Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2006 z dne 6. 10. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2006 z dne 6. 10. 2006

Kazalo

4451. Sklep o natančnejši vsebini registra dobro poučenih investitorjev, o postopku vpisa in izbrisa ter o načinu dostopa do podatkov v registru, stran 10531.

Na podlagi petega odstavka 10.c člena Zakona o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 51/06 – ZTVP-1-UPB2) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P
o natančnejši vsebini registra dobro poučenih investitorjev, o postopku vpisa in izbrisa ter
o načinu dostopa do podatkov v registru
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) Ta sklep določa:
a) natančnejšo vsebino registra dobro poučenih investitorjev,
b) postopek vpisa v register dobro poučenih investitorjev,
c) postopek izbrisa iz registra dobro poučenih investitorjev,
č) način dostopa do podatkov v registru dobro poučenih investitorjev.
(2) Agencija za trg vrednostnih papirjev (v nadaljevanju Agencija) vodi register fizičnih oseb ter majhnih ali srednje velikih družb, ki se štejejo za dobro poučene investitorje (register dobro poučenih investitorjev).
(3) V register dobro poučenih investitorjev se vpisujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki od borznoposredniške družbe zahtevajo, da so obravnavane kot dobro poučeni investitorji, in izpolnjujejo vsaj dve od naslednjih meril:
1. fizična oseba je v vsakem posameznem četrtletju v zadnjih 12 mesecih kot investitor na organiziranih trgih vrednostnih papirjev povprečno sklenila najmanj 10 večjih poslov z vrednostnimi papirji,
2. obseg naložb fizične osebe v vrednostne papirje presega 500.751,13 evrov,
3. je najmanj eno leto opravljala ali opravlja delo v finančnem sektorju, in sicer na področju, ki zahteva poznavanje vlaganj v vrednostne papirje.
(4) V register dobro poučenih investitorjev se vpisujejo tudi majhne ali srednje velike družbe, ki imajo sedež v Republiki Sloveniji, ki od borznoposredniške družbe zahtevajo, da so obravnavane kot dobro poučeni investitorji.
(5) Določbe tega sklepa, ki se nanašajo na borznoposredniško družbo, se smiselno uporabljajo tudi za banko, ki je pridobila dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje storitev v zvezi z vrednostnimi papirji v skladu z določbami zakona, ki ureja bančništvo.
(6) Določbe tega sklepa, ki se nanašajo na borznoposredniško družbo, se smiselno uporabljajo tudi za družbo za upravljanje, ki je pridobila dovoljenje Agencije za opravljanje storitev upravljanja premoženja dobro poučenih investitorjev.
II. NATANČNEJŠA VSEBINA REGISTRA DOBRO POUČENIH INVESTITORJEV
2. člen
(1) V register dobro poučenih investitorjev se za fizične osebe vpisujejo naslednji podatki:
1. opravilna številka zadeve,
2. ime in priimek,
3. naslov stalnega prebivališča,
4. davčna številka,
5. firma in sedež borznoposredniške družbe, ki je v imenu in za račun dobro poučenega investitorja vložila zahtevo za vpis v register dobro poučenih investitorjev,
6. datum vpisa v register dobro poučenih investitorjev,
7. datum izbrisa iz registra dobro poučenih investitorjev.
(2) V register dobro poučenih investitorjev se za majhne ali srednje velike družbe vpisujejo naslednji podatki:
1. opravilna številka zadeve,
2. firma,
3. sedež,
4. matična številka,
5. firma in sedež borznoposredniške družbe, ki je v imenu in za račun dobro poučenega investitorja vložila zahtevo za vpis v register dobro poučenih investitorjev,
6. datum vpisa v register dobro poučenih investitorjev,
7. datum izbrisa iz registra dobro poučenih investitorjev.
III. POSTOPEK VPISA V REGISTER IN POSTOPEK IZBRISA IZ REGISTRA DOBRO POUČENIH INVESTITORJEV
3. člen
(1) Borznoposredniška družba oziroma banka oziroma družba za upravljanje mora najkasneje deseti dan po tem, ko začne šteti posamezno fizično osebo oziroma majhno ali srednje veliko družbo iz predhodnega člena tega sklepa za dobro poučenega investitorja, vložiti v njenem imenu in za njen račun zahtevo Agenciji za vpis v register dobro poučenih investitorjev.
(2) Zahteva za vpis v register dobro poučenih investitorjev iz predhodnega odstavka tega člena (v nadaljevanju zahteva za vpis v register) mora vsebovati naslednje podatke:
1. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka predhodnega člena tega sklepa,
2. navedbo meril, ki jih je borznoposredniška družba oziroma banka oziroma družba za upravljanje uporabila pri oceni, da se posamezna fizična oseba oziroma pravna oseba iz predhodnega člena tega sklepa šteje za dobro poučenega investitorja,
3. datum, ko je borznoposredniška družba oziroma banka oziroma družba za upravljanje začela obravnavati fizično osebo oziroma gospodarsko družbo kot dobro poučenega investitorja.
(3) Zahteva za vpis v register se mora vložiti na obrazcu, navedenem v prilogi št. 1, ki je sestavni del tega sklepa.
(4) Zahtevi za vpis v register mora borznoposredniška družba oziroma banka oziroma družba za upravljanje priložiti naslednje listine:
1. pisno zahtevo fizične osebe oziroma pravne osebe iz predhodnega člena tega sklepa borznoposredniški družbi oziroma banki oziroma družbi za upravljanje, da jo začne obravnavati kot dobro poučenega investitorja,
2. dokazilo, da je fizična oseba oziroma pravna oseba iz predhodnega člena tega sklepa od borznoposredniške družbe oziroma banke prejela pisno opozorilo o prenehanju pravice do jamstva za terjatve vlagateljev iz 16. poglavja Zakona o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 51/06 – ZTVP-1-UPB2; v nadaljevanju ZTVP-1) ter navedbo in opis tveganj, ki jih kot dobro poučeni investitor prevzema, oziroma da je od družbe za upravljanje prejela pisno navedbo in opis tveganj, ki ji kot dobro poučen vlagatelj prevzema,
3. pisno izjavo fizične osebe oziroma pravne osebe iz predhodnega člena tega sklepa borznoposredniški družbi oziroma banki oziroma družbi za upravljanje, da se zaveda tveganj iz 2. točke tega odstavka,
4. dokazila, iz katerih izhaja, da pravna oseba ustreza merilom za srednje ali majhne družbe,
5. dokazilo o identifikaciji stranke v skladu s predpisi s področja preprečevanja in odkrivanja pranja denarja,
6. dokazilo o plačilu predpisane takse.
(5) Listine iz predhodnega odstavka tega člena morajo biti predložene v izvirniku ali overjenem prepisu, razen listin iz 4., 5. in 6. točke predhodnega odstavka, ki se lahko predložijo tudi kot fotokopija.
(6) Določbe predhodnih odstavkov tega člena se smiselno uporabljajo tudi za vpis sprememb podatkov v register dobro poučenih investitorjev.
4. člen
(1) Borznoposredniška družba oziroma banka oziroma družba za upravljanje mora v 10 dneh po prejemu pisne zahteve fizične osebe oziroma pravne osebe iz 2. člena tega sklepa, da se jo začne obravnavati kot nepoučenega investitorja, v imenu in za račun te osebe, ki je vpisana v register dobro poučenih investitorjev, pri Agenciji vložiti zahtevo za izbris iz registra dobro poučenih investitorjev.
(2) Zahteva za izbris iz registra dobro poučenih investitorjev iz predhodnega odstavka tega člena (v nadaljevanju zahteva za izbris iz registra) mora vsebovati naslednje podatke:
1. opravilno številko zadeve iz 2. člena tega sklepa (opravilno številko odločbe),
2. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 2. člena tega sklepa.
(3) Zahteva za izbris iz registra se mora vložiti na obrazcu, navedenem v prilogi št. 2, ki je sestavni del tega sklepa.
(4) Zahtevi za izbris iz registra mora borznoposredniška družba oziroma banka oziroma družba za upravljanje priložiti pisno zahtevo dobro poučenega investitorja, da ga začne obravnavati kot nepoučenega investitorja.
(5) Listine iz predhodnega odstavka tega člena morajo biti predložene v izvirniku ali overjenem prepisu.
5. člen
(1) Za odločanje Agencije o zahtevi za vpis v register dobro poučenih investitorjev in izbris iz registra dobro poučenih investitorjev (v nadaljevanju zahteva) ter za postopek sodnega varstva se smiselno uporabljajo določbe 19. poglavja ZTVP-1, če ni s tem sklepom določeno drugače.
(2) O vseh vprašanjih, za katera je v 19. poglavju ZTVP-1 določeno, da o njih odloča senat ali predsednik senata, v postopku odločanja o zahtevi po tem sklepu odloča direktor Agencije.
6. člen
(1) Agencija odloči o zahtevi z odločbo.
(2) Posamezna procesna dejanja pred izdajo odločbe, ki jih je pristojen opraviti direktor Agencije, lahko opravi tudi njen strokovni delavec, če ga za opravilo teh dejanj pooblasti direktor Agencije.
(3) Rok za odločitev Agencije je 15 dni od dneva prejema popolne zahteve.
IV. NAČIN DOSTOPA DO PODATKOV V REGISTRU DOBRO POUČENIH INVESTITORJEV
7. člen
(1) Register dobro poučenih investitorjev (v nadaljevanju register) Agencija vodi kot informatizirano bazo podatkov.
(2) Ob spremembi podatka, vpisanega v register, Agencija vpiše v informatizirano bazo podatkov datum vpisa spremembe podatka in zagotovi, da v tej bazi ostane shranjen in dostopen tudi prej vpisani podatek.
(3) Vpogled v register in izpisek iz registra Agencija zagotovi z računalniškim izpisom vpisanih podatkov, ki se nanašajo na posameznega dobro poučenega investitorja (redni izpisek iz registra).
(4) Na posebno zahtevo vlagatelja Agencija na način iz predhodnega odstavka tega člena zagotovi tudi vpogled v prej vpisane podatke, ki se nanašajo na posameznega dobro poučenega investitorja (zgodovinski izpisek iz registra), razen če je bila oseba, za katero se zahteva vpogled, že izbrisana iz registra.
(5) Register je dostopen dobro poučenim investitorjem, vsem izdajateljem vrednostnih papirjev, borznoposredniškim družbam oziroma bankam ter družbam za upravljanje na sedežu Agencije.
(6) Osebe iz predhodnega odstavka tega člena imajo pravico do vpogleda v register oziroma lahko pridobijo izpisek iz registra, če predhodno vložijo na Agencijo vlogo za vpogled oziroma vlogo za izdajo izpiska iz registra (v nadaljnjem besedilu vloga).
(7) Vloga mora obsegati naslednje podatke:
1. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 2. člena tega sklepa za vlagatelja zahteve,
2. navedbo statusa vlagatelja zahteve iz petega odstavka tega člena,
3. podatke iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka oziroma iz 2., 3. in 4. točke drugega odstavka 2. člena tega sklepa za dobro poučenega investitorja, na katerega se vloga nanaša.
(8) Ne glede na določbo 3. točke predhodnega odstavka tega člena mora vloga, ki se nanaša na vse dobro poučene investitorje, obsegati le podatke iz 1. in 2. točke predhodnega odstavka tega člena.
(9) Vloga se mora vložiti na obrazcu, navedenem v prilogi št. 3, ki je sestavni del tega sklepa.
(10) Vlogi je treba priložiti:
1. dokazilo, da je vlagatelj zahteve oseba iz petega odstavka tega člena,
2. pooblastilo za fizično osebo, ki v imenu pravne osebe zahteva vpogled v register oziroma izdajo izpiska iz registra,
3. dokazilo o plačilu predpisane takse, če se vloga nanaša na izpisek iz registra.
(11) Ne glede na določbo predhodnega odstavka tega člena vlogi ni treba priložiti dokazila iz 1. točke predhodnega odstavka tega člena, kadar jo vlaga dobro poučeni investitor, ki je že vpisan v register.
8. člen
(1) Za odločanje Agencije o vlogi iz predhodnega člena tega sklepa (v nadaljevanju vloga) in za postopek sodnega varstva se smiselno uporabljajo določbe 19. poglavja ZTVP-1, če ni s tem sklepom določeno drugače.
(2) O vseh vprašanjih, za katera je v 19. poglavju ZTVP-1 določeno, da o njih odloča senat ali predsednik senata, v postopku odločanja o vlogi odloča strokovni delavec Agencije, ki ga imenuje direktor Agencije.
9. člen
(1) Če Agencija vlogi ugodi, o tem ne izda posebnega sklepa, temveč strokovni delavec Agencije na sami vlogi z uradnim zaznamkom zaznamuje, da je bilo vlogi ugodeno.
(2) Agencija vlogo zavrže ali zavrne s sklepom.
10. člen
(1) Register dobro poučenih investitorjev iz tega sklepa je lahko osebam iz petega odstavka 7. člena tega sklepa dostopen tudi na spletni strani Agencije.
(2) V primeru iz predhodnega odstavka tega člena Agencija z navodili določi tudi dodatne podatke, ki so potrebni zaradi enolične identifikacije oseb iz petega odstavka 7. člena tega sklepa.
V. PREHODNE DOLOČBE
11. člen
(1) Z dnem uveljavitve tega sklepa prenehajo veljati:
1. Sklep o natančnejši vsebini registra dobro poučenih investitorjev, o postopku vpisa in izbrisa ter o načinu dostopa do podatkov v registru (Uradni list RS, št. 57/05);
2. Sklep o podrobnejših kriterijih za oceno, kdaj se posamezna pravna ali fizična oseba lahko šteje za dobro poučenega investitorja (Uradni list RS, št. 57/05);
3. Sklep o podrobnejših kriterijih za oceno, kdaj se posamezna pravna ali fizična oseba lahko šteje za dobro poučenega vlagatelja (Uradni list RS, št. 126/04).
(2) Ne glede na določbe tretjega odstavka 1. člena tega sklepa se do dneva uvedbe evra kot zakonitega plačilnega sredstva v Republiki Sloveniji pri vpisu fizičnih oseb s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji v register dobro poučenih investitorjev, ki od borznoposredniške družbe zahtevajo, da so obravnavane kot dobro poučeni investitorji, upošteva izpolnjevanje vsaj dveh od naslednjih meril:
1. fizična oseba je v vsakem posameznem četrtletju v zadnjih 12 mesecih kot investitor na organiziranih trgih vrednostnih papirjev povprečno sklenila najmanj 10 večjih poslov z vrednostnimi papirji,
2. obseg naložb fizične osebe v vrednostne papirje presega 120 milijonov tolarjev,
3. je najmanj eno leto opravljala ali opravlja delo v finančnem sektorju, in sicer na področju, ki zahteva poznavanje vlaganj v vrednostne papirje.
VI. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta sklep začne veljati trideseti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 225-1/8-11/2006
Ljubljana, dne 27. septembra 2006
EVA 2006-1611-0136
Predsednik
Strokovnega sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Miha Juhart l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti