Uradni list

Številka 85
Uradni list RS, št. 85/2006 z dne 10. 8. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 85/2006 z dne 10. 8. 2006

Kazalo

3716. Program priprave občinskega lokacijskega načrta za izgradnjo komunalne infrastrukture (fekalna in meteorna kanalizacija, vodovod, javna razsvetljava) v naseljih Žabnica, Šutna, Spodnje, Srednje in Zgornje Bitnje, stran 9255.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (ZureP-1, Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 45. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 43/95, 33/96, 35/00 in 85/02) je župan Mestne občine Kranj dne 25. 7. 2006 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
občinskega lokacijskega načrta za izgradnjo komunalne infrastrukture (fekalna in meteorna kanalizacija, vodovod, javna razsvetljava)
v naseljih Žabnica, Šutna, Spodnje, Srednje
in Zgornje Bitnje
I. OCENA STANJA, RAZLOGI IN PRAVNA PODLAGA ZA PRIPRAVO OBČINSKEGA LOKACIJSKEGA NAČRTA
1.1. Območje obravnave občinskega lokacijskega načrta za izgradnjo komunalne infrastrukture (fekalna in meteorna kanalizacija, vodovod, javna razsvetljava) v naseljih Žabnica, Šutna, Spodnje Bitnje, Srednje Bitnje in Zgornje Bitnje (v nadaljevanju LN) se nahaja južno od naselja Kranj, vzdolž regionalne ceste R1 210/1109 Kranj–Škofja Loka.
Obravnavana naselja še nimajo ustrezno urejenega odvajanja in čiščenja odpadne vode.
Javne površine v obravnavanem območju nimajo urejenega ustreznega odvajanja meteornih vod.
Obstoječe vodovodno omrežje je starejše, premajhnih dimenzij in dotrajano ter zato potrebno obnove in dograditve.
Zaradi izgradnje in obnove komunalnih vodov, ki bodo potekali v cestnem telesu bo potrebna obnova obstoječih cest. Skupaj z obnovo cest se predvidi izvedba cevne kanalizacije za javno razsvetljavo.
S tem programom priprave se opredelijo ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za izdelavo in sprejem LN, predmet in programska izhodišča LN, okvirno ureditveno območje LN, nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri pripravi LN, seznam potrebnih strokovnih podlag, način pridobitve strokovnih rešitev, navedba in način pridobitve geodetskih podlag, roki za pripravo LN oziroma njegovih posameznih faz ter obveznosti v zvezi s financiranjem.
1.2. Pravna podlaga LN je v veljavni zakonodaji, v zakonu o urejanju prostora – ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03), sprejetem planskem aktu Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 76/03, 32/04, 22/06 – popravek) in izvedeni prvi prostorski konferenci, ki je potekala dne 17. 7. 2006.
 
II. PREDMET IN PROGRAMSKA IZHODIŠČA
Predmet LN je izdelava novega občinskega izvedbenega akta za območje naselij Žabnica, Šutna, Spodnje Bitnje, Srednje Bitnje in Zgornje Bitnje, s katerim bodo ob upoštevanju temeljnih ciljev urejanja prostora in varstva okolja določeni lokacijski pogoji za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja, zlasti glede namena, lege, funkcije in velikosti komunalne infrastrukture ter eventualni prostorski ukrepi po zakonu o urejanju prostora (ZUreP-1).
LN bo zajemal izgradnjo naslednje komunalne infrastrukture:
– izgradnja primarnega zbirnega kanalizacijskega sistema Bitnje–Žabnica,
– povezovalni kanal do obstoječega kanalizacijskega sistema (dve variantni rešitvi),
– izgradnja sekundarne fekalne kanalizacije v naseljih Žabnica, Šutna, Spodnje Bitnje, Srednje Bitnje in Zgornje Bitnje,
– obnova in razširitev obstoječega primarnega in sekundarnega vodovodnega omrežja,
– izgradnja meteorne kanalizacije za odvodnjavanje s cest in ostalih javnih površin,
– izgradnja kabelske kanalizacije za javno razsvetljavo.
Hkrati z gradnjo navedene komunalne infrastrukture bo potekala obnova obstoječih cest.
LN mora biti izdelan v skladu s 24., 43., 44. in 73. členom ZUreP-1 ter Pravilnikom o podrobnejši vsebini, obliki in načinu priprave lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag in mora v skladu s 43. členom ZUreP-1 vsebovati zlasti:
prikaz ureditvenega območja LN, umestitev načrtovane ureditve v prostor s prikazom vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji, načrt parcelacije, zasnovo projektnih rešitev prometne, energetske, vodovodne in druge komunalne infrastrukture območja z obveznostmi priključevanja vanjo, rešitve in ukrepe za varovanje okolja, ohranjanje narave, varstvo kulturne dediščine ter trajnostno rabo naravnih dobrin, rešitve in ukrepe za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ter prikaz eventualne etapnosti izvedbe prostorske ureditve.
Poleg navedenega mora LN vsebovati tudi naslednje obvezne priloge (24. člen ZureP-1): povzetek za javnost, izvleček iz dolgoročnega in družbenega plana, ki se nanaša na obravnavano prostorsko ureditev, obrazložitev in utemeljitev LN, strokovne podlage, na katerih temeljijo rešitve LN in seznam sektorskih aktov in predpisov, ki so bili pri pripravi LN upoštevani z njihovimi povzetki, ki se nanašajo na vsebino LN, smernice in mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora, spis postopka priprave in sprejemanja LN, oceno stroškov za izvedbo LN ter program opremljanja zemljišč.
 
III. OKVIRNO UREDITVENO OBMOČJE
Obravnavano obstoječe območje poselitve zajema cca 101 ha površin s pretežno individualno stanovanjsko gradnjo ter posameznimi gospodarskimi dejavnostmi ter zajema cca. 2600 prebivalcev.
Pri izračunu kapacitet se upošteva še cca. 30 ha trenutno nepozidanih površin, ki bodo vključene v območje obravnave.
Obravnavana zemljišča se nahajajo na območju k.o. Žabnica, Bitnje in Stražišče.
 
IV. VARSTVO OKOLJA
V skladu z Zakonom o varstvu okolja (ZVO-1 UPB1, Uradni list RS, št. 39/06) je pripravljavec dne 6. 6. 2006 poslal obvestilo MOP o nameri izvedbe LN. Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo odločbo št.: 35409-159/2006 (datum prejema odločbe: 11. 7. 2006), iz katere izhaja, da v postopku priprave obravnavanega LN celovite presoje vplivov na okolje ni treba izvesti.
 
V. PREDVIDENI PROSTORSKI UKREPI
Na območju lokacijskega načrta so predvideni prostorski ukrepi. (predkupna pravica občine, služnost v javno korist, ukrepi pri prenovi).
 
VI. NOSILCI UREJANJA PROSTORA, KI DAJEJO SMERNICE IN MNENJA, TER DRUGI UDELEŽENCI, KI SODELUJEJO PRI PRIPRAVI
Pripravljavec LN je Mestna občina Kranj, ki po sprejemu programa priprave pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
V skladu z 29. členom ZUreP-1 morajo nosilci urejanja prostora v roku 30 dni podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. V smernicah morajo konkretizirati določbe veljavnih predpisov in drugih pravnih aktov, ki se nanašajo na predviden lokacijski načrt ter na katerih temeljijo njihove smernice.
V primeru molka nosilca urejanja prostora se šteje, da nima smernic, pri čemer pa mora načrtovalec prostorske ureditve upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
Nosilci urejanja prostora morajo v roku 30 dni podati mnenja na usklajeni predlog LN (že usklajen osnutek s stališči do pripomb in predlogov iz javne obravnave in razgrnitve). Če v predpisanem roku nosilci urejanja prostora ne podajo mnenja, se v skladu z 29. členom ZUreP-1 šteje, da na predvideno prostorsko ureditev nimajo pripomb.
Pristojni nosilci urejanja prostora so:
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Gorenjska,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Kranj,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana (varstvo okolja),
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za ohranjanje narave, Ljubljana,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj,
– Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Kranj,
– Mestna občina Kranj, Oddelek za gospodarske javne službe,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Kranj,
– Komunala Kranj, Javno podjetje, d.o.o., PE Vodovod,
– Komunala Kranj, Javno podjetje, d.o.o., PE Kanalizacija in čistilne naprave,
– Elektro Gorenjska, d.d., PE za distribucijo električne energije,
– Telekom Slovenije, d.d., PE Kranj,
– Domplan, d.d., PE Energetika,
– Geoplin, d.o.o., Ljubljana,
– Javna agencija za železniški promet RS,
– TELE-TV, d.o.o.,
– ELES Elektro-Slovenija d.o.o.
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za LN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-te pridobi v postopku.
Pred javno razgrnitvijo LN se v skladu z 28. členom in z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede predvidene prostorske ureditve, skliče in izvede druga prostorska konferenca. Mnenja navedenih se soočijo s predlogi in mnenji naročnika in pripravljavca LN ter drugih nosilcev urejanja prostora.
 
VII. SEZNAM POTREBNIH STROKOVNIH PODLAG ZA NAČRTOVANJE
Pred pripravo predloga LN je potrebno izdelati strokovne podlage, v katerih je potrebno posebej obdelati naslednje tematske sklope in usmeritve:
– idejne zasnove ureditve infrastrukturnega omrežja na celotnem obravnavanem območju (vodovod, fekalna kanalizacija, meteorna kanalizacija in zaledne vode),
– hidrogeološke in geomehanske smernice,
– strokovna ocena o vplivih na okolje,
– načrt parcel,
– geodetski načrt,
– podatki o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic.
Izdelava morebitnih dodatnih strokovnih podlag se določi v postopku priprave lokacijskega načrta. Poleg naštetih se upoštevajo izdelane strokovne podlage, ki so bile pripravljene za izdelavo strateških prostorskih aktov občine.
Pri izdelavi LN je potrebno upoštevati:
– Odlok o prostorskih sestavinah dolgoročnega družbenega plana za območje Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 76/03, 32/04, 22/06 – popravek),
– Odlok o prostorsko ureditvenih pogojih za morfološko celoto urbanistične zasnove Mesta Kranja (Uradni list RS, št. 72/04, 79/04 – popravek, 68/05, 22/06 – popravek),
– Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za morfološke celote Dobrave, Sorško polje, Škofjeloško hribovje in urbanistične zasnove Golnika (Uradni list RS, št. 72/04, 68/05, 22/06 – popravek),
– Odlok o občinskih cestah v Mestni občni Kranj (Uradni list RS, št. 35/00),
– Odlok o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 3/04 in 42/06),
– Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode ter padavinske vode na območju Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 85/04),
– Odlok o oskrbi s pitno vodo na območju Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 85/04),
– Odlok o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 60/02),
– rešitve v zvezi z zavarovanjem okolja in rešitve za preprečitev in zmanjšanje negativnih vplivov,
– priporočila in smernice, pridobljene na prvi prostorski konferenci,
– smernice pristojnih nosilcev urejanja prostora.
 
VIII. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
V skladu s pogodbo je za pridobitev strokovnih rešitev in dokumentacije z zvezi z LN določen načrtovalec – podjetje Protim Ržišnik Perc d.o.o., ki sta ga naročnika MO Kranj in Komunala Kranj, javno podjetje, d.o.o., izbrala na javnem razpisu.
 
IX. NAVEDBA IN NAČIN PRIDOBITVE GEODETSKIH PODLAG
Podloga je geodetsko topografski načrt, ki mora vključevati tudi podatke o komunalnih vodih ter druge geodetske podloge, izdelane v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04), ki jih izdela geodetsko podjetje in digitalni katastrski načrt, ki ga pripravljavec pridobi pri Geodetski upravi Republike Slovenije. Navedene dokumente zagotovi Komunala Kranj, javno podjetje, d.o.o.
 
X. ROKI ZA PRIPRAVO LN
1. Pripravljavec je dne 6. 6. 2006 obvestil MOP o nameri priprave LN zaradi presoje, ali je za LN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje.
2. Dne 11. 7. 2006 je pripravljavec prejel odločbo MOP, iz katere sledi, da v postopku priprave obravnavanega LN celovite presoje vplivov na okolje ni treba izvesti.
3. Dne 17. 7. 2006 je bila sklicana prva prostorska konferenca. V osmih dneh po izvedeni prvi prostorski konferenci župan sprejme program priprave.
4. Objava programa priprave v uradnem glasilu.
5. Pripravljavec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da v roku 30 dni po prejemu poziva podajo smernice za načrtovanje LN.
6. Pripravljavec v roku 15 dni, po pozivu za smernice načrtovalca, preda geodetski načrt celotnega območja.
7. Načrtovalec, po pridobitvi vseh podatkov s strani investitorja in podatkov iz idejnega projekta ter podatkov o prostoru, izdela strokovne podlage in osnutek LN.
8. Po izdelavi osnutka LN pripravljavec v skladu z 28. členom ZUreP-1 skliče in izvede drugo prostorsko konferenco.
9. Pripravljavec sprejme sklep o javni razgrnitvi. Javna razgrnitev predloga LN bo trajala 30 dni.
10. V času javne razgrnitve pripravljavec organizira javno obravnavo. O razgrnitvi in javni obravnavi mora pripravljavec javnost obvestiti z objavo v uradnem glasilu ter na krajevno običajen način najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve. Z javnim naznanilom se o javni razgrnitvi in javni obravnavi obvesti lastnike nepremičnin na območju obravnavanega prostorskega akta.
11. V času javne razgrnitve predlog LN obravnava tudi Svet Mestne občine Kranj.
12. Po končani javni razgrnitvi župan sprejme stališča do pripomb iz javne razgrnitve.
13. Načrtovalec LN dopolni s sprejetimi stališči do pripomb.
14. Pripravljavec pozove nosilce urejanja prostora, da v roku 30 dni po prejemu poziva podajo mnenja k, v skladu s stališči do pripomb in predlogov dopolnjenemu, predlogu LN.
15. Načrtovalec izdela usklajen in dopolnjen predlog.
16. Župan posreduje dopolnjeni in usklajeni predlog v obravnavo in sprejem Svetu Mestne občine Kranj.
17. Svet Mestne občine Kranj LN sprejme z odlokom, ki se objavi v Uradnem listu RS.
18. Načrtovalec po sprejetju odloka izdela končni dokument.
 
XI. OBVEZNOSTI V ZVEZI S FINANCIRANJEM LN
Finančna sredstva za izdelavo LN se zagotovijo v proračunu Mestne občine Kranj.
 
XII. VELJAVNOST PROGRAMA PRIPRAVE
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 350-0010/2006-48/01
Kranj, dne 25. julija 2006
Župan
Mestne občine Kranj
Mohor Bogataj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti