Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2006 z dne 29. 9. 2006

Kazalo

4273. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju zazidalnega načrta starega mestnega jedra Celje – nadzidava poslovnega objekta Gledališka 2, stran 10251.

Na podlagi 23. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 in 58/03 – ZZK-1) ter 17. člena Statuta Mestne Občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je Mestni svet Mestne občine Celje na seji dne 19. 9. 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju zazidalnega načrta starega mestnega jedra Celje – nadzidava poslovnega objekta Gledališka 2
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(predmet odloka)
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve Odloka o sprejetju zazidalnega načrta starega mestnega jedra Celje, nadzidava poslovnega objekta Gledališka ul. 2.(v nadaljnjem besedilu: spremembe in dopolnitve) po projektu št. 221/2006, ki ga je izdelal Razvojni center PLANIRANJE d.o.o. Celje. Le-ta vsebujejo:
– mejo in velikost ureditvenega območja sprememb in dopolnitev ter seznam parcel
– urbanistični in arhitektonski pogoji za umestitev načrtovane ureditve v prostor
– prometna, komunalna, energetska in teleprenosna infrastruktura
– rešitve in ukrepi za varovanje okolja, ohranjanje narave, varstvo kulturne dediščine ter trajnostno rabo naravnih dobrin
– rešitve in ukrepe za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
– etapnost izvedbe prostorske ureditve ter drugi pogoji in zahteve za izvajanje.
2. člen
(prostorske ureditve, ki se načrtujejo s spremembami
in dopolnitvami)
S spremembami in dopolnitvami se predvidi prostorska ureditev, ki omogoča v »kareju 4« starega mestnega jedra Celja rekonstrukcijo (nadzidavo etaže in dozidavo osebnega dvigala) poslovnega objekta Gledališka ul. 2.
3. člen
(sestavni deli sprememb in dopolnitev)
Besedilo odloka
1. Kartografski del, ki obsega naslednje grafične načrte:
1.1 Načrt namenske rabe prostora – izsek iz ZN SMJ Celje 1: 1000
1.2 Načrt parcele 1: 500
1.3 Načrt umestitve načrtovane ureditve v prostor
1.3.1 Kotirana situacija nadzidave 1: 500
1.3.2 Situacija obstoječega stanja z mejo ureditvenega območja 1: 500
1.3.3 Urbanistično arhitektonska zasnova in zasnova prometne ureditve 1: 500
1.3.4 Situacija obstoječega stanja infrastrukture 1: 500
 
2. Priloge sprememb in dopolnitev so:
2.1 Povzetek za javnost
2.2 Izvleček iz strateškega prostorskega akta
2.3 Obrazložitev sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta staro mestno jedro Celje, nadzidava poslovnega objekta Gledališka ul. 2
2.4 Strokovne podlage
2.5 Smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora
2.6 Seznam sprejetih aktov o zavarovanju in seznam sektorskih aktov in predpisov, ki so bili upoštevani pri pripravi sprememb in dopolnitev
2.7 Spis postopka in sprejemanja akta.
II. MEJA IN VELIKOST UREDITVENEGA OBMOČJA SPREMEMB IN DOPOLNITEV TER SEZNAM PARCEL
4. člen
(ureditveno območje)
V 2. členu Odloka o sprejetju ZN starega mestnega jedra Celje (v nadaljnjem besedilu »Odlok«) se za zadnjim odstavkom dodajo nove alineje:
»Izhodiščna točka opisa meje sprememb in dopolnitev je severo zahodni vogal obravnavanega območja
(1) Opis meje topografsko
+---------+--------------------------------+
|Smer neba|Opis                            |
|         |                                |
+---------+--------------------------------+
|na severu|drevored katalp                 |
|         |                                |
+---------+--------------------------------+
|na vzhodu|zahodni rob objekta Linhartova 5|
|         |                                |
+---------+--------------------------------+
|na jugu  |os dovoza na parkirišče         |
|         |                                |
+---------+--------------------------------+
|na zahodu|meja parcele 2058               |
|         |                                |
+---------+--------------------------------+
(2) Seznam parcel in velikost površine obravnavanega območja sprememb in dopolnitev
Predmet obravnave so deli zemljiških parcel št. 2058 in 2059, k.o. Celje, površina obravnavanega območja je 1754,0 m2«.
III. URBANISTIČNI IN ARHITEKTONSKI POGOJI ZA UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
5. člen
(opis načrtovane rešitve)
V 3. členu »Odloka« se v četrti alineji doda nov odstavek:
»Z nadzidavo poslovnega objekta Gledališka 2 se urbanistična ureditev kareja ne spreminja, namembnost objekta ostaja nespremenjena – poslovna – z dodano etažo in dograjenim osebnim dvigalom se poveča uporabna (pisarniška) površina objekta, ki omogoča gibalno oviranim osebam dostop do vseh etaž. Nova etaža oziroma nova višina objekta nima vpliva (zaradi specifične lokacije izven ulične črte) na sosednje objekte. Zaradi gradnje dvigala se zmanjša število parkirnih mest za štiri.«.
6. člen
(pogoji za oblikovanje objekta)
V 4. členu »Odloka« se za zadnjim odstavkom dodajo nove alineje:
»(1) Nova etaža s konkavno dvokapno streho in panoramsko dvigalo kot prizidek bodo dali obstoječemu objektu nov značaj, zato je mogoče in zaželeno, da se vzporedno z nadzidavo in gradnjo dvigala preoblikujejo tudi obstoječi nadstreški objekta ob glavnem in stranskem vhodu in vhodu v »optiko« v maniri nove arhitekture.
(2) Nadzidava bo oblikovana kot transparenten kubus, manjšega tlorisnega gabarita kot obstoječi objekt – stene nadzidave bodo pomaknjene v notranjost za 1,30 m od obstoječih fasadnih sten; tako nastala terasa bo zaključena s transparentno ograjo. Streha bo dvokapna, konkavna (metuljasta) z napuščem, segajočim preko roba terase. Barve novih delov objekta morajo biti usklajene z barvo obstoječega objekta – pastelne – nianse rumene v kombinaciji z belo. Barve fasade kasneje v sklopu vzdrževalnih del ni dovoljeno spreminjati.«
(lokacijski pogoji in usmeritve za projektiranje)
»(3) Tlorisni gabarit nadzidave sledi obstoječemu objektu s pomikom fasadne stene za 1,3 m v notranjost objekta. Bruto površina nadzidave je 546 m2. Višina obstoječega objekta je cca 11,0 metrov, nadzidava bo visoka 4,0 metre.«
IV. PROMETNA, KOMUNALNA, ENERGETSKA
IN TELEPRENOSNA INFRASTRUKTURA
7. člen
V 5. členu »Odloka« se dodajo nove alineje:
»(1) Pogoji za prometne ureditve: Objekt je prometno dostopen s severne, zahodne in južne strani, na vseh straneh so obstoječe parkirna mesta, peš dostopi so že izvedeni, nov vhod bo realiziran na južni strani objekta.
(2) Vodovod: Oskrba objekta z vodo je možna preko obstoječega priključka pod pogojem, da je rešeno odvodnjavanje odpadnih voda. V primeru povečane porabe odvzema vode je priključek potrebno povečati na stroške investitorja. Na mestu priključitve na javno vodovodno omrežje bo v normalnih razmerah zagotovljen pritisk 2-5 barov. Poraba vode se odčitava preko skupnega vodomera za celoten objekt.
(3) Kanalizacija: Odpadne vode se speljejo preko obstoječega priključka v javno kanalizacijo. V primeru dotrajanosti kanalskega priključka se le ta obnovi na stroške investitorja.
(4) Elektro omrežje: V nadaljnjem postopku mora investitor pridobiti projektne pogoje.
(5) Telefonsko omrežje: Priključek telefonskega omrežja v objekt poteka na vzhodni strani predvidenega vetrolova. Vse posege je potrebno izvajati v skladu s smernicami Telekoma Slovenije.
(6) Plinovodno omrežje:Objekt je že priključen na javno plinovodno omrežje, ki poteka na vzhodni strani objekta.«.
V. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, OHRANJENJE NARAVE, VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE TER TRAJNOSTNO RABO NARAVNIH DOBRIN
8. člen
Za 4. členom »Odloka« se doda nov 4.a člen, ki se glasi:
»4.a člen
(varstvo kulturne dediščine in varovanje okolja)
(1) Varstvo kulturne dediščine: Obstoječi objekt, ki stoji v zavarovanem območju naselbinske dediščine (staro mestno jedro), nima lastnosti dediščine. Smernice za nadzidavo in prizidek so vključene v pogoje oblikovanja objekta. Območje obravnave se nahaja v zavarovanem arheološkem območju Celje, ki je zaščiteno z odlokom o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Celje (Uradni list LRS, št. 28/86), zato so na obravnavanem območju pred vsemi posegi v zemeljske plasti obvezne predhodne zavarovalne arheološke raziskave.
(2) Varstvo narave: V območju obravnave ni naravnih vrednot.
(3) Varstvo okolja: Namembnost predvidene adaptacije je poslovna. Širše območje obravnave je nestanovanjsko, zato v času obratovanja ne bo vplivov, ki bi vplivali na poslabšanje kakovosti okolja. Varstvo zraka: Prezračevanje vseh delov objekta se izvede naravno ali prisilno, pri čemer je treba zagotoviti odvod dimnih plinov nad strehe ali terase objektov. V času gradnje je potrebno gradnjo organizirati časovno tako, da hrup ne bo motil delovnih prostorov v sosednjih objektih.
(4) Odvoz odpadkov je urejen v skladu z občinskim odlokom. Lokacije eventualno potrebnih novih posod za smeti bodo ob obstoječi lokaciji posod za smeti.«.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
9. člen
Za 6. členom »Odloka« se doda nov 6.a člen:
»6.a člen
(požarna varnost)
Požarna varnost obstoječega objekta je urejena. Z nadzidavo objekta obstoječe požarnovarnostne razmere ne smejo biti zmanjšane.
Varen umik ljudi je možen na površine ob objektu.
Dostop do prometnih in delovnih površin za intervencijska vozila je možen po obstoječih asfaltiranih cestah in parkirnih površinah oziroma morajo biti urejene skladno s standardom SIST DIN 14090.
Viri za zadostno oskrbo vode za gašenje so zagotovljeni iz vodovoda preko hidrantnega omrežja. Upoštevati je potrebno Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov – Uradni list RS, št. 30/91.
Na osnovi izračuna požarne obremenitve je pri projektiranju in izvedbi objektov potrebno upoštevati takšne materiale in njih zaščite, ki so varni pred požarom in širjenjem požara.«.
VII. KONČNE DOLOČBE
10. člen
Za 8. členom »Odloka« se doda nov 8.a člen:
»8.a člen
(tolerance)
Dopustno je le zmanjšanje višine nadzidanega objekta – manj kot 15,0 metrov višine merjeno od terena do kapi.«.
11. člen
(usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti zazidalnega načrta)
Po končani predvideni izvedbi so dopustna samo investicijsko vzdrževalna dela. Eventualne spremembe barve objekta so mogoče skladno z določili 8. člena »Odloka«.
12. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe za posamezna področja.
13. člen
(vpogled v izvedbeni prostorski akt)
Spremembe in dopolnitve so stalno na vpogled pri:
– Mestni občini Celje, Oddelek za okolje in prostor ter komunalo, Sektor za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve
– Upravni enoti Celje.
14. člen
(uveljavitev)
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-0004/2006
Celje, dne 19. septembra 2006
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti