Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007

Kazalo

1735. Pravilnik o zagotavljanju pogojev in sredstev za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov, stran 4537.

Na podlagi 27. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) je Mestni svet Mestne občine Ljubljana na 5. izredni seji dne 26. 3. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o zagotavljanju pogojev in sredstev za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in sredstva za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov, ki jih za njihovo delo zagotavlja Mestna občina Ljubljana (v nadaljevanju: MOL), ter njihove pravice in obveznosti.
2. člen
Svetniški klubi in samostojni svetniki prejemajo finančna sredstva za delo iz sredstev, ki so v proračunu MOL namenjena za njihovo delovanje.
MOL svetniškim klubom in samostojnim svetnikom za opravljanje njihovega dela zagotavlja tudi primerne prostore, druga osnovna sredstva in druge pogoje za delo.
3. člen
Svetniški klubi in samostojni svetniki so dolžni s sredstvi iz prejšnjega člena ravnati kot dober gospodar in jih uporabljati v skladu z določbami tega pravilnika.
4. člen
Mestni svet MOL (v nadaljevanju: mestni svet) določi višino finančnih sredstev za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov z odlokom o proračunu MOL za tekoče leto.
5. člen
Svetniškim klubom in samostojnim svetnikom pripada poraba proračunskih sredstev za tekoče proračunsko leto določena sorazmerno številu članov. Višino finančnih sredstev za posamezen svetniški klub in posameznega samostojnega svetnika ugotovi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
V primeru izstopa iz svetniškega kluba svetniku pripada sorazmerni del finančnih sredstev, ki jih je prejemal klub, iz katerega je izstopil.
6. člen
Finančna sredstva za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov se vodijo za vsak klub in za vsakega samostojnega svetnika posamezno po stroškovnih mestih. Izplačila iz proračuna se vršijo na podlagi argumentiranih zahtevkov in na podlagi verodostojne knjigovodske listine, upoštevajoč veljavno zakonodajo ter interne akte o finančnem poslovanju in izvrševanju proračuna MOL.
7. člen
Svetniški klubi in samostojni svetniki lahko porabijo finančna sredstva iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika le za svoje delovanje, in sicer za:
- nakup pisarniškega materiala,
- nakup in vzdrževanje računalnikov in programske opreme (osnovna računalniška oprema),
- nakup drugih osnovnih sredstev (pisarniška oprema, mobilni telefon, fiksni telefon, faks),
- nakup drobnega inventarja,
- plačilo poštnih stroškov in kurirskih storitev,
- plačilo telefonskih stroškov in internetne povezave,
- plačilo stroškov fotokopiranja,
- plačilo časopisov, revij, knjig in strokovne literature,
- plačilo za kliping s področja dela MOL,
- plačilo dodatne strokovne pomoči in svetovanja (študentsko delo, podjemna pogodba ali avtorska pogodba),
- stroške seminarjev, konferenc in simpozijev, neposredno povezanih z delom mestnega sveta oziroma mestnih svetnikov,
- reprezentančne stroške (protokolarne pogostitve), neposredno povezane z delom mestnega sveta oziroma mestnih svetnikov,
- plačilo drugih operativnih odhodkov in
- plačilo drugih posebnih materialov in storitev.
8. člen
Iz finančnih sredstev iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika MOL za delovanje svetniških klubov in samostojnih svetnikov zagotavlja uporabo mobilnega telefona ter povrnitev stroškov za njegovo uporabo v višini, ki jo s sklepom določi župan.
V stroške iz prejšnjega odstavka tega člena je vključena naročnina, davek na dodano vrednost in morebitni popusti ter drugi morebitni stroški, povezani z uporabo mobilnega telefona.
Za vse zneske, ki presegajo s sklepom iz prvega odstavka tega člena določeno višino stroškov, ki jih plačuje MOL, se uporabnikom izstavi račun, ki mora biti plačan v osmih dneh po prejemu računa. V nasprotnem primeru MOL zahteva začasno izključitev številke iz omrežja. Kolikor uporabnik računa ne poravna tudi po tem času, se razliko med zneskom, ki presega s sklepom iz prvega odstavka tega člena določeno višino stroškov in zneskom računa, obračuna pri obračunu plačila za opravljanje funkcije funkcionarja v naslednjem koledarskem mesecu.
9. člen
Pri pripravi odloka o proračunu MOL za posamezno leto oddelek Mestne uprave MOL, pristojen za finance, pripravi predlog plana porabe sredstev za posamezne svetniške klube in samostojne svetnike glede na dodeljeno kvoto, ki se procentualno razdeli po posameznih podkontih sprejetega proračuna MOL na proračunskih postavkah, namenjenih delovanju svetniških klubov in samostojnih svetnikov.
Svetniški klubi in samostojni svetniki v enem tednu po prejemu predloga razdelitve kvote le-tega potrdijo oziroma predlagajo drugačno razporeditev proračunskih sredstev po podkontih v okviru navedenih proračunskih postavk.
Po sprejetju odloka o proračunu MOL se dodeljene kvote za posamezne svetniške klube oziroma samostojne svetnike lahko skladno z odlokom o proračunu MOL prerazporedijo na druge podkonte.
10. člen
Odredbe za uporabo finančnih sredstev v skladu s tem pravilnikom izdaja na predlog vodij svetniških klubov in samostojnih svetnikov župan MOL, ki za izdajanje odredb za uporabo finančnih sredstev lahko pooblasti drugo osebo, zaposleno v mestni upravi.
11. člen
Oddelek Mestne uprave MOL, pristojen za finance, je dolžan vodji svetniškega kluba ali samostojnemu svetniku na njegovo pisno zahtevo omogočiti vpogled v finančno dokumentacijo o porabi sredstev svetniškega kluba oziroma samostojnega svetnika.
12. člen
Sredstva iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s tem pravilnikom in proračunom. Če svetniški klub ali samostojni svetnik finančnih sredstev, ki jih prejema iz proračuna MOL, ne uporabi za namene, določene s tem pravilnikom, se mu pravica porabe za tekoče leto zmanjša za višino nepravilno porabljenega zneska oziroma mora sredstva povrniti v proračun MOL.
Nadzor nad porabo sredstev vršita oddelek Mestne uprave MOL, pristojen za finance, in notranja revizija MOL.
13. člen
MOL vsakemu svetniškemu klubu in najmanj trem samostojnim svetnikom iz sredstev mestne uprave zagotovi enega javnega uslužbenca za strokovno delo (v nadaljevanju: strokovni sodelavec) in enega javnega uslužbenca za administrativno-tehnično delo (v nadaljevanju: administrativni sodelavec).
Svetniškemu klubu z več kot dvema svetnikoma MOL poleg strokovnega sodelavca iz prvega odstavka tega člena zagotovi po enega strokovnega sodelavca za vsakih nadaljnjih deset svetnikov.
14. člen
MOL zagotavlja iz sredstev mestne uprave svetniškim klubom in samostojnim svetnikom računalniško opremo s pripadajočo programsko opremo, po izbiri s področja delovanja MU in MS MOL, kot sledi:
- tajništvu svetniškega kluba in tajništvu najmanj treh samostojnih svetnikov en računalnik za administrativnega sodelavca in en računalnik za strokovnega sodelavca;
- vsakemu svetniškemu klubu, na vsake štiri svetnike svetniškega kluba, en računalnik;
- vsakemu samostojnemu svetniku en računalnik.
15. člen
MOL svetniškim klubom in samostojnim svetnikom, najkasneje v 15 dneh po konstituiranju mestnega sveta, s sklepom župana dodeli prostore v uporabo, skupaj s souporabo skupnih prostorov.
Obratovalne in vzdrževalne stroške prostorov svetniških klubov in samostojnih svetnikov pokriva MOL.
16. člen
Prostori morajo biti glede na število svetnikov ustrezno opremljeni s pisarniškim pohištvom, ki ga zagotovi MOL, skladno s prostorskimi možnostmi, ki jih ima mestna uprava na voljo.
17. člen
Vsa osnovna sredstva, ki jih svetniški klubi in samostojni svetniki uporabljajo v času trajanja mandata mestnega sveta za svoje delo, so last MOL.
Pisarniške prostore in sredstva za delo zapisniško prevzamejo vodje svetniških klubov in samostojni svetniki. Zapisnik o prevzemu je treba posredovati direktorju mestne uprave in oddelku Mestne uprave MOL, pristojnemu za finance. O vseh spremembah v teh prostorih in pri sredstvih za delo je vodja svetniškega kluba in samostojni svetnik dolžan predhodno pisno obvestiti direktorja mestne uprave in oddelek Mestne uprave MOL, pristojen za finance.
Po prenehanju mandata mestnega sveta so prevzemniki prostorov in sredstev za delo dolžni te vrniti in o tem pisno obvestiti direktorja mestne uprave in oddelek Mestne uprave MOL, pristojen za finance.
18. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehata veljati Pravilnik o sredstvih za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov (Uradni list RS, št. 51/97 in 7/99) in Sklep o zagotavljanju pogojev in sredstev za delo svetniških klubov št. 1574/VP-99 z dne 30. 6. 1999.
19. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-76/2006-8
Ljubljana, dne 26. marca 2007
Župan
Mestne občine Ljubljana
Zoran Janković l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti