Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2007 z dne 16. 3. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2007 z dne 16. 3. 2007

Kazalo

1140. Pravilnik o merilih in pogojih za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, na območju Občine Krško, stran 2822.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo in 21/06 – odločba US RS), 12. člena Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 4/06, ZGos-UPB1), 4. in 17. člena Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06), ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo, 5/03 in 57/06) je Občinski svet Občine Krško na 4. seji dne 5. 3. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih in pogojih za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, na območju Občine Krško
1. člen
Ta pravilnik določa merila in pogoje za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljevanju kmetij), na območju občine Krško.
Gostinski obrat oziroma kmetija obratuje v podaljšanem obratovalnem času, če obratuje izven rednega obratovalnega časa, določenega s 3. in 4. členom Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06).
2. člen
Gostinski obrati, ki so v stavbah s stanovanji ali v objektih na stanovanjskih območjih, lahko na podlagi podane zahteve obratujejo v podaljšanem obratovalnem času, in sicer:
– restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije med 5. in 6. uro zjutraj ter ob petkih in sobotah najdlje do 1. ure naslednjega dne, vse ostale dni pa do 24. ure,
– slaščičarne, okrepčevalnice, bari in vinotoči med 5. in 6. uro zjutraj ter ob petkih in sobotah najdlje do 1. ure naslednjega dne, vse ostale dni pa do 24. ure,
– gostinski obrati, ki opravljajo tudi storitve nočnih klubov in diskotek, oziroma obrati, ki nudijo mehansko ali živo glasbo za ples oziroma družabni program ter imajo prostor za ples, proti hrupu zaščiten prostor tako, da glasba ne moti bližnje okolice, prostor za nastopajoče in garderobni prostor za nastopajoče, med 5. in 6. uro zjutraj ter ob petkih in sobotah najdlje do 3. ure naslednjega dne, vse ostale dni pa do 1. ure naslednjega dne.
Gostinski obrati, ki obratujejo izven stanovanjskega območja, lahko na podlagi podane zahteve obratujejo v podaljšanem obratovalnem času, in sicer:
– restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije med 5. in 6. uro zjutraj in najdlje do 2. ure naslednjega dne,
– slaščičarne, okrepčevalnice, bari in vinotoči med 5. in 6. uro zjutraj ter ob petkih in sobotah najdlje do 1. ure naslednjega dne, vse ostale dni pa do 24. ure,
– gostinski obrati, ki opravljajo tudi storitve nočnih klubov in diskotek, oziroma obrati, ki nudijo mehansko ali živo glasbo za ples oziroma družabni program ter imajo prostor za ples, proti hrupu zaščiten prostor tako, da glasba ne moti bližnje okolice, prostor za nastopajoče in garderobni prostor za nastopajoče, med 5. in 6. uro zjutraj ter ob petkih in sobotah najdlje do 4. ure naslednjega dne, vse ostale dni pa do 2. ure naslednjega dne.
Stanovanjska območja so tista območja, ki so v prostorskem planu Občine Krško opredeljena kot območja stavbnih zemljišč in stavbna zemljišča stanovanjskih objektov.
3. člen
Obratovalni čas, določen v prejšnjem členu, se lahko na podlagi podane zahteve podaljša za mesece junij, julij, avgust in september še za eno uro.
4. člen
Soglasje za podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata ali kmetije izda Občinska uprava Občine Krško praviloma za obdobje enega koledarskega leta.
5. člen
Gostinski obrati ali kmetije, ki svojo dejavnost opravljajo na stanovanjskih območjih zunaj zaprtih prostorov (gostinski vrtovi, hotelske terase in podobno), lahko obratujejo najdlje do 22. ure, v petek in soboto pa najdlje do 24. ure.
Gostinskim obratom, ki obratujejo znotraj objektov bencinskih servisov, se lahko odobri podaljšanje obratovalnega časa v okviru obratovalnega časa prodajalne bencinskega servisa.
6. člen
Ne glede na določbe 2. člena tega pravilnika se lahko obratovalni čas podaljša izjemoma do 4. ure naslednjega dne ob raznih prireditvah (veselice, lokalni prazniki, plesi, proslave društev in podobno), če gostinec ali kmet, ki prireditev organizira, Upravni enoti Krško ali Policijski postaji Krško priglasi prireditev ter pridobi vsa potrebna soglasja.
Ne glede na že izdano soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času sme gostinski obrat oziroma kmetija obratovati v dodatnem podaljšanem obratovalnem času ob raznih prireditvah zaprtega tipa (proslave, srečanja, praznovanje rojstnih dni in podobno). Gostinec je dolžan poskrbeti, da v tem času v gostinski obrat ali kmetijo nimajo vstopa zunanji obiskovalci.
Gostinec ali kmet mora Občinsko upravo Občine Krško zaprositi za podaljšanje obratovalnega časa, ki je določen v prvi in drugi točki tega člena, najkasneje pet dni pred prireditvijo za vsako prireditev posebej.
7. člen
V primeru, da občinska uprava na podlagi pisnih ugotovitev s strani nadzora ali večkratno ponavljajočih se in utemeljenih pisnih pritožb stanovalcev v bližnjih stanovanjskih objektih ugotovi, da je prišlo do kršitve javnega reda in miru in/ali kršitve obratovalnega časa, lahko soglasje o podaljšanem obratovalnem času prekliče za določen čas oziroma se mu soglasje ne izda. Prav tako lahko prekliče izdano soglasje za prireditev oziroma se jim ga za določen čas ne izdaja. Gostinec lahko ponovno zaprosi za podaljšani obratovalni čas, če pridobi soglasje sostanovalcev oziroma če v roku treh mesecev, ko je obratoval v rednem obratovalnem času, ni prišlo do prijav kršitev s strani nadzora oziroma sostanovalcev.
Na podlagi prvega odstavka tega člena Občinska uprava Občine Krško po uradni dolžnosti z odločbo prepove obratovanje v podaljšanem obratovalnem času ter istočasno določi nov obratovalni čas gostinskega obrata ali kmetije.
8. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o merilih in pogojih za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Krško (Uradni list RS, št. 101/99 in 22/00).
Gostinec mora obratovalni čas gostinskega obrata, ki v času uveljavitve tega pravilnika obratuje v daljšem podaljšanem obratovalnem času, uskladiti v šestih mesecih od njegove uveljavitve.
9. člen
Uresničevanje določb tega pravilnika nadzorujejo pristojni tržni inšpekcijski organ in policisti.
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/2007-O402
Krško, dne 5. marca 2007
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti