Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007

Kazalo

1747. Pravilnik o plačah in delih plač funkcionarjev Občine Škocjan, članov delovnih teles občinskega sveta in župana ter nadzornega odbora, stran 4560.

Na podlagi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-UPB6, Uradni list RS, št. 110/06), Odloka o plačah funkcionarjev (OdPF, Uradni list RS, št. 14/06), 100.b člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-UPB1, Uradni list RS, št. 100/05), ter 16. člena Statuta Občine Škocjan UPB (Uradni list RS, št. 101/06; je Občinski svet Občine Škocjan na 5. redni seji dne 27. marca 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in delih plač funkcionarjev Občine Škocjan, članov delovnih teles občinskega sveta in župana ter nadzornega odbora
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa višino in način določanja plač, delov plač, sejnin in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in župana, nadzornega odbora ter drugih organov v Občini Škocjan.
2. člen
(1) Občinski funkcionarji so: župan, podžupan in člani občinskega sveta.
(2) Najvišje vrednotena funkcija v občini je funkcija župana.
(3) Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
(4) Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko opravlja svojo funkcijo poklicno, če se v soglasju z županom tako odloči, odločitev pa potrdi občinski svet.
II. PRAVICE OBČINSKIH FUNKCIONARJEV
3. člen
(1) Za opravljanje občinskih funkcij ima občinski funkcionar, ki poklicno opravlja funkcijo, skladno z zakonom pravico do plače, osebnih prejemkov, nadomestila plače ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu v zvezi z delom. Če funkcijo opravlja nepoklicno ima pravico do dela plače oziroma nagrade v obliki sejnine.
(2) Članom delovnih teles občinskega sveta in župana ter nadzornega odbora pripada za njihovo delo sejnina v skladu s tem pravilnikom.
(3) Osnova za izračun sejnine je plača župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka na delovno dobo.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ, DELA PLAČ IN SEJNIN
4. člen
1. Višina in način določanja plače župana
(1) Z Odlokom o plačah funkcionarjev (OdPF) je za opravljanje funkcije župana v Občini Škocjan, ki glede na število prebivalcev (občine od 2001 do 5000 prebivalcev) sodi v VI. skupino občin, določen 49. plačni razred. Županu skladno z zakonom pripada tudi dodatek na delovno dobo.
(2) Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada del plače v višini 50% plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo poklicno.
5. člen
2. Višina oziroma način določanja plače oziroma dela plače podžupana
(1) Z Odlokom o plačah funkcionarjev (OdPF) je za opravljanje funkcije podžupana v Občini Škocjan, ki glede na število prebivalcev (občine od 2001 do 5000 prebivalcev) sodi v VI. skupino občin, določen razpon med 34. in 41. plačnim razredom.
(2) Plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet.
(3) Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada del plače v višini 50%, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo poklicno.
(4) Plača podžupana, ki opravlja funkcijo poklicno, ne sme presegati 80% plače župana. Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije, določeno največ v višini 40% plače župana.
(5) Podžupanu kot članu občinskega sveta ali kot članu delovnega telesa ne pripada sejnina, ki pripada ostalim članom občinskega sveta oziroma članom delovnih teles.
(6) Podžupanu, ki je v skladu s sklepom občinskega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravljal funkcijo župana, pripada plača, ki bi jo dobil župan.
6. člen
3. Višina in način določanja sejnine članu občinskega sveta
(1) Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma seji delovnega telesa občinskega sveta oziroma župana.
(2) Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta in župana, ki se izplača posameznemu članu, ne sme presegati 15% letne plače župana.
7. člen
(1) V okviru zneska iz prvega odstavka tega člena se na podlagi sklepa o potrditvi mandatov članu občinskega sveta določi sejnina, in sicer za:
- udeležbo na redni seji občinskega sveta 4% plače župana,
- udeležbo na izredni seji občinskega sveta 3% plače župana,
- predsedovanje seji odbora (delovnega telesa) 3,5% plače župana,
- udeležba na seji odbora (delovnega telesa), katerega član je, 2,5% plače župana.
(2) Za neudeležbo in za manj kot 2/3 časa prisotnosti na seji občinskega sveta, seji delovnih teles občinskega sveta, nadzornega odbora in delovnih teles, ki jih imenuje župan, se sejnine ne izplačujejo.
(3) Za korespondenčno sejo in nadaljevanje prekinjene seje, ki traja manj kot 3 ure, se sejnina ne izplačuje.
8. člen
4. Višina in način določanja sejnine nadzornemu odboru
(1) Predsedniku in članom nadzornega odbora občine se za opravljanje dela določi sejnina za predsedovanje oziroma za udeležbo na seji. Poleg tega so člani nadzornega odbora upravičeni do plačila za izvedbo posameznega nadzora, ki se zaključi z izdelavo končnega poročila, na podlagi letnega programa dela ali po sklepu nadzornega odbora.
(2) Sejnine se izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju v skladu z evidenco opravljenega dela (prisotnostjo na sejah), ki jo vodi občinska uprava, in sicer za:
- predsedovanje na seji nadzornega odbora 3,5% plače župana,
- udeležbo na seji nadzornega odbora 2,5% plače župana,
- udeležbo predsednika(ce) ali člana nadzornega odbora kot poročevalca na seji občinskega sveta 4% plače župana.
(3) Plačilo za izvedbo posameznega nadzora z izdelavo končnega poročila se določi glede na zahtevnost posameznega nadzora in sicer:
- zelo zahteven nadzor (ZZN) - 5% plače župana;
- zahteven nadzor (ZN) - 4% plače župana;
- manj zahteven nadzor (MZN) - 3% plače župana.
Za izvedbo plačila predsednik nadzornega odbora računovodstvu Občine Škocjan predloži poročilo o opravi nadzora, v katerem je med drugim določena zahtevnost posameznega nadzora. K poročilu priloži Sklep o razdelitvi področij za opravo posameznega nadzora ter izdelano končno poročilo.
9. člen
5. Višina in način določanja sejnin drugim organom
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi plačilo v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji na podlagi sklepa o imenovanju v skladu z evidenco o prisotnosti na sejah, ki jo vodi občinska uprava, v višini 2,5% plače župana.
10. člen
Članom občasnih komisij, odborov in projektnih svetov, ki jih imenuje občinski svet ali župan, se za opravljanje dela v komisiji, odboru ali projektnem svetu določi plačilo v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji na podlagi sklepa o imenovanju v skladu z evidenco o prisotnosti na sejah, ki jo vodi občinska uprava, v višini 2,5% plače župana.
11. člen
Odgovornemu uredniku in članom uredniškega odbora, se za opravljeno delo v zvezi z izdajanjem občinskega glasila določi plačilo v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji na podlagi sklepa o imenovanju v skladu z evidenco o prisotnosti na sejah, ki jo vodi občinska uprava, in sicer za:
- odgovornega urednika v višini 3,5% plače župana,
- člana uredniškega odbora v višini 2,5% plače župana.
IV. DRUGI PREJEMKI
12. člen
(1) Občinski funkcionarji in drugi navedeni v 1. členu tega pravilnika imajo pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo, pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, če zato predložijo ustrezna dokazila. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Škocjan. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi. Občinskemu funkcionarju ne pripada povračilo stroškov prevoza na sejo.
(2) Občinski funkcionar in drugi navedeni v 1. členu tega pravilnika imajo pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi, če jim službeno pot odobri župan.
(3) Občinski funkcionar in drugi navedeni v 1. členu tega pravilnika imajo pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti, če jim odobri župan. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
13. člen
(1) Povračilo stroškov iz 12. člena tega pravilnika lahko upravičenci uveljavljajo na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje.
(2) Nalog za službeno potovanje izda župan ali direktor občinske uprave. V kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
14. člen
(1) Plača župana in podžupana se izplačujejo mesečno praviloma najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu za pretekli mesec, ostala izplačila v obliki sejnin pa trimesečno.
(2) Prejemki, določeni v IV. poglavju tega pravilnika se praviloma izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
15. člen
Plače, deli plač in sejnine se usklajujejo skladno s spremembo zneska plačnega razreda, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo.
VI. NESORAZMERJA V OSNOVNIH PLAČAH
16. člen
(1) Funkcionarjem, ki jim pripada višja osnovna plača od prevedene osnovne plače, določene v skladu s predpisi, ki so se uporabljali do začetka uporabe ZSPJS, se nastalo razmerje odpravi na naslednji način:
- nesorazmerja v osnovnih plačah, ki so večja od štirih plačnih razredov, se odpravijo z začetkom uporabe zakona v višini nesorazmerja nad štirimi plačnimi razredi;
- preostala nesorazmerja v osnovnih plačah se odpravijo v obdobju od leta 2006 do leta 2009, pri čemer se pri obračunu plač za mesec december vsakega leta odpravi 25% nesorazmerja v osnovnih plačah.
(2) Plače funkcionarjev po ZSPJS se obračunavajo skladno z veljavno uredbo, ki ureja enotno metodologijo in obrazce za obračun ter izplačilo plač v javnem sektorju.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Plače, nagrade in povračila, ki pripadajo občinskim funkcionarjem in drugim, navedenim v 1. členu tega pravilnika, se izplačujejo od uveljavitve pravilnika dalje.
18. člen
Evidenco prisotnosti občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta, članov nadzornega odbora in drugih članov teles, ki jih imenuje župan, vodi zaposleni delavec na občinski upravi, ki jim nudi strokovno in administrativno pomoč in ga za to določi župan oziroma direktor občinske uprave.
19. člen
Določila tega pravilnika, ki določa način in višino plače, dela plače in sejnine, ne velja za člana ali vodjo kateregakoli telesa, navedenega v tem pravilniku, če je član ali vodja istočasno delavec občinske uprave.
20. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in plačilih za opravljanje funkcije občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 65/99).
21. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 007-0002/07
Škocjan, dne 27. marca 2007
Župan
Občine Škocjan
Anton Zupet l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti