Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006

Kazalo

4310. Program priprave občinskega lokacijskega načrta za poslovno-trgovski center ob Kvedrovi cesti v Sevnici, stran 10300.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr., 58/03-ZZK-1; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1), ter 9. in 37. člena Statuta Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 78/05-UPB) je župan Občine Sevnica sprejel
P R O G R A M P R I P RA V E
občinskega lokacijskega načrta za poslovno-trgovski center ob Kvedrovi cesti v Sevnici
1. člen
S tem programom priprave se določa vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv ter postopkov, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave občinskega lokacijskega načrta (OLN) za poslovno-trgovski center ob Kvedrovi cesti v Sevnici.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo OLN)
ocena stanja:
V mestu Sevnica, med obstoječo regionalno cesto R3-679 Radeče-Breg-Sevnica- Brestanica in lokalno zbirno mestno cesto LZ 373050 Ajdovec – Cesta na Dobravo ter gozdom s posebnim namenom na vzhodni strani, je območje, ki je z urbanističnega in arhitekturnega vidika neurejeno. Na jugozahodnem delu območja je teren izravnan, na tem mestu je do odstranitve objekta stal športni dom »TVD Partizan«.
Na obravnavanem območju so zgrajeni objekti, ki niso več v funkciji, prostor ni programsko definiran, na trgu pa se kaže interes za gradnjo poslovno-trgovskega centra. Predvideni prostor je potrebno definirati ter umestiti nove objekte z vso potrebno prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo.
 
razlogi za pripravo lokacijskega načrta:
– pobuda občanov,
– racionalni izkoristek neurejenega in nepozidanega območja,
– popolnitev obstoječe grajene strukture,
– razvoj terciarne dejavnosti v mestu Sevnica.
Zaradi potrebnega definiranja urbanističnih pogojev, varovanja koridorjev, predvidenih posegih na infrastrukturnih objektih na stičnem območju OLN, ter prometnega navezovanja na obstoječe prometno omrežje naselja in usklajevanja druge gospodarske infrastrukture, je glede na določila veljavne prostorske zakonodaje potrebna izdelava OLN.
 
pravna podlaga:
Za obravnavano območje je v veljavi Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za širše območje starega mestnega jedra Sevnica (Uradni list RS, št. 63/97, 64/06 – spremembe in dopolnitve) in Odlok o razglasitvi gozdov s posebnim namenom v mestu Sevnica (Uradni list RS, št. 54/04, 84/06 – sprem. in dopolnitve).
Po veljavnem izvedbenem aktu je gradnja prostostoječih objektov dopustna na tistih zemljiščih, kjer to omogoča oblikovanost terena, velikost razpoložljive parcele skladno z urbanističnimi konstantami, ki jih določa okoliška grajena struktura. Intenzivnost rabe se s posameznim posegom z novogradnjo ne sme spreminjati. V nasprotnem primeru, ko gre za več posegov in večje spremembe, ki se bodo izvajale etapno, je potrebno za primerno in enotno ureditev območja predhodno izdelati ustrezen urbanistični dokument celotne ureditve. V obravnavanem primeru je to občinski lokacijski načrt.
Na podlagi 4. člena Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Sevnica za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in družbenega plana Občine Sevnica za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list RS, št. 36/02), se v okviru ureditvenih območjih naselij za zahtevne objekte izdela zazidalni načrt, po določil ZUreP-1 je to lokacijski načrt.
Priprava občinskega lokacijskega načrta za poslovno-trgovski center ob Kvedrovi cesti v Sevnici bo potekala po predpisanem postopku, skladno z določili:
– Zakona o urejanju prostora ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr., 58/03 – ZZK-1).
– Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
– Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – UPB-1).
3. člen
(predmet in programska izhodišča OLN)
predmet OLN:
Predmet OLN je ureditev dela območja v mestu Sevnica ob regionalni cesti R3-679 Radeče–Breg–Sevnica–Brestanica, med lokalno zbirno mestno cesto LZ 373050 Ajdovec – Cesta na Dobravo na severu in gozdom s posebnim namenom na vzhodni strani, ter obstoječim poslovnim objektom »Pizzeria Magic«, na jugovzhodni strani območja urejanja.
 
programska izhodišča:
Na obravnavanem območju je predvidena gradnja poslovno-trgovskega objekta s pripadajočo prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo.
Pri pripravi OLN je potrebno upoštevati tudi eventualna druga programska izhodišča, ki se kot posledica le-teh pojavijo v samem postopku izdelava izvedbenega prostorskega načrta.
 
prostorska konferenca:
Pripravljavec Občina Sevnica, Oddelek za okolje in prostor, je dne 8. 9. 2006, v skladu z 28. členom ZUreP-1, sklical 1. prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti, glede priprave OLN oziroma predvidene prostorske ureditve. Datum, kraj in čas 1. prostorske konference je bil objavljen v dveh sredstvih javnega obveščanja. S to objavo so bili o prostorski konferenci obveščeni predstavniki gospodarstva, interesnih združenj ter organizirane javnosti, z vabili pa so bili povabljeni nosilci urejanja prostora ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi lokacijskega načrta, kateri so navedeni v 5. členu tega programa priprave.
Pri pripravi lokacijskega načrta se smiselno proučijo in upoštevajo pisna in ustna priporočila s prve prostorske konference.
4. člen
(okvirno ureditveno območje OLN)
Lokacijski načrt se pripravi za območje, ki posega na del zemljišč k.o. Sevnica s parc. številkami:
536/1, 535/7, 536/2, 535/3, 536/3, 535/4, 535/5, 535/6, 535/1, 535/2, 538/1, 538/3d, 538/2d, 220/2d, 220/3, 221/2, 221/6, 1518/2d, 1537d, 1526/10d, 1526/11, 286/1d, 286/2d, 533/35d, 1519/1d, 1519/6d.
(d – pomeni delno).
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja, ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi OLN)
Koordinator postopka priprave OLN je pristojni organ za urejanje prostora, to je Oddelek za okolje in prostor Občine Sevnica.
Pristojni nosilci urejanja prostora za pripravo OLN za poslovno-trgovski center ob Kvedrovi cesti v Sevnici so:
1. RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Posavje;
2. RS, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje;
3. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami – Oddelek območja spodnje Save;
4. RS, Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Območje Novo mesto;
5. Zavod RS za varstvo narave, OE Celje;
6. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje;
7. Zavod za gozdove Slovenije, OE Brežice;
8. Elektro Celje d.d., Področje Krško;
9. Telekom Slovenije d.d., PE Novo mesto;
10. Geoplin Plinovodi d.o.o.;
11. JP Komunala d.o.o. Sevnica;
12. JP Plinovod d.o.o. Sevnica;
13. Javna agencija za železniški promet RS;
14. Zavod kabelske televizije NHM Sevnica;
15. Občina Sevnica;
16. KS Sevnica;
ter ostali udeleženci:
17. Petrol d.d. Ljubljana;
18. Izletnik Celje d.d.
Po sprejemu programa priprave pripravljavec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 29. člena ZUreP-1 štelo, da smernic nimajo.
V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec lokacijskega načrta kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
V primeru, da se v postopku priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobi v istem postopku.
Pri pripravi lokacijskega načrta sodelujejo naslednji udeleženci:
– Pobudnik priprave: HORIZONT INŽENIRING, Hribšek Srečko s.p., Ponikve pri Studencu 17, 8293 Studenec,
– Pripravljavec: Občina Sevnica, Oddelek za okolje in prostor, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica,
– Izdelovalec lokacijskega načrta: mora izpolnjevati pogoje, določene v 156. do 160. členu ZUreP-1,
– Investitor lokacijskega načrta: HORIZONT INŽENIRING, Hribšek Srečko s.p., Ponikve pri Studencu 17, 8293 Studenec.
6. člen
(seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje prostorske ureditve)
Pri izdelavi lokacijskega načrta je potrebno upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave:
– Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04),
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Sevnica za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in družbeni plan Občine Sevnica za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list RS, št. 36/02, 87/04),
– Odlok o razglasitvi gozdov s posebnim namenom v mestu Sevnica (Uradni list RS, št. 54/04, 84/06 – sprem. in dopolnitve),
– Odlok o prostorsko ureditvenih pogojih za širše območje starega mestnega jedra Sevnice (Uradni list RS, št. 63/97, 64/06 – sprem. in dopolnitve),
– geodetski načrt za namen izdelave lokacijskega načrta,
– ostala gradiva, potrebna za izdelavo lokacijskega načrta.
Pred izdelavo predloga OLN mora pobudnik zagotoviti naslednje gradivo:
– idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so v odvisnosti od načrtovane prostorske ureditve,
– podatke o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic,
– poročilo o vplivih načrtovane prostorske ureditve na okolje v skladu s predpisom, ki ga ureja metodologija za izdelavo okoljskih poročil,
– ostala gradiva, ki jih bodo v postopku sprejemanja lokacijskega načrta zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora.
7. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve se izdelajo na podlagi analize prostora, pridobljenih smernic in analize le-teh, priporočil s prve prostorske konference, ter ob upoštevanju programskih izhodišč, določenih v 3. členu tega programa priprave.
Izdelovalec lokacijskega načrta je izdelal več strokovnih rešitev. V primeru, da se potreba po izdelavi dodatnih variantnih rešitev pokaže kasneje v postopku priprave lokacijskega načrta, se te naknadno vključijo v izbor najustreznejše variante.
8. člen
(pridobitev geodetskih podlag)
– Za območje predvidene prostorske ureditve mora pobudnik lokacijskega načrta HORIZONT INŽENIRING, Hribšek Srečko s.p., Ponikve pri Studencu 17, 8293 Studenec, priskrbeti geodetski načrt v digitalni obliki, izdelan skladno z določili Pravilnika o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
9. člen
(terminski plan priprave lokacijskega načrta)
S tem programom priprave, ki sledi prvi prostorski konferenci, so določeni naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja lokacijskega načrta:
1. Prva prostorska konferenca in objava programa priprave v Uradnem listu Republike Slovenije – 8. 9. 2006 (pripravljavec Občina Sevnica).
2. Izdelava gradiva za pridobivanje smernic – 13. 10. 2006 (izdelovalec LN).
3. Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora, določenih v 5. členu – 13. 11. 2006 (izdelovalec LN).
4. Izdelava idejnih zasnov z upoštevanjem smernic nosilcev urejanja prostora – 30. 11. 2006 – naročnik LN
5. Izdelava strokovnega gradiva za drugo prostorsko konferenco – 15. 12. 2006 (izdelovalec LN).
6. Druga prostorska konferenca – 22. 12. 2006 (pripravljavec Občina Sevnica).
7. Sklep o javni razgrnitvi in javni obravnavi – 28. 1. 2007 (pripravljavec Občina Sevnica).
8. Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Sevnica in na sedežu Krajevne skupnosti Sevnica, javna obravnava predloga OLN pa se izvede v kulturni dvorani gasilskega doma Sevnica – 28. 2. 2007 (pripravljavec Občina Sevnica).
9. Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani posamezniki lahko podajo svoje pripombe in predloge v času javne razgrnitve in javne obravnave predloga lokacijskega načrta.
10. Pripravljavec Občina Sevnica zavzame stališča do pripomb in predlogov podanih v času javne razgrnitve in javne obravnave na podlagi strokovnega mnenja izdelovalca, občinske strokovne službe ter sklepa Odbora za varstvo in urejanje okolja – 14. 3. 2007 (pripravljavec Občina Sevnica).
11. Po sprejetju stališč do pripomb in predlogov na občinskem svetu, se izdela dopolnjeni predlog lokacijskega načrta oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe, ter pozove nosilce urejanja prostora, navedene v 5. členu tega programa priprave, da izdajo svoja mnenja k dopolnjenemu predlogu prostorskega akta – 21. 3. 2007.
12. Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 21. 4. 2007.
13. Po uskladitvi s pridobljenimi mnenji se izdela usklajeni predlog lokacijskega načrta za obravnavo in sprejem na Občinskem svetu Občine Sevnica – 28. 4. 2007.
14. Župan posreduje usklajeni predlog lokacijskega načrta v obravnavo in sprejem Občinskem svetu Občine Sevnica (odlok, obrazložitve, grafičnih del) – maj 2007.
15. Občinski svet Občine Sevnica sprejme odlok o lokacijskem načrtu na seji Občinskega sveta občine Sevnica – maj 2007.
16. Objava Odloka o lokacijskem načrtu v Uradnem listu Republike Slovenije – maj 2007.
17. Izdelava končnega dokumenta v šestih izvodih – junij 2007.
10. člen
(obveznosti financiranja priprave lokacijskega načrta)
Izdelavo lokacijskega načrta, geodetskega načrta, idejnih zasnov in strokovnih gradiv, ki jih bodo zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora bo financiral HORIZONT INŽENIRING, Hribšek Srečko s.p., Ponikve pri Studencu 17, 8293 Studenec.
11. člen
(končna določba)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 3505-0004/2006
Sevnica, dne 13. septembra 2006
Župan
Občine Sevnica
Kristijan Janc l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti