Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2007 z dne 10. 7. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2007 z dne 10. 7. 2007

Kazalo

3333. Odlok o turistični taksi v Občini Šmarješke Toplice, stran 8602.

Na podlagi 24. in 26. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04) in prvega odstavka 17. člena Statuta Občine Šmarješke Toplice (Uradni list RS, št. 21/07) je Občinski svet Občine Šmarješke Toplice na 7. redni seji dne 26. 6. 2007 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Šmarješke Toplice
1. člen
S tem odlokom se določa višina turistične takse v Občini Šmarješke Toplice, razporeditev turistične takse, način poročanja in opravljanje nadzora.
2. člen
Turistična taksa je pavšalni denarni znesek – pristojbina za prenočevanje, ki ga plačuje turist (t.j. domači in tuji gost) za vsak dan bivanja s prenočevanjem v kraju izven svojega stalnega prebivališča. Z njo turist poravnava storitve ali ugodnosti, ki se mu ob vsakokratnem koriščenju ne zaračunavajo posebej. Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
Turistično takso plača tudi lastnik počitniške hiše ali počitniškega stanovanja v občini oziroma turističnem območju za prenočevanje zase in za vse druge osebe, in sicer v primeru, da so izpolnjeni vsakokratni pogoji, ki jih občini za zaračunavanje te obveznosti predpisuje zakon, ki ureja spodbujanje razvoja turizma.
Turistično območje predstavlja celotno območje Občine Šmarješke Toplice.
3. člen
Višina turistične takse je določena na osnovi stopnje infrastrukturne opremljenosti za turistično dejavnost in na osnovi potreb turističnega razvoja Občine Šmarješke Toplice.
Višina turistične takse se določa s točkovanjem. Upoštevajoč kriterije iz prejšnjega odstavka se za celotno območje Občine Šmarješke Toplice določi turistična taksa v višini 11 točk.
Za lastnike in druge osebe iz drugega odstavka prejšnjega člena se določi turistična taksa v letnem pavšalnem znesku v višini 200 točk za posamezno ležišče.
Višina turistične takse se izračuna tako, da se število točk pomnoži z vrednostjo točke. Vrednost točke določa zakon oziroma na njegovi podlagi Vlada Republike Slovenije.
Turistična taksa se obračuna na način, ki je določen z zakonom, ki ureja spodbujanje razvoja turizma.
4. člen
Za oprostitve in olajšave po tem odloku veljajo določbe prvega in drugega odstavka 27. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
Poleg tega so na območju Občine Šmarješke Toplice plačevanja turistične takse oproščeni lastniki zidanic, ki se uporabljajo izključno za vinogradniško dejavnost.
Kolikor se zidanica ne uporablja izključno za vinogradniško dejavnost v skladu s prejšnjim odstavkom, je lastnik zavezan k plačilu turistične takse kot jo določa ta odlok. V tem primeru so plačila turistične takse skladno z osnovno opredelitvijo turistične takse in turista iz prvega odstavka 2. člena tega odloka oproščene le osebe, ki imajo na območju Občine Šmarješke Toplice prijavljeno svoje stalno prebivališče.
Isto pravilo smiselno velja tudi za vse druge podobne objekte.
5. člen
Turistična taksa je kot namenski vir financiranja spodbujanja razvoja turizma namenjena za izvajanje dejavnosti in storitev, ki so v javnem interesu, in sicer:
a) Informacijsko turistična dejavnost, ki vključuje:
– informiranje turistov,
– zbiranje podatkov za potrebe informiranja obiskovalcev oziroma obiskovalk (v nadaljnjem besedilu: obiskovalcev),
– ugotavljanje mnenj obiskovalcev o kakovosti turistične ponudbe,
– sprejemanje in posredovanje predlogov in pritožb obiskovalcev v zvezi s turistično ponudbo pristojnim organom,
– urejanje in vzdrževanje turistične signalizacije,
b) spodbujanje razvoja celovitih turističnih proizvodov občine oziroma turističnega območja,
c) trženje celovite turistične ponudbe na ravni občine oziroma turističnega območja,
d) razvoj in vzdrževanje turistične infrastrukture občine oziroma skupne turistične infrastrukture turističnega območja (to so vsi objekti za nastanitev in prehrano ter skupni objekti in naprave, ki omogočajo turistične aktivnosti (bazeni, smučišča, kongresne dvorane, ipd.)),
e) razvoj in vzdrževanje javnih površin namenjenih turistom,
f) organizacija in izvajanje prireditev,
g) ozaveščanje in spodbujanje lokalnega prebivalstva za pozitiven odnos do turistov in turizma,
h) druge storitve, ki jih v občini oziroma turističnem območju brezplačno nudijo turistom.
6. člen
Pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki ter sobodajalci in kmetje (v nadaljnjem besedilu: zavezanci), ki sprejemajo turiste na prenočevanje, so dolžni do 25. v mesecu za pretekli mesec:
– nakazati turistično takso na posebni račun Občine Šmarješke Toplice ter
– predložiti mesečno poročilo o obračunani in plačani turistični taksi Občini Šmarješke Toplice, na obrazcu, ki je v prilogi in je sestavni del tega odloka.
Mesečno poročilo zavezanca mora vsebovati naslov pravne ali fizične osebe, nastanitvene zmogljivosti, mesec in leto, na katero se nanaša, število domačih in tujih gostov, število ustvarjenih prenočitev, število prenočitev, za katere je bilo oproščeno plačilo turistične takse, število prenočitev, za katere je bila obračunana taksa v višini 50%, in znesek obračunane in odvedene turistične takse.
Poročilo so zavezanci dolžni pošiljati vsak mesec, ne glede na to, ali so imeli turiste na prenočevanju ali ne. V zadnjem primeru se na poročilo pripiše, da turistov ni bilo na prenočevanju.
Turistično takso je dolžna obračunati in plačati ter podati poročilo tudi vsaka druga fizična in pravna oseba, ki sprejme turiste na prenočevanje na območju Občine Šmarješke Toplice. Za turiste ne štejejo osebe, ki so s fizično osebo (ali njenim zakonskim oziroma zunajzakonskim partnerjem), ki jih sprejme, v sorodstvu kot ožji ali širši družinski člani (potomci, starši, stari starši, strici in tete ter njihovi potomci).
7. člen
Pristojni davčni organ in v okviru svojih pooblastil občinska inšpekcija Občine Šmarješke Toplice izvajata nadzor na osnovi 31. člena veljavnega Zakona o spodbujanju razvoja turizma in tega odloka.
Pooblaščena oseba občinske inšpekcije lahko izvede nadzor nad obračunavanjem, pobiranjem in odvajanjem turistične takse ter vodenjem predpisanih evidenc. Zavezanec je pooblaščeni osebi dolžan predložiti na vpogled knjige gostov, kopije izstavljenih računov, evidence, ki jih predpiše minister pristojen za turizem, ter ostalo dokumentacijo v zvezi z nastanitvijo gostov in obračunavanjem turistične takse.
Takoj po ugotovljenih kršitvah prijavljanja ali oddajanja sob za prenočevanje brez dovoljenja obvesti občinska inšpekcija pristojne službe za nadzor in ukrepanje.
Pooblaščena oseba občinske inšpekcije se pri opravljanju nadzora legitimira s predpisano izkaznico.
8. člen
V primeru ugotovljenih kršitev obveznosti zavezancev se uporabljajo določbe 32. člena veljavnega Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
9. člen
Župan lahko po ugotovljeni potrebi obrazec mesečnega poročila o obračunani in plačani turistični taksi iz prvega odstavka 6. člena tega odloka ustrezno spremeni in dopolni ter posreduje v objavo v Uradni list RS.
10. člen
Določba drugega odstavka 2. člena in z njo povezana določba tretjega odstavka 3. člena tega odloka se začneta uporabljati, ko sta hkrati izpolnjena oba naslednja pogoja:
– da je bilo na območju Občine Šmarješke Toplice v letu pred predvidenim začetkom pobiranja turistične takse od lastnikov počitniških hiš in počitniških stanovanj dokazljivo opravljenih več kot 100.000 nočitev (ali pa namesto teh opravljenih nočitev, da je na območju občine dokazljivo vsaj 1.500 ležišč v nastanitvenih objektih),
– ko bo pristojna geodetska uprava na podlagi zaključenega popisa stavb v Republiki Sloveniji uredila svoje uradne evidence tako, da bo iz njih razvidno, da je na območju Občine Šmarješke Toplice najmanj 200 objektov, ki predstavljajo počitniško hišo ali počitniško stanovanje.
Ne glede na izpolnitev pogojev iz prejšnjega odstavka se določbe tega odloka, ki se nanašajo na plačevanje turistične takse v letnem pavšalnem znesku, ne uporabljajo, dokler Ustavno sodišče Republike Slovenije ne izda odločbe, s katero reši zadeve, ki jih vodi pod opr. št. U-I-42/07, U-I-12/07, U-I-207/06 in U-I-342/05, in sicer tako, da bo iz odločitve Ustavnega sodišča izhajalo, da skladno z Zakonom o spodbujanju razvoja turizma občina lahko določi, da v turističnem območju plača turistično takso tudi lastnik počitniške hiše oziroma počitniškega stanovanja v letnem pavšalnem znesku.
11. člen
Za vsa vprašanja, ki jih ta odlok ne ureja posebej, se neposredno uporabljata zakon, ki ureja spodbujanje razvoja turizma in zakon, ki ureja gostinsko dejavnost.
12. člen
Pravna razmerja s pristojno davčno upravo, ki bo skladno s področno zakonodajo opravljala določene naloge na podlagi tega odloka, uredi župan v roku 3 mesecev po uveljavitvitega tega odloka.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka se na območju Občine Šmarješke Toplice preneha uporabljati Odlok o turistični taksi v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 70/05).
14. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-17/2007-1
Šmarješke Toplice, dne 26. junija 2007
Županja
Občine Šmarješke Toplice
mag. Bernardka Krnc l.r.
                      OBČINA ŠMARJEŠKE TOPLICE
      POROČILO O PRENOČITVAH IN O OBRAČUNANI TURISTIČNI TAKSI
              za _____________________________________
                          (mesec in leto)

ZAVEZANEC (IME IN NASLOV):
___________________________________________________________________________

Davčna številka: ______________; Matična številka oz. EMŠO:________________.

   STATUS ZAVEZANCA: pravna oseba, samostojni podjetnik, kmet,
sobodajalec (ustrezno podčrtaj)

   ŠTEVILO SOB:___________, Št. LEŽIŠČ:________,
   Št. APARTMAJEV________, Št. LEŽIŠČ:________,
   Št. ŠOTORIŠČ:________


   I. DOMAČI TURISTI (število)
+---------+------+----------+
|         |Turist|Prenočitve|
+---------+------+----------+
|Slovenija|      |          |
+---------+------+----------+


   II. TUJI TURISTI (število)
+-----------------------------+------+----------+
|Prebivališče turista (država)|Turist|Prenočitve|
+-----------------------------+------+----------+
|                             |      |          |
+-----------------------------+------+----------+
|                             |      |          |
+-----------------------------+------+----------+
|                             |      |          |
+-----------------------------+------+----------+


   III. SKUPAJ
+--------------+-------+----------+
|Število gostov|Turisti|Prenočitve|
+--------------+-------+----------+
|DOMAČIH       |       |          |
+--------------+-------+----------+
|TUJIH         |       |          |
+--------------+-------+----------+
|SKUPAJ        |       |          |
+--------------+-------+----------+



   PODATKI O OBRAČUNANI IN PLAČANI TURISTIČNI TAKSI:

+------------------------+------------------+------------------+
|                        |OBRAČUNANA        |PLAČANA TAKSA     |
|                        |TAKSA             |                  |
+------------------------+----------+-------+----------+-------+
|                        |Št.       |Znesek |Št.       |Znesek |
|                        |prenočitev|       |prenočitev|       |
+------------------------+----------+-------+----------+-------+
|Polna taksa             |          |       |          |       |
+------------------------+----------+-------+----------+-------+
|Oprostitev plačila takse|          |       |          |       |
+------------------------+----------+-------+----------+-------+
|50% taksa               |          |       |          |       |
+------------------------+----------+-------+----------+-------+
|Osebe, ki jim ni bilo   |          |       |          |       |
|zaračunano plačilo      |          |       |          |       |
|storitev                |          |       |          |       |
+------------------------+----------+-------+----------+-------+
|SKUPAJ                  |          |       |          |       |
+------------------------+----------+-------+----------+-------+


Opombe zavezanca_____________________________________________

________________________________________

(ime in priimek, tel št. osebe, ki je pripravila poročilo) 
                       
                                              (podpis odgovorne osebe)

_________________________________________
( e-mail  zavezanca)


                                                             žig

Datum:  __________________

OPOMBA: Poročilo oddajte do 25. v mesecu za pretekli mesec na naslov: Občina Šmarješke Toplice, Občinska uprava, Šmarjeta 66, 8220 Šmarješke Toplice. Obračunano turistično takso nakažete do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na posebni račun občine številka 01406-6063206234 sklic davčna številka sobodajalca.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti