Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2007 z dne 17. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2007 z dne 17. 4. 2007

Kazalo

1838. Uredba o emisiji snovi v zrak iz livarn sive litine, zlitin z železom in jekla, stran 4877.

Na podlagi tretjega odstavka 17. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD in 66/06 – odl. US) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o emisiji snovi v zrak iz livarn sive litine, zlitin z železom in jekla
1. člen
(namen)
(1) Ta uredba v skladu z Direktivo Sveta 84/360/EGS z dne 28. junija 1984 o boju proti onesnaževanju zraka iz industrijskih obratov (UL L št. 188 z dne 16. 7. 1984, str. 20), zadnjič spremenjeno z Direktivo Sveta z dne 23. decembra 1991 o standardiziranju in racionaliziranju poročil o izvajanju določenih direktiv, ki se nanašajo na okolje (UL L št. 377 z dne 31. 12. 1991, str. 48), določa za naprave za taljenje, pretaljevanje, zadrževanje na temperaturi in litje sive litine, zlitin z železom in jekla (v nadaljnjem besedilu: livarna sive litine, zlitin z železom in jekla):
– posebne mejne vrednosti za nekatere snovi v odpadnih plinih,
– ukrepe v zvezi z zmanjševanjem emisije snovi v zrak in
– prilagoditev obstoječih naprav za proizvodnjo sive litine, zlitin z železom in jekla tej uredbi.
(2) Za zadeve v zvezi z emisijo snovi v zrak iz livarn sive litine, zlitin z železom in jekla, ki niso urejena s to uredbo, se uporablja predpis, ki ureja emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja. Za zadeve v zvezi z obratovalnim monitoringom emisije snovi v zrak iz livarn sive litine, zlitin z železom in jekla se uporablja predpis, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja.
2. člen
(uporaba)
(1) Določbe te uredbe se uporabljajo za naslednje naprave v livarnah sive litine, zlitin z železom in jekla:
– kupolne peči, rotacijske peči, indukcijske lončne peči in indukcijske kanalne peči za taljenje, pretaljevanje, zadrževanje na temperaturi in litje sive litine,
– obločne peči za elektrotermično in metalotermično izdelavo zlitin z železom,
– obločne peči in konvertorje za izdelavo jekla,
– za vse pripadajoče naprave za pripravo surovin, jeder, form, obdelavo taline, litje in hlajenje ulitkov ter obdelavo izdelkov.
(2) Livarne sive litine, zlitin z železom in jekla se uvrščajo med naprave iz skupine livarn sive litine, zlitin z železom in jekla, ki je v Uredbi o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 31/07), označena s številko 3.7.
(3) Livarne sive litine, zlitin z železom in jekla so podrobneje opisane v Referenčnem dokumentu o najboljših razpoložljivih tehnikah kovačij in livarn 2005/C107/05 z dne 15. aprila 2005 za namene Direktive Sveta 96/61/ES o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja okolja (UL C št. 107 z dne 3. 5. 2007, str. 12), ki je dostopen preko spletne strani Agencije Republike Slovenije za okolje.
3. člen
(mejne vrednosti emisije snovi)
(1) Mejne vrednosti emisije snovi za livarne sive litine, zlitin z železom in jekla so določene v preglednici priloge 1, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Vrednosti emisije snovi se na izpustih livarn sive litine, zlitin z železom in jekla ugotavljajo za vsak posamičen izpust posebej.
(3) Razpršeno emisijo snovi iz livarne sive litine, zlitin z železom in jekla je treba pri vrednotenju emisije snovi oceniti in količine izpuščenih snovi prišteti emisiji snovi iz izpustov livarne sive litine, zlitin z železom in jekla.
(4) Izmerjene vrednosti emisije snovi v odpadnih plinih iz kupolnih peči se preračunajo na 3-odstotno vsebnost kisika v odpadnih plinih.
(5) Ne glede na določbe predpisa, ki ureja emisije snovi iz nepremičnih virov onesnaževanja, se v odpadnih plinih iz livarn sive litine, zlitin z železom in jekla ne ugotavljata masni pretok celotnih organskih snovi in koncentracija celotnih organskih snovi.
4. člen
(ukrepi za zmanjševanje emisije snovi)
(1) Upravljavec livarne sive litine, zlitin z železom in jekla mora pri načrtovanju in obratovanju naprav v livarni zaradi zmanjševanja emisije snovi zagotoviti, da se:
– talijo čiste odpadne kovine tako, da se preprečuje vnos rjastih in s peskom onesnaženih odpadnih kovin,
– izvajajo ukrepi dobre prakse taljenja in prevoza taline,
– pri skladiščenju vhodnih surovin preprečuje onesnaževanje tal, odpadne vode pa se zaradi čiščenja zajete odvajajo v kanalizacijo,
– naprave pri pripravi peska zaprejo, odpadni plini, ki nastanejo pri tem, pa se morajo zajemati in odvajati v čistilno napravo,
– naprave za litje in hlajenje ulitkov zaprejo, odpadni plini, ki nastanejo pri litju in hlajenju ulitkov, pa se morajo zajemati in odvajati v čistilno napravo, in
– naprave za odstranjevanje jeder, iztresanje in čiščenje odlitkov zaprejo, odpadni plini, ki pri tem nastanejo, pa se morajo zajemati in odvajati v čistilno napravo.
(2) Upravljavec livarne sive litine, zlitin z železom in jekla mora zagotoviti:
– pri obratovanju kupolne peči na koks nadzor nad onesnaženostjo odpadnih plinov, ki vsebujejo prah, zajem na kraju njihovega nastajanja in čiščenje v čistilni napravi odpadnih plinov;
– pri obratovanju konverterja, da se odpadni plini, ki vsebujejo prah, zajemajo na kraju njihovega nastajanja, to je na kraju pretakanja, pobiranja zgornje plasti taline in pen, razžveplanja, polnjenja in praznjenja konverterja, obdelave surovega jekla, in odvajajo v odpraševalno napravo pri čemer je treba filtrirani prah reciklirati;
– pri obratovanju obločne peči, da se odpadni plini, ki vsebujejo prah, zajemajo na kraju njihovega nastajanja, predvsem z odvzemanjem odpadnih plinov na četrti luknji, in tudi z izsesavanjem odpadnih plinov in njihovim zajemanjem pri polnjenju peči, taljenju in izlivanju taline, ter odvajajo v čistilno napravo odpadnih plinov, pri čemer je treba filtrirani prah reciklirati;
– pri obratovanju indukcijske peči, da se odpadni plini, ki vsebujejo prah, zajemajo na kraju njihovega nastajanja, to je predvsem z odvzemanjem odpadnih plinov na pokrovu peči in tudi z izsesavanjem odpadnih plinov in njihovim zajemanjem pri polnjenju peči, taljenju in izlivanju taline, ter odvajajo v čistilno napravo odpadnih plinov. Uporaba srednjefrekvenčnega električnega napajanja indukcijske peči je za nove naprave obvezna;
– pri obratovanju naprave za nodulizacijo sive litine, da se odpadni plini, ki vsebujejo prah, zajemajo na kraju njihovega nastajanja, ter odvajajo v čistilno napravo odpadnih plinov.
(3) Upravljavec livarne sive litine, zlitin z železom in jekla mora pri uporabi kemično vezanih peskov zagotoviti zajem odpadnih plinov, ki nastajajo pri pripravi jeder ali drugem ravnanju z njimi ali njihovem začasnem skladiščenju in uporabljati premaze jeder in modelov na alkoholni ali vodni osnovi.
(4) Upravljavec livarne sive litine, zlitin z železom in jekla mora za odstranjevanje prahu iz odpadnih plinov zagotoviti obratovanje čistilnih naprav za suho izločanje prahu (npr. separatorji, cikloni, elektrofiltri ali vrečasti filtri, ali čistilnih naprav za mokro izločanje prahu).
(5) Upravljavec livarne sive litine, zlitin z železom in jekla mora izvajati ukrepe za preprečevanje razpršenih emisij pri prevozu in skladiščenju surovin.
5. člen
(inšpekcijski nadzor)
Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravlja inšpekcija, pristojna za varstvo okolja.
6. člen
(prekrški)
(1) Z globo od 4.000 eurov do 40.000 eurov se za prekršek kaznuje upravljavec livarne sive litine, zlitin z železom in jekla, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, če ravna v nasprotju s 4. ali 7. členom te uredbe.
(2) Z globo od 1.200 eurov do 4.100 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba upravljavca livarne sive litine, zlitin z železom in jekla.
7. člen
(prilagoditev obstoječih naprav)
(1) Upravljavec obstoječe livarne sive litine, zlitin z železom in jekla mora prilagoditi obratovanje obstoječe livarne sive litine, zlitin z železom in jekla mejnim vrednostim emisije snovi iz 3. člena te uredbe najpozneje do 31. decembra 2010.
(2) Do prilagoditve obstoječe livarne sive litine, zlitin z železom in jekla tej uredbi se za mejne vrednosti emisije snovi za obstoječe livarne sive litine, zlitin z železom in jekla uporabljajo mejne vrednosti emisije snovi, ki so določene v preglednici priloge 2, ki je sestavni del te uredbe.
8. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Uredba o emisiji snovi v zrak iz naprav za izdelavo sive litine, ferozlitin in jekla (Uradni list RS, št. 73/94 in 41/04 – ZVO-1).
9. člen
(začetek veljavnosti)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00719-13/2007/5
Ljubljana, dne 5. aprila 2007
EVA 2007-2511-0076
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik
                           PRILOGA 1

Preglednica: Mejne vrednosti emisije snovi za livarne sive
litine, zlitin z železom in jekla.
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|  Vrsta emisije snovi |          Vrsta naprave          | Mejna vrednost |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|celotni prah          |kupolna peč z odsesavanjem plinov|                |
|                      |nad zakladalno odprtino          |                |
+----------------------+---------------------------------+                |
|                      |kupolna peč z odsesavanjem plinov|                |
|                      |pod zakladalno odprtino          |    20 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+                |
|                      |indukcijska peč                  |                |
+----------------------+---------------------------------+                |
|                      |obločna peč                      |                |
+----------------------+---------------------------------+                |
|                      |konverter                        |                |
+----------------------+---------------------------------+                |
|                      |druge talilne peči               |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |naprave za pripravo surovin,     |                |
|                      |jeder, form, hlajenje in obdelavo|    10 mg/m3    |
|                      |izdelkov (drobilniki, mlini,     |                |
|                      |sita, transportne naprave)       |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |priprava in regeneracija jeder iz|                |
|                      |kemično vezanih peskov           |    10 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |naprava za nodulizacijo          |                |
|                      |                                 |    10 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|PCDD/F                |kupolna peč, obločna peč,        |    0,1 ng/m3   |
|                      |indukcijska peč, rotacijska peč, |                |
|                      |konverter                        |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|vsota anorganskih     |                                 |                |
|delcev:               |                                 |                |
|I. nevarnostna skupina|                                 |   0,05 mg/m3   |
|II. nevarnostna       |                                 |                |
|skupina               |                                 |    0,5 mg/m3   |
|III. nevarnostna      |                                 |                |
|skupina               |                                 |     1 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|vsota rakotvornih     |                                 |                |
|snovi:                |                                 |                |
|II. nevarnostna       |                                 |    0,5 mg/m3   |
|skupina               |                                 |                |
+---------------------------------------------+----------+----------------+
|anorganske spojine v plinastem stanju:       |          |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|fluor in njegove      |                                 |     1 mg/m3    |
|spojine, izražene kot |                                 |                |
|HF                    |                                 |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|ogljikov monoksid     |obločna peč                      |    200 mg/m3   |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |kupolne peči na vroči zrak       |                |
|                      |                                 |    150 mg/m3   |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |rotacijska peč                   |    30 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|žveplovi oksidi,      |kupolne peči na vroč zrak        |    100 mg/m3   |
|izraženi kot SO2      |                                 |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |kupolne peči na mrzel zrak       |                |
|                      |                                 |    400 mg/m3   |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |rotacijska peč                   |    130 mg/m3   |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |regeneracija jeder iz kemično    |                |
|                      |vezanih peskov                   |    120 mg/m3   |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|dušikovi oksidi,      |kupolne peči na vroč zrak        |                |
|                      |                                 |    200 mg/m3   |
|izraženi kot NO2      |                                 |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |kupolne peči na mrzel zrak       |    70 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |kupolne peči brez uporabe koksa  |    400 mg/m3   |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |obločna peč                      |                |
|                      |                                 |    50 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |rotacijska peč                   |    250 mg/m3   |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|                      |regeneracija jeder iz kemično    |    150 mg/m3   |
|                      |vezanih peskov                   |                |
+------------------------------------------------+-------+----------------+
|organske spojine v plinastem stanju             |       |                |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|amini:                |priprava form in jeder           |                |
|masni pretok          |                                 |     25 g/h     |
|koncentracija         |                                 |     5 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
|benzen:               |priprava form in jeder           |                |
|masni pretok          |                                 |      5 g/h     |
|koncentracija         |                                 |                |
|                      |                                 |     5 mg/m3    |
+----------------------+---------------------------------+----------------+
                             PRILOGA 2

Preglednica: Mejne vrednosti emisije snovi za obstoječe livarne
sive litine, zlitin z železom in jekla.
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|   Vrsta emisije snovi   |        Vrsta naprave         |    Mejna     |
|                         |                              |   vrednost   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|celotni prah             |kupolna peč z odsesavanjem    |              |
|                         |plinov nad zakladalno odprtino|   20 mg/m3   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|                         |kupolna peč z odsesavanjem    |              |
|                         |plinov pod zakladalno odprtino|              |
|                         |                              |   50 mg/m3   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|                         |indukcijska peč               |   20 mg/m3   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|                         |obločna peč                   |   20 mg/m3   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|                         |konvertor                     |              |
|                         |                              |   50 mg/m3   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|                         |druge talilne peči            |   50 mg/m3   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|                         |naprave za finalizacijo       |              |
|                         |izdelkov (drobilniki, mlini,  |   50 mg/m3   |
|                         |sita, transportne naprave)    |              |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|vsota anorganskih        |                              |              |
|delcev:                  |                              |  0,2 mg/m3   |
|I. nevarnostna skupina   |                              |              |
|II. nevarnostna skupina  |                              |   1 mg/m3    |
|III. nevarnostna skupina |                              |   5 mg/m3    |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|vsota rakotvornih snovi: |                              |              |
|II. nevarnostna skupina  |                              |              |
|                         |                              |   1 mg/m3    |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|anorganske spojine v     |                              |              |
|plinastem stanju:        |                              |              |
|fluor in njegove         |                              |   5 mg/m3    |
|spojine, izražene kot HF |                              |              |
|žveplovi oksidi,         |                              |  500 mg/m3   |
|izraženi kot SO2         |                              |              |
|dušikovi oksidi,         |                              |              |
|izraženi kot NO2         |                              |  500 mg/m3   |
+-------------------------+------------------------------+--------------+
|ogljikov monoksid        |samo za kupolne peči na vroči |              |
|                         |zrak z rekuperatorjem na      | 1.000 mg/m3  |
|                         |lastno kurjavo                |              |
+-------------------------+------------------------------+--------------+  

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti