Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2007 z dne 3. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2007 z dne 3. 4. 2007

Kazalo

1548. Pravilnik o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem, stran 4143.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 - uradno prečiščeno besedilo) in 7. in 16. člena Statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99, 61/01 in 65/03) je Občinski svet Občine Ravne na Koroškem na 6. redni seji dne 21. 3. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem
1. člen
(splošna določba)
S tem pravilnikom se določijo upravičenci, višina pomoči, pogoji za pridobitev in postopek za uveljavitev pravice do enkratne denarne pomoči v Občini Ravne na Koroškem.
2. člen
(upravičenci do denarne pomoči)
Upravičenci do enkratne denarne pomoči so občani Občine Ravne na Koroškem, s stalnim prebivališčem v občini, ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti (na podlagi Zakona o socialnem varstvu), ki pa ne zadoščajo za rešitev stiske.
3. člen
(cenzus za pridobitev denarne pomoči)
Do enkratne denarne pomoči so upravičeni posamezniki ali družine, katerih dohodek na družinskega člana ne presega za več kot 50% cenzusa za denarno socialno pomoč, določeno z Zakonom o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 - uradno prečiščeno besedilo), z upoštevanjem materialnih oziroma socialnih razmer upravičenca. Za družinske člane po tem pravilniku se štejejo osebe, določene v Zakonu o socialnem varstvu.
Ugotovitveni dohodek zajema dohodke, ki so kot dohodki prav tako opredeljeni v Zakonu o socialnem varstvu.
4. člen
(dodelitev in način izplačila denarne pomoči)
Občinska enkratna denarna pomoč se za posamezen primer, določen s tem pravilnikom, lahko dodeli enkrat letno in se praviloma izplača v enkratnem znesku.
5. člen
(višina denarne pomoči)
Enkratna denarna pomoč se lahko odobri do višine denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu na osebo ali družino, povišano do 50%.
6. člen
(postopek za dodelitev denarne pomoči)
Postopek za dodelitev enkratne denarne pomoči se začne na podlagi javnega razpisa, ki ga občina vsako leto objavi po sprejetju proračuna.
Upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik se prijavi na javni razpis s predpisano vlogo in z ustreznimi prilogami.
7. člen
(vložitev vloge)
Vloga se vloži na sedežu Občine Ravne na Koroškem, Gačnikova pot 5, Ravne na Koroškem, kar je podrobno urejeno v javnem razpisu. Vloga se poda na predpisanem obrazcu, z opisom razmer in s priloženimi dokazili, določenimi v javnem razpisu.
8. člen
(komisija za vodenje postopka)
Postopek enkratnih denarnih pomoči vodi komisija, ki jo imenuje župan. Komisijo sestavljajo: predsednik Odbora za zdravstvo in socialno varstvo, kot predsednik, predstavnik Centra za socialno delo in predstavnik strokovne službe Občine Ravne na Koroškem. Pred odločitvijo poda Center za socialno delo, na podlagi prevere podatkov in dokazil iz vloge, ustrezno mnenje o dodelitvi denarne pomoči.
9. člen
(odločba in postopek pritožbe)
O upravičenosti in višini pomoči se odloči z odločbo, v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku.
10. člen
(izjeme pri odločanju o višini denarne pomoči)
Izjemoma se lahko v posameznem primeru pri odločanju o upravičenosti do enkratne denarne pomoči oziroma o višini doplačila upoštevajo tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni položaj upravičenca ali zavezanca za plačilo in se enkratna denarna pomoč:
1. ne dodeli oziroma se določi nižji znesek od predpisanega, če se ugotovi, da je dejanski socialni položaj upravičenca ali družine bistveno boljši, kot izhaja iz izkazanega dohodka (materialnega stanja), oziroma da je izkazano stanje v vlogi drugačno od dejanskega;
2. dodeli oziroma se določi višji znesek od predpisanega, če se ugotovi, da kljub preseganju cenzusa, določenega v 3. členu tega odloka, družina oziroma starejša oseba živi v težkih socialnih razmerah.
11. člen
(način izplačila denarne pomoči)
Enkratna denarna pomoč se praviloma izplača v denarju na račun upravičenca oziroma njegovega zakonitega zastopnika. V upravičenih primerih se lahko denarna pomoč izplača v funkcionalni obliki plačila računa ali z naročilnico.
12. člen
(zagotavljanje sredstev za denarne pomoči)
Sredstva za enkratne denarne pomoči zagotavlja Občina Ravne na Koroškem v proračunu.
13. člen
(prenehanje veljavnosti starega pravilnika)
S tem pravilnikom preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 6/02).
14. člen
(začetek veljave pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-1-0003/2007-502
Ravne na Koroškem, dne 21. marca 2007
Župan
Občine Ravne na Koroškem
mag. Tomaž Rožen l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti