Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2007 z dne 16. 3. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2007 z dne 16. 3. 2007

Kazalo

1124. Odlok o občinskih priznanjih Občine Borovnica, stran 2808.

Na podlagi 6. in 16. člena Statuta Občine Borovnica (Uradni list RS, št. 42/99, 17/00, in Naš časopis, december 2001) je Občinski svet Občine Borovnica na 4. redni seji dne 1. 3. 2007 sprejel
O D L O K
o občinskih priznanjih Občine Borovnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja vrsto občinskih priznanj, postopek podelitve ter obliko občinskih priznanj ter način praznovanja občinskega praznika.
2. člen
Občina Borovnica s podeljevanjem priznanj podpira in spodbuja posameznike, podjetja, društva in druge organizacije k aktivnemu in uspešnemu delu na različnih področjih ustvarjalnosti in s tem posredno k promociji in razvoju občine.
Vsi nazivi, zapisani v moški spolni obliki, se uporabljajo v obeh spolih.
II. VRSTE PRIZNANJ
3. člen
Občina Borovnica podeljuje naslednja priznanja:
priznanja občine
1. naziv častni občan Občine Borovnica ima pomen priznanja za življenjsko delo posameznika,
2. zlata plaketa Občine Borovnica ima pomen zahvale in priznanja za dolgoletno uspešno delo na različnih področjih,
3. priznanje Občine Borovnica ima pomen priznanja za izredne dosežke v zadnjem letu dni,
priznanja župana/županje
4. priznanje župana Občine Borovnica ima pomen osebnega priznanja za dosežke na kulturno-prosvetnem, gospodarskem, zdravstvenem in drugih področjih ustvarjalnosti v obdobju zadnjega leta,
5. pohvala župana Občine Borovnica ima pomen osebnega priznanja za dosežke na različnih področjih ustvarjalnosti.
Vsa priznanja vsebujejo odločbo o priznanju velikosti formata A4 (v posebni ali priložnostni mapi), z utemeljitvijo sklepa, s katerim je priznanje podeljeno.
4. člen
Kandidate za priznanja občine lahko predlagajo občani posamezniki ali pa tudi skupine občanov. Kandidate za priznanja župana lahko izbere župan po lastni presoji.
O podelitvi priznanj občine odloča občinski svet, na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Priznanja občine se podeljujejo ob občinskem prazniku. Priznanja župana se podeljuje priložnostno.
Vsa priznanja se vpisujejo v posebno evidenco-register (»rdeči register«), ki vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno številko vpisa,
– vrsta priznanja,
– podatke o predlagatelju,
– podatke o prejemniku,
– podatke o sklepu občinskega sveta,
– kratek povzetek sklepa o podelitvi priznanja,
– kraj in datum vročitve priznanja.
Evidenca se vodi po vrstah priznanj. Ločeno se vodi evidenca priznanj občine in priznanj župana.
5. člen
Naziv častni občan Občine Borovnica
Najvišje častno priznanje Občine Borovnica je naziv častni občan Občine Borovnica. Naziv je priznanje posamezniku za njegovo življenjsko delo. Podeljuje se ga za tiste trajne dosežke na znanstvenem, ekonomskem, kulturnem, razvojnem, vzgojno-izobraževalnem, športnem, naravovarstvenem, humanitarnem ali še na katerem drugem področju dela posamezniku, ki je s svojim delovanjem tako prispeval k razvoju, ugledu in uveljavitvi Občine Borovnica, da ima to trajni pomen.
Naziv častni občan Občine Borovnica se lahko podeli največ enkrat vsaka štiri leta.
Priznanje se podeljuje kot umetniško izdelano listino v velikosti formata A3, na kateri je besedilo sklepa, s katerim je priznanje podeljeno. Krasi pa jo grb občine, ter štampiljka, oziroma pečat občine. Listina je primerno uokvirjena.
6. člen
Zlata plaketa Občine Borovnica
Drugo najvišje občinsko priznanje je zlata plaketa občine Borovnica. To priznanje se podeljuje tistim posameznikom, organizacijam in skupinam, ki so dosegli izjemne uspehe in dosežke na svojih področjih delovanja v daljšem časovnem obdobju na vseh področjih ustvarjalnosti in dela.
Priznanje zlata plaketa Občine Borovnica se lahko podeli največ po dva primera na leto.
Zlata plaketa je pozlačena barvna kovinska plošča z natisnjenim besedilom ter z občinskim grbom na njeni sredini. Nje velikost je 10 x 10 cm, preda se jo položeno v posebni šatulji ustrezne velikosti modre barve (pantone 293), spremlja jo odločba o priznanju (v posebni ali priložnostni mapi).
7. člen
Priznanje Občine Borovnica
Priznanje Občine Borovnica je tretje najvišje občinsko priznanje. Ta listina se podeljuje tistim posameznikom, organizacijam in skupinam, ki so dosegli izjemne uspehe in dosežke na svojih področjih delovanja v obdobju zadnjega leta na vseh področjih ustvarjalnosti in dela.
Priznanje naj ima značaj vzpodbude prejemnikom za takšno nadaljnje tvorno delo, ki ima poseben pomen za razvoj in napredek Občine Borovnica.
Priznanje Občine Borovnica se lahko podeli največ v dveh primerih na leto.
Priznanje se podeljuje kot umetniško listino velikosti formata A4, ki jo krasi občinski grb s štampiljko ali pa pečatom. Listina je namenu primerno uokvirjena.
8. člen
Priznanje župana Občine Borovnica
Ima pomen osebnega priznanja in pohvale po prvem človeku v občini. Podeljuje jo župan po svoji presoji posameznikom, pretežno za enkratne dosežke na različnih področjih delovanja. Priznanja se podeljuje priložnostno, lahko pa tudi na občinskem prazniku.
Priznanje obsega pozlačeno priponko z občinskim grbom, podobno priponkam občinskih svetnikov, le z drugačno osnovo in drugačnim napisom. Izroča se ga v za to primerni šatulji, spremlja ga listina z zapisom o priznanju-pohvali župana.
Priznanje se lahko podeljuje vsako leto, vendar v največ dveh primerih.
9. člen
Pohvala župana Občine Borovnica
Ima pomen osebnega priznanja in pohvale po prvem človeku v občini. Podeljuje jo župan po svoji presoji posameznikom za dosežke na različnih področjih ustvarjalnosti. Priznanja se podeljujejo priložnostno.
Priznanje se podeljuje v obliki listine velikosti formata A4, ki jo krasi občinski grb s štampiljko ali pečatom. Listina se izroča v posebni priložnostni mapi. Kot dodatek k temu priznanju se lahko izroči še knjižno darilo s posvetilom župana prejemniku.
III. POSTOPEK PODELJEVANJA
10. člen
Priznanja občine se podeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v občinskem glasilu in na spletni strani občine. Razpis se objavi najkasneje dva meseca pred občinskim praznikom. Z razpisom se objavi:
– kriterije za podelitev priznanj,
– podatke, ki jih morajo vsebovati predlogi,
– rok za predložitev predloga.
11. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem priznanj opravlja občinska uprava.
Sredstva za priznanja po tem odloku se zagotovijo v občinskem proračunu.
12. člen
Kandidate za priznanja občine lahko predlagajo fizične ali pravne osebe. Predlagatelj in kandidat za priznanje ne more biti ista oseba. Predlogi morajo biti pisni in utemeljeni.
13. člen
Komisije izmed prispelih predlogov za priznanje občine pripravi predlog za podelitev občinskih priznanj. Komisija se lahko odloči, da občinskemu svetu v posameznem letu predlaga, da se ne podeli nobenega priznanja. O podelitvi priznanj odloči občinski svet s sklepom. Sklep mora biti obrazložen.
14. člen
Priznanja izroči župan ali od njega pooblaščeni član občinskega sveta na prireditvi ob praznovanju občinskega praznika.
15. člen
Župan podeljuje priznanja župana priložnostno, brez javnega razpisa, na podlagi pisnega sklepa župana. Sklep mora biti obrazložen.
Župan enkrat letno pisno obvesti občinski svet o podeljenih priznanjih župana v preteklem letu, praviloma na isti seji, na kateri občinski svet odloča o priznanjih občine.
16. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS. Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o priznanjih Občine Borovnica (št. 066/3-3/5-17/96 z dne 12. 9. 1996, objavljen v občinskem glasilu Naš časopis).
Št. 094-0001/2007-5
Borovnica, dne 1. marca 2007
Župan
Občine Borovnica
Andrej Ocepek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti