Uradni list

Številka 85
Uradni list RS, št. 85/2006 z dne 10. 8. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 85/2006 z dne 10. 8. 2006

Kazalo

3708. Pravilnik o načinu ravnanja s poštnimi pošiljkami s prepovedano vsebino, stran 9217.

Na podlagi petega odstavka 51. člena Zakona o poštnih storitvah (Uradni list RS, št. 102/04 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za gospodarstvo
P R A V I L N I K
o načinu ravnanja s poštnimi pošiljkami
s prepovedano vsebino
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik predpisuje način ravnanja s poštnimi pošiljkami s prepovedano vsebino.
2. člen
(splošna določba)
V poštnih pošiljkah je prepovedano pošiljati snovi in predmete iz 51. člena Zakona o poštnih storitvah (Uradni list RS, št. 102/04 - uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: zakon).
3. člen
(narkotiki in psihotropne snovi)
(1) Za narkotike in psihotropne snovi iz 1. točke prvega odstavka 51. člena zakona se štejejo prepovedane droge, kot so določene v zakonu, ki ureja proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami, ter predhodne sestavine za prepovedane droge, kot so določene v zakonu, ureja predhodne sestavine za prepovedane droge.
(2) Če se sumi, da poštna pošiljka vsebuje narkotike in psihotropne snovi, se poštna pošiljka ne dostavi naslovniku, ampak se uskladišči na varnem mestu ter se nemudoma obvesti Agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, Urad Republike Slovenije za kemikalije in policijo.
4. člen
(nevarne snovi)
(1) Za nevarne snovi iz 2. točke prvega odstavka 51. člena zakona se štejejo:
– snovi, pripravki in izdelki, ki so na podlagi nevarnih lastnosti iz 10. točke 2. člena Zakona o kemikalijah (Uradni list RS, št. 110/03 – uradno prečiščeno besedilo in 47/04 – ZdZPZ) razvrščeni kot nevarni in morajo biti ustrezno označeni,
– snovi, ki vsebujejo povzročitelje nalezljivih bolezni,
– radioaktivne snovi, kot so opredeljene v 49. točki 3. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (Uradni list RS, št. 102/04 – uradno prečiščeno besedilo).
(2) Če se sumi, da poštna pošiljka vsebuje snovi, pripravke in sredstva iz prve alinee prejšnjega odstavka, se poštna pošiljka ne dostavi naslovniku, ampak se uskladišči na varnem mestu in nemudoma obvesti Urad Republike Slovenije za kemikalije.
(3) Če se sumi, da poštna pošiljka vsebuje snovi iz druge alinee prvega odstavka tega člena, se poštna pošiljka ne dostavi naslovniku, ampak se uskladišči na mestu, kjer se ne zadržujejo delavci ali prebivalci, zavaruje dostop do mesta hranjenja in prepreči kakršnokoli poseganje v poštno pošiljko, ustrezno poskrbi za delavce, ki so prišli v stik s vsebino te pošiljke, in nemudoma obvesti Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije in policijo.
(4) Če se sumi, da poštna pošiljka vsebuje radioaktivne snovi iz tretje alinee prvega odstavka tega člena, se poštna pošiljka ne dostavi naslovniku, ampak se uskladišči na mestu, kjer se ne zadržujejo delavci ali prebivalci, prepreči dostop do kontaminiranega prostora in kakršnokoli poseganje v poštno pošiljko ter nemudoma obvesti Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in policijo.
5. člen
(žive živali)
Če se sumi, da poštna pošiljka vsebuje živo žival ali žive živali, ki niso navedene v tretjem odstavku 51. člena zakona, se mora o tem nemudoma obvestiti Veterinarska uprava Republike Slovenije.
6. člen
(predmeti, prepovedani v naslovni državi)
(1) Za predmete iz 4. točke prvega odstavka 51. člena zakona se šteje blago, ki je za naslovno državo navedeno kot prepovedano v Seznamu prepovedanega blaga (List of Prohibited Articles), ki se vodi pri Svetovni poštni zvezi (UPU) in je dostopen na njeni spletni strani (www.upu.int).
(2) Če se sumi, da poštna pošiljka v mednarodnem poštnem prometu iz Republike Slovenije vsebuje predmete, ki so prepovedani v naslovni državi, se ravna po določbah Konvencije Svetovne poštne zveze (UPU).
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se v primeru, če se sumi, da takšna poštna pošiljka vsebuje snovi oziroma predmete iz 3. do 5. in 7. člena tega pravilnika, ravna tako, kot je predpisano v ustreznem členu tega pravilnika.
7. člen
(druge snovi oziroma predmeti, prepovedani na podlagi drugih zakonov)
(1) Za snovi oziroma predmete iz 6. točke prvega odstavka 51. člena zakona se štejejo snovi in predmeti, ki lahko ogrožajo življenje ali zdravje ljudi, spolno nedotakljivost, gospodarstvo, javni red in mir, zlasti pa:
– strelno, kemično, biološko ali jedrsko orožje, naboji, eksplozivna sredstva, vojaško orožje in vojaška oprema, katerih promet posameznikom ni dovoljen ali je omejen,
– pornografski material, ki prikazuje mladoletne osebe,
– potne listine, razen če so poslane v priporočenih poštnih pošiljkah ali vrednostnih poštnih pošiljkah,
– večje količine denarja, razen če so poslane v vrednostnih poštnih pošiljkah,
– material in predmeti, ki se uporabljajo za izzivanje ali ščuvanje narodnostnega, rasnega ali verskega sovraštva, razdora ali nestrpnosti,
– predmeti, ki se uporabljajo za ščuvanje ali pozivanje k neposredni izvršitvi kaznivih dejanj genocida.
(2) Če se sumi, da poštna pošiljka vsebuje kemično, biološko ali jedrsko orožje, se poštna pošiljka ne dostavi naslovniku, ampak se uskladišči na mestu, kjer se ne zadržujejo delavci ali prebivalci, onemogoči se dostop do mesta hranjenja in prepreči kakršnokoli poseganje v poštno pošiljko, ustrezno se poskrbi za delavce, ki so prišli v stik s vsebino te pošiljke, in nemudoma obvesti Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, Urad Republike Slovenije za kemikalije oziroma Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in policijo.
(3) Če se sumi, da poštna pošiljka vsebuje druge snovi oziroma predmete iz prvega odstavka tega člena, se poštna pošiljka ne dostavi naslovniku, ampak se uskladišči na varnem mestu in nemudoma obvesti policija.
8. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-86/2005
Ljubljana, dne 24. julija 2006
EVA 2005-2111-0032
mag. Andrej Vizjak l.r.
Minister
za gospodarstvo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti