Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2007 z dne 1. 6. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2007 z dne 1. 6. 2007

Kazalo

2604. Uredba o načelih in postopku izdelave ocene strateškega tveganja, stran 6663.

Na podlagi četrtega odstavka 14. člena Zakona o nadzoru strateškega blaga posebnega pomena za varnost in zdravje (Uradni list RS, št. 29/06) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o načelih in postopku izdelave ocene strateškega tveganja
1. člen
(predmet uredbe)
Ta uredba predpisuje podrobnejša načela, po katerih se ocenjujejo možne posledice in vpliv izvedbe strateške dejavnosti na državno ali mednarodno varnost (v nadaljnjem besedilu: »ocena strateškega tveganja«), opredeljuje postopek izdelave ocene strateškega tveganja, vlogo pristojnih ministrstev in drugih organov ter določa vrsto informacij, mnenj in stališč, ki jih pristojni organ pridobi pri pristojnih ministrstvih in drugih organih.
2. člen
(pomen izrazov)
Zaključena strateška dejavnost je tista, ki se nanaša na eno samo vrsto strateškega blaga, točno opredeljene količine, čas izvajanja in vključene sodelujoče strani.
Drugi izrazi, uporabljeni v tej uredbi, imajo enak pomen kakor v Zakonu o nadzoru strateškega blaga posebnega pomena za varnost in zdravje (Uradni list RS, št. 29/06).
3. člen
(večkratna uporaba ocene strateškega tveganja)
Oceno strateškega tveganja za eno strateško dejavnost, lahko pristojni organ, delno ali v celoti uporabi pri oceni druge strateške dejavnosti, če bo ta potekala v enakih ali podobnih okoliščinah. Pri tem se lahko posvetuje s pristojnimi ministrstvi in drugimi organi.
4. člen
(vloga pristojnih ministrstev in drugih organov)
Ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve, ministrstvo, pristojno za obrambo oziroma Obveščevalno varnostna služba ministrstva in Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, pristojnemu organu zagotovi informacije, mnenja in stališča, v skladu s 5. členom te uredbe.
Ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, in ministrstvo, pristojno za finance – Carinska uprava Republike Slovenije, pristojnemu organu zagotovi informacije, mnenja in stališča, v skladu s 6. členom te uredbe.
Ministrstvo, pristojno za gospodarstvo, pristojnemu organu po potrebi zagotovi informacije, mnenja in stališča, v skladu s 7. členom te uredbe.
Če so potrebni dodatni podatki lahko pristojni organ zaprosi za mnenje še druga ministrstva in organe.
5. člen
(preverjanje varnostnih in političnih razmer)
Pri izdelavi ocene strateškega tveganja se upoštevajo varnostne in politične razmere v državi, na katero se nanaša načrtovana strateška dejavnost, predvsem z vidika:
– notranje politične uravnoteženosti,
– gospodarskih razmer,
– zunanje politike države,
– sporazumov in programov gospodarskega in znanstvenega sodelovanja z drugimi državami, zlasti državami, za katere se priporoča posebna previdnost,
– članstva v mednarodnih nadzornih režimih in njihovega izvajanja,
– državnih ukrepov s področja strateškega blaga,
– vojaške doktrine ter kemičnih in bioloških programov,
– drugih pomembnih socialno-ekonomskih značilnosti (organiziran kriminal, korupcija, splošne sprejete moralne vrednote in norme ipd.),
– mednarodnih sporazumov, ki omejujejo trgovino z državo, na katero se načrtovana strateška dejavnost nanaša.
6. člen
(preverjanje varnostnih zadržkov)
Pri izdelavi ocene strateškega tveganja se upoštevajo varnostni zadržki vseh strani, ki bodo sodelovale pri izvedbi strateške dejavnosti, predvsem z vidika:
– poslovne dejavnosti vključenih sodelujočih strani in njihove povezanosti z načrtovano strateško dejavnostjo,
– morebitnih kaznivih dejanj sodelujočih strani in posameznikov, pri čemer se upoštevajo podatki o vloženih kazenskih ovadbah za kazniva dejanja in prekrške, ki so v neposredni zvezi z načrtovanim izvajanjem strateške dejavnosti ali bi na njeno izvajanje lahko vplivali,
– podatkov iz kazenske evidence in evidenc tekočih kazenskih postopkov.
7. člen
(upoštevanje gospodarskih interesov)
Pri izdelavi ocene strateškega tveganja se upoštevajo gospodarski vidiki predvidene strateške dejavnosti glede dvostranskega sodelovanja med državami, obstoječe blagovne menjave ter sklenjenih in izvedenih gospodarskih poslov.
8. člen
(postopek izdelave ocene strateškega tveganja)
Postopek za izdelavo ocene strateškega tveganja se začne z vlogo zavezanca za izdajo dovoljenja za izvedbo strateške dejavnosti.
Pristojni organ, prek članov Komisije za strateško blago, zaprosi pristojna ministrstva in organe iz 4. člena te uredbe za mnenja, stališča in informacije, in sicer:
– pri izvozu ali tranzitu: ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve, Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, ministrstvo, pristojno za finance – Carinsko upravo Republike Slovenije in ministrstvo, pristojno za gospodarstvo,
– pri drugih strateških dejavnostih: ministrstvo, pristojno za notranje zadeve.
Pristojna ministrstva in drugi organi potrebne informacije, mnenja in stališča predložijo pristojnemu organu v pisni obliki.
Pristojni organ lahko v postopku izdaje ocene strateškega tveganja od zavezanca zahteva dodatne podatke, ki so potrebni za izdelavo ocene strateškega tveganja.
Na podlagi prejetih informacij, mnenj in stališč ter na podlagi količine in lastnosti strateškega blaga ter obsega in namena strateške dejavnosti, pristojni organ presoja možne posledice in vpliv predvidene izvedbe strateške dejavnosti na državno ali mednarodno varnost.
Končno oceno strateškega tveganja izdela pristojni organ kot pisni dokument, ki vsebuje oceno in obrazložitev.
9. člen
(uveljavitev)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00725-8/2007/6
Ljubljana, dne 24. maja 2007
EVA 2006-2711-0208
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti