Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2007 z dne 18. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2007 z dne 18. 4. 2007

Kazalo

1901. Program priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Dolgo polje III-vekton, stran 5049.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je župan Mestne občine Celje sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Dolgo polje III-vekton
1. člen
S tem programom priprave se podrobneje določajo programska izhodišča, vsebina strokovnih podlag, način pridobitve in financiranja strokovnih rešitev in geodetskih podlag za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Dolgo polje III-vekton za zemljišče znotraj območja obstoječe individualne gradnje ob Cesti v Lokrovec, subjekti, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev IPA, ter roki za posamezne faze priprave IPA.
2. člen
ocena stanja in razlogi za pripravo
Ureditveno območje, ki je predmet obravnave, predstavlja skrajni jugozahodni del območja zazidalnega načrta Dolgo polje III ter je v ZN obravnavano kot območje izgrajenih individualnih stanovanjskih objektov ob cesti v Lokrovec, znotraj katerega so tudi nepozidana zemljišča, na katerih gradnja novih objektov po veljavnem IPA ni mogoča.
Lastnik nepozidanega zemljišča želi kot zapolnitev med izgrajenimi individualnimi stanovanjskimi objekti graditi stanovanjski objekt skladno s Posebnimi strokovnimi podlagami za območje Dolgo polje III in Sončni park in Celjski prostorski plan, zato podaja pobudo za spremembo veljavnega izvedbenega prostorskega akta.
3. člen
predmet, programska izhodišča in namen
Predmet sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Dolgo polje III-vekton je prostorska ureditev, ki bo ob upoštevanju predvidene komunalne in cestnoprometne ureditve ter veljavnih normativov podala urbanistične in arhitektonske pogoje za gradnjo stanovanjskega objekta kot niza treh objektov na nezazidanem zemljišču s parc. št. 600/1 k.o. Ostrožno. Stopnja izkoriščenosti zemljišč za gradnjo (gradbenih parcel) ne sme presegati faktorjev izkoriščenosti, kot so predpisani v PR Slovenije: F(i) =1,2 in F(z)= 0,4.
Z novo prostorsko ureditvijo je potrebno zagotoviti kontinuiteto urbane izgradnje obeh sosesk: soseske Sončni park in Dolgo polje III.
Ker nameravana prostorska ureditev ne spreminja osnovne namenske rabe prostora in ne ogroža naravnih vrednot ter se nanaša na prostorsko umestitev stanovanjskih objektov znotraj izgrajenega območja kot zapolnitev, za katero ni potrebna presoja vplivov na okolje ter tudi sicer bistveno ne vpliva na rabo sosednjih zemljišč ali objektov, se postopek sprejemanja Sprememb in dopolnitev ZN Dolgo polje III vodi v skladu z določbami 34. člena ZUreP-1 po skrajšanem postopku.
4. člen
ureditveno območje
Predmet sprememb in dopolnitev ZN je zemljišče s parc. št. 600/1 k.o. Ostrožno, ki v veljavnem zazidalnem načrtu Dolgo polje III predstavlja stavbno nezazidano zemljišče znotraj območja izgrajenih individualnih stanovanjskih objektov ob Cesti v Lokrovec, ki se po veljavnem IPA ohranjajo.
5. člen
nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci
Pripravljavec sprememb in dopolnitev prostorskega akta je Mestna občina Celje – Oddelek za okolje in prostor ter komunalo, Sektor za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve na pobudo firme VEKTON, Družba za investicijska vlaganja d.o.o., Galicija 4, 3310 Žalec, lastnika zemljišča s parc. št. 600/1 k.o. Ostrožno.
 
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic za izdelavo sprememb in dopolnitev ZN so:
– Mestna občina Celje – Oddelek za okolje in prostor ter komunalo
Sektor za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve
Referat za promet in varovanje okolja
– Vodovod – kanalizacija, JP d.o.o. (Lava 2 a, Celje)
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje (Lava 1, Celje)
– Elektro Celje, javno podjetje za distribucijo električni energije d.d. (Vrunčeva 2A, Celje)
– Energetika Celje, JP d.o.o. (Smrekarjeva 1, Celje)
– Javne naprave, JP d.o.o. (Teharska 49, Celje)
– RS – Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje – Območna pisarna Celje
– Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo – Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, Ljubljana
V postopku izdelave IPA morajo nosilci urejanja v skladu s 34. členom ZUreP-1 podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 15 dni (skrajšan postopek).
Organi in organizacije (nosilci urejanja) podajo mnenja na usklajeni predlog sprememb in dopolnitev PUP (osnutek IPA, ki je že usklajen s stališčem Mestnega sveta do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve) v roku 15 dni. Če v predpisanem roku ne podajo smernic in mnenj, se šteje, da jih nimajo, oziroma, da se strinjajo s predlogom.
Kolikor se v postopku priprave IPA ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
6. člen
seznam strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je potrebno upoštevati:
– prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorske sestavine srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01),
– posebne strokovne podlage za območji Dolgo polje III in Sončni park-proj. št. 075/02 RC-IUP-Inštitut za urejanje prostora d.o.o. Celje,
– zazidalni načrt Dolgo polje III s spremembami in dopolnitvami (proj. št. 3/78 RC Planiranje in proj. št. ZN 77/05 AR PROJEKT d.o.o. Sevnica; Uradni list SRS, št. 26/82, 43/85 in Uradni list RS, št. 54/2002, 49/04, 12/05 in 14/06),
– zazidalni načrt Sončni park-proj. št. 075/02 IUP d.o.o. Celje.
7. člen
način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavano zemljišče skladno z določbami 158. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) – v nadaljevanju: ZUreP-1 izdela načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca na podlagi določb 130. člena Zakona o graditvi objektov (ZGO-1, Uradni list RS, št. 110/02) in ga izbere pobudnik oziroma investitor. Investitor zagotovi tudi idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so odvisni od načrtovane prostorske ureditve in morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Spremembe in dopolnitve ZN se pripravi z vsebino in obliko v skladu s 73. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 – v nadaljevanju: ZUreP-1) ter Pravilnikom o podrobnejši vsebini, obliki in načinu priprave lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04) na podlagah, kot jih predpisuje zakonodaja. Elaborat mora biti izdelan v digitalni obliki in predan pripravljavcu na podlagi določb 26. člena ZUreP-1 v treh (3) izvodih v standardni obliki in na disketi ali CD-ROM-u v datoteki, ki je kompatibilna s programi AutoCad, SDMS, Arcview.
8. člen
navedba in način pridobitve geodetskih podlag
Za območje predvidene prostorske ureditve je pobudnik dolžan pridobiti geodetske podlage izdelane v skladu z veljavno zakonodajo.
Geodetski načrt za izdelavo sprememb in dopolnitev ZN mora biti v digitalni obliki in izdelan v skladu z 9. členom Pravilnika o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
9. člen
faze in roki za pripravo sprememb in dopolnitev UZ
Postopek priprave in sprejema sprememb in dopolnitev ZN bo potekal po naslednjem terminskem planu:
Rokovno je priprava predloga IPA vezana na pogodbene obveznosti izbranega načrtovalca z investitorjem. Postopek priprave in sprejema sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta bo potekal po naslednjem terminskem planu:
– Župan Mestne občine Celje s podpisom potrdi program priprave. Objava Programa priprave v Uradnem listu RS. (Medtem izbrani načrtovalec pripravi grafične podloge za pridobitev smernic).
– Nosilci planiranja na državni in lokalni ravni podajo v skladu s 34. členom ZUreP-1 smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 15 dni.
– Ob predpostavki, da so aktivnosti nosilcev planiranja opravljene v podanih rokih, pripravljavec skupaj z izbranim načrtovalcem pripravi predlog lokacijskega načrta za namen javne razgrnitve.
– Župan sprejme sklep o javni razgrnitvi, ki se ga objavi v Uradnem listu RS.
– Izvede se javna razgrnitev predloga načrtovane prostorske ureditve z javno obravnavo na Mestni četrti Dečkovo naselje in v prostorih Mestne občine Celje, ki traja 15 dni.
– Župan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja nosilca izdelave lokacijskega načrta in občinske strokovne službe, ki predhodno obravnava pripombe in predloge.
– Mestni svet sprejme na predlog župana stališče do pripomb in predlogov podanih v javni razgrnitvi in javni obravnavi.
– Pripravljavec in načrtovalec pripravita usklajeni predlog prostorskega akta. Istočasno pripravljavec pozove nosilce planiranja na državni in lokalni ravni, da dajo mnenja k usklajenemu predlogu prostorskega akta; rok je 15 dni.
– Župan Mestne občine Celje posreduje, po predhodni obravnavi na Odboru za okolje in prostor ter komunalne zadeve, usklajeni predlog lokacijskega načrta Mestnemu svetu s predlogom, da ga obravnava ter sprejme v I. obravnavi.
– Mestni svet obravnava in sprejme na predlog župana Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu Dolgo polje III – II. obravnava.
– Objava odloka v Uradnem listu RS.
10. člen
Spremembe in dopolnitve ZN se v vsebinskem smislu pripravijo tako, da bodo sestavine tekstualnega in grafičnega dela usklajene z zakonodajo, ključni so:
Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03)
Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06)
Zakon o varstvu voda (Uradni list RS, št. 67/02)
Pravilnik o podrobnejši vsebini, obliki in načinu priprave lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
11. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem)
Finančna sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev IPA zagotovi pobudnik.
12. člen
Program priprave sprememb in dopolnitev prostorske dokumentacije začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 3505-006/2007-4200 MGM
Celje, dne 2. aprila 2007
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti