Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006

Kazalo

4312. Program priprave Odloka o lokacijskem načrtu »Podjetniško-obrtna cona Pod goro II«, stran 10305.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popravek št. 8/03, v nadaljevanju ZureP-1) in 27. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je župan Občine Slovenske Konjice določil
P R O G R A M P R I P R A V E
Odloka o lokacijskem načrtu »Podjetniško-obrtna cona Pod goro II«
1. OPIS OBMOČJA, PRAVNA PODLAGA IN RAZLOGI ZA PRIPRAVO AKTA
Območje Odloka o lokacijskem načrtu (LN) »Podjetniško-obrtna cona Pod goro II«, predstavlja cono O 4, ki je zasnovana za obrtne dejavnosti ter v severnem delu cono S 21 stanovanjska gradnja, katera je pozidana pretežno s stanovanjsko gradnjo.
Območje LN je v naravi na severu omejeno z Vrtno ulico, na vzhodu in jugu s Tovarniško cesto ter na zahodu s Pipuševim vrtom.
Pravna podlaga za izdelavo Odloka o LN »Obrtniško-poslovna cona Pod goro II« je Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popravek 8/03).
Razlogi za pripravo LN so predvsem v nezmožnosti izvajanja še veljavnega odloka zaradi neustreznosti določil glede velikosti, oblike in namenske rabe objektov v območju, ki je predmet obravnave.
 
2. PREDMET IN CILJI TER PROGRAMSKA IZHODIŠČA PROSTORSKEGA AKTA
Predmet citiranega prostorskega akta so prostorske ureditve obravnavanega območja v coni O 4, kjer se na prostih površinah predvidijo objekti poslovno-obrtne dejavnosti in S 21, kjer je potrebno na novo definirati zatečeno stanovanjsko gradnjo z možnostmi urejanja.
S Odlokom o LN bodo določeni prostorski pogoji za učinkovit in usklajen razvoj širšega območja, za reševanje širše prostorske problematike, spremenjeni načrt pa bo osnova za dovoljevanje gradnje in drugih posegov v prostor.
Pobudnik in naročnik lokacijskega načrta je Občina Slovenske Konjice.
Cilj sprejetja odloka je v skladu z izhodišči akta graditi objekte z dejavnostmi, ki niso v konfliktu z namensko rabo območja. Tako se v območju O 4 predvideva obrtno-poslovne dejavnosti sprejemljive za okolico, v severno vzhodnem delu S 21, pa se predvidijo možnosti prostorskih ureditev, kjer se nahajajo pretežno stanovanjske gradnje.
 
3. NOSILCI UREJANJA PROSTORA IN DRUGI UDELEŽENCI
Pri pripravi citiranega akta bodo sodelovali naslednji udeleženci:
Naročnik in pripravljavec Odloka o LN je Občina Slovenske Konjice.
Načrtovalec je podjetje Razvojni center – Planiranje d.o.o., Celje, ki ga je izbral naročnik kot najugodnejšega ponudnika.
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave prostorskega akta, skladno z 29. členom ZureP-1, podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so v primeru Odloka o LN »Podjetniško-obrtna cona Pod goro« naslednji:
– Ministrstvo za zdravstvo RS, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje, Trg Celjskih knezov 9, 3000 Celje
– Ministrstvo za obrambo RS, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje, Dečkova 36, Celje
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo RS, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Maribor, Krekova ul. 17
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje, Glavni trg 1
– JP Elektro Maribor d.d., Vetrinjska ul. 2, Maribor
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje, Lava 1, Celje
– Javno komunalno podjetje d.o.o., Celjska 3, Slovenske Konjice
– Občina Slovenske Konjice, področje cestno prometne infrastrukture, Stari trg 29
– Petrol plini d.o.o., Dunajska cesta 50, Ljubljana.
V smernicah morajo pristojni nosilci urejanja prostora konkretizirati določbe veljavnih predpisov in drugih pravnih aktov, ki se nanašajo na predvideno prostorsko ureditev in na katerih temeljijo njihove smernice. Če nosilec urejanja prostora tega ne stori, jih pripravljavec ni dolžan upoštevati, mora pa razloge za neupoštevanje posebej utemeljiti. Če kdo od navedenih organov oziroma organizacij v 30 dneh ne bo podal smernic, se bo štelo, da nima smernic, pri čemer pa mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
Po javni razgrnitvi v skladu s 33. členom ZureP-1 načrtovalec dopolni prostorski akt v skladu s stališči do pripomb in predlogov, danih v času javne razgrnitve in pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu. V primeru, če kdo od navedenih organov ali organizacij v 30 dneh po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bo podal mnenja, se bo štelo, da s predlagano prostorsko dokumentacijo soglaša.
Če se v postopku priprave akta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
 
4. SEZNAM POTREBNIH STROKOVNIH PODLAG IN NAČIN NJIHOVE PRIDOBITVE
Pri izdelavi Odloka o LN » Poslovno-obrtne cone Pod goro II« je potrebno upoštevati:
– vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področij prostorskega razvoja, varstva okolja, ohranjanja narave in varstva dediščine
– veljavne prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Slovenske Konjice
– veljavne akte, ki jih bodo specificirali nosilci urejanja prostora
Za izdelavo akta je naročnik zagotovil geodetski posnetek območja.
Načrtovalec izdela LN v vsebini, predpisani z ZureP-1.
 
5. ROKI ZA PRIPRAVO AKTA
Naročnik po sprejetju programa priprave pridobi smernice za načrtovanje od nosilcev urejanja prostora iz 3. točke tega programa priprave, nosilci jih podajo v 30 dneh po sprejemu vloge.
Načrtovalec izdela analizo smernic ter ob analizi prostora in upoštevanju smernic izdela usmeritve za načrtovanje in predlog LN v 15 dneh po prejemu smernic.
Župan občine s sklepom določi datum 30-dnevne javne razgrnitve in datum javne obravnave.
V 8 dneh po javni razgrnitvi in obravnavi načrtovalec oblikuje stališča do pripomb in po potrditvi s strani Občine v 15 dneh izdela dopolnjeni predlog LN, ki ga pošlje nosilcem urejanja prostora v mnenje. Po 30 dneh, ko nosilci podajo mnenje, bo župan posredoval dopolnjeni predlog občinskemu svetu v obravnavo. Občinski svet sprejme odlok o LN »Poslovno-obrtna cona Pod goro II«.
V 15 dneh po objavi odloka v uradnem glasilu občine izdelovalec preda končni elaborat.
 
6. OBVEZNOSTI V ZVEZI S FINANCIRANJEM
Finančna sredstva za izdelavo predmetnega prostorskega akta zagotovi naročnik, ki jih zaračuna pri komunalnem prispevku v skladu s programom opremljanja.
 
7. VELJAVNOST PROGRAMA PRIPRAVE
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati dan po objavi.
Št. 3505-0006/2006 131
Slovenske Konjice, dne 24. avgusta 2006
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti