Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2006 z dne 25. 9. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2006 z dne 25. 9. 2006

Kazalo

4232. Tarifni sistem za dobavo in odjem toplote iz toplovodnega omrežja v Občini Dobrepolje, stran 10189.

Na podlagi Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 26/05) in Akta o določitvi metodologije za pripravo tarifnih sistemov za dobavo in odjem toplote iz distribucijskega omrežja (Uradni list RS, št. 74/05) je distributer toplote Toplovod Dobrepolje, d.o.o., komunalno podjetje s soglasjem Občinskega sveta Občine Dobrepolje sprejel
T A R I F N I S I S T E M
za dobavo in odjem toplote iz toplovodnega omrežja v Občini Dobrepolje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tarifnim sistemom za dobavo in odjem toplote iz toplovodnega omrežja v občini Dobrepolje se določajo:
– osnovni tarifni elementi za obračunavanje toplote, ki jo distributer dobavlja odjemalcem iz toplovodnega omrežja (v nadaljnjem besedilu »odjemalec«),
– načela in merila za ugotavljanje tarifnih postavk ter način ugotavljanja in uporabe računskih elementov s ciljem, da bi spodbujali racionalno rabo toplote in da bi bile toplotne naprave distribucijskega sistema bolje izrabljeni.
2. člen
Tarifni sistem velja za vse tarifne odjemalce toplote iz distribucijskega omrežja daljinskega ogrevanja.
3. člen
Tarifne postavke za posamezne elemente cene tarifnih odjemalcev morajo biti javno objavljene v Uradnem listu RS.
II. POJMI IN DEFINICIJE
4. člen
V tem tarifnem sistemu so uporabljeni pojmi, kot so določeni v Energetskem zakonu (v nadaljnjem besedilu: EZ) in podzakonskih predpisih izdanih na njegovi podlagi, poleg teh pa imajo v tem aktu uporabljeni pojmi naslednji pomen:
 
distribucija toplote:
je izbirna lokalna gospodarska javna služba, ki obsega tako dejavnosti dobave toplote ali hladu iz omrežij za distribucijo, kot tudi dejavnosti sistemskega operaterja toplotnega omrežja za distribucijo toplote,
 
distribucijsko omrežje:
je omrežje za prenos tople vode, vroče vode, pare ali hladu, katerega predstavlja sistem povezanih naprav, ki so namenjene distribuciji energije do priključnega voda oziroma do odjemnega mesta,
 
distributer toplote:
je izvajalec dejavnosti distribucije toplote, kar pomeni tako izvajalec dejavnosti dobave toplote ali hladu kot tudi izvajalec dejavnosti sistemskega operaterja omrežja za distribucijo toplote,
 
odjemalec toplote:
je vsaka fizična ali pravna oseba, kateri distributer toplote na podlagi pisne pogodbe dobavlja toplo vodo, vročo vodo, paro ali hlad po distribucijskem omrežju. Odjemalec toplote je lahko tudi skupina fizičnih ali pravnih oseb, ki so priključene na skupno odjemno mesto,
 
obračunska moč:
je zakupljena in nastavljena moč na toplotni postaji odjemalca toplote, ki je lahko enaka ali manjša od priključne moči toplotne postaje določene s projektno dokumentacijo. Obračunska moč se potrdi z zapisnikom ob nastavitvi v toplotni postaji s strani pooblaščene osebe distributerja toplote,
 
priključna moč:
je nazivna moč internih toplotnih naprav odjemalca toplote, določena s projektno dokumentacijo, v skladu s sistemskimi obratovalnimi navodili in s tehničnimi zahtevami distributerja toplote o priključitvi na distribucijsko omrežje,
 
primarni števec:
je števec na odjemnem mestu v toplotni postaji, kjer odjemalec toplote prevzema dobavljeno toploto. Odčitek količine dobavljene toplote na osnovi primarnega števca je osnova za obračun dobavljene toplote,
 
tarifna postavka:
je v denarni vrednosti izraženi element tarifnega sistema, ki omogoča izračun cene v obračunskem obdobju,
 
tarifna skupina:
je skupina odjemalcev toplote, za katere veljajo enake tarifne postavke.
III. TARIFNI ELEMENTI IN TARIFNE POSTAVKE
5. člen
Tarifni elementi, za katere se ugotavljajo tarifne postavke, so obračunska moč, dobavljena količina toplote ter nestandardne storitve.
6. člen
Tarifne postavke za posamezne tarifne elemente so:
– cena za enoto obračunske moči (SIT/MW,leto ali SIT/kW,mesec oziroma EUR/MW,leto ali EUR/kW,mesec),
– cena za enoto dobavljene količine toplote (SIT/MWh oziroma EUR/MWh) cena za nestandardne storitve po ceniku.
7. člen
Pri tarifnih odjemalcih je cena za odjem toplote iz sistema za daljinsko ogrevanje sestavljena iz cene za obračunsko moč in cene za dobavljeno količino toplote. Nestandardne storitve se plačujejo posebej po veljavnem ceniku distributerja.
8. člen
Letni znesek za obračunsko moč predstavlja fiksni del stroškov dobave toplote in se obračunava mesečno (1/12 letnega zneska). Letni znesek za obračunsko moč se izračuna tako, da se letna tarifna postavka za obračunsko moč SIT/MW,leto oziroma EUR/MW,leto pomnoži z obračunsko močjo, znesek pa se zaokroži na dve decimalki. Letni znesek za priključno moč I. tarifne skupine – gospodinjski odjem je enoten.
Znesek za obračunsko moč je neodvisen od dobavljene količine toplote.
Standardne storitve distributerja so vse storitve, ki zagotavljajo nemoteno obratovanje sistema distributerja, to so stroški obratovanja in vzdrževanja toplotnih naprav distributerja.
V standardne storitve štejejo tudi storitve meritev toplote in obračuna po primarnem toplotnem števcu ter stroški obračuna po posameznih odjemalcih, oziroma po posameznih stanovanjih po vnaprej določenem ali dogovorjenem razdelilniku stroškov.
9. člen
V večstanovanjskem objektu se znesek za obračunsko moč za ogrevanje razdeli sorazmerno ogrevani površini stanovanj ali na osnovi dogovorjenega ključa delitve (delilnika).
V večstanovanjskem objektu, kjer se toplota uporablja tudi za pripravo sanitarne tople vode se znesek za obračunsko moč za pripravo sanitarne tople vode razdeli glede na število oseb v posameznem stanovanju.
10. člen
Znesek za količino dobavljene toplote se izračuna tako, da se število dobavljenih kWh pomnoži s ceno na enoto dobavljene toplote (SIT/kWh, oziroma EUR/kWh).
Znesek za dobavljeno količino toplotne energije predstavlja variabilni del stroškov ogrevanja.
11. člen
Nestandardne storitve distributerja so:
– vzdrževanje, umerjanje in zamenjava dotrajanih merilnih naprav,
– vzdrževanje toplotnih postaj,
– nadzor nad deli pri priključitvi toplotnih postaj,
– izdaja soglasij,
– storitev priključitve na sistem daljinskega ogrevanja.
12. člen
Nestandardne storitve distributerja se obračunavajo po javno objavljenem ceniku:
– števnina, ki zajema letne stroške vzdrževanja, umerjanja in zamenjave dotrajanih merilnih naprav, se obračunava mesečno (1/12 letnega zneska),
– vzdrževanje toplotnih postaj, ki se obračunava mesečno (1/12 zneska),
– nadzor nad deli pri priključitvi toplotnih postaj, ki se obračuna po dejansko opravljenih urah po ceni ure nadzornika, objavljeni v ceniku,
– izdaja soglasij, ki se obračuna po ceni v ceniku,
– priključnina, ki zajema stroške priključitve na sistem daljinskega ogrevanja in se obračuna po ceniku.
IV. RAZVRSTITEV ODJEMA TOPLOTE
13. člen
Odjem toplote je razvrščen v dve tarifni skupin:
I. tarifna skupina –gospodinjski odjem:
Obračunska moč toplotnih naprav odjemalca do vključno 15 kW
II. tarifna skupina:
Obračunska moč toplotnih naprav odjemalca nad 15 kW
14. člen
Razvrstitev v tarifno skupino opravi distributer na osnovi dokumentacije, po kateri je izdal soglasje h gradnji in priključitvi.
V. OBRAČUN DOBAVE TOPLOTE
15. člen
Obračun dobave toplote se pri posameznem odjemalcu opravi z:
– razvrstitvijo odjemalca v ustrezno tarifno skupino,
– obračunom obračunske moči po veljavni ceni,
– obračunom dobavljenih količin toplote po veljavni ceni,
– obračunom nestandardnih storitev.
16. člen
Če se več odjemalcev iste ali različne tarifne skupine oskrbuje s toploto preko skupnega odjemnega mesta s skupno merilno napravo, se dobavljena toplota obračunava skladno z dogovorjenim delilnikom stroškov na tem odjemnem mestu (16. člen Pogojev) in ustrezno tarifno skupino.
17. člen
Znesek za obračunsko moč se obračunava praviloma mesečno in sicer 1/12 od letnega zneska.
18. člen
Dobavljena količina toplote se obračunava po toplotnem števcu. Količina dobavljene toplote pa se obračuna na podlagi odčitkov s toplotnega števca, nameščenega na merilnem mestu v priključni postaji oziroma skladno s 27. in 28. členom Pogojev.
Dobavljena količina toplote se obračunava mesečno (obračunsko obdobje) oziroma tako, kot je določeno v pogodbi.
19. člen
Nestandardne storitve se obračunava mesečno oziroma po opravljeni storitvi skladno s cenikom.
20. člen
Odjemalec mora plačati dobavljeno toploto, znesek za priključno moč in storitve v roku 15 dni od datuma izstavitve računa, če zakon ne določa drugače.
Če odjemalec ne poravna pravočasno svojih obveznosti, mu dobavitelj zaračunava zakonske zamudne obresti od dneva zapadlosti računa do dneva poravnave.
Če nastane dvom o odjemalčevi plačilni sposobnosti ali zaradi neredne poravnave plačilnih obveznosti, lahko dobavitelj zahteva plačilo vnaprej. Količina toplote, za katero lahko dobavitelj zahteva predplačilo, se določi z izračunom za primerljivo obračunsko obdobje.
21. člen
Dobavitelj zaračunava stroške izterjave in ustavitve dobave toplote.
Odjemalec pa mora poravnati fiksni del stroškov dobave toplote za čas, ko mu je bila po določbah 14., 34., 38. in 39. člena Splošnih pogojev za dobavo toplote iz toplovodnega omrežja prekinjena dobava toplote.
22. člen
Porabljeno električno energijo za obratovanje toplotne postaje plača odjemalec dobavitelju električne energije. Količino porabljene vode iz vodovodnega omrežja za polnjenje internega omrežja ogrevanja plača odjemalec dobavitelju te vode.
23. člen
Reklamacije na prejeti račun ali obračun za dobavljeno toploto oziroma storitve, ki jih opravlja dobavitelj na podlagi Splošnih pogojev za dobavo toplote iz toplovodnega omrežja oziroma po dogovoru z odjemalcem, sprejema dobavitelj samo v pisni obliki v 8 dneh po prejemu računa ali obračuna. Pripombe k prejetemu računu ali obračunu ali ugovor ne odložijo plačilo računa oziroma obračuna za nesporni del.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
Tarifni sistem in cenik daljinskega ogrevanja pripravi in sprejme distributer, soglasje na oboje pa mora dati Občinski svet Občine Dobrepolje.
Z dnem, ko začne veljati ta Tarifni sistem, preneha veljati Tarifni pravilnik za dobavo in odjem toplote iz toplovodnega omrežja v Občini Dobrepolje (Uradni list RS, št. 59/06).
25. člen
Tarifni sistem se po prejemu soglasja Občinskega sveta Občine Dobrepolje objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Videm, dne 13. septembra 2006
Direktor
Toplovoda Dobrepolje d.o.o.
Jože Zakrajšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti