Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2007 z dne 4. 5. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2007 z dne 4. 5. 2007

Kazalo

2127. Pravilnik o trgovanju s svežnji vrednostnih papirjev, stran 5449.

Na podlagi 227. člena Zakona o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, ZTVP-1 – UPB2) in določb Statuta Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana, je uprava borze na seji dne 23. 6. 2006 z zadnjimi dopolnitvami z dne 12. 3. 2007 sprejela naslednji Pravilnik o trgovanju s svežnji vrednostnih papirjev, h kateremu je Agencija za trg vrednostnih papirjev izdala soglasje z odločbo opr. št. 23/39/AG-06-(126) in 23/40/AG-06 z dne 28. 3. 2007.
P R A V I L N I K
o trgovanju s svežnji vrednostnih papirjev
1. SPLOŠNE DOLOČBE
Pomen izrazov
1. člen
Izrazi, uporabljeni v tem Pravilniku, imajo naslednji pomen:
1. Izraz Pravila borze pomeni Pravila Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana.
2. Izraz Navodila pomeni Navodila za trgovanje s svežnji vrednostnih papirjev Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana, ki jih za izvajanje Pravilnika za trgovanje s svežnji Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana, izda uprava borze.
3. Izraz referenčni tečaj pomeni zadnji uradni enotni tečaj vrednostnega papirja oziroma v primeru, da je bila v dnevu že izvedena vsaj ena prekinitvena avkcija iz 151.a člena Pravil, na podlagi katere se je oblikoval ravnotežni tečaj, je referenčni tečaj enak zadnjemu ravnotežnemu tečaju.
Organizirano trgovanje s svežnji
2. člen
(1) Z vrednostnimi papirji, ki so sprejeti v kateri koli segment organiziranega trga Ljubljanske borze v skladu s Pravili borze, lahko poteka organizirano trgovanje tudi preko svežnjev, kot določa ta Pravilnik.
(2) Za organizirano trgovanje s svežnji veljajo določbe Pravil borze, razen če ni v tem Pravilniku določeno drugače.
Opredelitev svežnjev
3. člen
(1) Za svežnje, s katerimi se trguje v okviru organiziranega trgovanja, se štejejo svežnji, sklenjeni v skladu s tem Pravilnikom.
(2) Minimalno vrednost svežnja predpiše uprava z Navodili.
Udeleženci organiziranega trgovanja s svežnji
4. člen
(1) Na sistemu organiziranega trgovanja s svežnji lahko sodelujejo vsi borzni člani iz poglavja 3.1 Pravil borze. Nihče drug ne sme sklepati poslov na tem sistemu.
(2) Posle, sklenjene na sistemu trgovanja s svežnji, v imenu borznega člana opravljajo borzni posredniki iz poglavja 3.2 Pravil borze.
(3) Za borzne člane in borzne posrednike, ki trgujejo na sistemu trgovanja s svežnji, veljajo pravice in dolžnosti iz 3. poglavja Pravil borze.
2. SISTEM ZA TRGOVANJE S SVEŽNJI VREDNOSTNIH PAPIRJEV
Sistem za trgovanje s svežnji
5. člen
(1) Sistem za trgovanje s svežnji vrednostnih papirjev je del BTS.
(2) Sistem za trgovanje s svežnji vrednostnih papirjev lahko uporabljajo člani borze oziroma njihovi pooblaščeni borzni posredniki, ki so prek svoje delovne postaje povezani s sistemom BTS.
Način sklepanja poslov s svežnji
6. člen
(1) Sklepanje poslov s svežnji poteka preko BTS na dva možna načina:
1. Sklepanje poslov s svežnji z ločenim vnosom oziroma sprejemom naročil v globini trga;
2. Sklepanje aplikacijskih poslov s svežnji, pri čemer mora biti tečaj takega posla s svežnjem znotraj oziroma na meji trgovalnega intervala.
(2) Trgovalni interval iz 2. točke prvega odstavka tega člena predstavlja tečaje, ki od trenutnega referenčnega tečaja odstopajo za manj od odstotka, ki se predpiše z Navodili.
(3) Način sklepanja poslov s svežnji je enak za vse vrednostne papirje, ne glede na siceršnji način trgovanja (neprekinjeno, avkcijsko).
2.1. SKLEPANJE POSLOV S SVEŽNJI Z LOČENIM VNOSOM OZIROMA SPREJEMOM NAROČIL
Sklepanje poslov s svežnji
7. člen
(1) Sklepanje poslov s svežnji vrednostnih papirjev z ločenim vnosom oziroma sprejemom naročil poteka z oddajanjem zavezujočih naročil za svežnje vrednostnih papirjev v sistemu BTS in z izbiro ter potrditvijo teh naročil.
(2) Posli s svežnji z ločenim vnosom oziroma sprejemom naročil se ne sklepajo avtomatsko, ampak z izbiro naročila, ki je zapisano v globini trga za svežnje, na naslednji način:
– v primeru, da je tečaj naročila v globini trga za svežnje znotraj oziroma na meji trgovalnega intervala iz 6. člena Pravilnika, se posel sklene, ko borzni član izbere in potrdi to naročilo;
– v primeru, da je tečaj naročila v globini trga za svežnje izven trgovalnega intervala iz 6. člena Pravilnika, se pred dokončno potrditvijo posla izvede faza izboljševanja ponudb, v kateri je mogoče izboljšati tečaj posla. Po končani fazi izboljševanja ponudb se sklene posel po najboljšem ponujenem tečaju.
(3) Tečaj, količina in datum poravnave posla s svežnjem z ločenim vnosom oziroma sprejemom naročil je enako tečaju, količini ter načinu in datumu poravnave naročila, ki je bilo izbrano in potrjeno, razen v primeru sklenitve posla izven trgovalnega intervala, ko se lahko tečaj posla spremeni v skladu z 10. členom Pravilnika.
(4) Za čas sklenitve posla se šteje tisti trenutek v BTS, ko se potrdi sprejem naročila v skladu z 10. členom Pravilnika oziroma čas vnosa tistega naročila v fazi izboljševanja ponudb, s katerim se je posel s svežnjem sklenil.
(5) Pri sklepanju poslov z ločenim vnosom oziroma sprejemom naročil ne velja vrstni red naročil iz 126. člena Pravil.
(6) Podrobnejši način vnašanja oziroma sprejemanja naročil, sklepanja poslov ter druge trgovalne parametre se predpiše z Navodili.
Upravljanje naročil za svežnje
8. člen
(1) Borzni član lahko posamezno naročilo za sveženj vrednostnih papirjev odda na dva načina:
– naročilo za sveženj vnese v sistem BTS z vsemi obveznimi sestavinami, s čimer se naročilo zapiše v globino trga;
– z izbiro in potrditvijo naročila, ki je že vpisano v globini trga, s čimer pride do sklenitve posla, skladno z drugim odstavkom 7. člena Pravilnika.
(2) V primeru, da borzni član najprej vnese svoje naročilo za sveženj v globino trga, nato pa se odloči za potrditev drugega naročila na trgu, s čimer bi izvršil svoje vneseno naročilo, sklene posel tako, da potrdi drugo naročilo, s tem pa spremeni svoje naročilo.
(3) Upravljanje naročila za sveženj vrednostnih papirjev je mogoče do trenutka, ko je naročilo izbrano za potrditev. Ob izbiri naročila v skladu z drugo alinejo prvega odstavka tega člena umik oziroma sprememba naročila ni več mogoča, razen v skladu z 10. členom Pravilnika, ko je mogoča samo sprememba tečaja posla.
Naročila za svežnje
9. člen
(1) Naročila za svežnje, ki se zapišejo v globino trga, se od ostalih naročil v BTS ločijo s pomočjo posebne oznake.
(2) Naročilo za sveženj je omejeno naročilo z dodatnimi pogoji načina poravnave in z dodatnimi pogoji o času izvršitve. Izvrši se s potrditvijo naročila na trgu tako, da se izvrši v enem samem poslu po tečaju naročila na trgu, s celotno količino in z opredeljenim načinom poravnave izbranega naročila. Druge kombinacije različnih vrst naročil, kot jih definirajo Pravila borze, niso možne.
(3) Za tečaje naročil za svežnje ne veljajo omejitve iz 151. člena Pravil borze.
(4) Obvezne sestavine naročila za svežnje so naslednje:
– vrsta naročila (nakup ali prodaja),
– oznaka vrednostnega papirja,
– tečaj naročila,
– količina vrednostnih papirjev,
– način oziroma datum poravnave,
– oznaka člana borze,
– oznaka borznega posrednika,
– vrsta računa,
– številka računa.
(5) Neobvezna sestavina je referenca naročila. Naročilo brez vnosa pogoja o času izvršitve je dnevno naročilo.
(6) Sistem zavrne vsa naročila, ki ne vsebujejo vseh obveznih sestavin, oziroma katerega vrednost bi bila nižja od predpisane vrednosti za sveženj.
(7) Možni roki poravnave za naročila za svežnje se določijo z Navodili.
(8) Sistem BTS dodeli vsakemu naročilu za sveženj ob vnosu naročila v BTS časovno oznako, ki je enaka času vnosa naročila. Ob vsaki spremembi naročila BTS naročilu dodeli novo časovno oznako, ki je enaka času spremembe naročila.
Sklepanje poslov s svežnji izven trgovalnega intervala
10. člen
(1) V primeru, da je tečaj naročila v globini trga za svežnje izven trgovalnega intervala, se pred dokončno potrditvijo posla s strani drugega naročila izvede faza izboljševanja ponudb, v kateri je mogoče izboljšati tečaj izpostavljenega naročila, ostale sestavine posla pa ostanejo enake sestavinam izbranega naročila.
(2) V primeru, ko bi bil tečaj posla nad zgornjo mejo trgovalnega intervala, je izpostavljeno naročilo nakupno naročilo, v primeru, ko bi bil tečaj posla pod spodnjo mejo trgovalnega intervala, pa je izpostavljeno naročilo prodajno naročilo. Tečaj posla s svežnjem se lahko v primeru izpostavljenega nakupnega naročila izboljšuje največ do spodnje meje trgovalnega intervala, v primeru izpostavljenega prodajnega naročila pa največ do zgornje meje trgovalnega intervala.
(3) Vsak borzni član lahko v fazi izboljševanja ponudb daje zavezujoče ponudbe, ki pomenijo izboljšanje tečaja posla za izpostavljeno naročilo najmanj za minimalno spremembo tečaja, ki se predpiše z Navodili.
(4) S ponudbo, ki v določenem trenutku sestavlja posel s svežnjem, ki se nahaja v fazi izboljševanja ponudb, ni dovoljeno upravljati.
(5) Po končani fazi izboljševanja ponudb se dokončno sklene posel po najboljšem ponujenem tečaju brez dodatnega potrjevanja. V primeru, da se po končani fazi izboljševanja ponudb tečaj posla ne spremeni, je posel sklenjen po tečaju izbranega naročila.
(6) Obdobje minimalne faze izboljševanja ponudb se s prvim vnosom ponudbe znotraj vnaprej določenega obdobja pred iztekom te faze podaljša z intervalom podaljšana, predpisanim z Navodili. Vsak prvi vnos ponudbe znotraj intervala podaljšanja faze izboljševanja ponudb povzroči ponovno podaljšanje te faze z novim intervalom, pri čemer pa celotno obdobje izboljševanja ponudb ne more biti daljše od maksimalne faze izboljševanja ponudb. Maksimalna faza izboljševanja ponudb se zaključi tako, da se dokončna sklenitev posla potrdi v naključno izbranem trenutku v vnaprej določenem razdobju pred iztekom te faze.
(7) Obdobje faze izboljševanja ponudb se zaključi takoj v primeru, da tečaj posla pade znotraj oziroma na mejo trgovalnega intervala.
(8) Z Navodili se predpiše obdobje minimalne in maksimalne faze izboljševanja ponudb, obdobje podaljšanja te faze, razdobje dokončne potrditve posla ter druge trgovalne parametre izboljševanja ponudb izven trgovalnega intervala.
(9) V primeru zaustavitve trgovanja z vrednostnim papirjem v času poteka faze izboljševanja ponudb se potek te faze avtomatično prekine, pri čemer se izpostavljeno naročilo in ponudba, ki v tistem trenutku sestavljata posel s svežnjem, odstranita iz sistema tako, da do sklenitve posla s svežnjem ne pride.
2.2. SKLEPANJE APLIKACIJSKIH POSLOV S SVEŽNJI
Sklepanje aplikacijskih poslov s svežnji
11. člen
(1) Aplikacijski posel s svežnjem se preko BTS izvede s posebnim enkratnim vnosom, kjer borzni član vnese naročili za nakup in prodajo svežnja določenega vrednostnega papirja z enako količino, po enakem tečaju in enakimi pogoji poravnave.
(2) V naročilih iz predhodnega odstavka lahko na nakupni in prodajni strani nastopata bodisi dve različni stranki istega borznega člana bodisi borzni član in njegova stranka.
(3) Sistem BTS tako vneseni naročili avtomatsko sklene v posel s svežnjem, če so vnesene vse bistvene sestavine naročil in je tečaj naročil znotraj oziroma na meji trgovalnega intervala. V nasprotnem primeru se vnos naročil zavrne.
(4) Aplikacijski posel s svežnjem mora vsebovati naslednje bistvene sestavine:
– oznako vrednostnega papirja,
– oznako člana borze na nakupni in prodajni strani,
– oznako borznega posrednika na nakupni in prodajni strani,
– količino vrednostnih papirjev,
– tečaj posla s svežnjem,
– vrsto računa na nakupni in prodajni strani,
– številko računa na nakupni in prodajni strani,
– način in datum poravnave.
(5) Posel s svežnjem se šteje za sklenjenega, ko borzni član vnese aplikacijski posel s svežnjem v sistem BTS s podatki, kot jih določa četrti odstavek tega člena. Za datum in čas sklenitve posla se šteje datum ter čas vnosa aplikacijskega posla s svežnjem v BTS.
(6) Borzni član izvede sklenitev aplikacijskega posla s svežnjem nemudoma po tem, ko presodi, da takšna izvedba svežnja v danem trenutku predstavlja najboljšo izvedbo naročila stranke, pri čemer upošteva tečaj in hitrost izvedbe naročila, rok in stroške poravnave ter druge za posamezno stranko pomembne sestavine naročila.
(7) Z Navodili se določi možen čas vnosa ter ostale parametre sklepanja aplikacijskih poslov s svežnji.
3. TRGOVALNI PARAMETRI
Tečaj posla s svežnjem
12. člen
(1) Korak kotacije za svežnje se določi z Navodili.
(2) Za tečaj posla s svežnjem ne veljajo omejitve iz 151. člena Pravil borze.
(3) Tečaji poslov s svežnji se ne upoštevajo pri izračunu uradnih enotnih in enotnih tečajev, ki jih izračunava Ljubljanska borza v skladu s Pravili. Za trgovanje s svežnji Ljubljanska borza ne izračunava uradnih enotnih in enotnih tečajev.
Količina pri sklepanju posla s svežnjem
13. člen
En (1) lot predstavlja količinsko enoto za trgovanje s svežnji in je enak eni (1) delnici, eni (1) obveznici ali eni (1) enoti drugega vrednostnega papirja.
Vrste računov
14. člen
Trgovanje preko sistema za trgovanje s svežnji omogoča uporabo vseh vrst računov, kot jih opredeljujejo Pravila borze, razen skupnih računov, kot jih definira 147. člen Pravil.
Razdrtje sklenjenih poslov s svežnji
15. člen
Za razdrtje oziroma spremembe sklenjenega posla s svežnjem veljajo določbe Pravil borze, ki veljajo za druge borzne posle, pri čemer se časovni roki predpišejo z Navodili.
Trajanje trgovanja s svežnji
16. člen
Trajanje upravljanja naročil in sklepanja poslov s svežnji vrednostnih papirjev preko sistema za trgovanje s svežnji, kot jih določa 2. poglavje tega Pravilnika, poteka vsaj toliko časa, kot je čas trgovanja in čas upravljanja z naročili v sistemu BTS. Podrobneje se trajanje trgovanja preko sistema za trgovanje s svežnji predpiše z Navodili.
Prekinitve in zaustavitve trgovanja
17. člen
(1) Trgovanje preko sistema za trgovanje s svežnji s posameznim vrednostnim papirjem se zaustavi ali prekine v primeru, če se zaustavi ali prekine trgovanje s tem vrednostnim papirjem preko BTS v skladu z določbami Pravil borze. Če se za posamezni vrednostni papir zaustavi trgovanje za cel dan, velja zaustavitev trgovanja za cel dan tudi za trgovanje s svežnji v skladu s tem Pravilnikom.
(2) Borza o zaustavitvi ali prekinitvi trgovanja s posameznim vrednostnim papirjem obvešča v skladu s Pravili borze.
Izpolnitev sklenjenih poslov s svežnji
18. člen
(1) Posli s svežnji, sklenjeni v skladu s tem Pravilnikom, se lahko izpolnijo na naslednja načina:
1. v roku dveh (2) delovnih dni po sklenitvi posla (T+2), v skladu z veljavnimi Pravili poslovanja KDD in Navodili KDD za poravnavo borznih poslov;
2. posamično po načelu sočasne poravnave, in sicer na način, kot ga predpisujejo veljavna Pravila poslovanja KDD in Navodila KDD za sočasno izpolnitev zunaj borznih poslov.
(2) Podrobneje se enolični pogoji poravnave in oznake le-teh predpišejo z Navodili.
Spremljanje izpolnitve sklenjenih poslov s svežnji
19. člen
(1) Borzni član je dolžan na dan izpolnitve posla podatke o poslu, izpolnjenem na način iz druge točke 18. člena tega Pravilnika, posredovati borzi. Dolžnost borznega člana glede obveščanja borze o izpolnitvi posla se šteje, da je izpolnjena, tudi v primeru, če KDD posreduje podatke o izpolnjenih poslih v skladu z 20. členom tega Pravilnika borzi. Podrobnejši način posredovanja podatkov o izpolnitvi posla se določi z Navodili.
(2) Borzni član mora na način, ki se predpiše z Navodili, borzi prijaviti:
– morebitno spremembo datuma izpolnitve posla s svežnjem, in sicer najkasneje na dan predvidene prvotne izpolnitve;
– morebitno neizpolnitev posla s svežnjem, in sicer najkasneje naslednji dan po odstopu, pri čemer mora k prijavi priložiti soglasje k odstopu s strani drugega borznega člana, udeleženega v poslu.
(3) V primeru, da pride do neizpolnitve posla, borzni član pa ne pridobi soglasja s strani drugega borznega člana, udeleženega v poslu, borza izvede postopek nadzora v skladu z 22. členom tega Pravilnika.
(4) Posli s svežnji, poravnani na način iz druge točke 18. člena tega Pravilnika, se pri poravnavi ne vključijo niti v sistem izravnave sklenjenih poslov niti v sistem obvladovanja tveganj in oblikovanja jamstvenega sklada KDD.
Dostopni podatki o naročilih in poslih
20. člen
(1) Za posamezno naročilo so v sistemu BTS za vse borzne člane dostopni naslednji podatki:
– vrsta ponudbe (nakup ali prodaja),
– oznaka vrednostnega papirja,
– količina vrednostnih papirjev za nakup ali prodajo,
– nakupni oziroma prodajni tečaj,
– datum poravnave.
(2) Z Navodili se lahko naročilu omeji dostop do naslednjih podatkov:
– kode borznega člana pri posameznih naročilih;
– kode borznega člana pri posameznem poslu;
– predvidenega časa sklenitve posla v fazi izboljševanja ponudb izven trgovalnega intervala.
(3) Za zaupne podatke, za katere mora borza dostop omejiti, se štejejo naslednji podatki:
– številka računa pri posameznih naročilih in poslih;
– vrsta računa naročila;
– referenca pri posameznem naročilu;
– koda borznega posrednika pri posameznih naročilih in poslih;
– časovna oznaka naročila;
– čas vnosa naročila.
Objavljanje podatkov o poslih s svežnji
21. člen
Zbirne podatke o sklenjenih poslih s svežnji borza vsak trgovalni dan objavlja v tečajnici svežnjev. Obseg podatkov in način njihove objave se predpišeta z Navodili.
4. DRUGE DOLOČBE
Nadzor nad trgovanjem s svežnji
22. člen
(1) Borza spremlja in izvaja nadzor nad trgovanjem s svežnji vrednostnih papirjev z namenom odkrivanja kršitev določb tega Pravilnika in določb Pravil borze, ki predpisujejo nedovoljena ravnanja pri trgovanju na organiziranem trgu, ter v primeru odkritih nepravilnosti ukrepa v skladu s smiselno uporabo določb Pravil borze.
(2) Borza spremlja izpolnjevanje poslov na podlagi posredovanih podatkov o izpolnjenih poslih s strani borznih članov oziroma KDD.
(3) KDD zagotavlja borzi podatke, ki vključujejo naslednje podatke iz sistema centralnega registra vrednostnih papirjev:
– oznako vrednostnega papirja, s katerim je bil sklenjen posel;
– količino vrednostnega papirja, s katerim je bil sklenjen posel;
– stranko posla – prodajalca (s številko računa in z oznako prodajalčevega registrskega člana);
– stranko posla – kupca (s številko računa in z oznako kupčevega registrskega člana);
– znesek kupnine iz naloga za sočasno poravnavo;
– referenčno številko naloga za sočasno izpolnitev, določeno v skladu z Navodili KDD;
– datum izpolnitve;
– čas vnosa naloga za sočasno izpolnitev s strani prodajalčevega registrskega člana;
– čas potrditve naloga za sočasno izpolnitev s strani kupčevega registrskega člana;
– čas prenosa vrednostnih papirjev v dobro računa kupca.
(4) V primeru zagotavljanja podatkov o izpolnitvi poslov s strani KDD se šteje, da vsak borzni član, ki sklene in izpolni posel s svežnjem v skladu z določbami tega Pravilika in Navodili KDD, nepreklicno soglaša, da KDD zagotavlja borzi podatke iz tretjega odstavka tega člena.
(5) Borznega člana, pri katerem borza ugotovi neizpolnjevanje poslov s svežnji, pri katerih borzni član ne pridobi soglasja s strani drugega borznega člana, udeleženega v poslu, lahko borza izključi iz sistema za trgovanje s svežnji oziroma iz borznega poslovanja za določen čas ali trajno. Pri tem borza izvede postopek pred upravo v skladu s 7. poglavjem Pravil.
Začetek veljavnosti Pravilnika
23. člen
(1) Ta Pravilnik sprejema uprava borze, Agencija pa izda soglasje.
(2) Ta Pravilnik in njihove spremembe se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnih straneh borze, veljati pa začnejo osmi (8) dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
(3) Ta Pravilnik se začne uporabljati z dnem, ki ga s sklepom določi uprava.
Ljubljana, dne 22. februarja 2007
Uprava Ljubljanske borze, d.d.
dr. Marko Simoneti l.r.
predsednik uprave
 
Andrej Šketa l.r.
član uprave

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti