Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/2007 z dne 23. 2. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/2007 z dne 23. 2. 2007

Kazalo

751. Odlok o nagradah in priznanjih Občine Grosuplje, stran 1961.

Na podlagi 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) je Občinski svet Občine Grosuplje na svoji 4. seji dne 14. 2. 2007 sprejel
O D L O K
o nagradah in priznanjih Občine Grosuplje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa vrste nagrad in priznanj Občine Grosuplje, pogoje, postopek, način podeljevanja nagrad in priznanj ter vodenje evidence podeljenih nagrad in priznanj.
2. člen
Nagrade in priznanja Občine Grosuplje so:
a) nagrada Občine Grosuplje z zlatim znakom Občine Grosuplje,
b) priznanje Občine Grosuplje z:
– zlatim znakom,
– srebrnim znakom,
– bronastim znakom.
3. člen
Nagrade in priznanja Občine Grosuplje se podelijo najzaslužnejšim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom in drugim organizacijam za uspehe in dosežke, ki imajo trajen pomen za razvoj, ugled in promocijo občine na javnem gospodarskem, družbenem, znanstvenem, vzgojno-izobraževalnem, kulturnem in drugih področjih.
4. člen
O podelitvi nagrad in priznanj odloča Občinski svet Občine Grosuplje s sklepom na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Nagrade in priznanja podeli župan, enkrat letno, praviloma ob občinskem prazniku, 25. junija.
5. člen
Sredstva za nagrade in priznanja se zagotovijo v proračunu Občine Grosuplje.
6. člen
Pobudo za podelitev nagrad in priznanj lahko podajo občina, podjetja, zavodi, društva, krajevne skupnosti, druge organizacije in skupnosti, politične stranke, člani občinskega sveta ter občani Občine Grosuplje.
Pobuda mora biti pisna, oddana na ustreznem predpisanem obrazcu in mora vsebovati poleg natančnih podatkov o kandidatu, tudi podatke o predlagatelju ter ustrezne zahtevane utemeljitve.
Nepravočasnih in nepopolnih vlog, vlog, ki niso oddane na predpisanih obrazcih ter vlog, ki ne vsebujejo utemeljitve, da kandidat izpolnjuje pogoje za predlagano nagrado oziroma priznanje, komisija ne obravnava in o tem obvesti predlagatelja.
II. DOLOČBE O POSAMEZNIH NAGRADAH IN PRIZNANJIH
a) Nagrada Občine Grosuplje z zlatim znakom Občine Grosuplje
7. člen
Nagrada Občine Grosuplje z zlatim znakom je denarna nagrada in se lahko podeli posameznikom ali pravnim osebam za izjemne dosežke, delo, zasluge in trajne uspehe, ki imajo trajen pomen za razvoj, promocijo, uveljavljanje in ugled občine na javnem, gospodarskem, znanstvenem, kulturnem, športnem, tehničnem, humanitarnem in drugih področjih.
8. člen
Nagrada se sestoji iz listine, zlatega znaka Občine Grosuplje in denarnega nadomestila v višini trikratnega povprečnega neto osebnega dohodka na zaposlenega v RS v preteklem letu.
Davek plača občina.
Denarna nagrada se podeli samo posameznikom.
Pravne osebe, zavodi in druge organizacije prejmejo le listino in zlati znak Občine Grosuplje.
9. člen
Vsako leto se lahko podeli največ ena (1) nagrada Občine Grosuplje z zlatim znakom Občine Grosuplje.
Komisija lahko z 2/3 večino opredeljenih glasov predlaga občinskemu svetu, da se denarna nagrada ne podeli.
b) Priznanje Občine Grosuplje
10. člen
Priznanje se sestoji iz listine ter zlatega, srebrnega in bronastega znaka Občine Grosuplje.
Priznanje Občine Grosuplje z zlatim znakom Občine Grosuplje se podeli posameznikom ali pravnim osebam za izredno življenjsko delo ali vrhunske uspehe in dosežke, ki so pomembni za razvoj, ugled in promocijo občine.
Vsako leto se lahko podelit največ eno (1) priznanje Občine Grosuplje z zlatim znakom Občine Grosuplje.
Priznanje Občine Grosuplje s srebrnim znakom Občine Grosuplje se podeli posameznikom ali pravnim osebam za izjemne uspehe in dosežke v daljšem obdobju na področju, na katerem delujejo.
Vsako leto se lahko podeli največ eno (1) priznanje Občine Grosuplje s srebrnim znakom Občine Grosuplje.
Priznanje Občine Grosuplje z bronastim znakom Občine Grosuplje se podeli za pomembne enkratne dosežke, požrtvovalna ter humana dejanja, za pomembne dosežke v krajšem obdobju delovanja, za prizadevnost na različnih področjih delovanja in kot spodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo ter ob pomembnem življenjskem ali delovnem jubileju posameznika ali pravne osebe.
Vsako leto se lahko podeli največ eno (1) priznanje Občine Grosuplje z bronastim znakom Občine Grosuplje.
Priznanje lahko prejmejo posamezniki in vse pravne osebe. Priznanje občine se daje v obliki listine in znaka, ki je uradni znak Občine Grosuplje.
III. JAVNI RAZPIS IN POSTOPEK
11. člen
Pristojna služba občinske uprave vsako leto najkasneje v mesecu aprilu objavi razpis za podelitev nagrad in priznanj Občine Grosuplje v uradnem glasilu občine – Grosupeljski odmevi na podlagi sklepa komisije. Razpis traja 30 dni.
Z razpisom se objavijo:
– kriteriji za podelitev nagrade in priznanj,
– komu se lahko podeli nagrada in priznanje,
– vrste nagrad in priznanj,
– kdo je lahko predlagatelj,
– katere podatke mora vsebovati predlog,
– rok za predložitev predlogov.
Razpis se objavi tudi na spletnih straneh Občine Grosuplje, hkrati pa se na spletnih straneh objavijo tudi obrazci za podelitev nagrade in priznanj za vsako kategorijo nagrad in priznanj.
V kolikor komisija pravočasno ne sprejme sklepa o razpisu, lahko občinska uprava sama objavi razpis za podelitev nagrad in priznanj v skladu s tem odlokom.
12. člen
Pristojne službe občinske uprave pripravijo obrazce za vsako kategorijo nagrad oziroma priznanj Občine Grosuplje, na katerih se oddajajo predlogi za nagrade in priznanja. Obrazci morajo vsebovati podatke o predlagatelju, podatke o kandidatih, utemeljitev ustreznosti kandidature zahtevanim kriterijem, obrazložitev in pisno soglasje kandidata, da soglaša s kandidaturo ter objavo njegovih osebnih podatkov ter obrazložitev njegove kandidature.
Predlog mora biti posredovan pisno na zahtevanem obrazcu.
13. člen
Komisija po končanem razpisu pregleda prispele vloge za nagrado in priznanja Občine Grosuplje in preveri ali so pravočasne, dane na ustreznem obrazcu in če ustrezajo zahtevanim pogojem in kriterijem v skladu s tem odlokom.
Komisija posameznega predloga nagrad in priznanj ne more prekvalificirati iz ene kategorije nagrad in priznanj v drugo kategorijo.
Komisija lahko predlaga občinskemu sveta, da se nagrada oziroma priznanje v posamezni kategoriji nagrad in priznanj ne podeli.
14. člen
Komisija razpravlja o predlogih nagrad in priznanj ter oblikuje predlog podelitve nagrade in priznanj ter ga posreduje občinskemu svetu v sprejem kot t.i. zaprto listo za vsako posamezno kategorijo nagrad in priznanj. Predlog podelitve nagrade in priznanj mora komisija sprejeti z 2/3 večino opredeljenih članov komisije, hkrati pa mora komisija pripraviti vrstni red kandidatov v vsaki kategoriji nagrad in priznanj.
Predsednik komisije oziroma njegov namestnik občinskemu svetu poda kratko obrazložitev predloga podelitve nagrade in priznanj. Občinski svet odloči o predlogu komisije s sklepom in o predlogu ne razpravlja, vsak član občinskega sveta pa ima možnost obrazložiti svoj glas.
Sklep občinskega sveta je sprejet, če zanj glasuje večina opredeljenih navzočih članov občinskega sveta.
V kolikor občinski svet sklepa o podelitvi nagrade in priznanj v vsaki posamezni kategoriji nagrad in priznanj, podanega kot t.i. zaprta lista, ne izglasuje, se seja zapre za javnost in občinski svet razpravlja o listi kandidatov oziroma vrstnem redu kandidatov v posamezni kategoriji, ki jo je izoblikovala komisija.
15. člen
V kolikor komisija na svoji seji ne doseže 2/3 soglasja navzočih članov pri oblikovanju predloga podelitve nagrade in priznanja v posamezni kategoriji nagrad in priznanj odločitev o dobitnikih nagrade in priznanj prenese na občinski svet.
Komisija v tem primeru občinskemu svetu posreduje le vrstni red možnih kandidatov za nagrado in priznanje v posamezni kategoriji, o katerih občinski svet razpravlja na seji zaprti za javnost.
Občinski svet o predlogih kandidatov za nagrado in priznanja glasuje tajno, po predhodno opravljeni razpravi in v ta namen imenuje tričlansko komisijo, ki vodi glasovanje in ugotavlja izide glasovanja.
Občinski svet lahko pred tajnim glasovanjem odloči ali se nagrada in priznanje v vsaki posamezni kategoriji nagrad in priznanj podeli ali ne.
Vsak član občinskega sveta lahko glasuje največ za enega kandidata v posamezni kategoriji nagrad in priznanj.
Tajno glasovanje in opravila v zvezi s tajnim glasovanjem se izvedejo v skladu s določbami poslovnika občinskega sveta.
Nagrada in priznanje v vsaki posamezni kategoriji nagrad in priznanj se podeli tistemu kandidatu, ki je v posamezni kategoriji prejel vsaj večino opredeljenih glasov navzočih članov občinskega sveta. V kolikor v prvem krogu tajnega glasovanja v posamezni kategoriji nihče od kandidatov ni prejel zahtevanega števila glasov članov občinskega sveta, se v drugem krogu glasuje le o tistih dveh ali več kandidatih, če imajo enako število glasov iz prvega kroga, ki so prejeli največ glasov, vendar ne zadostnega števila glasov.
Nagrado oziroma priznanje po drugem krogu glasovanja dobi le tisti kandidati, za katerega se je opredelila večina članov občinskega sveta, ki so se udeležili glasovanja. Če nihče od kandidatov tudi v drugem krogu ne prejme zahtevanega števila glasov, se nagrada oziroma priznanje ne podeli.
Kolikor v drugem krogu dva ali več kandidatov v posamezni kategoriji nagrad oziroma priznanj prejme zadostno, a isto število glasov, se o dobitniku nagrade in priznanja odloči z žrebom.
Občinski svet posameznega predloga nagrad in priznanj ne more prekvalificirati iz ene kategorije nagrad in priznanj v drugo kategorijo.
16. člen
Podatki o tem, kdo je dobitnik nagrade oziroma priznanja Občine Grosuplje so javni. Podatke in obrazložitve o dobitnikih nagrade oziroma priznanja se objavi na spletnih straneh Občine Grosuplje.
IV. NAČIN VODENJA EVIDENCE O PODELJENIH NAGRADAH IN PRIZNANJIH
17. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem in evidenco nagrad in priznanj opravlja občinska uprava.
18. člen
Gradivo v zvezi s podelitvijo nagrad in priznanj je javno in je na vpogled v prostorih občinske uprave.
Nagrade in priznanja se vpisujejo v posebno evidenco, ki vsebuje naslednje podatke:
1. zaporedna številka vpisa,
2. ime, priimek in osebni podatki o prejemniku,
3. številka sklepa in datum seje občinskega sveta, na kateri je bil sprejet sklep o podelitvi nagrad in priznanj,
4. vrsta podeljenih nagrad in priznanj,
5. kraj in datum vročitve nagrad in priznanj.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Nagrade in priznanja, podeljena po prejšnjih predpisih in uradna evidenca ostanejo v veljavi.
Vse podeljene nagrade in priznanja je mogoče iz utemeljenih razlogov tudi odvzeti po enakem postopku kot so bila podeljena, če takšno pobudo sprejme komisija soglasno.
20. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o priznanjih Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 40/04).
21. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 108-3/96
Grosuplje, dne 14. februarja 2007
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti