lokacij.
Po uveljavitvi novega Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07), ki v 96. členu omogoča spremembe in dopolnitve občinskih prostorskih aktov, sprejetih na podlagi drugih predpisov, in zaradi omenjenih dveh razvojnih projektov na območju občine, Občina Tabor pristopa k pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor, saj ocenjuje, da je v tem trenutku tak pristop časovno najbolj ugoden.
Občina Tabor pripravlja dva projekta, ki sta izrednega pomena za lokalno skupnost ter upravičena tudi z regionalnega vidika, in sicer projekt izgradnje pretežno varovanih stanovanj ter projekt razvoja poslovne cone. Za projekta ni mogoče zagotoviti prostih površin znotraj obstoječih stavbnih zemljišč v občini. Projekta sta nadalje vezana na črpanje sredstev, pridobivanje ustreznih koncesij in na odkupe zemljišč.
Oba projekta sta življenjskega pomena za Občino Tabor, saj v občini ni gospodarskih subjektov z delovnimi mesti, njena lega pa je strateško zelo pomembna, saj se nahaja ob obstoječi avtocesti Maribor–Ljubljana in v bližini potencialne trase III. razvojne osi. Oskrbovana stanovanja ter dom starejših je projekt, ki je namenjen širši regionalni ter medregionalni projekciji, saj se občina nahaja praktično na stičišču Savinjske, Zasavske in Osrednjeslovenske regije.
Varovana stanovanja predstavljajo veliko investicijo za samo občino, ki bo s projektom zagotovila manjkajočo socialno infrastrukturo v širši okolici. V sosednji Občini Vransko že deluje dom starejših manjših kapacitet, medtem ko tip oskrbovanih stanovanj ni vzpostavljen ne v ožji ne širši okolici občine. Poleg socialnega vidika ima projekt perspektivo v razvoju novih delovnih mest, v potencialnem priseljevanju novih prebivalcev, v večjih možnostih za razvoj turizma, zdravstvene nege ter oskrbnih in storitvenih dejavnosti v občini in podobno. Kolikor se bo tekom postopka izkazalo, da je strokovno in ekonomsko bolj smotrna druga gradnja, se kot alternativa lahko predvidi tudi gradnja doma starejših občanov.
Projekt razvoja poslovne cone se nanaša na opremljanje že zagotovljenih stavbnih zemljišč za poslovno dejavnost ter nadaljnji razvoj in širitev poslovne cone. Občina Tabor ima v veljavnih prostorskih sestavinah prostorskega plana Občine Tabor že opredeljeno območje, ki je namenjeno proizvodnim dejavnostim. To območje se nahaja v severnem delu občine in sicer južno od regionalne ceste Ljubljana–Celje ter vzhodno od lokalne ceste Kapla–Ojstriška vas. Površina območja znaša 11.937 m2.
Vendar pa je ekonomska ocena pokazala, da komunalna in druga oprema območja že zagotovljenih stavbnih zemljišč zaradi majhnega obsega teh zemljišč ni ekonomsko upravičena. Zato želi Občina Tabor aktivirati obstoječe območje, ki je namenjeno t.i. poslovni coni občine, ob tem pa želi zagotoviti dodatna zemljišča, da bo lahko izpeljala investicijo v opremo poslovne cone.
Zaradi strateško ugodne lege Občine Tabor tudi v smislu bodoče cestne povezave sever-jug (III. razvojna os) se je pojavilo veliko povpraševanje po poslovnih površinah na našem teritoriju in odziv mora biti v pravočasni pripravi prostorskih aktov in zemljišč. Velik hendikep mlade Občine Tabor je, da nima lastnih zemljišč in potrebuje bistveno daljši čas od zamisli do realizacije takšnih projektov.
Oba projekta sta torej pomembna za prestruktuiranja življenjske odvisnosti večinoma od kmetijstva, ki sicer ima tudi velike možnosti notranje prerazporeditve panog. V mislih imamo predvsem vezavo na turizem ter ekološko pridelavo.
Zaradi vsega zgoraj navedenega je Občina Tabor izredno časovno omejena in vezana na skrajni rok sprejema ustreznih prostorskih aktov (prvo tromesečje leta 2008), zato pristopa k postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor, saj ocenjuje, da bo postopek časovno bistveno krajši od postopka priprave novih občinskih prostorskih aktov po ZPNačrt.
Obe zgoraj opisani območji sta v veljavnih prostorskih sestavinah prostorskega plana Občine Tabor opredeljeni kot območja najboljših kmetijskih zemljišč, kar pa dejansko v naravi ne drži, saj so te površine z vidika resnično kvalitetne kmetijske pridelave popolnoma neuporabna.
Že izdelane strokovne podlage iz 3. točke tega sklepa opravičujejo in utemeljujejo razvoj in prostorsko umestitev tako pretežno oskrbovanih stanovanj kot tudi poslovne cone. Zato želi Občina Tabor s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor zagotoviti potrebna stavbna zemljišča za izpeljavo obeh projektov.
Za celotno območje predvidenih oskrbovanih stanovanj in celotno območje predvidene poslovne cone bo Občina Tabor pripravila občinska podrobna prostorska načrta, s katerim bo skladno z zakonom določila podrobnejše prostorske izvedbene pogoje.
2. Območje sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor se nanašata zgolj na dve območji in sicer na območje predvidenih pretežno oskrbovanih stanovanj in območje predvidene poslovne cone.
Območje predvidenih pretežno oskrbovanih stanovanj se nahaja v južnem delu naselja Tabor, zahodno od lokalne ceste Tabor–Loke, okvirno na parcelah št. 1000/1, 1123/1, 997/1, 997/3, 997/4, 997/13, 997/14, 997/15, 997/16, 997/17, 998/1,998/2, k.o. Ojstriška vas. Območje obsega 36.668 m2.
Območje predvidene poslovne cone se nahaja ob regionalni cesti Ljubljana–Celje, in sicer vzhodno od lokalne ceste Kapla–Ojstriška vas, okvirno na parcelah št. 653/1, 653/2, 654, 655, 656, 657/1, 657/2, 657/3, 657/4, 659, k.o. Ojstriška vas, območje obsega 71.885 m2, v manjšem delu pa tudi zahodno od lokalne ceste Kapla–Ojstriška vas, okvirno na parcelah št. 694/1, 697, k.o. Ojstriška vas, območje obsega 6.686 m2. Skupno območje, ki je predvideno za širitev poslovne cone, tako obsega 78.571 m2.
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor se nanašajo samo na tekstualno spremembo tistih členov odloka in grafično spremembo tistih delov kartografske dokumentacije in kartografskega dela, ki se tičejo sprememb na območjih iz drugega in tretjega ostavka te točke.
Morebitne druge zahteve nosilcev, ki bi se nanašale na druga območja, ki niso navedena v drugem in tretjem odstavku te točke, niso predmet sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor.
3. Način pridobitve strokovnih rešitev
V postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor se bodo smiselno uporabile že izdelane strokovne podlage, ki jih je Občina Tabor pridobila tekom postopka priprave strategije prostorskega razvoja in prostorskega reda Občine Tabor, ki ga je vodila po ZUreP-1, in sicer Strokovne podlage za strategijo prostorskega razvoja in prostorski red Občine Tabor, načrtovalec: URBANISTI Gorazd Furman Oman s.p., Celje, št. proj. 05-10, datum izdelave: april 2007.
Kolikor bo potrebno dodatno preveriti ustreznost nameravanih sprememb, bo Občina Tabor tekom postopka pridobila dodatne strokovne preveritve in rešitve.
Pri pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor bo Občina Tabor uporabila ustrezne geodetske podlage, ki jih je s strani Geodetske uprave RS pridobila tekom postopka priprave strategije prostorskega razvoja in prostorskega reda Občine Tabor po ZUreP-1.
4. Roki za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor in posameznih faz
Roki za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor in posameznih faz so podani glede na ZPNačrt, po katerem se bo vodil postopek. Ker praksa po ZPNačrt še ni vzpostavljena, so roki informativni in odvisni predvsem od sodelovanja s pristojnimi nosilci urejanja prostora.
Ob upoštevanju zgoraj navedenega so roki in faze naslednji:
1. sklep o pričetku postopka, ki ga sprejme župan ter potrebne objave /junij 2007/
2. priprava osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin /30 dni od objave sklepa iz 1. faze te točke v uradnem glasilu/
3. posredovanje osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin iz 2. faze te točke na ministrstvo, pristojno za urejanje prostora (v nadaljevanju: MOP) /MOP v 7 dneh pošlje osnutek nosilcem, ki imajo 30 dni časa za posredovanje smernic; v tem času se tudi presoja, ali je potrebna celovita presoja vplivov na okolje (v nadaljevanju: CPVO) – nadaljnji potek postopka in roki so ocenjeni ob predpostavki, da CPVO ne bo potreben/
4. dopolnitev osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin skladno s smernicami iz 3. faze te točke /30 dni od pridobitve vseh smernic iz 3. faze te točke/
5. morebitno usklajevanje z nosilci /kolikor osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin ni mogoče uskladiti s smernicami, Občina Tabor o tem obvesti MOP, ta pa v 15 dneh zagotovi usklajevanje z nosilci/
6. javna razgrnitev in javna obravnava, priprava stališč do pripomb in predlogov, obveščanje lastnikov ipd. /trajanje javne razgrnitve 30 dni; priprava stališč do pripomb in predlogov – 14 dni po končani javni razgrnitvi/
7. priprava predloga sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin /30 dni po potrditvi stališč do pripomb in predlogov s strani Občine Tabor/
8. posredovanje predloga sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin iz 7. faze te točke na MOP /MOP v 7 dneh pošlje osnutek nosilcem, ki imajo 21 dni časa za posredovanje mnenj/
9.a potrditev predloga sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin s strani ministra /v 75 dneh od prejema predloga sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin – 8. faza te točke – kolikor nosilci ugotovijo, da so njihove smernice upoštevane/
9.b MOP predlaga vladi, da odloči o potrditvi predloga sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin /v enakem roku 75 dni kot v 9.a fazi te točke/
10. sprejem sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor na občinskem svetu, objava v uradnem glasilu /april 2008/.
Kolikor bo ugotovljeno, da je potrebno izvesti CPVO, se roki do 3. faze te točke dalje ustrezno spremenijo.
5. Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovane prostorske ureditve iz njihove pristojnosti v postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin prostorskega plana Občine Tabor
Nosilci urejanja prostora so naslednja ministrstva s svojimi zavodi in z drugimi organi v sestavi:
– Ministrstvo za notranje zadeve
– Ministrstvo za obrambo
– Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
– Ministrstvo za gospodarstvo
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
– Ministrstvo za kulturo
– Ministrstvo za okolje in prostor
– Ministrstvo za promet
– Ministrstvo za šolstvo in šport
– Ministrstvo za zdravje.
Poleg zgoraj navedenih so nosilci urejanja prostora tudi naslednji organi lokalnih skupnosti, izvajalci javnih služb ter nosilci javnih pooblastil:
– Elektro-Slovenija d.o.o., Javno podjetje za prenos električne energije, Hajdrihova ulica 2, 1000 Ljubljana
– Pošta Slovenije d.o.o., PE Celje, Krekov trg 9, 3000 Celje
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje, Lava 1, 3000 Celje
– Javno komunalno podjetje, d.o.o., Ulica Nade Cilenšek 5, 3310 Žalec
– Elektro Celje, javno podjetje za distribucijo električne energije d.d., Vrunčeva 2a, 3000 Celje
– UPC Telemach d.o.o., Širokopasovne komunikacije, Cesta ljubljanske brigade 21, 1000 Ljubljana
– Geoplin d.o.o., Ljubljana, Cesta ljubljanske brigade 11, 1000 Ljubjana
– NIVO Gradnje in ekologija d.d., Celje, Lava 11, 3000 Celje
– Javne naprave, javno podjetje d.o.o., Teharska cesta 49, 3000 Celje
– Vzdrževanje in obnova cest d.d., Lava 42, 3000 Celje
– Občina Tabor – področje razvoja prometa (lokalne ceste), gospodarstva in družbene javne infrastrukture lokalnega pomena ter druge infrastrukture lokalnega pomena.
Seznam nosilcev urejanja prostora se lahko po presoji MOP spremeni, predvsem v delu, ki se nanaša na ministrstva.
Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Občina Tabor objavi ta sklep tudi v svetovnem spletu (na spletnih straneh www.obcina-tabor.si) in ga pošlje MOP ter sosednjim občinam Vransko, Braslovče, Prebold, Trbovlje in Zagorje ob Savi.
Župan
Občine Tabor
Vilko Jazbinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti