Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2007 z dne 17. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2007 z dne 17. 4. 2007

Kazalo

1881. Pravilnik o sofinanciranju programov na področju socialnih in humanitarnih dejavnosti v Občini Slovenske Konjice, stran 5003.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – ZLS, UPB1) ter 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 5. redni seji dne 29. 3. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju programov na področju socialnih in humanitarnih dejavnosti v Občini Slovenske Konjice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa dodeljevanje finančnih sredstev za izvajanje neprofitne in prostovoljne dejavnosti izvajalcev na področju socialnih in humanitarnih dejavnosti, ki ne sodijo v zakonsko obvezo, predstavljajo in zagotavljajo pa specifične in socialne potrebe občanom, društvom interesnih in stanovskih dejavnosti občanov, njihovih združenj in zvez (v nadaljevanju: izvajalcev), ki delujejo na območju Občine Slovenske Konjice, imajo v Občini Slovenske Konjice sedež ali so njihovi člani občani Občine Slovenske Konjice.
V pravilniku so opredeljeni:
– pogoji, ki jih morajo izpolnjevati predlagatelji in izvajalci programov za sofinanciranje socialnih in humanitarnih dejavnosti,
– postopki, ki jih opravlja občinska uprava, ter dokumentacija, ki se uporablja v postopku, ki ga ureja ta pravilnik,
– kriteriji in merila za vrednotenje programov organizacij in društev na področju socialnih in humanitarnih dejavnosti.
2. člen
Predmet tega pravilnika je dodelitev finančnih sredstev, ki jih na osnovi sprejetih programskih nalog izvajalcem zagotavlja Občina Slovenske Konjice iz sredstev proračuna.
Sredstva, ki se razdelijo na podlagi tega pravilnika, niso namenjena za sofinanciranje investicij v prostore društev.
II. POGOJI ZA IZBOR IZVAJALCEV PROGRAMOV
3. člen
Občinska uprava in izvajalci se pri pripravljanju, sprejemanju in izvajanju odločitev o izbiri projektov in programov, ki jih iz občinskega proračuna sofinancira Občina Slovenske Konjice, ravnajo po pogojih in merilih, ki so sestavni del tega pravilnika.
4. člen
Neprofitni izvajalci na področju invalidskih in humanitarnih dejavnosti so:
– javni socialno-varstveni zavodi,
– dobrodelne organizacije kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih z namenom, da bi reševale socialne stiske in težave občanov Občine Slovenske Konjice, ustanovijo posamezniki v skladu z zakonom,
– organizacije za samopomoč, kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih v skladu z zakonom ustanovijo posamezniki z namenom, da bi v njih skupno reševali socialne potrebe svojih občanov,
– invalidske organizacije, kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih ustanovijo invalidi ali drugi posamezniki v skladu z zakonom, da v njih izvajajo posebne socialne programe in storitve, utemeljene na značilnostih invalidnosti po posameznih funkcionalnih okvarah, ki ogrožajo socialni položaj invalidov – občanov Občine Slovenske Konjice,
– druga društva, zavodi, zasebne ustanove in zasebniki, ki izvajajo programe na področju sociale, varstva otrok in mladine, starejših občanov ter druge humanitarne in neprofitne programe.
5. člen
Izvajalci programov morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da imajo sedež v Občini Slovenske Konjice in izvajajo dejavnost na območju občine oziroma ne glede na sedež, če je program dela zastavljen tako, da aktivno vključuje občane Občine Slovenske Konjice,
– imajo urejeno evidenco o članstvu,
– da so registrirani za izvajanje invalidsko-humanitarnih dejavnosti in delujejo najmanj eno leto,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničitev načrtovanih aktivnosti,
– da vsako leto občinski upravi redno dostavljajo poročila o realizaciji programov in plan aktivnosti za prihodnje leto.
III. POSTOPEK ZA IZBOR PROGRAMOV
6. člen
Pred objavo javnega razpisa župan s sklepom imenuje 3-člansko komisijo izmed zaposlenih v občinski upravi. Člani komisije ne smejo biti predsedniki ali poslovodni organi prijaviteljev, ki kandidirajo za sredstva na razpisu.
Mandat komisije je vezan na mandat župana. Župan lahko člana komisije razreši pred iztekom mandata in imenuje novega člana. Predsednik sklicuje in vodi seje komisije.
7. člen
Postopek oblikovanja in dodeljevanja finančnih sredstev izvajalcem poteka po naslednjem zaporedju:
– priprava in objava javnega razpisa za zbiranje vlog izvajalcev,
– zbiranje vlog,
– ocenjevanje prispelih vlog,
– obravnava vlog,
– obveščanje izvajalcev o odločitvi,
– sklepanje pogodb,
– spremljanje pogodb in namenskega koriščenja sredstev iz proračuna.
Razpisni rok se časovno prilagodi postopku priprave in sprejema občinskega proračuna. V primeru, da se proračun ne sprejme do maja tekočega leta, se razpiše višina sredstev iz preteklega leta.
8. člen
Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– navedbo naročnika (naslov in drugi podatki),
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci, njihovi programi ali projekti,
– okvirno vrednost sredstev za predmet javnega razpisa,
– določitve obdobja za porabo sredstev,
– razpisni rok,
– način dostave vlog,
– navedbo oseb občinske uprave pooblaščene za dajanje informacij,
– informacijo o obrazcih za prijavo,
– rok, v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
Rok za oddajo ponudb ne sme biti krajši od enega meseca.
9. člen
Obrazce za prijavo na razpis pripravi občinska uprava in so v času razpisa na voljo v prostorih Občine Slovenske Konjice.
Izvajalci morajo dati ponudbo svojih projektov in programov na predpisanih obrazcih in jim predložiti dokazila oziroma priloge, ki jih zahtevajo obrazci.
10. člen
Pravico do sofinanciranja programov imajo izvajalci, ki so izbrani na podlagi vsakoletnega javnega razpisa, ki se objavi v lokalnem ali drugem uradnem glasilu.
Izvajalci, ki se javijo na razpis za dodelitev proračunskih sredstev, pošljejo svoje ponudbe v zaprti kuverti z oznako »Za sofinanciranje socialnih in humanitarnih društev – ne odpiraj« na naslov Občina Slovenske Konjice, Stari trg 29, 3210 Slovenske Konjice.
Po preteku roka za oddajo prijav bo občinska uprava obravnavala popolne in pravočasno prispele vloge.
Odpiranje prijav vodi komisija. O odpiranju se sestavi zapisnik, ki vsebuje navedbe:
– kdo je vložil vlogo,
– ali je prijava pravočasna,
– ali je prijava popolna.
11. člen
Prepozno prispele vloge se s sklepom občinske uprave zavržejo.
Občinska uprava v roku osem dni od odpiranja vlog, pisno pozove tiste predlagatelje vlog, katerih vloge niso bile popolne, da jih v roku petnajst dni dopolnijo.
12. člen
Občinska uprava pripravi predlog delitve razpoložljivih sredstev na podlagi pogojev in meril za vrednotenje programov organizacij in društev na področju socialnih in humanitarnih dejavnosti.
Z izvajalci programov se sklene letna pogodba o sofinanciranju izbranih programov. V pogodbi se opredelijo izbrani program, višina in namen sofinanciranja, kot sledi iz tega pravilnika.
O izvedbi sofinanciranih programov morajo izvajalci v pogodbenem roku predložiti poročilo.
13. člen
V petnajstih dneh po prejemu pogodbe morajo izvajalci podpisani izvod pogodbe vrniti občinski upravi. Če podpisana pogodba s strani izvajalca ni vrnjena v petnajstih dneh od izdaje pisnega poziva za podpis, se zadeva obravnava, kot da je izvajalec odstopil od zahteve po sofinanciranju predloga projekta oziroma programa.
Skupni obseg sofinanciranja programov in projektov izvajalcev je razviden v proračunu Občine Slovenske Konjice za tekoče leto.
14. člen
Izvajalci programov so dolžni izvajati programe v skladu s tem pravilnikom in le za namene, kot so jim bili opredeljeni v pogodbi.
Občina Slovenske Konjice lahko od izvajalcev programov zahteva vsa dokazila in podatke, ki so potrebni za ovrednotenje izvajanja dogovorjenih projektov in programov.
Kolikor Občina Slovenske Konjice ugotovi nenamensko porabo sredstev s strani izvajalca, se financiranje ali sofinanciranje takoj ustavi, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti v občinski proračun skupaj z zakonsko predpisanimi obrestmi.
Izvajalec, ki krši določila tega člena, ne more kandidirati na naslednjem javnem razpisu Občine Slovenske Konjice.
IV. KRITERIJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE PROGRAMOV ORGANIZACIJ IN DRUŠTEV NA PODROČJU SOCIALNO-HUMANITARNIH DEJAVNOSTI
15. člen
Zagotovljena sredstva se razdelijo v dveh skupinah:
– Skupina A (za izvajalce – organizacije in društva, ki imajo sedež v Občini Slovenske Konjice, se dodeli 70% sredstev iz občinskega proračuna)
– Skupina B (za izvajalce – organizacije in društva, ki izvajajo dejavnost na območju občine oziroma ne glede na sedež, če je program dela zastavljen tako, da aktivno vključuje občane Občine Slovenske Konjice se dodeli 30% sredstev iz občinskega proračuna.)
Kriteriji in merila so enaki za obe skupini.
16. člen
Kriteriji in merila za vrednotenje programov organizacij in društev na področju invalidskih in humanitarnih dejavnosti:
                                                               do
I. Dejavnost organizacije ali društva                     10 točk
– program se izvaja že daljše časovno obdobje
oziroma izvajalec predlaganega programa že več let
uspešno deluje na območju občine
II. Organizacija predavanj, izobraževanj za člane
in širše okolje                                           5 točk
III. Delovanje organizacije v javnem interesu             10 točk
IV. Strokovni izleti, ekskurzije                          5 točk
V. Organiziranje dobrodelnih prireditev v
Občini Slovenske Konjice                                  10 točk
VI. Izdaja glasila, biltena                               5 točk
VII. Število aktivnih članov, ki so občani
Občine Slovenske Konjice                                  10 točk
– do 50                                                   5 točk
– od 51 do 100                                            7 točk
– nad 100                                                 10 točk
VIII. Vsebina programa                                    45 točk
– jasnost postavljenih ciljev, ki so v skladu s
predmetom razpisa in izhajajo iz potreb
uporabnikov ter so v interesu Občine
Slovenske Konjice                                         10 točk
– program omogoča udeležencem lažje komuniciranje
z okoljem (samostojno vključevanje udeleženca v
vsakdanje življenje)                                      10 točk
– metode dela, strokovna ravnanja in druge
aktivnosti v programu zagotavljajo doseganje
zastavljenih ciljev                                       5 točk
– vzpodbujanje članov za aktivno preživljanje
prostega časa                                             10 točk
– sodelovanje oz. vključevanje prostovoljcev
v izvajanje programa                                      10 točk
Društvo lahko doseže skupno                               100 točk
------------------------------------------------------------------
17. člen
Vrednost posameznih programov je izražena v točkah.
Vrednost točke se določi za vsako proračunsko leto posebej ter za vsako skupino posebej, glede na skupno razpoložljiva sredstva proračuna in število točk.
18. člen
Spremembe in dopolnitve tega pravilnika se uveljavljajo po enakem postopku, kot velja za njegov sprejem.
19. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 3. 2007.
Št. 032-0003/2007-5
Mlače, dne 29. marca 2007
Župan
Občine Slovenske Konjice
Miran Gorinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti