Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006

Kazalo

4313. Program priprave sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu »Obrtna cona Slovenske Konjice«, stran 10306.

Na podlagi 12., 27. in 174. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popravek št. 8/03, v nadaljevanju ZureP-1) in 27. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je župan Občine Slovenske Konjice določil
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu »Obrtna cona Slovenske Konjice«
1. OPIS OBMOČJA, PRAVNA PODLAGA IN RAZLOGI ZA PRIPRAVO SPREMEMB IN DOPOLNITEV
Območje sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu »Obrtna cona Slovenske Konjice« (Uradni list SRS, št. 31/88, Uradi list RS, št. 39/93) predstavlja cono P4 in je zasnovana za proizvodne dejavnosti ter v severnem delu C 29 za centralne dejavnosti.
Območje sprememb in dopolnitev je v naravi na severu omejeno z obstoječo pozidavo, na jugu s Tovarniško cesto, na vzhodu z vzhodno obvoznico in na zahodu z obstoječim proizvodnim kompleksom območja bivšega Konusa.
Pravna podlaga za izdelavo sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu »Obrtna cona Slovenske Konjice« je Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popravek 8/03). Spremembe in dopolnitve se nanašajo na spremembo podrobnejše namenske rabe in ne ovirajo dejavnosti osnovne namenske rabe ter ne ogrožajo naravnih vrednot, zavarovanih območij in biotske raznovrstnosti ter kulturne dediščine, zato je možno po 34. členu citiranega zakona sprejeti spremembe in dopolnitve po skrajšanem postopku.
Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev so predvsem v nezmožnosti izvajanja citiranega odloka zaradi neustreznosti določil glede velikosti, oblike in namenske rabe objektov v območju, ki je predmet sprememb in dopolnitev.
 
2. PREDMET IN CILJI SPREMEMB IN DOPOLNITEV TER PROGRAMSKA IZHODIŠČA PROSTORSKEGA AKTA
Predmet sprememb in dopolnitev citiranega prostorskega akta je redefiniranje prostorske ureditve obravnavanega območja v coni P4 in C 29 v Slovenskih Konjicah.
S spremembami in dopolnitvami Odloka o zazidalnem načrtu bodo določeni prostorski pogoji za učinkovit in usklajen razvoj širšega območja, za reševanje širše prostorske problematike, spremenjeni načrt pa bo osnova za dovoljevanje gradnje in drugih posegov v prostor.
Pobudnik in naročnik sprememb in dopolnitev je Občina Slovenske Konjice za investitorje, s katerimi se je dosegla usklajenost glede pristopa ureditve predvidene spremembe. Naložbeniki so pripravljeni v skladu z izhodišči spremenjenega akta graditi objekte z dejavnostmi, ki niso v konfliktu z namensko rabo območja. Tako se v območju po spremembi predvideva proizvodne dejavnosti in v severnem delu centralne dejavnosti.
Prostorska določila sprememb in dopolnitev citiranega akta ne bodo posegala v predvideno izvedbo osrednjega cestnega priključka na regionalno cesto Slovenske Konjice – Žiče.
 
3. NOSILCI UREJANJA PROSTORA IN DRUGI UDELEŽENCI
Pri pripravi sprememb in dopolnitev citiranega akta bodo sodelovali naslednji udeleženci:
Naročnik in pripravljavec sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu je Občina Slovenske Konjice.
Načrtovalec sprememb in dopolnitev podjetje Razvojni center – Planiranje d.o.o., Celje, ki ga je izbral naročnik kot najugodnejšega ponudnika.
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave sprememb in dopolnitev prostorskega akta, skladno z 29. členom ZureP-1, podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so v primeru sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu »Obrtna cona Slovenske Konjice« naslednji:
– Ministrstvo za zdravstvo RS, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje, Trg Celjskih knezov 9, 3000 Celje
– Ministrstvo za promet in zveze RS, Direkcija RS za ceste, Izpostava Celje, Lava 42, Celje
– Ministrstvo za obrambo RS, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje, Dečkova 36, Celje
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo RS, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Maribor, Krekova ul. 17
– JP Elektro Maribor d.d., Vetrinjska ul. 2, Maribor
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje, Lava 1, Celje
– Javno komunalno podjetje d.o.o., Celjska 3, Slovenske Konjice
– Občina Slovenske Konjice, področje cestnoprometne infrastrukture, Stari trg 29
– Petrol plini d.o.o., Dunajska cesta 50, Ljubljana.
V smernicah morajo pristojni nosilci urejanja prostora konkretizirati določbe veljavnih predpisov in drugih pravnih aktov, ki se nanašajo na predvideno prostorsko ureditev in na katerih temeljijo njihove smernice. Če nosilec urejanja prostora tega ne stori, jih pripravljavec ni dolžan upoštevati, mora pa razloge za neupoštevanje posebej utemeljiti. Če kdo od navedenih organov oziroma organizacij v 30 dneh ne bo podal smernic, se bo štelo, da nima smernic, pri čemer pa mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
Po javni razgrnitvi v skladu s 33. členom ZureP-1 načrtovalec dopolni prostorski akt v skladu s stališči do pripomb in predlogov, danih v času javne razgrnitve in pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu. V primeru, če kdo od navedenih organov ali organizacij v 30 dneh po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bo podal mnenja, se bo štelo, da s predlagano prostorsko dokumentacijo soglaša.
Če se v postopku priprave sprememb in dopolnitev ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
 
4. SEZNAM POTREBNIH STROKOVNIH PODLAG IN NAČIN NJIHOVE PRIDOBITVE
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev Odloka o zazidalnem načrtu » Obrtna Slovenske Konjice« je potrebno upoštevati:
– vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področij prostorskega razvoja, varstva okolja, ohranjanja narave in varstva dediščine,
– veljavne prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine Slovenske Konjice,
– veljavni prostorski izvedbeni akt, ki je predmet sprememb (ZN Obrtna cona Slovenske Konjice, Uradni list SRS, št. 31/88 in RS, št. 39/93),
– veljavne akte, ki jih bodo specificirali nosilci urejanja prostora.
Za izdelavo akta je naročnik zagotovil geodetski posnetek območja.
Načrtovalec izdela spremembe in dopolnitve ZN v vsebini, predpisani z ZureP-1.
 
5. ROKI ZA PRIPRAVO SPREMEMB IN DOPOLNITEV AKTA
Naročnik po sprejetju programa priprave pridobi smernice za načrtovanje od nosilcev urejanja prostora iz 3. točke tega programa priprave, nosilci jih podajo v 30 dneh po sprejemu vloge.
Načrtovalec sprememb izdela analizo smernic ter ob analizi prostora in upoštevanju smernic izdela usmeritve za načrtovanje in predlog sprememb in dopolnitev ZN v 15 dneh po prejemu smernic.
Župan občine s sklepom določi datum 30-dnevne javne razgrnitve in datum javne obravnave.
V 8 dneh po javni razgrnitvi in obravnavi načrtovalec oblikuje stališča do pripomb in po potrditvi s strani občinske službe za urejanje prostora v 15 dneh izdela dopolnjeni predlog sprememb in dopolnitev ZN, ki ga pošlje nosilcem urejanja prostora v mnenje. Po 30 dneh, ko nosilci podajo mnenje, bo župan posredoval dopolnjeni predlog občinskemu svetu v obravnavo. Občinski svet sprejme odlok o spremembah odloka o ZN »Obrtna cona Slovenske Konjice«.
V 15 dneh po objavi odloka v uradnem glasilu občine izdelovalec preda končni elaborat.
 
6. OBVEZNOSTI V ZVEZI S FINANCIRANJEM
Finančna sredstva za izdelavo sprememb in dopolnitev predmetnega prostorskega akta zagotovi naročnik, ki bo stroške izdelave dobil povrnjene z urbanistično pogodbo z naložbeniki.
 
7. VELJAVNOST PROGRAMA PRIPRAVE
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati dan po objavi.
Št. 3505-0002/2006 131
Slovenske Konjice, dne 22. septembra 2006
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti