Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2007 z dne 2. 2. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2007 z dne 2. 2. 2007

Kazalo

384. Deklaracija o podpori Slovesni deklaraciji Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami v družini (DeDSEBNŽ), stran 801.

Na podlagi 110. člena Poslovnika Državnega zbora (Uradni list RS, št. 35/02 in 60/04) je Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 30. januarja 2007, sprejel
D E K L A R A C I J O
o podpori Slovesni deklaraciji Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami v družini (DeDSEBNŽ)
I.
Na podlagi poziva v Resoluciji 1512 (2006) Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami v družini, ki jo je sprejela Parlamentarna skupščina Sveta Evrope 28. junija 2006, Državni zbor Republike Slovenije izraža podporo Slovesni deklaraciji Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami v družini, ki jo je sprejel Stalni odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope v San Marinu 17. novembra 2006 in se s tem zavezuje k boju proti nasilju nad ženskami v družini.
Državni zbor Republike Slovenije se pridružuje skupnim prizadevanjem in naporom, kot so izraženi v slovesni deklaraciji in jih bo upošteval pri svojem delu. Zato Državni zbor Republike Slovenije navedeno deklaracijo prevzema v celotnem besedilu.
II.
Slovesna deklaracija se glasi:
1. Nasilje nad ženskami v družini je hud napad na žensko dostojanstvo, ki ga ne bi smela dopuščati nobena država članica Sveta Evrope.
2. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, zavezana varovati človekove pravice, javno in nedvoumno obsoja nasilje v družini. Tako nasilje je posledica neenakega odnosa med ženskami in moškimi, hkrati pa to neenakost tudi ohranja. Nasilje v družini ne pozna geografskih meja, ni omejeno na določene starostne skupine ali vezano na etnično poreklo. Pojavlja se v vseh vrstah družinskih odnosov in v vseh družbenih slojih.
3. Za nasilje v družini družba plačuje visoko ceno. Osebno in družbeno ceno plačujejo ženske, ki preživljajo hudo moro in živijo v stalnem strahu in tesnobi. Poleg tega plačuje ogromno finančno ceno tudi družba kot celota, ki krije stroške zdravstva, zaščite, zakonodajne in policijske dejavnosti. Gre pa tudi za politično ceno, ki jo plačujejo demokratične družbe, ko žensk niso sposobne zaščititi pred nasiljem v družini, ki predstavlja neposreden napad na njihovo telesno nedotakljivost in človekovo dostojanstvo.
4. Parlamentarna skupščina je prepričana, da boj proti nasilju nad ženskami v družini prispeva k izgradnji bolj poštene družbe, v kateri se enako spoštujejo temeljne pravice vseh, tako moških kot žensk.
5. V tem smislu Parlamentarna skupščina izjavlja, da mora biti boj proti nasilju nad ženskami v družini prednostnega pomena za države članice. Skupščina poziva države članice, da v celoti prevzamejo svoje odgovornosti in sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaustavitev takega nasilja. Skupščina izraža podporo in pripravljenost za sodelovanje v kampanji Sveta Evrope za odpravo nasilja nad ženskami, vključno z nasiljem v družini. Kampanja se bo pričela 27. novembra 2006 v Madridu (Španija). Skupščina ponovno poziva nacionalne parlamente, da izvedejo projekt z naslovom »Parlamenti, združeni v boju proti nasilju nad ženskami v družini« in vprašanje boja proti nasilju v družini postavijo za prednostno temo svojega dela, s tem pa prispevajo h kampanji Sveta Evrope z vsemi parlamentarnimi sredstvi, ki so jim na voljo.
Št. 542-08/92-2/35
Ljubljana, dne 30. januarja 2007
EPA 1183-IV
Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
France Cukjati, dr. med., l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti