Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2006 z dne 29. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2006 z dne 29. 6. 2006

Kazalo

2937. Odlok o turistični taksi v Občini Sežana, stran 7163.

Na podlagi 23. do 32. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04), in 16. člena Statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 40/99, 68/99, 3/01 in 40/03) je Občinski svet Občine Sežana na svoji seji dne 22. junija 2006 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Sežana
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa višina, oprostitve, postopek pobiranja in odvajanja ter nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse.
2. člen
Turistična taksa je denarni znesek, ki ga plača turist, ko v turističnem območju izven svojega stalnega prebivališča uporablja storitve prenočevanja v nastanitvenem objektu.
3. člen
Turistična taksa je namenski prihodek občine in se uporablja za spodbujanje razvoja turizma v skladu z zakonom in proračunom občine.
4. člen
Zavezanci za pobiranje in odvajanje turistične takse po tem odloku so pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki oziroma samostojne podjetnice posameznice, sobodajalci in kmetje oziroma sobodajalke in kmetice, ki sprejemajo turiste na prenočevanje.
II. VIŠINA TURISTIČNE TAKSE
5. člen
Turistična taksa se v skladu z zakonom določa v točkah. Za celotno območje občine se določi turistična taksa v višini 8 točk.
Znesek turistične takse se izračuna tako, da se pomnoži število točk z vrednostjo točke. Vrednost točke znaša 22 tolarjev in jo usklajuje Vlada Republike Slovenije.
III. OPROSTITVE
6. člen
Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do 7. leta starosti,
– osebe na podlagi predložitve fotokopije odločbe pristojnega organa, iz katere je razvidno, da je pri zavarovancu oziroma zavarovanki podana invalidnost oziroma telesna okvara ali fotokopije potrdila ali izvedenskega mnenja pristojne komisije o ugotavljanju invalidnosti oziroma telesni okvari ali na podlagi članske izkaznice invalidske organizacije,
– otroci in mladostniki na podlagi predložitve fotokopije odločbe, ki zadeva razvrščanje in usmerjanje otrok s posebnimi potrebami,
– učenci, dijaki in študenti ter njihovi vodje oziroma mentorji, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo društva in druge vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v gostinskem obratu neprekinjeno več kot 30 dni,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila turistične takse.
7. člen
Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta starosti,
– turisti v kampih.
IV. POSTOPEK POBIRANJA IN ODVAJANJA TURISTIČNE TAKSE
8. člen
Osebe iz 4. člena tega odloka, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobirati turistično takso v imenu in za račun občine hkrati s plačilom storitev za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja.
Turistična taksa se pobira in odvaja za prenočitev turista tudi v primeru, da mu ni zaračunana storitev za prenočevanje.
9. člen
Osebe iz 4. člena tega odloka so dolžne pobrano turistično takso nakazati do 25. v mesecu za pretekli mesec na poseben račun občine.
10. člen
Osebe iz 4. člena so v roku, ki ga določa prejšnji člen, dolžne za predhodni mesec predložiti pristojnemu organu Občinske uprave in pristojnemu davčnemu organu mesečno poročilo, iz katerega mora biti razvidno število prenočitev in znesek pobrane turistične takse. V poročilu mora biti vpisan tudi razlog oprostitve. Osebe iz 4. člena tega odloka so dolžne predložiti mesečno poročilo tudi v primeru, ko niso imele turistov na prenočevanju.
Mesečno poročilo se predloži na obrazcu, ki je predpisan s tem odlokom in je sestavni del tega odloka.
V. NADZOR
11. člen
Nadzor nad pobiranjem, odvajanjem ter vodenjem evidenc o turistični taksi opravlja pristojni davčni organ.
Nadzor iz prejšnjega odstavka lahko opravlja tudi pristojni občinski inšpekcijski organ.
Prisilno izterjavo turistične takse opravlja pristojni davčni organ na predlog župana občine. Župan lahko z Davčno upravo Republike Slovenije sklene pogodbo, ki ureja izvrševanje prisilne izterjave turistične takse in druga medsebojna razmerja.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o turistični taksi v Občini Sežana (Uradni list RS, št. 73/98).
13. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 032-6/2006-7
Sežana, dne 22. junija 2006
Župan
Občine Sežana
Miroslav Klun l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti