Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2007 z dne 25. 5. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2007 z dne 25. 5. 2007

Kazalo

2503. Sklep o ugotovitvi stanja pri pripravi prostorskih aktov Občine Turnišče, stran 6371.

Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 50. člena Statuta Občine Turnišče (Uradni list RS, št. 52/99, 9/01, 108/01, 65/02 in 78/03) je župan Občine Turnišče dne 16. 5. 2007 sprejel
S K L E P
o ugotovitvi stanja pri pripravi prostorskih aktov Občine Turnišče
1. OCENA STANJA
Občina Turnišče je pričela s postopkom priprave novih prostorskih aktov v začetku leta 2007. Po prvotni odločitvi, da pripravi le Strategijo prostorskega razvoja občine je bilo naknadno odločeno, da se peljeta postopka za pripravo Strategije prostorskega razvoja občine (SPRO) in Prostorskega reda Občine (PRO) istočasno. Ker je bilo za pričakovati, da se bo v času priprave prostorskih aktov spremenila prostorska zakonodaja, je občina naročila izdelavo dela gradiva za oba akta, in sicer:
– v sklopu Strategije prostorskega razvoja je izdelan uvodni del – Izhodišča in cilji prostorskega razvoja občine, ki ga bo možno uporabiti pri strateškem delu občinskem prostorskega načrta,
– v sklopu Prostorskega reda je izdelan segment Območja namenske rabe prostora, v katerem so obdelana vsa naselja v občini s predlogom osnovne in podrobnejše namenske rabe. Segment bo prav tako možno uporabiti v izvedbenem delu občinskega prostorskega načrta.
Že pred pričetkom priprave SPRO in PRO je občina naročila tudi izdelavo strokovnih podlag, ki so bile po Zakonu o urejanju prostora obvezne priloge s prostorskim aktom občine. Izdelane so bile:
– analiza stanja v prostoru (analiza fizičnega stanja prostorskih struktur, analiza pravnega stanja in analiza trga zemljišč),
– analiza teženj prostorskega razvoja,
– analiza razvojnih pobud in
– analiza razvojnih potreb.
Občinski prostorski načrt se pripravlja prav tako na podlagi analize stanja prostora, tako, da bo vse izdelane analize možno uporabiti pri izdelavi novih prostorskih aktov.
Izvedeni so bili naslednji uradni postopki:
Dne 1. 2. 2007 je bila organizirana 1. prostorska konferenca za oba akta, 9. 2. 2007 je župan Občine Turnišče sprejel Program priprave za SPRO in PRO, objavljen je bil v Uradnem listu RS, št. 16/07. Dne 26. 2. 2007 so bile zaprošene smernice od pristojnih nosilcev urejanja prostora in upravljavcev javne gospodarske infrastrukture, ki so v celoti pridobljene, dne 22. 3. 2007 pa je bila organizirana 2. prostorska konferenca.
Pred pričetkom postopka je občina posredovala tudi obvestilo o nameri izdelave prostorskih aktov na ministrstvo z namenom, da pridobi Odločbo o tem ali je v postopku priprave in sprejemanja Strategije prostorskega razvoja občine in Prostorskega reda Občine Turnišče treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Ministrstvo je zahtevalo dopolnitev vloge, ki jo je občina posredovala dne 15. 2. 2007, odločbe o izvedbi celovite presoje vplivov na okolje pa občina še ni prejela.
S tem je občina zaključila del aktivnosti pri pripravi novih prostorskih aktov, saj je postopek prekinil sprejem novega Zakona o prostorskem načrtovanju-ZPN (sprejem 10. 4. 2007, objava v Uradnem listu 13. 4. 2007-št. 33/07, pričetek veljavnosti 28. 4. 2007). Ker občina do uveljavitve ZPN še ni objavila javne razgrnitve obeh aktov (SPRO in PRO), bo pripravila Občinski prostorski načrt, za katerega bo nadaljnje postopke peljala v skladu z novim zakonom in v vsebini in obliki, kot bo predpisano v podzakonskih aktih. Pri tem bo uporabila že izdelane segmente SPRO in PRO, predhodno izdelane strokovne podlage in že pridobljene smernice nosilcev urejanja prostora.
2. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
Občina Turnišče načrtuje večjo spremembo namenske rabe prostora, zato bodo izdelane posebne strokovne podlage, s katerimi bo utemeljila predvidene posamezne posege. Variantnih rešitev za občina ne načrtuje, saj gre za posege na določeni lokaciji (to je v bližini avtocestnega priključka), ki je ni možno spremeniti.
3. ROKI ZA PRIPRAVO PROSTORSKIH AKTOV
Postopki za pripravo in sprejem Občinskega prostorskega načrta se nadaljujejo z javnim natečajem za izbor pripravljavcev gradiv (za prostorski načrt in za okoljsko poročilo), izdelavo osnutka prostorskega načrta in njegovo javno razgrnitvijo (predvidoma v juliju 2007) in izdelavo okoljskega poročila ter njegovo potrditev. Sledi sprejem stališč do predlogov in pripomb iz javne razgrnitve, priprava dopolnjenega predloga prostorskega načrta in okoljskega poročila ter priprava strokovnih podlag za utemeljitev posegov (avgust, september). Pridobivanje mnenj izvede ministrstvo v mesecu septembru, občina pa poskrbi za usklajevanje z nosilci urejanja prostora (september, oktober 2007). Obravnava in sprejem na občinskem svetu Občine Turnišče je predvidena v novembru 2007, po predhodni potrditvi ministra in pridobitvi sklepa Vlade o usklajenosti.
4. NAVEDBA NOSILCEV UREJANJA PROSTORA
V postopku priprave in sprejemanja občinskega prostorskega načrta sodelujejo vsi nosilci urejanja prostora in upravljavci javne gospodarske infrastrukture, ki so sodelovali pri pripravi Strategije prostorskega razvoja in Prostorskega reda in so že podali smernice za načrtovanje, razen tistih, ki so v postopku izdaje smernic ugotovili, da njihovo sodelovanje zaradi formalnih ali drugih razlogov ni potrebno.
Št. 06/2007-SPRO
Turnišče, dne 16. maja 2007
Župan
Občine Turnišče
Jožef Kocet l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti