Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/2007 z dne 23. 2. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/2007 z dne 23. 2. 2007

Kazalo

777. Pravilnik o plačah in plačilih občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov v Občini Štore, stran 1987.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Štore (Uradni list RS, št. 66/99, 112/00, 5/03 in 1/07) ter v skladu s 100.b členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) je Občinski svet Občine Štore na 3. redni seji dne 14. 2. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in plačilih občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov v Občini Štore
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo plače in plačila občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Štore.
2. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe Zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I, 4/93) in določbe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 110/06, Odloka o plačah funkcionarjev (Uradni list RS, št. 14/06), kolikor Zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, do dela plače, če funkcijo opravljajo nepoklicno, in do plačila, če funkcijo opravljajo na podlagi ugotovitvenega sklepa o potrditvi mandata ali sklepa o imenovanju. Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora pripadajo nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno z določbami zakonov iz prvega odstavka tega člena.
3. člen
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko poklicno opravlja funkcijo, če se v soglasju z županom tako odloči, odločitev pa potrdi občinski svet.
4. člen
Skladno z Odlokom o plačah funkcionarjev se funkcija župana Občine Štore razvrsti v 49. plačni razred. Prevedba nominalnega zneska osnovne plače funkcionarja se izvede tako, da se koeficient za določitev plače funkcionarja poveča ta funkcijski dodatek za opravljanje funkcije, oba veljavna na dan 1. 3. 2006, tako povečan koeficient pa se pomnoži z veljavno osnovo za določitev plače funkcionarja. Prevedeni nominalni znesek osnovne plače župana, na dan 1. 3. 2006, znaša 36. plačilni razred.
Pri izplačevanju plače župana se upošteva 10. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju – ZSPJS –E (Uradni list RS, št. 14/06), ki govori, da funkcionarjem, ki pripada višja osnovna plača od prevedene osnovne plače, določene v skladu s predpisi, ko so se uporabljale do uporabe Odloka o plačah funkcionarjev, se nastalo nesorazmerje odpravi na naslednji način:
– nesorazmerja v osnovnih plačah, ki so večja od štirih plačnih razredov, se odpravijo z začetkom uporabe odloka v višini nesorazmerja nad štirimi plačilnimi razredi,
– preostala nesorazmerja v osnovnih plačah se odpravijo v obdobju od leta 2006 do leta 2009, pri čemer se pri obračunu plač za mesec december vsakega leta odpravi 25% nesorazmerja v osnovnih plačah.
Navedeno pomeni, da se županu plača za opravljanje funkcije s 1. 1. 2007 izplačuje po vrednosti 46. plačilnega razreda, z 31. 12. 2007 po vrednosti 47. plačilnega razreda, z 31. 12. 2008 po vrednosti 48. plačilnega razreda, od 31. 12. 2009 dalje pa po dejanski vrednosti plačilnega razreda skladno z odlokom – po vrednosti 49. plačilnega razreda.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka na delovno dobo.
5. člen
Z zakonom določeni najvišji dovoljeni obseg sredstev, v okviru katerega se lahko oblikuje del plače za nepoklicno opravljanje funkcije člana občinskega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerih se izplačujejo plače članom občinskega sveta ter nagrade članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta in članom nadzornega odbora ter drugih organov Občine Štore.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA DELA PLAČE IN PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE
6. člen
Skladno z Odlokom o plačah funkcionarjev se funkcija podžupana Občine Štore razvrsti v 34. plačni razred. Prevedba nominalnega zneska osnovne plače funkcionarja se izvede tako, da se koeficient za določitev plače funkcionarja poveča ta funkcijski dodatek za opravljanje funkcije, oba veljavna na dan 1. 3. 2006, tako povečan koeficient pa se pomnoži z veljavno osnovo za določitev plače funkcionarja. Prevedeni nominalni znesek osnovne plače podžupana, na dan 1. 3. 2006, znaša 30. plačilni razred.
Pri izplačevanju plače podžupana se upošteva 10. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju – ZSPJS-E (Uradni list RS, št. 14/06), ki govori, da funkcionarjem, ki pripada višja osnovna plača od prevedene osnovne plače, določene v skladu s predpisi, ko so se uporabljale do uporabe Odloka o plačah funkcionarjev, se nastalo nesorazmerje odpravi na naslednji način:
– nesorazmerja v osnovnih plačah, ki so večja od štirih plačnih razredov, se odpravijo z začetkom uporabe odloka v višini nesorazmerja nad štirimi plačilnimi razredi
– preostala nesorazmerja v osnovnih plačah se odpravijo v obdobju od leta 2006 do leta 2009, pri čemer se pri obračunu plač za mesec december vsakega leta odpravi 25% nesorazmerja v osnovnih plačah.
Navedeno pomeni, da se podžupanu plača za opravljanje funkcije z 1. 1. 2007 izplačuje po vrednosti 31. plačilnega razreda, z 31. 12. 2007 po vrednosti 32. plačilnega razreda, z 31. 12. 2008 po vrednosti 33. plačilnega razreda, od 31. 12. 2009 dalje pa po dejanski vrednosti plačilnega razreda skladno z odlokom – po vrednosti 34. plačilnega razreda.
Podžupanu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka na delovno dobo.
Če je imenovanih več podžupanov, pripada vsakemu od njih glede na obsega dela sorazmerni del plače, ki bi sicer pripadala enemu podžupanu.
7. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta znaša največ 15% plače župana. V okviru tega zneska se članu občinskega sveta določi plačilo za opravljanje funkcije za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– udeležbo na seji občinskega sveta 80,00 EUR neto;
– predsedovanje seji delovnega telesa občinskega sveta 60,00 EUR neto;
– udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je 45,00 EUR neto.
V primeru prekinitve in nadaljevanja iste seje drugi dan so člani občinskega sveta upravičeni do plačila iz prvega odstavka tega člena za udeležbo na eni seji.
Izplačilo se opravi na podlagi evidence prisotnosti člana občinskega sveta na sejah, ki jih vodi občinska uprava.
8. člen
Vrednost plačnih razredov se usklajuje praviloma enkrat letno, višina uskladitve pa se dogovori s Kolektivno pogodbo za javni sektor.
V okviru ugotovljenega zneska plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plače oziroma dela plače posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta mesečno ali letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
9. člen
Odločbo o plači župana in odločbo o delu plače podžupana izda komisija za volitve, imenovanja in administrativne zadeve.
Plača funkcionarja je pravica, ki mu gre praviloma na podlagi sklenjenega delovnega razmerja, del plače podžupana, plačilo za opravljanje funkcije članu občinskega sveta in nagrada članu nadzornega odbora in volilne komisije pa na podlagi ugotovitvenega sklepa o potrditvi mandata oziroma sklepa o imenovanju.
Z odločbo o plači župana se izvršijo določbe zakona. Z odločbo o delu plače podžupana se izvršijo določbe tega pravilnika. Z nalogom za izplačilo na podlagi sklepa o potrditvi mandata ali sklepa o imenovanju se opredelijo osnove za ugotovitev mesečnega izplačila članu občinskega sveta, članu delovnega telesa občinskega sveta in članu drugih organov občine.
III. NAGRADE
11. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela določi nagrada v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji. Sejnina za posamezno sejo znaša 45,00 EUR neto.
12. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade v višini največ 15% plače župana. Nagrade ne smejo niti mesečno niti letno preseči najvišjega možnega zneska.
Nagrada se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– predsednik nadzornega odbora prejme 80,00 EUR neto za sejo;
– član nadzornega odbora pa 60 EUR neto za sejo.
Nagrade predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo na podlagi evidence opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
13. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Štore. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi. Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
14. člen
Pravice iz 13. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje. Nalog za službeno potovanje izda župan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2007 dalje.
Št. 109-0001/2007-1
Štore, dne 15. februarja 2007
Župan
Občine Štore
Miran Jurkošek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti