Uradni list

Številka 111
Uradni list RS, št. 111/2006 z dne 27. 10. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 111/2006 z dne 27. 10. 2006

Kazalo

4716. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvenem načrtu za mestno središče v Radečah, stran 11541.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 21/06 – odl. US), 12., 23. in 174. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1) ter 13. in 18. člena Statuta Občine Radeče (Uradni list RS, št. 52/06 – UPB1) je Občinski svet Občine Radeče na 26. redni seji dne 11. 10. 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka
o ureditvenem načrtu za mestno središče
v Radečah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo »Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta za mestno središče v Radečah« (v nadaljevanju SDUN 2006), ki jih je izdelal AR projekt d.o.o., Sevnica, pod št. SDUN25/06 in so sestavni del tega odloka. Spremembe in dopolnitve UN 2006 so v skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega plana Občine Laško za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za Občino Radeče (Uradni list RS, št. 80/01).
2. člen
V 1. členu Odloka o ureditvenem načrtu za mestno središče v Radečah (Uradni list RS, št. 66/93) se za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta (št. 8006/061 IBT Ljubljana p.o.) se spremenijo in dopolnijo po izvedbenem prostorskem načrtu, ki ga je pod št. SDUN25/06 izdelal AR projekt d.o.o., Sevnica.«.
3. člen
Za 2. členom odloka se doda nov 2.a člen, ki se glasi:
»2.a člen
Spremembe in dopolnitve UN 2006 vsebujejo naslednje sestavine:
 
I. TEKSTUALNI DEL
II. SMERNICE IN MNENJA NOSILCEV UREJANJA PROSTORA
III. GRAFIČNE PRILOGE.
 
Podrobnejši seznam navedenih sestavin se nahaja v gradivu iz 1. člena tega odloka.«.
4. člen
V 3. členu odloka se na koncu odstavka dodajo nov drugi, tretji in četrti odstavek, ki se glasijo:
»Meja območja sprememb in dopolnitev UN 2006 meji na severni in vzhodni strani z javno cesto-obvoznico, na zahodni strani z obstoječo stanovanjsko pozidavo na južni strani s travnikom, kjer je po veljavnem ureditvenem načrtu predvidena povezovalna cesta Ul. talcev – obvoznica.
Območje sprememb in dopolnitev UN 2006 vključuje zemljišče s parcelnimi številkami 174/22, 173/17, 173/16, 174/24, 173/14, 174/26, 174/46, 174/4, 174/3, 174/2, 555/6, 174/28, 174/102, 174/101, 174/99, 174/78 k.o. Radeče in meri ca 1.67ha.
Izven območja sprememb in dopolnitev UN 2006 poteka izvedba električnega, plinovodnega omrežja in KRS. Območje priključevanja, dograjevanja obstoječega omrežja poteka po parcelah št. 173/8, 173/48, 174/7 k.o Radeče.«.
II. MERILA IN POGOJI GLEDE NAMEMBNOSTI IN VRSTE POSEGOV V PROSTOR
5. člen
V 6. členu odloka se v 4. točki v prvem odstavku na koncu besedilo »blagovnice za tehnično blago« nadomesti z besedilom »trgovskega centra«.
V istem členu se v 4. točki drugi in tretji odstavek nadomestita z novima ter se doda nov četrti, ki se glasijo:
»Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 znotraj meje ureditvenega območja so dovoljene:
– terciarne dejavnosti, ki so po tem odloku: trgovina, gostinstvo, turizem, promet, in storitve.
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 znotraj meje ureditvenega območja so dovoljene naslednje vrste gradenj oziroma drugih del:
– gradnja novega objekta,
– redna investicijska in vzdrževalna dela,
– spremembe namembnosti,
– spremembe rabe,
– rušitve in nadomestne gradnje,
– dozidave in nadzidave objektov,
– rekonstrukcije objektov.
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 znotraj meje ureditvenega območja so dovoljene naslednje vrste dopustnih objektov glede na namen:
– nestanovanjske stavbe,
– poslovne stavbe,
– stavbe za trgovsko, servisno in skladiščno dejavnost,
– enostavni objekti,
– gradbeni in inženirski objekti (cestna in komunalna infrastruktura),
– zelene parkovne, rekreacije in športne površine.«.
6. člen
Za 10. členom odloka se doda nov 10.a člen, ki se glasi:
»10.a člen
Za območje sprememb in dopolnitev UN 2006 je predvidena nova parcelacija, ki je prikazana v grafični prilogi št. 7.
Minimalni odmik objektov od obodnih parcelnih mej je 4.00 m, znotraj območja SDUN je dovoljena gradnja objekta do gradbene parcele. V kolikor investitor pridobi soglasje lastnika sosednjega zemljišča, je možno graditi objekt z manjšim odmikom od obodnih parcelnih mej.
Dovoljena je graditev objektov brez predhodne parcelacije v primeru:
– da se zakoličba objekta izvede po pogojih sprememb in dopolnitev UN 2006,
– da se s postavitvijo tega objekta ne ruši koncept sprememb in dopolnitev UN 2006
Obodna parcelacija sprememb in dopolnitev UN 2006 v naravi ni v celoti zamejičena in je prenesena iz grafičnih prilog katastrskega načrta v merilu 1: 2880, zato lahko pride do odstopanj v izmeri in legi nove parcele.
Gradbena parcela je lahko pozidana 50%, kar vključuje glavni objekt in pomožni objekt, pod pogojem, da je zagotovljeno ustrezno število parkirnih mest, glede na predvideno dejavnost. Pri določanju razmerja se upošteva bruto etažna površina pritličja.«.
III. MERILA IN POGOJI ZA URBANISTIČNO
IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
7. člen
15. člen odloka se spremeni tako, da z novim, ki se glasi:
»Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 so pogoji, za urbanistično in krajinsko oblikovanje območja ter za arhitektonsko oblikovanje objektov in naprav, naslednji:
a) za trgovski center »SPAR«:
– lega objektov: po geodetski zazidalni situaciji,
– horizontalni gabariti: po geodetski zazidalni situaciji; na osnovni volumen posameznega programskega sklopa je možno dodajati in odvzemati manjše svobodno oblikovane volumne do max. skupne površine, ki je enaka največ 1/3 površine zidanega objekta,
– vertikalni gabarit: trgovina »Spar«: P, pri lokalih je dovoljena izvedba P+1, višina trgovskega objekta in lokalov do 7.50 m,
– konstrukcija: montažna, betonska, jeklena in klasična zidana,
– kota pritličja: 193.30 absolutne višine,
– streha: ravna, minimalnega naklona, skrita za masko,
– kritina: pločevina,
– fasada: obložena delno s fasadnimi prefabriciranimi elementi iz vlaknasto cementnih plošč in stekla, delno z barvno jekleno pločevino. Možna pa je tudi izvedba klasičnega ometa,
– oblikovanje odprtin: svobodno,
– zunanja ureditev gradbene parcele: parkirišča se tlakujejo ali asfaltirajo, ostale manipulativne površine se asfaltirajo. Preostali del gradbene parcele se hortikulturno uredi. Ob zahodni meji sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je predviden drevored kot zelena cenzura med obstoječo stanovanjsko pozidavo in načrtovano prostorsko ureditvijo,
– faznost gradnje objekta: objekti znotraj gradbene parcele se lahko gradijo fazno, s tem da je ena faza konstrukcijska in funkcionalna celota.
b) za poslovni objekt na gradbeni parceli »G2«:
– lega objekta, horizontalni in vertikalni gabarit: Ker trenutno ni znanega investitorja se lega objekta, horizontalni in vertikalni gabarit določi v projektni dokumentaciji pod pogojem, da se upošteva določena gradbena linija, določeni odmiki od sosednjega zemljišča, razmerje pozidanosti gradbene parcele, ter da je zagotovljen požarno-varstveni odmik in ustrezno število parkirnih mest,
– konstrukcija: montažna, betonska, jeklena in klasična zidana,
– kota pritličja: 193.30 absolutne višine,
– streha: ravna, minimalnega naklona, skrita za masko,
– kritina: pločevina,
– fasada: obložena delno s fasadnimi prefabriciranimi elementi iz vlaknasto cementnih plošč in stekla, delno z barvno jekleno pločevino. Možna pa je tudi izvedba klasičnega ometa,
– oblikovanje odprtin: svobodno,
– zunanja ureditev gradbene parcele: manipulativne površine se utrdijo in zaključijo z robniki, ostali del gradbene parcele se hortikulturno uredi.
c) za infrastrukturne objekte:
Infrastrukturni objekti obsegajo vse objekte in naprave vezane na prometno, komunalno energetsko infrastrukturo ter objekte in naprave za zveze in telekomunikacije (parkirišča, plinski rezervoarji, trafo postaje, ekološki otoki, reklamne table in podobno) ter postavitev cestne in ostale urbane opreme (ograje, prometna signalizacija, svetilke).
Oblikovanje infrastrukturnih objektov je svobodno, če s tem odlokom ni določeno drugače:
– Trafo postaje so tipske izvedbe.
– Reklamne table s komercialnim namenom je dovoljeno postaviti.
– Ograje: dovoljena je izvedba žičnih ograj.«.
IV. DRUGI POGOJI, POMEMBNI ZA IZVEDBO PROSTORKIH UREDITEV
8. člen
V 23. členu odloka se na koncu prvega odstavka doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Obravnavano območje je v neposredni bližini srednjeveškega jedra Radeč, cerkve sv. Petra in grajske razvaline, ki so varovane z Odlokom o razglasitvi kulturnih spomenikov in naravnih znamenitosti v občini Radeče (Uradni list RS, št. 65/97-3204; 71/97 popravek).
Zaradi bližine ohranjenih sledov srednjeveške poselitve in ker gre za odprte, neurbanizirane površine, ter skladno s 5. in 6. členom Zakona o ratifikaciji Evropske konvencije o varstvu arheološke dediščine (Uradni list RS – MP, št. 7/99 v: Uradni list RS, št. 24/99), ki pogodbenice zavezuje, da s primernim ukrepi zagotovijo možnost izvedbe predhodnih arheoloških raziskav in arheoloških pregledov, je potrebno na celotnem ureditvenem območju izvesti predhodne nedestruktivne arheološke preglede, s katerimi je moč potrditi ali ovreči obstoj arheološkega najdišča«.
9. člen
V 24. členu odloka se na koncu prvega odstavka doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Raven hrupa mora v območju sprememb in dopolnitve UN 2006 ostati v mejah dovoljenega. Glede na plansko in dejansko rabo prostora in glede na Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) je območje sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta in okolica uvrščena v III. stopnjo varstva pred hrupom. S predvidenim posegom, menimo, da ne bodo presegane maksimalno dovoljene ravni hrupa. V primeru suma se izvedejo meritve, na podlagi katerih se izvede protihrupna zaščita«.
Sedanji drugi odstavek postane tretji.
10. člen
V 25. členu odloka se dodata tretji in četrti odstavek, ki se glasita:
»Vsi načrtovani posegi na območju sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta bodo od parcelne meje vodotoka Sopota oziroma od zgornjega roba brežine oddaljeni več kot 5.00 m, od reke Save več kot 15.00 m.
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 so vgrajene štiri piezometrske vrtine za izvajanje monitorniga podtalnice oziroma zaščito mesta Radeče. Vrtine so posnete in označene na grafičnih prilogah (RZ1 in RZ2 ter RP3 in RP4). Ohranijo se trije piezometri (RZ1 in RZ2 ter RP3) s predelavo sedanjih jeklenih kap na kape za vgradnjo v asfaltirane površine. V primeru, da raba površin ne bo spremenjena in višinska kota terena ostanejo piezometri nespremenjeni. Obstoječa piezometerska vrtina RP4 se ukine, pod pogojem, da investitor izvede nadomestno, če se kasneje pokaže potreba za nemoteno izvajanje monitoringa podtalnice.«.
11. člen
V 26. členu odloka se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Na gradbeni parceli G3 sprememb in dopolnitev UN 2006 se uredi večnamenski prostor kot parkovna površina za oddih, ki bo služil rekreaciji in raznim prireditvam ob reki Savi.«.
V. MERILA IN POGOJI ZA PROMETNO UREJANJE
12. člen
Za 28. členom odloka se doda nov 28.a člen, ki se glasi:
»28.a člen
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 veljajo za ureditev prometnega omrežja naslednji pogoji:
– izvede se rekonstrukcija obvoznice z izvedbo levega zavijalnega pasu,
– izvede se delna povezava Ul. talcev-obvoznica z enostranskim hodnikom za pešce širine 1.55 m,
– izvedeta se dva cestna priključka z nove povezovalne ceste za trgovski center,
– za potrebe trgovskega centra se izvede 128 parkirnih mest,
– vsa prometna infrastruktura (cestni priključki, manipulativne površine parkirišča) se označijo s horizontalno in vertikalno prometno signalizacijo.«.
13. člen
V 31. členu odloka se v prvem stavku besedilo »skozi center poslovno stanovanjske četrti KS2 in se zaključi na novem trgu pred blagovnico« nadomesti z besdilom »po pločniku nove povezovalne ceste Ulica talcev-obvoznica do novega trgovskega centra«.
VI. MERILA IN POGOJI ZA KOMUNALNO UREJANJE
14. člen
Za 34. členom odloka se doda nov 34.a člen, ki se glasi:
»34.a člen
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 veljajo za ureditev kanalizacijskega omrežja naslednji pogoji:
– na ureditvenem območju sprememb in dopolnitev UN 2006 se izvede ločen kanalizacijski sistem,
– do izgradnje centralne čistilne naprave se fekalne vode z obravnavanega območja odvajajo preko predvidene lastne čistilne naprave v javno kanalizacijo. Čistilna naprava bo tipske izvedbe »BIOJAN« 40-50 PE.
– meteorne vode z obravnavanega območja se preko predvidenih peskolovov, lovilcev olj (SIST EN 852-2) in predvidene meteorne kanalizacije speljejo v obstoječo javno kanalizacijo,
– v javno kanalizacijo je dovoljeno odvajati vode, ki ustrezajo Pravilniku o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih vod ter pogojih za njegovo izvajanje (Uradni list RS, št. 35/96, 29/00),
– meteorna kanalizacija na obravnavanem območju (kanal M in M3 z drenažo) je v upravljanju in vzdrževanju koncesionarja HE Vrhovo,
– investitor mora kriti stroške povečanega vzdrževanja, če se bo obseg vzdrževanja zaradi novih priključkov povečal.«.
15. člen
Za 38. členom odloka se doda nov 38.a člen, ki se glasi:
»38.a člen
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 veljajo za ureditev vodovodnega omrežja naslednji pogoji:
– za oskrbo pitne in požarne vode se izvede novo vodovodno omrežje brez slepih priključkov s priključkom na obstoječe javno vodovodno omrežje PEDN90, ki poteka po severnem delu obravnavanega območja,
– od novega vodovoda se izvedejo odcepi do posameznih uporabnikov z vodomernimi jaški, ki bodo locirani izven objekta na vedno dostopnem mestu.
– za zagotovitev požarne varnosti se postavijo na predvidenem vodovodu nadzemni hidranti.«.
16. člen
Za 39. členom odloka se doda nov 39.a člen, ki se glasi:
»39.a člen
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 veljajo za ureditev električnega omrežja naslednji pogoji:
– energija za napajanje objektov v območju sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta se zagotovi iz nove transformatorske postaje. Nova transformatorska postaja bo preko nove visokonapetostne kabelske kanalizacije priključena na obstoječo transformatorsko postajo 10(20)/0,4kV Črpališče,
– od predvidene transformatorske postaje pa do posameznih objektov oziroma elektro omaric se izvede priključni NN električni kabel,
– izvede se osvetlitev območja sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta s svetilkami na drogovih in reflektorji, ki se montirajo na fasado objektov,
– v primeru izpada električne energije je predviden diesel agregat, ki se vključi avtomatsko ob izpadu mrežne napetosti.«.
17. člen
Za 41. členom odloka se doda nov 41.a člen, ki se glasi:
»41.a člen
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 veljajo za ureditev plinovodnega omrežja naslednji pogoji:
– za potrebe ogrevanja objektov se izvede nizko tlačni plinovod s priključkom na obstoječe plinovodno omrežje,
– pri izgradnji plinskega omrežja je potrebno upoštevati »Pravilnik o tehničnih pogojih za graditev, obratovanje in vzdrževanje plinovodov z največjim delovnim tlakom 16 bar.«.
18. člen
Za 43. členom odloka se doda nov 43.a člen, ki se glasi:
»43.a člen
Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 veljajo za ureditev telefonskega omrežja in KRS naslednji pogoji:
– za priključitev objektov na telefonsko omrežje in KRS se izvede skupna kabelska kanalizacija. Začetek trase kabelske kanalizacije je severni del območja, kjer potekajo trase obstoječih vodov,
– od kabelske kanalizacije do posameznih objektov, oziroma tipskih telefonskih omaric in omaric KRS se izvedejo sekundarni vodi. Tipske telefonske omarice in omarice KRS omarice se vgradijo v fasadah objektov.«.
VIII. ETAPNOST GRADNJE
19. člen
V 50. členu odloka se na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Objekti v območju sprememb in dopolnitev UN 2006 se lahko gradijo v več etapah, časovno neodvisni en od drugega.«.
IX. TOLERANCE
20. člen
V 53. členu odloka se za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Na območju sprememb in dopolnitev UN 2006 so dovoljene naslednje tolerance:
– za lego objekta: novi objekti se lahko gradijo v sklopu gradbene parcele z večjim odmikom kot je določeno v grafičnih prilogah, pod pogojem da je zagotovljen ustrezen odmik od vodotoka, javnih cest, obodnih parcelnih mej, ter da je zagotovljena varnost cestnega prometa,
– za horizontalni gabarit: novi objekti se lahko gradijo večjega tlorisnega gabarita kot je določeno v grafičnih prilogah, pod pogojem, da se ne spreminja razmerje pozidanosti gradbene parcele ter da je zagotovljeno ustrezno število parkirnih mest, glede na predvideno dejavnost,
– za vertikalne gabarite: maksimalna višina za trgovski center je 7.50 m, za poslovni objekt na gradbeni parceli št. G2. je 8.00 m,
– za kote pritličja in manipulativnih površin so tolerance ± do 80 cm,
– dovoljena so odstopanja od določitve vhodov v objekt ali uvozov na gradbeno parcelo, pod pogojem, da je zagotovljena preglednost na cesti in varnost prometa,
– dovoljena je združitev ali delitev gradbenih parcel,
– pri komunalni in energetski infrastrukturi je možno odstopanje potekov predvidenih vodov, v kolikor se pojavijo utemeljeni razlogi zaradi lastništva zemljišč ali ustrezne projektne dokumentacije, če to pogojujejo primernejši obratovalni parametri in ekonomičnejša investicijska vlaganja.«.
X. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
21. člen
Za 54. členom odloka se doda nov 54.a člen, ki se glasi:
»54.a člen
Pri izvajanju posegov v prostor v ureditvenem območju sprememb in dopolnitev UN 2006 je izvajalec dolžan zagotoviti dostope do obstoječih objektov in zemljišč v času gradnje, racionalno urediti gradbišča in pri posegih na prometnicah zagotoviti varen promet.
Pri urejanju okolice in javnih površin mora investitor:
– ob izvedbi posega odstraniti plodno zemljo in jo začasno deponirati,
– po končani gradnji odstraniti začasne objekte, odvečni gradbeni material in urediti okolico ter višino zemljišča na parcelni meji prilagoditi sosednjemu zemljišču,
– pred pričetkom gradnje mora investitor pravočasno obvestiti upravljavce komunalnih naprav, ki so tangirani pri predmetni gradnji,
– pri gradnji objektov na obravnavanem območju mora investitor upoštevati tesnilno zaveso in drenažo, tako da ne pride do poškod.«.
XI. KONČNE DOLOČBE
22. člen
Spremembe in dopolnitve UN 2006 so stalno na vpogled na Občini Radeče, Oddelku za varstvo okolja in urejanje prostora.
23. člen
Nadzor nad izvajanjem sprememb in dopolnitev UN 2006 izvajajo pristojne inšpekcijske službe in komunalni nadzornik v občini.
24. člen
Ta odlok začne veljati drugi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 900-26/2006-2
Radeče, dne 11. oktobra 2006
Župan
Občine Radeče
Franc Lipoglavšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti